Skocz do zawartości
irnlng

retro zestaw!!!

Rekomendowane odpowiedzi

mam plan, zeby zlozyc zestawik retro. taki pentium (albo jakies pierwsze 90mhz, albo mmx), 64mb ram i jaikies voodoo.

macie jakis faworytow, albo sprzet jakis niepotrzebny?

zestaw ma byc pro, najlepsze co wtedy mozna bylo znalezc.

nie pamietam juz jakie wtedy byly mobo, pamieci itd.

i jakies rady mile widziane.

dzieki i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam mały zestawik retro:

P133

Jakaś płytka intelowska max 133Mhz :D + sound soundblaster 16

32MB Ram Simm (4x8MB)  :lol:  

Moja chluba ATI MACH 64 2MB  :lol:  8)  

jakiś dysk 1 GB :D

i cd-romik 6x  

Jeszcze działa :D

ladnie. wlasnie takie cos bym chcial. nie korcilo by mnie do grania i netu i wzialbym sie bardziej do roboty :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też zastanawiam się nad kupnem czegoś takiego. Chodzi mi o to, żeby to było ciche - tzn żebym mógł przy tym spać, bo mój komp jest na razie za głośny.

W sumie, to nie potrzebuje tego jako serwera, ale np. do ściągania dużych plików itp - żebym mojego kompa nie obciążał.

Najchętniej kupiłbym laptopa z kartą sieciową - starego za małe pieniądze, tylko boje się, że dysk może być w nim zjechany, albo że w ogóle będzie za mały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też zastanawiam się nad kupnem czegoś takiego. Chodzi mi o to, żeby to było ciche - tzn żebym mógł przy tym spać, bo mój komp jest na razie za głośny.

W sumie, to nie potrzebuje tego jako serwera, ale np. do ściągania dużych plików itp - żebym mojego kompa nie obciążał.

Najchętniej kupiłbym laptopa z kartą sieciową - starego za małe pieniądze, tylko boje się, że dysk może być w nim zjechany, albo że w ogóle będzie za mały.

mmm. na jakims celku z 700, zeby mozna jeszcze sobie fimik gdzies obejrzec w plenerze... i muzyczke puscic. tylko drogie sa strasznie, nawet te stare :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Irnlng, fajny pomysł.

Jeszcze niedawno sam miałem coś takiego, ale oddałem dzieciakom brata mojego szwagra;

PI 166MHz, 48 MB SIMM, ATI MACH 64 2MB (Ukłony dla Grincha :)), Voodoo1 4 MB, Seagate 1.6 GB (to zostawiłem bo jak raz film 2CD wchodzi), CD-ROM sony x2. Mobo jakieś MSI (wtedy jeszcze microstar), nie pamiętam numeru ale mam gdzieś jeszcze do tego biosy, mogę sprawdzić, bo płytka była fajna, 4 sloty simm i 2 dimm.Teraz by się przydał bo niedługo po tym założyłem sieć i robiłby za skrzynkę kontaktową kolesi z LAN i ściągacza p2p.

Zostało mi 2x8 MB simm i 1x32dimm, mogę wyciągnąć jeszcze raz tyle simm i 2x16 od znajomych (chyba), może by się nawet obudowa AT znalazła.

Heh, to był mój pierwszy komp...późno zaczęłem przygodę.

Ej, a co tak ostatnio zmieniasz avatarki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Irnlng, fajny pomysł.

Jeszcze niedawno sam miałem coś takiego, ale oddałem dzieciakom brata mojego szwagra;

PI 166MHz, 48 MB SIMM, ATI MACH 64 2MB (Ukłony dla Grincha :)), Voodoo1 4 MB, Seagate 1.6 GB (to zostawiłem bo jak raz film 2CD wchodzi), CD-ROM sony x2. Mobo jakieś MSI (wtedy jeszcze microstar), nie pamiętam numeru ale mam gdzieś jeszcze do tego biosy, mogę sprawdzić, bo płytka była fajna, 4 sloty simm i 2 dimm.Teraz by się przydał bo niedługo po tym założyłem sieć i robiłby za skrzynkę kontaktową kolesi z LAN i ściągacza p2p.  

Zostało mi 2x8 MB simm i 1x32dimm, mogę wyciągnąć jeszcze raz tyle simm i 2x16 od znajomych (chyba), może by się nawet obudowa AT znalazła.  

ja mam obudowe na dobry poczatek. ostatni puscile sb32 na isie na allegro i pluje sobie w brode teraz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Irnlng, fajny pomysł.

Ja mam jeszcze płytkę i P120, tylko ramów brakuje. Ale stare laptopy wcale nie są drogie - za 200/300 zeta są nawet z kolorowym wyświetlaczem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

laptopy na allegro? zobacze zaraz. zbieram info, kto co na za hw w domu, jak sie zbierze zestaw, to bede Was meczyl o sprzedanie tego.

pozdrawiam

kurde, allegro wylaczyli :evil:

Wiem, że wyłączyli (ale pech, zauważyłem to o 1:30, kiedy chciałem zobaczyć laptopy). Jutro looknę, może coś znajdę fajnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Irnlng, fajny pomysł.

Jeszcze niedawno sam miałem coś takiego...

Ej, a co tak ostatnio zmieniasz avatarki???

Ja mam jeszcze płytkę i P120, tylko ramów brakuje. Ale stare laptopy wcale nie są drogie - za 200/300 zeta są nawet z kolorowym wyświetlaczem.

Reasumując: na bank na gwiazdkę możesz mieć 2x8mb simm albo 32mb dimm

na 99% jeszcze dodatkowo 2x8 i 2x16 simm i blaszak AT, ale to już masz, ale o ile tego nie wywalili. Bo to byłby cały komp na cyrix 166, ale coś jest uwalone na mobo i wywalał ciągle access volation na końcowych adresach pamięci. Aha, no i przecież jakaś grafa 1 albo 2 MB by tam była, i dzwięk na ISA chyba, ale nie SB.

A teraz ide w końcu spać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie jeszcze jest:

AMD 486DX2/80

16 MB RAM SIMM 72

MB Shuttle VLB/ISA

WD Caviar 540 MB

SB 16 VibraC

Trident 9000 1MB VLB

Samsung 48x :)

Iomega Zip 100MB

3Com ISA Combo

Obudowa Green AT 230W, zasuwana

Kiedyś to były czasy ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

laptopy na allegro? zobacze zaraz. zbieram info, kto co na za hw w domu, jak sie zbierze zestaw, to bede Was meczyl o sprzedanie tego.

pozdrawiam

kurde, allegro wylaczyli :evil:

Wiem, że wyłączyli (ale pech, zauważyłem to o 1:30, kiedy chciałem zobaczyć laptopy). Jutro looknę, może coś znajdę fajnego.

Qpa, wcale nie są takie tanie jak myślałem. No, ale może mi się uda coś fajnego kupić. Laptopy są lepsze, bo jak będę go używał do chata, netu i ściągania, to wzrok mi się nie będzie tak psuł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)jak znajdziesz pentium 300MMX - byly takie...

Oj to by musiał długo szukać bo niebyło 300MMX chyba tylko jak ktoś podkręcił, ale to co innego, nominalne najszybsze 266MMX ale pakowane były tylko do notebokow a w stacjonarnych to 233MMX (wiem bo miałem i mam).

Co do cichych kompów to znajomy mojego ojca ma P100 bez radiatora i wiatraka(sic!) jak to zobaczyłem to mówiąć krótko szczena spotkała się z podłogą 8O i ten komp działa ok (brak wentylka to rozumiem ale żeby nie było nawet radiatora 8O ) jest jednak mały problem w tym zestawie, stary HDD Seagate, który skutecznie zagłusza wszystko :wink: Ale jakby dać tam jakiś cichy dysq to nie było by kompa prawe wogóle słychać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P133

32MB Ram Simm (4x8MB)  :lol: 

Moja chluba ATI MACH 64 2MB  :lol:  8) 

i cd-romik 6x 

mam całkiem podobnego kompa tylko grafa s3 4mb :lol: ,hdd 1,2gb :lol: i napęd cedeków x8 :D ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja wlasnie wczoraj odkopalem u matki w pracy starego kompa, ktorego kiedys uzywala.

plyta chyba ta, bo chipset i rysunek pasuja

Procek 486 SX 25MHz 8)

cale 4MB ramu w 4 kosciach...

dysk Seagate 130MB

jakas karta graficzna na ISA (na czipsteach napisy "Realtek")

sieciowka ISA

kontroler dysku i FDD na osobnej karcie ISA :) (jeszcze nie bylo zintegrowanych...)

No i stacja 5'25 :)

I wlasnie bede robil z tego routerek, ale przydaloby sie troche wiecej ramu...

Ma ktos moze troche prehistorycznych krotkich simmow? :) (8/16 styknie w zupelnosci...)

No i procka chcialem zmienic, ale za cholere nie wiem jak wyciagnac tego co jest teraz... nie ma wajchy, a proba wyciagniecia normalnie nie przynosi sukcesu, nie probowlaem srubokretem, bo boje sie cos zepsuc :/

Wie ktos jak go sciagnac??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P133

32MB Ram Simm (4x8MB)  :lol: 

Moja chluba ATI MACH 64 2MB  :lol:  8) 

i cd-romik 6x 

mam całkiem podobnego kompa tylko grafa s3 4mb :lol: ,hdd 1,2gb :lol: i napęd cedeków x8 :D ...

:lol::lol: :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)No i procka chcialem zmienic, ale za cholere nie wiem jak wyciagnac tego co jest teraz... nie ma wajchy, a proba wyciagniecia normalnie nie przynosi sukcesu, nie probowlaem srubokretem, bo boje sie cos zepsuc :/

Wie ktos jak go sciagnac??

A nie jest on czasem przylutowany? Starsze proce były przylutowywane do mobo np. 286(taki miałem :D ) 386(też miałem przylutowany DX40) i wczesne 486 (a to SX25 więc tak może być).

Jeśli jednak nie jest przylutowany to tam nic się nie przestawia (nie ma żadnych wajch, ect.) powinien wyjść normalnie, ale może przez lata tak się "zapiekł".

Co do zestawów retro to też coś mi zostało, 486DX4 100 (niekompletny, brakuje np.dysq) oraz P200MMX (sprawny, moja siostra go teraz ma).

I tak sobie pomyślałem jak czytam ten topic, że za parę lat nasze obecne kompy bedą retro i wtedy też będziemy to wspominać z sentymentem :wink: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi