Skocz do zawartości
grzesiu

Zupki "błyskawiczne"

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak podchodzimy powaznie no to przedstawiam moj ranking. Ocena procentowa. Zupki powyzej 55% sa dla mnie jadalne, a o reszcie zapominam tak szybko jak moge. :)

Dołączona grafika

Testing in progress... ;)

Edytowane przez csnake

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio pojawiły się zupki TaoTao i imAo wymiatają całą resztę, są rewelacyjne. Kosztują wiecej niż zwyczajne torebki, ale zestaw jest wart tego - wszystkie składniki osobno pakowane, w sporych ilościach, świetny olejek z mocnym umami, pychoty. Dla mnie rewelacja, imo najlepsza Lau Thai w czarnym opakowaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio pojawiły się zupki TaoTao i imAo wymiatają całą resztę, są rewelacyjne. Kosztują wiecej niż zwyczajne torebki, ale zestaw jest wart tego - wszystkie składniki osobno pakowane, w sporych ilościach, świetny olejek z mocnym umami, pychoty. Dla mnie rewelacja, imo najlepsza Lau Thai w czarnym opakowaniu.

A gdzie takową Lau Thai dostać? ja przeszukałem wiele sklepów i z TaoTao widziałem może ze 2 smaki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swoje gusta dzielę na zupki łagodne i pikantne ;]

TOP3 z łagodnych:

> Serowa Knorr

> Cebulova Knorr

> Pomidorowa Lidl

TOP3 z pikantnych:

> Czerwona Vifon

> Pomidorowa (diabolo) z Knorra

> Ostry Boczek z Knorra / Chińska z Lidla

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś z Lidla udało mi się zjeść na prawdę zacną zupkę :D Tylko, że była ona z puszki cena ok.2-3zł. Było to związane z jakąś ofertą, że z danego kraju potrawy. Zupka jakaś tajlandzka była czy coś takiego :P W środku prawdziwe mięsko, jakieś bambusy. Na prawdę najlepsza z szybkich zupek jakie jadłem, torebki się chowają :] Tylko, że trochę droższa..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdzie takową Lau Thai dostać? ja przeszukałem wiele sklepów i z TaoTao widziałem może ze 2 smaki...

No właśnie z tym jest największy problem. Z tego co wiem, TaoTao dystrybuują ci sami PH co Vifony, więc to kwestia tego, czy dany sklep będzie chciał od nich te zupki wziąć, na dzień dzisiejszy jest kiepsko i trzeba polować na sklep w ktorym to się pojawiło, albo męczyć sprzedawców, żeby zamawiali. Aha, mówimy tutaj o tradycyjnych zupkach z torebki, nie wiem ile mają one wspólnego z zupkami TaoTao w plastikowych miskach, które są już długi czas na rynku, chyba raczej niezbyt wiele. Tak to wygląda, tutaj, na dole jest cała rodzina zupek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od czasu do czasu wchłonę Vifona - Kaczkową. Świetna jest, choć chyba najmniej popularna z zupek Vifona (najrzadziej dostepna w moim rejonie). Krewetkowa i Krabowa też dobre :P

Taaaa kurczaczek z Vifona wyjasnia jak narazie wszystko i wszystkich! Jutro trza sie zakupic w ten smakolyk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To widzę że czeka mnie wyprawa do Lidl-a ;) a jeśli chodzi o badane przeze mnie Amino:

Ogólnie rzecz biorąc nie są złe. W torebce mamy jedynie makaron i jedną saszetkę przypraw, ale za to sporej wielkości ;) smak jest wyraźny, w większości przypadków nie przesadzony. Zastrzeżenia mam do makaronu, jest nie-vifonowaty ;p Zdecydowanie zbyt gruby i mało smaczny. To znacznie utrudnia dobry odbiór zupy. Wracam do testów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyznam sie ze czasami zarzuce sobie jakas zupke , goracy kubek itp

ale .. ..... kuz..wa

Ludzie

na dluzsza mete to wam nery i watroba padnie od ''szamania'' takiej chemi .

U mnie dwie, trzy zupki w tygodniu to nie jest dużo, nie wyobrażam sobie jedzenia zupek codziennie. Co do "chemii", to o ile nie mieszkasz na zadupiu gdzie nie dotarła cywilizacja i masz wszystko z własnego w pełni naturalnego gospodarstwa, w innych rzeczach zjadasz podobną ilość "chemii" (której zły wpływ jest trochę wyolbrzymiany).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Strasznie zawyżasz oceny, nie zostanie miejsca na te rzeczywiście najlepsze. :wink:

U mnie na przykład Amino (cała seria) dostałaby 3/10 (nie jest tragicznie, ale świadomie więcej nie kupię), Knorr: 4 (diablo_pom(iatacz)), 6 (serowa i rosół i curry- ostatniej dawno nie widziałem <_< ), Vifon: 5-7/10, a TaoTao 9.5/10.

Aha: skala nie jest na zasadzie: 1 - rozjechany szczur; 10 - obiadek w restauracji, a raczej 2 - najgorsza; 9 - najlepsza zupka z torebki jaką jadłem (plus po jednym punkcie w górę i w dół na produkty rzeczywiście wyjątkowe).

Edytowane przez KHOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasami w pracy nachodzi mnie ochota na jakas zupke chinska. Jedyne, ktore mi smakuja to vifony ostre. Inne te amino czy vinci to normalnie pomyje. Ostatnio wole zamowic sobie zupe na wynos u chinczyka i jakies sajgonki niz jesc te zupy z torebek. Mysle ze sekretem vifonu jest makaron, ktory jest smaczniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najgorsze wg mnie to gorące kubki, kuźwa jakie to cholerstwo bez smaku, a te "chrupiące" fajury zanim "zupa" dostatecznie przestygnie (zalewając to wrzątkiem nie ma szans by to w ogóle łyknąć, a przecież takiego [ciach!]a nie będę chlipał łyżeczka) już dawno zamienią się w pływające paprochy...

jak zupy chińskie to ostrzejsze aby zniwelować mdły smak [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje top 3:

-Diabolo pomidoro od knorra

-Vifon ostry

-Ser w ziołach od knorra

Ja oczywiście wszystkie zupki dodatkowo doprawiam chilli, pieprzem i innymi bajerami.

Warto zauważyć też że zwykła Amore pomidore od knorra mocno doprawiona smakuje jak Diabolo :)

Fakt faktem może i zupki są dobre ale za skurczybyka nie da się nimi najeść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi