Skocz do zawartości
BeLa

Problem Z Dyskim

Rekomendowane odpowiedzi

Mam stary komputer 110 MHz Procesor, 32 mb RAM itd. Jakiś czas temu cos się w nim zepsóło mianowicie komputer nie wykrywał dysku. Myślałem, że płyta główna sie zapsóła ale jak zacząłem grzebac w nim okazało się, że gdy podłączony jest cd rom to komputer dysku nie wykrywa, a jak odłącze cd rom to wtedy komputer normalnie odpala. Myślę, że to cos z BIOS-em jast nie tak. Jako tako skonfigórowałem go lecz nie doszedłme do sedna sprawy i nie wiem co moze być przyczyną. Mam AMIBIOS HIFLEX SETUP UTILTY - VERSION 1.07. Proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak to sprawdzic i co to jest ten kontroler??

1689414[/snapback]

no... następnym razem polecam poedukować się, a dopiero później 'grzebać'... Jak kontroler to taki układ zarządzający kanałami IDE. przepływem danych itp... jak jest walnięty to po prostu jest :-P - nie działa tak jak powinien, czyli np. tak jak u Ciebie, jeżeli to faktycznie kontroler... Zrób dla wszelkiej pewności tak: ustaw zarówno w dysku jak i cdrom'ie zwory na master i podepnij pod osobne taśmy (do ostatnich 'wtyczek')... sprawdz w biosie czy wszystko gra - to stary kompo, więc na auto nic nie pójdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi