BeLa Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 Mam stary komputer 110 MHz Procesor, 32 mb RAM itd. Jakiś czas temu cos się w nim zepsóło mianowicie komputer nie wykrywał dysku. Myślałem, że płyta główna sie zapsóła ale jak zacząłem grzebac w nim okazało się, że gdy podłączony jest cd rom to komputer dysku nie wykrywa, a jak odłącze cd rom to wtedy komputer normalnie odpala. Myślę, że to cos z BIOS-em jast nie tak. Jako tako skonfigórowałem go lecz nie doszedłme do sedna sprawy i nie wiem co moze być przyczyną. Mam AMIBIOS HIFLEX SETUP UTILTY - VERSION 1.07. Proszę o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 A ja myśle, że to kwestia zworek - zakładam, iż dysk i napęd są na tej samej taśmie. Podłącz napęd na oddzielnej taśmie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeLa Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 Oto chodzi że są tak jak powinny być na oddzielnych taśmach. Próbowałem podłączyc na jednej taśmie to to samo bylo co wcześniej na odzielnych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 Może kontroler IDE na płycie jest walnięty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeLa Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 a jak to sprawdzic i co to jest ten kontroler?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xor_ew Opublikowano 10 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2005 a jak to sprawdzic i co to jest ten kontroler?? 1689414[/snapback] no... następnym razem polecam poedukować się, a dopiero później 'grzebać'... Jak kontroler to taki układ zarządzający kanałami IDE. przepływem danych itp... jak jest walnięty to po prostu jest :-P - nie działa tak jak powinien, czyli np. tak jak u Ciebie, jeżeli to faktycznie kontroler... Zrób dla wszelkiej pewności tak: ustaw zarówno w dysku jak i cdrom'ie zwory na master i podepnij pod osobne taśmy (do ostatnich 'wtyczek')... sprawdz w biosie czy wszystko gra - to stary kompo, więc na auto nic nie pójdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość D@wid523 Opublikowano 14 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2005 Ukaktualnij bios płyty głównej, przeczysć styki i jeśli jest możliwośc sprawdź z innymi taśmami Ata Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...