spavatch Opublikowano 28 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2002 Jaka powinna byc temperatura A1700+ na boksowym wiatraczku? Jak wiadomo AMD do pudelkowanych procesorow dodaje CoolerMastery, czyli nie wyczynowe ale solidne wiatraki. Konkretnie chodzi mi o model DP5-6I31A czyli taki jak na fotce ponizej: Pytam dlatego, ze sam mam DP5-6I31C, czyli model wiekszy, z duzo mocniejszym wiatrakiem (Delta 6K RPM) i dodatkowo miedziany shim a temperatura jest niebezpiecznie wysoka... :( Ehh... milo wspominam czasy Durkow gdy na tym wiatraku mialem 26 st. C... :cry: Niby oba sa RECOMMENDED BY , mniejszy do 1800+, wiekszy do 2200+, a grzeje sie jak cholera... A moze on sie wcale nie grzeje tylko termodioda fiksuje? Napiszcie co o tym myslicie... Pozdr... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi186 Opublikowano 28 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2002 To jest tak ... niby AMD je rekomenduje ... dają je do BOXowych proców ... a one z Antkami XP se nie radzą :? .... nie wiem kto to wymyślił ;-). Temperatury są za wysokie poprostu !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spiderman6666 Opublikowano 28 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2002 ja mam na tym coolerku mam w idle 32 stopnie na podkręconym procu do 1,6 ghz a w full stres nie przekroczyło 40 antek oczywiscie 0,13 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 28 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2002 Maxu, niewiem czy sobie zdajesz z tego sprawe ale Asus ci zawyza napiecie, na defaulcie leci jush z 1.81v :( ,a jak chcesz zeby ci temp. spadla to wrzuc nowego biosa 1010 gwarantuje DUZY spadek :D ,aczkolwiek tylko w odczycie bo temp bedzie taka sama ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spavatch Opublikowano 28 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2002 Hmm, RaVu, MSI K7T Pro2 tez zawyzal napiecia ale to byl chyba tylko zawyzony odczyt... No przeciez kurfa, 1700+ @1,81V nie moze miec na full stresie 66 st. przy otwartej budzie :( (nie wspominajac juz o Q-Fan, przy predkosci 2/3 podchodzila pod 69 i wciaz rosla, spenialem i dalem full-speed-ahead... ale halas niemilosierny... yyyh ~6100 RPM :cry:). Pozdr... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 28 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2002 Nie wydaje mi sie maxu zeby to byl zawyzony odczyt, przy overvolcie czyta tyle ile byc powinno, a co do temp. to pamietaj ze to jest odczyt (najprawdopodobniej) z RDZENIA, takie odczyty sa duzo wyzsze, pozatym najprostsza metoda sprawdzenia jest poprostu pomacanie :D ,wez pomacaj :oops: i zobacz jakie wrazenia ;] ,a i zmien sobie bios ;]] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 28 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2002 To jest tak ... niby AMD je rekomenduje ... dają je do BOXowych proców ... a one z Antkami XP se nie radzą :? .... nie wiem kto to wymyślił ;-). Temperatury są za wysokie poprostu !!! Moze to posuniecie AMD w kierunku Infrastruktury i ekonomii, dodawane do XPka slabo chodza to przez to wymuszaja aby se nowy coolerek kupic i w ten sposób zalatwiaja troche kasy producentom coolerów :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Electron Opublikowano 28 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2002 Ja mam tez athlona 1.7 @2100 <fsb 155>Wentylator to popularny titan.Temperatura przy otwartej obudowie+stress daje 37 st celsiusza.Przy zamknietej obudowie i full stres jest około 42 st.celsiusza.O standardowych wiatraczkach wiem tyle ze nie daja sbie rady<temperatura jest b.wysoka>,i sa kiszkowate. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Electron Opublikowano 28 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2002 W PCPROJEKCIE mi powiedzieli ze te boxowe coolerki to niezły chłam,A temperatury w okolicach 66 st to nie rzadkosc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 28 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2002 Hmm, RaVu, MSI K7T Pro2 tez zawyzal napiecia ale to byl chyba tylko zawyzony odczyt... No przeciez kurfa, 1700+ @1,81V nie moze miec na full stresie 66 st. przy otwartej budzie :( (nie wspominajac juz o Q-Fan, przy predkosci 2/3 podchodzila pod 69 i wciaz rosla, spenialem i dalem full-speed-ahead... ale halas niemilosierny... yyyh ~6100 RPM :cry:). Pozdr... Zainstaluj MBM, pozwala ona na odczyt z diody lub z czujnika na plycie. Na moim mobo po przesiadce z palomino na Throughbred'a temperaturka skoczyla o 20C ! W stresie pokazyl mi nawet 72-73C, podczas gdy czujnik na plycie notowal 53C (blok zimny, woda 27C). Mozesz tesz poszukac biosu, na ktory defaultowo temperatra jest odczytywana z plyty. PS: W tescie na www.in4.pl temperaturka xp 1700+ 0,13 um nie przekroczyla 39C w stresie, oczywiscie na boxowym coolerku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 28 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2002 Hmm, RaVu, MSI K7T Pro2 tez zawyzal napiecia ale to byl chyba tylko zawyzony odczyt... No przeciez kurfa, 1700+ @1,81V nie moze miec na full stresie 66 st. przy otwartej budzie :( (nie wspominajac juz o Q-Fan, przy predkosci 2/3 podchodzila pod 69 i wciaz rosla, spenialem i dalem full-speed-ahead... ale halas niemilosierny... yyyh ~6100 RPM :cry:). Pozdr... Zainstaluj MBM, pozwala on na odczyt z diody lub z czujnika na plycie. Na moim mobo po przesiadce z palomino na Throughbred'a temperaturka skoczyla o 20C ! W stresie pokazyl mi nawet 72-73C, podczas gdy czujnik na plycie notowal 53C (blok zimny, woda 27C). Mozesz tesz poszukac biosu, na ktory defaultowo temperatra jest odczytywana z plyty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spavatch Opublikowano 28 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2002 Oto odczyty z PC-Probe - zmiany temperatury sa zbyt gwaltowne jak na odczyt z plyty - to musi byc odczyt z rdzenia! Temperatura skacze o pare stopni w 10 sekund :!: 8O Ale za to widac dobrze jak wydajne jest przymrozek-cooling :lol:. Pozdr... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 28 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2002 Maxu ,u mnie nie ma takich naglych skokow, ale ja mam inna wersje biosu i najprawdopodobniej pcprob`a, pozatym maxu nawet jesli jest czytana z rdzenia nie oznacza to ze asus i tutaj nie dal plamy z kalibracja... Przykro to stwierdzic ale bardziej dokladne odczyty mialem na solteku KV-2X niz na tym cudzie techniki :evil: ,no coz ,czekam na pelna wersje biosu 1011 moze dadza rade... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...