diabetic Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 Witam. W dzisiejszym świecie, kiedy za małe pieniądze można kupić dobrą nagrywarkę DVD moim zdaniem nie ma sensu kupować dużych dysków. Obecnie jestem posiadaczem SAMSUNGA SV0401H 40 GB 2,5 " 5400 RPM 2 MB CACHE na ATA 100. Mam już go ponad 2 lata i narazie żadnych problemów. Chciałbym dokupić sobie jakąś 80 GB. I co byście mi proponowali: 7200 RPM i 8 MB CACHE to jest już standard, ale czy ATA 100 czy 133 i jakiej firmy: SAMSUNG, SEAGATE, WD, MAXTOR. Płyta główna oczywiście obsługuje ATA 133. Za wszelkie sugestie wielkie dzieki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boundrose Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 WD, MAXTOR, ATA bez wiekszego znaczenia. Mozesz tez kupic dysk na sata oraz przejsciowke na ata. Bardziej przyslosciowe rozwiazanie, a niewiele drozsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczowsky Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 myślę że najlepszym rozwiązaniem będzie WD 800JB [8mb cache, 7200rpm] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 Ja polece Seagate, albo Samsunga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 Nie bierz Seagate. Nie rob tego bledu co ja. Chcialem brac Samsunga, ale w sklepie mieli tylko Seagate, a spieszylo mi sie :( Tera zaluje, bo widzialem Samsunga w akcji, zimny, szybki i praktycznie nieslyszalny, a do tego 3 lata gwary. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 (edytowane) Segaty <80GB i te 80 są bardzo dobre, ja mam 60GB i idzie szybko, cicho i jest dość zimny... Edytowane 27 Grudnia 2005 przez HucK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boundrose Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 mam przyjaciela w serwisie ktory stwierdzil ze segate poszedl na masowke tak jak kiedys Teac. Jest duzo zwrotow tych dyskow tak wiec uwazaj z segate'ami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 Nie bierz Seagate. Nie rob tego bledu co ja. Chcialem brac Samsunga, ale w sklepie mieli tylko Seagate, a spieszylo mi sie Tera zaluje, bo widzialem Samsunga w akcji, zimny, szybki i praktycznie nieslyszalny, a do tego 3 lata gwary. seagate ma podwyszoną temperature pracy faktycznie sie grzeją ale to jest norma i nic im to nie robi seagate jest niezawodny mam jeszcze do tej pory 5gb ma chyba 10 lat igdy nie naprawiany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boundrose Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 seagate ma podwyszoną temperature pracy faktycznie sie grzeją ale to jest norma i nic im to nie robi seagate jest niezawodny mam jeszcze do tej pory 5gb ma chyba 10 lat i gdy nie naprawiany mialem na mysli nowe segate'y. Tak samo stare Teac'y 16 - 32x wymaitaja ale juz wersji 52x jakis rok temu (nie wiem jak teraz) bym nie kupil i nikomu nie polecil. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 seagate ma podwyszoną temperature pracy faktycznie sie grzeją ale to jest norma i nic im to nie robi seagate jest niezawodny mam jeszcze do tej pory 5gb ma chyba 10 lat igdy nie naprawiany No te stare Seagate to nic dodac, nic ujac. Mialem kiedys U6 20GB i chodzil jak burza, przez wiele lat, a i nadal chodzi u nowego wlasciciela. Niestety, ale ta nowa seria 7 to juz jest do [gluteus maximus]. Ja nie polecam. Grzeje sie, nie jest wcale taki szybki, a do tego wiele osob (w tym i ja) ma jakies posrane "skanowanie" co chwile jak dysk jest w bezczynnosci. Takie pierdzenie i strasznie to wkur... Nie bierz Seagate. :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad164 Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 Ja mam WD i jest bardzo dobry wiec polecam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melsoon Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 WD trzyma klasę samsung się zbiesił Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boundrose Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 WD jest po prostu tansze :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PUNISHER Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 Tylko i wyłącznie Samsung Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 WD trzyma klasę samsung się zbiesił Samsung kiedys byl slaby, ale ta nowa seria SpinPoint jest rewelacyjna. Nie chce mi sie szukac testu, ale bylo na necie porownanie wszystkich modeli od 80BG do chyba 200GB i samsung nie do zdarcia byl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diabetic Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 Ja też do tej pory mam Samsunga i żadnych nie miałem z nim problemów !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melsoon Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 ja jednak nie mam zaufania do samsunga (jesli chodzi o HDD, za ważna sprawa jeśli się przechowuje ważne dane) wolę stabilne firmy o dobrej opinni mam i moge się na ten temat wypowiadać WD jest OK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boundrose Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 ja jednak nie mam zaufania do samsunga (jesli chodzi o HDD, za ważna sprawa jeśli się przechowuje ważne dane) wolę stabilne firmy o dobrej opinni mam i moge się na ten temat wypowiadać WD jest OK chodzi o to ze Samsung to obecnie nie ten sam Zlomsung co kilka latek temu. Teraz Segate ma duzo zwrotow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 Ja polecam dyski Samsunga i WD. Mam takie w kompach są chłodne i bardzo ciche (samsung ma lekką przewagę :wink: ) No te stare Seagate to nic dodac, nic ujac. Mialem kiedys U6 20GB i chodzil jak burza, przez wiele lat, a i nadal chodzi u nowego wlasciciela. Niestety, ale ta nowa seria 7 to juz jest do [gluteus maximus]. Ja nie polecam. Grzeje sie, nie jest wcale taki szybki, a do tego wiele osob (w tym i ja) ma jakies posrane "skanowanie" co chwile jak dysk jest w bezczynnosci. Takie pierdzenie i strasznie to wkur... Nie bierz Seagate. :? Zgadzam się z tobą w 100%. Ja miałem BarracudeIV śmigała aż miło. O tym, że działała sygnalizowała tylko lampka w obudowie. Seagate ostatnio bardzo się popsuło. Obecnie nie brałbym Seagate, bo to straszny szmelc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majkel_ Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 Ja też miałem Barracudy od 1 do 4tej chyba i byłem zadowolony z jakości. Ani razu nie miałem awarii. Seagate dobra firm. Ale dziś brałbym Samsungi bez wachania :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PUNISHER Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgadzam sią w 100% z opinią, że Samsungi były kiedyś słabe, ale obecnie nie ma lepszych dysków... Tak na marginesie... testy 80-tek... http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=20 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziupo Opublikowano 3 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2006 heh dołącze się do tematu. na dniach muszę kupić nowy dysk 80gb, ale nie wiem co wybrać bo zbytnio kaski nei mam, zaledwie 200zł :( mnei jwięcej w tej cenie plasuje się WD. PS: Dysk sata, mobo obsługuje chyba tylko sataI, chipset nforce2ultra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boundrose Opublikowano 3 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2006 jesli nie masz na spinpointa to wd tez moze byc. Niewiele mu ustepuje a jest tansze. Ofkoz mam na mysli wersje z 8mb cache'u. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynchRo ! Opublikowano 3 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2006 Ja mam WD i POLECAM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 3 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2006 Ja seagate z serii 7200.9 polecam. 5 lat gw bardzo szybki i sie nie grzeje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoctorPulse Opublikowano 3 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2006 (edytowane) miałem Maxtora 80GB, fakt grzeje się ale nie jest głośny, moge go sumiennie polecić, co to Seagate'ów (SATA/200GB) to mam jednego obecnie i jestem z niego średnio zadowolony... Edytowane 3 Stycznia 2006 przez DoctorPulse Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanshack Opublikowano 3 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2006 Nie bede pisal tak jak inni o twardzielach mniejszych/wiekszych niz 80 GB, bo to nie ma sensu.W dwoch kompach mam trzy 80': 1 Seagate Barracuda ST380013AS, SATA - dosc sie grzeje, ale chyba dzieki swojej duzej masie rownomiernie rozprowadza cieplo, raczej cichy aczkolwiek czasem dobija charakterysztyczne dla seagatow "chrobotanie" glowicy, szybki. 2 Samsung SP0812N, PATA - bez rewelacji, ale tez bez uwag. glosnosc, transfer, czas dostepu, temperatura - wszystko przecietne. 3 WD WD800JB, PATA - z tego co pamietam ma prawie 15% gorszy transfer wew od barracudy, wolniejszy czas wyszukiwania, ale za to mniej sie grzeje i jest cichszy. Co bym bral? tak jak chlopaki radza, dysk na SATA, konkretnie na SATA II + przejsciowka, a firma juz tak bardzo niewazna, zreszta same parametry techniczne chyba bedziesz umial porownac? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...