Skocz do zawartości
mechl!k

Ati Radeon 9550

Rekomendowane odpowiedzi

Hehe, to u mnei jeszcze karta żyej. A Silencera zakładałem 2 razy. tylko ze ja mam starszego Rev 3 :) A ukruszenie rdzenia to raczej twoja wina bo za mocno dokręciłeś :P Zobaczymy jak u mnie długo karta pożyje :D

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeeee 550 mhz na rdzeniu !! :) Napięcie 1,47v. Zrobiłem jeszcze VDDQ i VMEM i takie są moje przemyślenia na ten temat: VMEM u mnie totalnie nic nie dał. Pamięci tak jak szły 575mhz na 2,50v tak i idą na 2,80v. VDDQ również nic nie dał a tylko pogorszył sprawę. Zwiększanie napięcia powodowało tylko pojawainie się artów, pamięć nic sobie nie robiła ze zwiększonego VDDQ. Za to zmazałem ołówek i przylutowałem potencjometr na VCORE i 550mhz śmiga aż miło. Szkoda tylko że pamiątki dalej już nie chcą...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiec tak wczoraj nabylem Gigabyte 9550 128mgb,128bit gdzies juz czytalem ze pod radiatorem jest jakas slaba pasta (guma) powiedzcie mi czy usunac to zółte na okolo rdzenia i czy z pod spodu radiatora calkowicie usunac to cos niebieskie wyglada jak naklejka ceratowa czy wogole usunac to do srebrnej powierzchni radiatora? I pytanie dugie kupilem ta paste PASTA czy jak usune to wsyztko co napisalem powyzej moge nalozyc ja na rdzen ? I pytanie informacyjene pwewnie mnie zjedziecie do ile bezpiecznie na dobry poczatek moge podkrecic gpu i pamiatki na moim radeonie ?dzieki za odpowiedzi ide robic test 3dmark03 na standardowych ustawieniach:)
dzieki za odpowiedzi :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do halibut:

I tak nie jest źle. Bardzo rozsądne wyniki otrzymałeś ;)

PS. Na swoim GB masz pamiątki Hynixa czy Samsunga?

Edytowane przez [RONIN]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie Arctic Cooling ATI Silencer 1 zabił mi karte :)

tzn w pewnym sensie, włączam kompa a tu pokazuja sie pionowe paski !

[ciach!],,,, juz wiedziałem ze jest cos nie tak :/ - w dosie mam takie paski ale wchodze do windowsa i odziwo czysty ekran ale system zaczyna sie pluć o sterowniki do karty ... ok nie wiem czemu tak sie stało ale reinstaluje, restart systemu - system znowu pluje sie o stery... ok DriverCleaner Pro - czysto po sterownikach.

Chce zainstalowac od początku, STEROWNIKI ATI POKAZUJA ZE NIE POSIADAM KARTY firmy ATI! ?!?! ?

juz wiedziałem ze to koniec, ... ale reinstaluje system, nic niedało dalej to samo, nie mam karty ati :) ... w dosie paski, w widnowsie nie ?!?!? co jest ?? pierwszy raz w życiu sie z takim czyms spotkałem!

rozbieram chłodzenie i co sie okazuje ??

Arctic Cooling ATI Silencer 1 swoim "ch*" zaciskiem ukruszył rdzeń !!

ale teraz pytanie czemu karta działa ? dlaczego w dosie mam "paski " a w windowsie nie ?? i dlaczego karta firmy ati juz nia nie jest :D ??(może dezerterowała do nVidi ?? :) )

Historia nadaje sie na kolejny odcinek "Nie do Wiary" na  TVN, jutro do nich dzwonie ;)

tak z tego wniosek ze Arctic Cooling ATI Silencer 1 odebrał dusze tej karcie ;) przeciez z takim sprzętem który nie przyjmuje sterowników a sterowniki jego :) juz nie pogram

1547154[/snapback]

wspolczuje :? na szczescie nei taka duza strata, ja bym do producneta chlodzenia skaldal reklamacje !!! czemu masz takie obiawy ? najprawdopodobniej dlatego ze pamiec cache szlak trafil w GPU i stad karta dziala ale wali błedami bo czesc adresow pamieci jest niedostepna :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie Arctic Cooling ATI Silencer 1 zabił mi karte :)

tzn w pewnym sensie, włączam kompa a tu pokazuja sie pionowe paski !

[ciach!],,,, juz wiedziałem ze jest cos nie tak :/ - w dosie mam takie paski ale wchodze do windowsa i odziwo czysty ekran ale system zaczyna sie pluć o sterowniki do karty ... ok nie wiem czemu tak sie stało ale reinstaluje, restart systemu - system znowu pluje sie o stery... ok DriverCleaner Pro - czysto po sterownikach.

Chce zainstalowac od początku, STEROWNIKI ATI POKAZUJA ZE NIE POSIADAM KARTY firmy ATI! ?!?! ?

juz wiedziałem ze to koniec, ... ale reinstaluje system, nic niedało dalej to samo, nie mam karty ati :) ... w dosie paski, w widnowsie nie ?!?!? co jest ?? pierwszy raz w życiu sie z takim czyms spotkałem!

rozbieram chłodzenie i co sie okazuje ??

Arctic Cooling ATI Silencer 1 swoim "ch*" zaciskiem ukruszył rdzeń !!

ale teraz pytanie czemu karta działa ? dlaczego w dosie mam "paski " a w windowsie nie ?? i dlaczego karta firmy ati juz nia nie jest :D ??(może dezerterowała do nVidi ?? :) )

Historia nadaje sie na kolejny odcinek "Nie do Wiary" na  TVN, jutro do nich dzwonie ;)

tak z tego wniosek ze Arctic Cooling ATI Silencer 1 odebrał dusze tej karcie ;) przeciez z takim sprzętem który nie przyjmuje sterowników a sterowniki jego :) juz nie pogram

1547154[/snapback]

i to jest kolejny przyklad ze lepiej robic chlodzenie home-maded :lol: a nie jakies ciach!y za 40zl, wydajesz kase i tu qpa , bo chlodzenie nie jest potrzebne, karta jest juz zimna :wisielec: :lol:

Trance

po pierwsze przeczytaj se opracowanie

po drugie jak se poczytasz to podkrec swego zloma na 400/500 i bedzie dobrze(na poczatek)

jak ci sie cos stanie ze sprzetem to nieponosze odpowiedzialnosci za ewentualne uszkodzenia , z takiego tytulu ze moglem podac ci za duze OC na twoja karte :lol:

ps. nie zakladaj na karte Silencer'a B)

Edytowane przez dzik86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiec tak wczoraj nabylem Gigabyte 9550 128mgb,128bit gdzies juz czytalem ze pod radiatorem jest jakas slaba pasta (guma) powiedzcie mi czy usunac to zółte na okolo rdzenia i czy z pod spodu radiatora calkowicie usunac to cos niebieskie wyglada jak naklejka ceratowa czy wogole usunac to do srebrnej powierzchni radiatora? I pytanie dugie kupilem ta paste PASTA czy jak usune to wsyztko co napisalem powyzej moge nalozyc ja na rdzen ? I pytanie informacyjene pwewnie mnie zjedziecie do ile bezpiecznie na dobry poczatek moge podkrecic gpu i pamiatki na moim radeonie ?dzieki za odpowiedzi ide robic test 3dmark03 na standardowych ustawieniach:)
dzieki za odpowiedzi :cry:

1547292[/snapback]

Poczkekaj do jutra to ci ktoś odpowie :) Nie martw się. Ja nie mam GB więc wolę się nie wypowiadać :) Czekałeś ledwno 2 godziny na odpiwedź. Poczekaj jeszcze troche a powinna się znaleźć :wink: A tak przy okazji, szukałeś w temacie czy takie pytanie było juz poruszane ?? :razz:

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i to jest kolejny przyklad ze lepiej robic chlodzenie home-maded :lol: a nie jakies ciach!y za 40zl, wydajesz kase i tu qpa , bo chlodzenie nie jest potrzebne, karta jest juz zimna  :wisielec: :lol:

1547458[/snapback]

Zgadzam się z wypowiedzią kolegi.

Czasem lepiej pomyśleć jak MacGyver i samemu zrobić chłodzenie (dobre i tanie) lub stosować naprawde proste zestawy chłodząde (jakiś radiator + tani wetyl).

No cóż, wiem jedno. Nawet gdybym za darmo dostał ten "zestaw" za 40 zł to bym go nie założył na karte....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam karte Gigabyte 9550 z biosem F1.

Slyszalem, ze bios F21 podnosi mozliwosci OC pamieci.

Na stronie Gigabyte znalazlem:

ATi Source BIOS Version: 008.017D.033.000

ECLK/MCLK is 250/400MHz

Change the memory timing

F21 can be updated from F20, not for F1 and F10 update since memory use is different

Czyli na moja karte z F1 nie moge wpakowac F21 ?

Czy karty roznia sie w budowie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ale tylko nas polowe moich pytań wiec co z ta guma na rdzeniu i radziatorze?

1547791[/snapback]

a pomysl co mozna robic z guma :lol: ... wyczysc wszystko i zmien na paste

F21 can be updated from F20, not for F1 and F10 update since memory use is different

nie,poniewaz pamieci na karcie od F20 sa inne, co byly w starszych gigabytach [ tak wyczytalem z w/w zdania :razz: ] czyli lipa

Edytowane przez dzik86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiec tak wczoraj nabylem Gigabyte 9550 128mgb,128bit gdzies juz czytalem ze pod radiatorem jest jakas slaba pasta (guma) powiedzcie mi czy usunac to zółte na okolo rdzenia i czy z pod spodu radiatora  calkowicie usunac to cos niebieskie wyglada jak naklejka ceratowa czy wogole usunac to do srebrnej powierzchni radiatora? I pytanie dugie kupilem ta paste 1547137[/snapback]

ściągaj, i to już... tylko, że jak coś sie stanie z kartą, to bedzie problem (z gwarancją)...

ale nie ma tego złego B)

guma jest na tyle sztywna, że da sie odkleić w jednym kawałku (i sie nie rozciąga przy tym). potem z obu stron przyczepiasz jakąś folie, np z koszulki, i jak coś to łatwo przyczepisz gume spowrotem... tylko postaraj sie jej nie uszkodzić, ani nie narobić syfu brudnymi palcami... powoli, cierpliwie (żyletką) i zejdzie :D

i koniecznie przeszlifuj radiator... bo w tym gigabyte sie nie wykazał :/

czy po zmiane biosu z F20 na F21 lepiej sie krecą pamieci :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze jedno. wziolem find max core annd max mem.ustawilem tak jak wykrylo czyli na 410, 260 te ustawienia wgralem w radlinkera i mam arta juz oknie powitalnym windows xp :/ musialem spuscisc na 240 ;/ p.s mam mozlisowsc wymiany kart na innyegzemplarz. zrobic to ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze jedno. wziolem find max core annd max mem.ustawilem tak jak wykrylo czyli na 410, 260 te ustawienia wgralem w radlinkera i mam arta juz oknie powitalnym windows xp :/ musialem spuscisc na 240 ;/ p.s mam mozlisowsc wymiany kart na innyegzemplarz. zrobic to ?

1548733[/snapback]

a jaka to pamiec ???

a skad wiesz ze ten nowy egezmplarz bedzie lepszy .a jak trafi sie duzo gorszy ??? :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dziwny problem.Mam Radka firmy gigabyte 9550. Jak gram w nowsze gry to po paru minutach komp sam sie restartuje..  Karty nie podkręcałem, nie mam

"wiatraczka" na niej. O co tu chodzi ??

1548855[/snapback]

pewnie ci zasilacz nie wyrabia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie u mojego kuzyna Moj radrek 9550 GB krecil sie na 430/460 luzem a u mnie moga ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> memory clocka - 590 MHz a cora do 390 podkrecam programem riva tuner co jest ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

410, 520 to wynik raczej slaby. moge trafic na gorszy ezgemplarz przy podkrecaniu ? jest jakas minimalna granica wGigabyte ?

1549938[/snapback]

słaby ? domontuj wiatrak 80mm i kręc rdzeń dalej... po drugie jesli mineło 7 dni od momentu zakupu zapomnij ze wymienisz sprzęt na inny egzemplarz, sprzedawca Cie oleje ..- i bedzie miał racje - takie sa realia Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...