Skocz do zawartości
remikk

Filtry ?

Rekomendowane odpowiedzi

Od paru miesięcy jestem posiadaczem Fuji Finepix s5500. Ktoś w jakimś innym temacie odesłał mnie kiedyś do artykułu o filtrze połówkowym,gdy zapytałem o kolor nieba. Robienie zdjęć staram się ćwiczyć intensywnie. Jednak zbliża się gwiazdka i mam okazję dostać conieco do aparatu. Pomyślałem więc, żeby wybrać kilka filtrów. Tylko teraz pytanie. JAkie ? Połówkowe, polaryzacyjne ? Jakiej marki ? Adapter ring to u mnie 55 mm.

Edytowane przez remikk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na początku to może UV , przydaje się w górach , minimalizuje promienie UV wpadające do obietkywu :)

potem filtr polaryzacyjny - poprawia kolorystykę fotografi + usuwa odbicia (np w oknie czy wodzie)

dalej , osobiście ja bym zainwestował w filtry szare , przyciemniające (ND) - pozwoli to na nieprześwietlenie foty robiąc ją z długim czasem naświetlenia

dalej to już kwestia gustu / stylu robienia zdjęć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od paru miesięcy jestem posiadaczem Fuji Finepix s5500. Ktoś w jakimś innym temacie odesłał mnie kiedyś do artykułu o filtrze połówkowym,gdy zapytałem o kolor nieba. Robienie zdjęć staram się ćwiczyć intensywnie. Jednak zbliża się gwiazdka i mam okazję dostać conieco do aparatu. Pomyślałem więc, żeby wybrać kilka filtrów. Tylko teraz pytanie. JAkie ? Połówkowe, polaryzacyjne ? Jakiej marki ? Adapter ring to u mnie 55 mm.

Cóż, to zależy od tego, jakie zdjęcia robisz - jeżeli dużo krajobrazów, to połówkowy się przyda na pewno. Jeżeli dużo architektury bardziej technicznie, albo zdjęcia na wodzie - polaryzacyjny. Ogólnie weź pod uwagę, że większość filtrów barwnych i połówkowych możesz zastąpić wcale nieskomplikowaną przy odrobinie wprawy obróbką cyfrową. Jeżeli miałbym wybierać, to wybrałbym jak wybrałem - polaryzacyjny. Ciężko go zastąpić obróbką w fotoszopie i nie zawsze jest to wogóle możliwe.

Co do firmy - zależy ile masz pieniędzy:

mniej - king, marumi, najtańsza hama

więcej - droższa hama HTMC, czyli hoya ze średniej półki (szara seria)

dużo - heliopan, b+w, czarna hoya

Często używane są też filtry UV/Sky - głównie do ochrony obiektywu, bo w cyfrowych hubrydach naprawdę ciężko zauważyć ich efekt. Jeżeli nie jesteś nastawiony w tym momencie na wyczynową fotografie, to kupiłbym:

- Jakiś lepszy UV/Sky (najtańsze dają jednak sporą flarę, warto tu dopłacić do kilku warstw antyrefleksyjnych, jeśli ma to siedzieć na stałe na obiektywie)

- Siakiś polaryzacyjny - nawet najtańszy spełni swoje zadanie, tyle że więcej światła zżera. Sam mam firmy King, na cyberfoto masz jego test (by Fatman). Jeśli jego test Ci nei wystarczy mogę służyć własnymi fotkami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

king i innych wynalazkow tanich nigdy bym nikomu nie polecal...

Jak juz to niech kupi na poczatek filtr polaryzacyjny, firma HOYA ma ceny w miare normalne (wersja bez powlok), no chyba ze wykosztuje sie na wersje z powlokami to cena wzrasta tak z x2 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Filtr takiej srednicy jak tulejka do aparatu.

Jezeli chcesz ochrone obiektywu to kup UV, np Hoya, Hama z nastawieniam na Hoya HMCS.

Jezeli chcesz blekitne niebo to polaryzacyjny filtr.

A o innych filtrach poszukaj w przyklejonym temacie. Albo google :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołaczę się do tematu. Mam Minolte Konice Z10 i jaki byście polecali filtr? I czy może powiedzieć mi ktoś jakiej średnicy maiłbym kupić taki filtr?

Do Z10 musisz brać z gwintem 43mm. Albo zakupujesz pierścień 43 > 52 i potem już tylko z gwintem 52mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie może jak wyczyścić filtr HOYA HMC Super. Zabrudziłem dmuchając. Nie mogę wyczyścić. Cały czas się maże.

Ten sposób podawany był już kiedys tutaj na forum: czysta chusteczka higieniczna + woda; najpierw zmywasz wilgotną chusteczką brud, a później na sucho wycierasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten sposób podawany był już kiedys tutaj na forum: czysta chusteczka higieniczna + woda; najpierw zmywasz wilgotną chusteczką brud, a później na sucho wycierasz.

Najlepiej mikrofiba, OKRĘŻNYMI ruchami, a potem delikatna husteczna do sucha :]

A pomysl z acetonem :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aceton, alkohol ? ROTFL - to może zniszczyć powłoki.

Wiecie jak ja czyszcze swoje filtry ? ;) Płynem do mycia Pure ( ;] ) no albo jakimś innym ludwikiem.

1.Nalewam to na filtr , do oporu aż sę wyleje. Czekam 5-10sekund

2.Spłukuję pod bierzącą wodą (najlepiej duże ciśnienie).

3.Krople "dotykam" ściereczką i jak już nie ma kropelek to :

4.Susze suszarką ;]

Czyści na błysk i praktycznie bez dotykowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I moze pod katem nie ma zadnych smug i przebarwien? nie wierze :>

I właśnie o te smugi i przebarwienia chodzi. Czyściłem samą wodą i ściereczką do optyki, ale nie osiągam jednolitej powierzchni. Się wk... to poleci do śmieci.

Edytowane przez harryt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I moze pod katem nie ma zadnych smug i przebarwien? nie wierze :>

No właśnie NIE MA. B-) Normalnie metoda cud, tak się ucieszyłem jak to odkryłem, że nie masz pojęcia :P zero babrania się w okrężne ruchy ipt itd. poprostu bajka. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja staram się nie syfić mojej soczewki. Jeśli jest upaćkana z kurzu itp. to czyszczę ją pędzlem do golenia o miękkim włosiu. Bardzo dobrze usuwa kurz. Jeśli są tłuste ślady po palcach, to jak najbardziej ściereczką z mikrofibry. Okrężne ruchy od środka i wszystko ładnie się czyści. Co do ogólnej czystości - na 'instrukcji obsługi' mojej soczewki było napisane, że nie nalerzy dbać o jej nieskazitelną czystość. Czyszcząc ją co chwila możemy ją porysować itp. A jeśli chodzi o temat dot. czyszczenia soczewek to jest tutaj :arrow: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=198882

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mialem podobny artykul na temat roznych filtrow. Ale Zakladki z Opery mi wsiakly, a chcialem podac linka :(

Ale biora pod uwage tekst powyzej test byl robiony aparatem 1Ds z matryca 12MP na dodatek FF wiec tam dalo sie zauwazyc roznice.

A przy zwyklych naszych cyfrakach, z tyci malutkimi matrycami i obiektywami nie sadze by dalo sie cokolwiek zauwazyc na minus przy stosowaniu filtrow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich. Dołączę się do tego tematu. Postanowiłem kupić sobie filtr polaryzacyjny. Szukałem sporo, ale albo znalazłem stare testy albo stare tematy na forach. Mam Fuji S9500 i jedno pytanie do osób znających się na filtrach. Z chęcią kupiłbym sobie jakąś Hoye, ale raczej nie starczy mi na niego pieniędzy. Więc czy jest bardzo zauważalna różnica pomiędzy takim filtrem, a jakimś tańszym do 80zł? I jakie filtry polaryzacyjne polecacie w kategorii do ok. 80-100zł? I tak na wszelki wypadek napiszcie, który z tych droższych (tak do 180zł) byłby najlepszy. Niestety skończyły mi się oszczędności, a teraz taki filtr by się przydał. Więc czekam na Wasze opinie. Z góry dzięki za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, dzięki za odpowiedź. W tej chwili stać mnie tylko na taką Hame. Jest jeszcze jakiś wynalazek firmy Hakuba. Spotkał się ktoś kiedyś z takim czymś? Bo na inne to się nawet nie patrze. Póki co na Hoye mnie raczej nie stać, ale być może poczekam. A jakbym już miał jakiś filtr polaryzacyjny, to najpierw przykręcam go, potem filtr UV czy może odwrotnie, albo jeszcze inaczej? Sorki za takie pytanie, ale jeszcze nie za bardzo się na tym znam i dopiero będę się szkolił w tym temacie :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po co dwa na raz?

UV kozystasz w gorach lub jak to czesto bywa tylko do ochrony obiektywu abys czyms go nie zarysowal/zabrudzil. Dlatego ze jest mniej stresu przy czyszczeniu filtru niz obiektywu :)

Wiec jak chcesz pobawic sie polarkiem zakladasz tylko jego i po sprawie.

Hakuba tez nie powinna byc az taka zla.

Edytowane przez SKRYTOBOJCA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki SKRYTOBOJCA za odpowiedzi. Być może skuszę się na ten filtr Hakuba, albo jeszcze dozbieram do lepszego. Zależy jak bardzo będzie mnie korcić, żeby go mieć ;]. Bardzo mi pomogłeś. Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskrzesze temat :)

Krotkie pytanko o filtr polaryzacyjny:

ten: http://allegro.pl/item323130391_hama_filtr...rmany_nowe.html

czy lepiej doplacic do tego: http://allegro.pl/item325484360_filtr_pola...t_promocja.html

Aparat to d70s, obiektyw zazwyczaj 18-70 Nikona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskrzesze temat :)

Krotkie pytanko o filtr polaryzacyjny:

ten: http://allegro.pl/item323130391_hama_filtr...rmany_nowe.html

czy lepiej doplacic do tego: http://allegro.pl/item325484360_filtr_pola...t_promocja.html

Aparat to d70s, obiektyw zazwyczaj 18-70 Nikona.

Ta drozsza ma chyba 8 powłok, ale nie jestem pewien. Jesli masz mozliwosc to doplac, jak nie z tanszej tez bedziesz zadowolony. Swego czasu kupilem heliopana tez na 2 powlokach. Zycie pokazalo, ze jednak warto brac te 8 lub wiecej

jesli budzet pozwala. Z drugiej strony jestes uwarunkowany, srednica kita, jak zmienisz obiektyw to raczej z filtrem. Moze porzyszlosciowo 77 i redukcja? piszwe tylko dlatego ze naszla mnie tez kiedys chec zmiany z 18-70 na 18-200vr(72) i na filtrze wtedy sporo starcilem.

Z drugiej stron przypadkowo dostalem kiedys hoya super hmc ( 12 powlok 390zl okolo w wersji 72mm) zamiast UV hoya.

Powiem szczerze ze nic specjalnego. Wiec ta za 189 powinna jednak wystarczyc.

Sampel z tej najdrozszej hoyi, jak widac nasycenie i kontrasty tak srednio, raw wywolany do jpg bez obrobki

z d70s i 18-200vr:

Dołączona grafika

Edytowane przez Piet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hoya się straszliwie paskudzi i po 5 filtrach Hoyi (w tym 2 polary) stwierdzam, że już nie kupię więcej Hoyi, chociaż za tę cenę pewnie nic lepszego się nie znajdzie. Więc bierz Hoye przy czym nastaw się na długie i denerwujące czyszczenie w razie najmniejszej plamki. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi