Skocz do zawartości
ibizpl

Nowy Opteron 144 - S939 Czyżby Venice Do Lamusa?

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie ceny opteronkow sa nastepujace

144 oem ~545zl, box ~610zl, 146 oem ~580zl, box ~730zl,

oem 1rok, box 3 lata gwarancji, dlatego taka roznica w cenach.

Ceny w uk.. jesli daloby sie "ominac" cla i inne [ciach!]ly, moze mogl bym zalatwic kilka sztuk troche taniej...bo jak narazie ceny w pl sa zalosne.

btw. warto kupowac jakis monstrualny blok do optka 144/146 ? Czy wystarczy jakas miedziana pstynka zeby sie "podkrecil"

hmmm.. tanio- przywieź kilka do PL

ominąć cłą itp ?- w końcu jesteśmy w unii więc nie widze problemu :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawa sprawa z tym odblokowanym mnoznikiem, pamietacie w t-bredach niektore tygodnie 37/36/38 byly rowniez zablokowane, ale niektore proce z tych tygodni nie, czasami AMD nie wychodziło blokowanie mnoznika i oficjalnie od 39 tygodnia były zablokowane, wiec moze w procku PITera tez te zabezpieczenie przed zwiekszaniem mnoznika sie "zepsuło" ? nie powiem, ciekawie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie niestety tyle... a wiecej napewno mogło by być..żeby nie te MSI :-x Oczywiście procek od Arche ;) Standartowe napięcie.. HT 290Mhz. A z tym mnoznikiem bardzo ciekawa sprawa :) U mnie nie da sie wyżej ;)

Dołączona grafika

Edytowane przez Drozda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co? Teraz Piter będzie nowy biznes rozkręcał? :P Odplokowywanie mnożników w prockach. :lol2:

Najpierw musze wiedziec czemu sie tak stalo... Proc lezal 2 dni nie uzywany, pomysłów nie mam ale przypuszczenia, moze glupie ale pewien przedmiod mógl na niego odzialowywac (zapomnijcie o magicznych piramidach - mam co innego na mysli :) ) teraz polozylem innego procka w to miejsce, zobaczymy, nie bede mówil co i jak bo wezmiecie mnei za wariata :)

Opek i tak za kilka tygodni wyladuje na allegro, czekam na 165 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie niestety tyle... a wiecej napewno mogło by być..żeby nie te MSI :-x Oczywiście procek od Arche ;) Standartowe napięcie.. HT 290Mhz. A z tym mnoznikiem bardzo ciekawa sprawa :) U mnie nie da sie wyżej ;)

[/img]http://i8.photobucket.com/albums/a26/Drozda86/26ghzsp2004.jpg[/img]

mój tak idzie na 1.52V :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiejsze menu to 3048MHz wydajność. :D

Tak jak pisałem wczoraj dzisiaj podniosłem zegar na CPU o 48MHz. :D

Ustawienie:

12x254=3048MHz/254MHz 2,0-2-2-5 1T 3,3V Pi16 10:58,078

Dołączona grafika

Na razie wystarczy nap Vcore już spore poczekam trochę może z czasem procek się rozbiega. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli chodzi o stabilność w sp2004 to powinno się robić co najmniej 2-3 godziny bo 1 godzina nic nie mówi. nie raz mi sie wywalało sp2004 po 1 godzinie. oto mój wynika na 2800 mhz przy 1,53v. sp2004 chodzi mi przez ponad godzine na 1,51v ale ten test robiłem na początku musze go zapuscic na noc czy mi przejdzie z 3-4 godziny . w każdym razie zrobiłem na 1,53v i przeszedł ponad 2 godziny wiec myśle ze nie jest źle.

http://republika.pl/lipa_ml/full%20stable%202800.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OEM od ibiza CAB2E 0545CPBW

ja też ma z tej samej dostawy, jaki masz Tcast? moze ci pentagram nie wyrabia bo ja miałem qvc120 i nie dawał rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja MSI też w ciemie bita nie jest i taki wyniczek sie wycisnął ;)

30minut SP2004.. i na dokładke jeszcze Super PI 16M ;) Co do napięcia to niewiem jakie bo ja tej MSI nie wierze :P W biosie ustawione + 5%. Ehh tylko nie wiem czemu Sp2004 pokazuje 2798mhz :/ A reszta po 2,8Ghz..

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok - dolacze sie do tematu: ostatnio wpadl mi do testoof proc = w sumie zakup dla znajomego = dokladnie jak mooj opek 144 tylko seria inna : CABNE 0540 BPMW [box] . Niestety nie mialem okazji przetestowac tego na mojej plycie ale wyniki nie sa zadowalajace - chyba najgorszy opek w hstorii ;] Do RZECZY:

max o/c wychodzi 280x9 czyli 2520Mhz przy 1.525v !!!??

winda laduje sie na max 2800Mhz - 311x9 no problemo ale potrzebuje gnooj ok 1.7v!!! - tak czy inaczej prime dziala ok 0.3 sekundy !!! ;] hyhy

oczywiscie z pamieciami i LDT zjechalem do odpowiedniego poziomu...wniosek jeden - proc kupa !!! - chyba poojdzie w odstawke - ktos ma ochote ?? ;] - oddam w dobre rece za jakies 550pln ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja MSI też w ciemie bita nie jest i taki wyniczek sie wycisnął ;)

30minut SP2004.. i na dokładke jeszcze Super PI 16M ;) Co do napięcia to niewiem jakie bo ja tej MSI nie wierze :P W biosie ustawione + 5%. Ehh tylko nie wiem czemu Sp2004 pokazuje 2798mhz :/ A reszta po 2,8Ghz..

1866737[/snapback]

maxtcase 55*, faktycznie penti już ledwo ciągnie do tego jeszcze pasta zwykła sylikonowa, na tym napięciu co w sigu w stresie temp 51-52* ale szykuje się woda :wink:
miałem gokładnie takie same temperatury na pentagramie. poprostu pentagramy to bardzo fajne wentyle ale do powiedzmy 2500-2600 mhz nie wiecej Edytowane przez lipa_ml

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niema problemu ;) zapuszcze na nocke i zdam relacje ;) Lipa_ML podobno obrazków cytować nie można :mrgreen: ;)

EDIT

2,5h Sp2004 - raczej potwierdza że jest stablilny ;)

Dołączona grafika

Edytowane przez Drozda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niema problemu ;) zapuszcze na nocke i zdam relacje ;) Lipa_ML podobno obrazków cytować nie można :mrgreen: ;)

EDIT

2,5h Sp2004 - raczej potwierdza że jest stablilny ;)

Dołączona grafika

no to już ładnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawienie:

10x298=2980MHz/298MHz 3-3-3-8 1T 2,9V(Micron 5B D)

Dołączona grafika

Zapraszam do update testu moich memek. :lol:

@Drozda :wink:

1.W SP2004 stabilność procka testujemy Small FFts-stress CPU(zapuść to na tych ustawieniach) ,nie blend'em.

2.Kontroler pamięci procka masz zupełnie nisko ustawiony przez to wydajność w spi jest powiem delikatnie niska.

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ricci ja wiem doskonale że nisko jest kontroler ustawiony, ale niestety ten Kingmax nie za bardzo toleruje wysoką magistrale :( Niewiem czemu tak jest ale jak HTT było około 290Mhz to ram spokojnie biegał na 220Mhz... (Bodajże ustawione na dzielniku było że ram biega na 166Mhz..może coś pomieszłem ale to dopiero 3 dzień z tą platformą wiec o zrozumienie prosze ;) ) Jeśli przekrocze HTT 300 to nawet 205Mhz ten ram niechce iśc.. V dawałem tez nic.. zmiana timingów.. też nic... kiepawe to i trza sie poogodzić ;) Hmm myśle że nawet te 2,5h blendem to też sprawdzenie stabilności ? Chyba że sie myle ;)

Edytowane przez Drozda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm . nie zwróciłem uwagi jak jest ustawiony ten sp2004. w takiej sytuacji to musisz powtórzy ten test . takie ustawienie nie obciąża 100% proca. Ricci może byś tak odstąpiłe te memki? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ricci ja wiem doskonale że nisko jest kontroler ustawiony, ale niestety ten Kingmax nie za bardzo toleruje wysoką magistrale :( Niewiem czemu tak jest ale jak HTT było około 290Mhz to ram spokojnie biegał na 220Mhz... (Bodajże ustawione na dzielniku było że ram biega na 166Mhz..może coś pomieszłem ale to dopiero 3 dzień z tą platformą wiec o zrozumienie prosze ;) ) Jeśli przekrocze HTT 300 to nawet 205Mhz ten ram niechce iśc.. V dawałem tez nic.. zmiana timingów.. też nic... kiepawe to i trza sie poogodzić ;) Hmm myśle że nawet te 2,5h blendem to też sprawdzenie stabilności ? Chyba że sie myle ;)

Nie ma problemu,każdy kiedyś zaczynał :wink: ,pobaw się max asynch latency(MAL) i read preamble(RP) te parametry należy zwiększać przy przecho dzeniu na wyższe dzielniki nawet do MAL/RP 11ns/7ns.

Blend to słaba oznaka stabilności-tylko small..stress CPU. :wink:

hm . nie zwróciłem uwagi jak jest ustawiony ten sp2004. w takiej sytuacji to musisz powtórzy ten test . takie ustawienie nie obciąża 100% proca. Ricci może byś tak odstąpiłe te memki? :)

Przeczytaj wątek (nie jest dlugi) o tych memkach tak że zrozumiesz,że raczej jestem z nimi związany. :D

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo ładnie. 2800 na 1.44 to fajny wynik. dobre opki!

też tak sądze po serii 0536 miałem obawy co do opków ale widac ze z tygodnia na tydzień sa coraz lepsze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi