Skocz do zawartości
niko2003

Grafa Do 450-500 Zł

Rekomendowane odpowiedzi

Szukałem jednak jest taki mały sektor kart dla PCI-E

Zastanawiam się nad Geforcem 6600 Z Gigabyte pasywne chłodzenie

lub Sapphire x700pro 450/860. Pierwsza kosztuje 419 złoty, druga 439 złoty.

Nie wiem co brać i jedna i druga ładnie się kręci. Tylko wiem, że HDR i cały ten bajer i tak tego nie wykorzystam, za słaba po prostu. A x700pro kusi dobrymi osiagami !

Co polecacie SM 3.0 vs SM 2.0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na twoim miejscu brałbym jednak GeForce 6600. Jednak ma tam jakieś bajery więcej no i SM 3.0 i też bardzo dobrze się kręci a jak pasywne chłodzenie to bierz. NIE ZASTANAWIAJ SIĘ :)

Edytowane przez misiek175

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w porównaniu z 6600 to ten X1300 wydaje się gorszy, ma 4 potoki, a 6600 8, szyna pamiątek oba 128bit.

Jednak czytam test i jest lepszy:

1710001[/snapback]

600 Mhz 4 potoki = 300Mhz 8 potoków - dokładnie przy identycznych rdzeniach. Radeon x1300 powinien być szybszy bo ma pamięci 800. X1300 daje lepszą jakość filtrowania anizo (czasami różnica jest ogromna to zależy od kątów pod jakimi są obserwowane obiekty). Jakość AA też jest wyższa dla r 1300 bo obsługuje AAA czyli wygładza wszystkie obiektu przeźroczyste jak siatki czy okulary kanclerza z Doom 3 które na moim R9700 pomimo 4xaa są niewygładzane - co mnie wpienia :P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wydaje mi sie, zeby ten X1300 byl lepszy od tego 6600 Galaxy, przeciez on sie spokojnie wykreci na rdzen ponad 500Mhz, a do tego pamieci 2ns, to poleca pewnie prawie z 1000Mhz. X1300 z tymi 4 potokami moze sie schowac, chocby nie wiem jaka mial wspaniala architekture, to jest on najtansza karta z nowe serii i nie ma wiele do gadania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wydaje mi sie, zeby ten X1300 byl lepszy od tego 6600 Galaxy, przeciez on sie spokojnie wykreci na rdzen ponad 500Mhz, a do tego pamieci 2ns, to poleca pewnie prawie z 1000Mhz. X1300 z tymi 4 potokami moze sie schowac, chocby nie wiem jaka mial wspaniala architekture, to jest on najtansza karta z nowe serii i nie ma wiele do gadania.

1710681[/snapback]

Albo porównujemy karty na ustawieniach standardowych albo max wykręconych - nie wiem ile podkręci się ten 1300 ale na standardzie x-1300 wypada lepiej i ma dokładniej renderowany obraz (AA i AF). O jakim Galaxy Dziubek mówisz? Bo w cenie ok 400 PLN wszystkie Galaxy mają pamięci 3,6 ns!

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo porównujemy karty na ustawieniach standardowych albo max wykręconych - nie wiem ile podkręci się ten 1300 ale na standardzie x-1300 wypada lepiej i ma dokładniej renderowany obraz (AA i AF). O jakim Galaxy Dziubek mówisz? Bo w cenie ok 400 PLN wszystkie Galaxy mają pamięci 3,6 ns!

1711511[/snapback]

Mowie o Galaxy http://arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=3...tid=5&grupa=496 podanym kilka postow wyzej, pamieci 2ns, nic dodac, nic ujac. Powinna sie spokojnie podkrecic do GT. Przedzial cenowy jest od 450-500, a nie do 400zł.

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to panowie co mam kupić do tych 500 złotych na PCI-E

Sam nie wiem.

- Galaxy bym wziął jednak u nas w Katowicach kosztuje 529 złoty (taniej nie szukałem)

- x1300pro ciekawy lecz z komputronika czekać, no i ma tylko 4 potoki (odpada)

- x700 z sapphira pamiątki 860mhz 8 potoków, jednak Pixel i Vertex 2.0

- 6600 z gigabyte silence 8 potoków, pamiątki nie wiem jakie jednak Pixel i Vertex 3.0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- Galaxy bym wziął jednak u nas w Katowicach kosztuje 529 złoty (taniej nie szukałem)

1715329[/snapback]

6600GE - na firmowym chlodzeniu lata spokojnie na 500MHz dla rdzenia i 1100MHz dla pamieci. Zeby wyraznie wiecej wycisnac z GPU potrzebowalbym czegos lepszego, ale pamieci wydaja sie miec jeszcze spore rezerwy (i pomyslec ze standardowo sa taktowane 900MHz). 530 zl to niemalo za ten model, w lipcu kosztowal ~480 zl. Chyba ze jest to wersja Zalman - taka bedzie lepsza w O/C. Jesli nie masz zamiaru krecic karty, to szybszy powinien byc ten X700 - ale on nie ma SLI i SM3.0 (potrzebne czy nie - osobna kwestia). Generalnie ktorej bys nie wzial, to powiniennes byc zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi