Skocz do zawartości
Gość zbig

Zalman Reserator 1 Plus

Rekomendowane odpowiedzi

No i ciekawe jak z dyskiem. Normalnie przykrecony hdd w obudowie nie jest cichy. Wrzucenie go w jakies wytlumiacze, gumki ect jeszcze go podgrzewa. Pasywne chlodznie w calym kompie jest wlasnie utrudnione ze wzgledu na dobre chlodznie hdd i elementow mobo. Zostawienie niektorych mosfetow bez minimalnego ruchu powietrza moze sie zle skonczyc. Inna sprawa ze mozna zaryzykowac :wink: w koncku nikt nie trzyma kompa dzis 5 lat zeby szybsze eksploatowanie elementow mialo prawo go obchodzic. Tez z czasem zauwazam przerost formy nad trescia w ukladach chlodznie, jak i w stawianych im wymaganiach. Szczegolnie przy kartach graficznych. Gdzie zalozmy bloczek zwieksza o/c na dzeniu o te 10-15mhz, w stosunku do pasywa na ktorym mamy w stresie 80C. Moznaby wiele dyskutowac - ale w praktyce okaze sie ze karta moglaby tak hulac non stop przez lata zamknieta na dnie obudowy. Nie ma jakichs niepodwazalnych dowodow, ze np uzywanie proca w temp na granicy stabilnosci (zalozmy +5c juz powoduje zwiechy) sprawia ze szybciej on padnie. Przynajmniej na tyle szybciej zebysmy to odczuli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu chodzi o to ze dlugotrwale wystawienie na wyzsza temperature powoduje nieodwracalne zmiany w strukturze krzemu (lub innego polprzewodnika) co moze spowodowac uszkodzenie danego bloku np cpu. nie wiadomo czy to bedzie alu czy rejestry czy adresowanie magistrali czy utrata stabilnosci ale w koncu cos bedzie. choc to prawda ze moze to zajac duuzo czasu.. moj stary duron 700 pracowal przez ponad dwa lata dochodzac nawet do 70st. przy tej temp dwa lata to max - juz nie pracuje wogole.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W 99% jestem zdecydowany na zakup Reseratora 1 Plus. Zastanawiam się tylko jak chłodziwo sprawowałoby się z trzecim bloczkiem Zalmana - żeby był komplet (na płycie głównej). Obawiam się o wydajność pompki Eheim 300. zbig zmieniałeś coś w swoim zestawie? Co możecie powiedzieć o bloczkach dołączonych do zestawu? Mój sprzęt: Pg. Asus P5WD2 Premium, PIV 630 3.0@3.5 GHz, GeForce 7800 GT 400@480 MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W 99% jestem zdecydowany na zakup Reseratora 1 Plus. Zastanawiam się tylko jak chłodziwo sprawowałoby się z trzecim bloczkiem Zalmana - żeby był komplet (na płycie głównej). Obawiam się o wydajność pompki Eheim 300. zbig zmieniałeś coś w swoim zestawie? Co możecie powiedzieć o bloczkach dołączonych do zestawu? Mój sprzęt: Pg. Asus P5WD2 Premium, PIV 630 3.0@3.5 GHz, GeForce 7800 GT 400@480 MHz.

Dolozenie bloku na chpiset niewiele zmieni - jesli teraz jest ok to z chipem tez bedzie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dolozenie bloku na chpiset niewiele zmieni - jesli teraz jest ok to z chipem tez bedzie :wink:

on pisze że chce kupić ;) uważam że w lecie usmażysz sprzęt (z tego co piszą użytkownicy tego Zalmana ja nie miałem więc .......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie zmieniałem. Ale ta pompka jest naprawde bardzo cicha i wydajna. Żeby zorientować się że działa to muszę ucho przyłożyć do wieczka reseratora. Po paru godzinach woda wewnątrz jest chłodna a żeliwno-stalowy blok chłodzący nawet nie jest ciepły. Jedyne co dokupiłem dodatkowo to taką listwe zasilająca z kabelkiem który wpiąłem w kompie do wolnej zatyczki aby zestaw chłodzący włączał się automatycznie wraz z włączeniem kompa, bo tak będziesz musiał pamiętać aby za każdym razem oddzielnie go włączać i wyłączać. Na Allegro 30 zł to kosztuje. No i pamiętaj żebyś kupił Zalman Reserator 1 Plus z czarnym blokiem a nie wersje z niebieskim bo to jest stary zestaw który nie ma określenia "plus" w nazwie i ma gorsze parametry chłodzenia. Edytowane przez zbig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiedzielibyście żeby ten zestaw założyc tylko na NB i GPU. Zestaw taki jak mam w sygnaturze tylko grafa docelowo będzie x1900xtx. Na procku mam Ninje z bezgłośną Akasą i lekki (podkreślam lekki) szum mi nie przeszkadza a zależy mi na dobrym schłodzeniu grafy bo pewnie będzie głośna i zależy mi na dobrym OC.

Ewentualnie myślałem nad zestawem WaterChill (wiem że są bardzo dobre) ale brak takiej estetyki jak w Zalmanie i nie da rady takiego zestawu do obudowy schować (chyba) - ale wtedy to juz bym mógł spokojnie wszystko tym chłodzić łącznie z mofsetami (aphacool takie bloki produkuje do mojej mobo).

A kolejna sprawa to czy blok na GPU Zalmana wogóle będzie pasował na x1900 - bo może nie ma wogóle o czym mówić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rafa: sprawdź u żródła.. strona producenta.. bedziesz wiedział czy pasuję.

Ogólnie czytając ten topic widzę dwa rozbierzne podejścia do tematu WC. Z jednej strony WYDAJNOŚĆ, OC, 500 Wentyli itd.... Z drugiej strony CISZA, zero dodatkowych MHz i estetyka....

I niestety nie idzie tego pogodzić. Temat wraca jak bumerang co jakiś czas. Dla starych userów tweaka przypomne tylko kilka:

- wężę - przewaga 12/16mm nad 6/8

- pompki... raz moda na mega małe i ciche.. innym razem CO i mega przepływy

- bloki na CPU 2 czy 3 króćcowe

Umówmy się tak. Nie ma jednego, uniwersalnego układu WC tak samo jak nie ma idealnego samochodu (jeden chce 500km i 600kg masy, inny woli te 500koni i 4tony masy auta... jeden chce kabriolet, inny półciężarówkę itd)....

Ogólnie sam jestem bardzo ciekaw jak zero przewiewu sprawdzi się latem. Osobiście nie chce mi się wierzyć, że ta konstukcja przeżyje lato. Ale mam nadzieję, że może się myle. Fajnie by było powywalać te śmigła z kompa ;-)

Jeżeli teoria pomieszana z praktyką jest taka, że musi coś wiać w kompie, to ja tego na swoim testować nie będe. Ale może faktycznie te wysokie temp. mofsetów, mostków itd to marketingowy bełkot? Jeżeli faktycznie nie podkręca się kompa to te 100st na kostkach spowoduje obniżenie żywotności płyty nawet o 70% --> czyli z 15 na 5 lat powiedzmy? No mnie to wystarczy bo i tak co 2 lata płyta idzie do kogoś...

Reasumując: fajnie, że jest tak duża różnorodność produktów. Szkoda, że userzy twekowi są "twardogłowi" oczywiście bez obrazy i za słuszne uznają tylko kadety, homemady i low budgetowe zatosowania. Mam nowy pomysł na fajne chłodzenie.. zobaczymy co z tego wyjdzie i jakie kometarze bedą po tej wypowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

....

Ogólnie sam jestem bardzo ciekaw jak zero przewiewu sprawdzi się latem. Osobiście nie chce mi się wierzyć, że ta konstukcja przeżyje lato. Ale mam nadzieję, że może się myle. Fajnie by było powywalać te śmigła z kompa ;-)

Jeżeli teoria pomieszana z praktyką jest taka, że musi coś wiać w kompie, to ja tego na swoim testować nie będe. Ale może faktycznie te wysokie temp. mofsetów, mostków itd to marketingowy bełkot? J.

........i

No to obiecuje Wam że jak nadejdą upały to będe Wam zdawać relacje jak bezwiatrakowe WC chłodzi. I nawet tej wielkiej tuby nie wystawię z szafy ( bo mój reserator stoi na dodatek zamknięty w szafie) żeby jej utrudnić. W sumie to dużo gram w BF2 i proc często-gęsto ma 100% obciążenia więc moja próba będzie naprawdę miarodajna. Postaram się go zakatować dla Was. Może się uda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym różni się Reserator 1 V2 od Reserator 1 PLUS który jest lepszy, bo koło grudnia chcę sobie taki kupić może czekać na Reserator 2??

Reserator 1 V2

Reserator 1 PLUS

Bo z tego co widać to blokami i chyba V2 jest lepszy. Na razie nigdzie nie znalazłem testów Reserator 2 a szkoda :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za link widać że Reserator 2 jest warty czekania aż trafi do polski :) a i tak prędzej niż do grudzień - marzec nie nazbieram kasy więc będę czekać. Na dodatek Reserator 2 bardzo ładnie wygląda i temperatury niziutkie :) ale fajnie i to 0db :D o takie coś mi chodziło :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy ładniejszy....

Drugi nie robi na mnie najmniejszego wrażenia...

http://www.vr-zone.com/index.php?i=3851&s=2

Zdjęcie na dole... CPC??? :D

Hehe na następnej stronie ile koleś pasty nawalił...

Edytowane przez Misyo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tamtym roku miałem Reseratora. Po miesiącu sprzedałem bo to taki szajs że głowa mała. Jedyna zaleta to prawdziwa CISZA. I to jedyna zaleta. Wady: aby przenieść kompa trzeba nieźle nakombinować lub przenosić w dwie osoby, słaba wydajność no i cena która za to co oferuje zestaw jest za wysoka.

Edytowane przez -GIZIU-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.vr-zone.com/index.php?i=3851&s=2

Zdjęcie na dole... CPC??? :D

też miałem to napisać :D mi osobiście z całego reseratora nowego najbardziej podobają się... węże i płyn (kolor) :D całą resztę to moż za przeproszeniem o kant d... Edytowane przez y0ghurt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może lepiej zamiast kupować Reseratora i mieć nieprawdziwe 0 db(bo pompka też jakieś dB wydziela) to kupić grzejnik kompaktowych wymiarów(np 40x40x6 cm) i zamontować na boku obudowy? Wyjdzie taniej i o wiele wydajniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem Reseratora 1 Plus na P4 3.2 i karcie 7800GT.

Ogólnie nie polecam

+ wyglad

+ bezgłośna praca (słychać pompkę przy przyłożeniu do "tuby" ucha)

+ w wersji plus poprzez specjalne "niecieknące szybkozłączki" można odzielić "tubę" od komputera i łatwo przenieść

- temperatury

po godzince gdzie nie spojrzeć 60'C, procesor, karta graficzna, woda.

Ostatnio widziałem że zalman sprzedaje specjalny wentylator zakładany na "tubę" jako opcje, pewnie pozwoliło by to zbić trochę temperatury

link:

http://www.zalman.co.kr/eng/product/view.a...96&code=021

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem Reseratora 1 Plus na P4 3.2 i karcie 7800GT.

Ogólnie nie polecam

+ wyglad

+ bezgłośna praca (słychać pompkę przy przyłożeniu do "tuby" ucha)

+ w wersji plus poprzez specjalne "niecieknące szybkozłączki" można odzielić "tubę" od komputera i łatwo przenieść

- temperatury

po godzince gdzie nie spojrzeć 60'C, procesor, karta graficzna, woda.

Ostatnio widziałem że zalman sprzedaje specjalny wentylator zakładany na "tubę" jako opcje, pewnie pozwoliło by to zbić trochę temperatury

link:

http://www.zalman.co.kr/eng/product/view.a...96&code=021

Powiadasz o wersji PLUS, ciekawi mnie czy ktoś ma V2 bo test Reserator 2 wygląda całkiem smoczo. B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

' date='10 sie 2006, 14:33' post='2266554']

Założenie wentylatora jest bezsensowne bo znika pasywne chłodzenie a aktywne to można złożyć kilka razy taniej...

Dlatego jak pisałem wcześniej, ogólnie nie polecam

Jest jeszcze jeden plus jak na pierwsze WC (jak w większości zestawów fabrycznych)

Dostajesz wszystko na tacy i nie musisz "myśleć" - kombinować:

Jakie bloczki, jaka chłodnica, jakie wentylatory, jakie złączki, jakie rurki itd...

Dostajesz wszystko ładnie zapakowane, instrukcja obsługi, bardzo fajnie iszybko się to montuje.

Jednak po paru dniach przychodzi rozczarowanie (tak przynajmniej było u mnie) że jednak to nie to

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego jak pisałem wcześniej, ogólnie nie polecam

Jest jeszcze jeden plus jak na pierwsze WC (jak w większości zestawów fabrycznych)

Dostajesz wszystko na tacy i nie musisz "myśleć" - kombinować:

Jakie bloczki, jaka chłodnica, jakie wentylatory, jakie złączki, jakie rurki itd...

Dostajesz wszystko ładnie zapakowane, instrukcja obsługi, bardzo fajnie iszybko się to montuje.

Jednak po paru dniach przychodzi rozczarowanie (tak przynajmniej było u mnie) że jednak to nie to

Mam dokładnie takie samo zdanie. Najpierw jest fajnie i cicho a później wkurza brak wydajności

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Freelancer_NS_Clan

Dzięki za link widać że Reserator 2 jest warty czekania aż trafi do polski :) a i tak prędzej niż do grudzień - marzec nie nazbieram kasy więc będę czekać. Na dodatek Reserator 2 bardzo ładnie wygląda i temperatury niziutkie :) ale fajnie i to 0db :D o takie coś mi chodziło :)

Jeśli chodzi o Zalman Reserator 2 to jest juz w sprzedazy w future-king.

Goście juz go sprzedaja: http://future-king.pl/sklep/product_info.p...oducts_id/18535

Ale nadal nic o nim nie wiem, goscie go tylko importują ale nie znaja dokladnej specyfikacji, ani wynikow testow :lol:

Wiem ze to jest nowosc, ale moze mi ktos powie jaka jest roznica pomiedzy Reseratorem 1 Plus a Reseratorem 2?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o Zalman Reserator 2 to jest juz w sprzedazy w future-king.

Goście juz go sprzedaja: http://future-king.pl/sklep/product_info.p...oducts_id/18535

Ale nadal nic o nim nie wiem, goscie go tylko importują ale nie znaja dokladnej specyfikacji, ani wynikow testow :lol:

Wiem ze to jest nowosc, ale moze mi ktos powie jaka jest roznica pomiedzy Reseratorem 1 Plus a Reseratorem 2?

chora cena, juuz lepiej:

grzejnik - 100zł

pompa c.o - 300zł

bloczki - 300zł

duperele 80zł

~800zł, można wmontowac w obudowę, cisza gwarantowana, a i wydajnością też pewnie bije tego zalmana

aha zapomniałem: Dołączona grafika powiązania bliżej nieznane :D

Edytowane przez msn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te ceny troche dziwnie podales, pompa co kosztuje mniej nawet nowiutka, bloki tez taniej, raczej grzejniczek wiecej. Troche inne proporcje beda.

Grzejnik miałem na myśli pojedynczy, ale jak stwierdziłeś, na to samo wychodzi. Brałem pod uwagę ceny nowyche elemenntów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi