Skocz do zawartości
Gość seraf

Nowy Pentium 631 - 2mb Kaszy Ht 0.65

Rekomendowane odpowiedzi

Koniec świata, intelek ze sporo mniejszymi taktami miażdży w dosłownym tego słowa znaczeniu AMD, jakbym nie widział testów pomyślał bym że to kiepski żarcik prima aprilisowy :o

Szkoda tylko że cena tego cudeńka to 600-700$ :cry: nie mniej przy tak ogromnym skoku wydajności faktycznie kupno 920'stki traci sens, lepiej kupić jednojajowego 631 i poczekać rok-półtora na obniżkę cen tego potwora (ew. odpowiedź AMD (na którą nie liczę, sukces trochę za bardzo udeżył im do głowy)) :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD nie spi. Wie co potrafi nowy procek Intela. Na 2007r szykuje K8L. Calkiem mozliwe nowe jadro jest wlasnie przyczyna obsuwy w 0,065um u zielonych.

Niemniej jednak... nie moge sie doczekac przesiadki z dualAMD na dualLGA B)

Edytowane przez Lancer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koniec świata, intelek ze sporo mniejszymi taktami miażdży w dosłownym tego słowa znaczeniu AMD, jakbym nie widział testów pomyślał bym że to kiepski żarcik prima aprilisowy :o

Szkoda tylko że cena tego cudeńka to 600-700$ :cry: nie mniej przy tak ogromnym skoku wydajności faktycznie kupno 920'stki traci sens, lepiej kupić jednojajowego 631 i poczekać rok-półtora na obniżkę cen tego potwora (ew. odpowiedź AMD (na którą nie liczę, sukces trochę za bardzo udeżył im do głowy)) :P

cena tego cuda to 400$ 600-700 bedzie kosztowac wersje extreme edition na szynie 1333 i taktowaniu 3,33 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cenia nie jest taka straszna choc wolalbym, zeby byl procek w cenie tak do 1k, bo od czego mamy oc no i oczywiscie, zeby chodzil na p5wd2 :D

z zapowiedzi intela wynika, ze bedzie lazil na 975 i 955 no i oczywiscie 965, ktory jakos teraz ma wejsc

wydajnosc P4 950

post-116955-1141780086_thumb.jpg

wydajnosc dual core conroe ale nie wiem jakiego

post-116955-1141780101_thumb.jpg

Edytowane przez atek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD nie spi. Wie co potrafi nowy procek Intela. Na 2007r szykuje K8L. Calkiem mozliwe nowe jadro jest wlasnie przyczyna obsuwy w 0,065um u zielonych.

Niemniej jednak... nie moge sie doczekac przesiadki z dualAMD na dualLGA B)

Lancer sorki ale brzmi to troche jak rulesowanie amigowcow z lat 90 :-)

W informatyce liczy sie to co teraz a nie jakies tajne bronie w glowach

i na stolach projektantow. AMD skopalo seria a64 intela teraz rola sie odwraca.

A to co sie kupuje nie ma nic wspolnego z sentymentem ale z tym co teraz i juz moge kupic.

Poza tym nie sadze ze przez tylko kosmetyke serii 8 amd przegoni czy zrowna sie z intelem.

Poniewaz przegrywa zarowno wydajnoscia jak i procesem technologicznym.

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD skopalo seria a64 intela teraz rola sie odwraca.

Ale o so Ci chosi ?? bo zupełnie nie rozumiem tego zapisu. (po 20min i kilku czytaniach zrozumiałem, wniosek - popracuj nad składnia zdań)

Poza tym nie sadze ze przez tylko kosmetyke serii 8 amd przegoni czy zrowna sie z intelem.

Poniewaz przegrywa zarowno wydajnoscia jak i procesem technologicznym.

Pzdr

Hehe rozbrajasz mnie :D przczytaj jeszcze raz co Lancer napisał a wtedy wyedytuj posta w którym błaznujesz, przecież wyraźnie on stwierdził ze K8L to nowe jądro wiec nie wiem dlaczego uważasz to za kosmetyczne zmiany ?

Edytowane przez Hipo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktos wspomnial wyzej - nie wiem o co chodzi. Na rynku nie ma ani Conroe, ani K8L. Faktem jest zas, ze nowe dzielo Intela na rynku ma sie pojawic za 4-5 miesiacy. Na AMD trzeba czekac conajmniej 11 miesiecy. Dodatko nie powiedzial bym, ze w tej chwili AMD juz przegrywa. Jedyny atut Intela (w kwestiach technologicznych) to 0,065um, ktory najwazniejszy jest chyba dla overclockerow, a wiec malego procenta uzytkownikow, choc za pol roku bedzie juz gorzej...

Co do zmian w K8, to nie wiem czy beda one takie kosmetyczne. Kosmetyczne zmiany to obejmowaly dotychczasowe jadra Prescotta albo K8 (nie liczac dwoch rdzeni).

Zupelnie nowe jednostki FPU w podwojonej liczbie z czego kazda niby ma byc 1,5x wydajniejsza od obecnej + zmiany w kontrolerze pamieci + szyna HTT zgodna zdaje sie z III generacja + usprawnienia cache, to tylko niektore znane narazie zmiany. Moze byc ostro... o ile nie zakonczy sie na czczej gadaninie i kolejnych obsuwach. Ale o to w tym chodzi... Intel obudzil sie w koncu i liczy swoja przewage nad AMD w 2 latach (na tyle wyliczyli czas do wprowadzenia K9)

Edytowane przez Lancer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale o so Ci chosi ?? bo zupełnie nie rozumiem tego zapisu. (po 20min i kilku czytaniach zrozumiałem, wniosek - popracuj nad składnia zdań)

Hehe rozbrajasz mnie :D przczytaj jeszcze raz co Lancer napisał a wtedy wyedytuj posta w którym błaznujesz, przecież wyraźnie on stwierdził ze K8L to nowe jądro wiec nie wiem dlaczego uważasz to za kosmetyczne zmiany ?

Widze ze lubisz zdania zlozone :-)

Wyedytuj sie sam a potem krytyka.

ps.

szczegolnie ostatnie ktore zawiera zaprzeczenie pierwszego :-)

to na tyle poniewaz na piaskownice nie mam czasu.

pzdr

Edytowane przez seraf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość majkel84

NO i znowu Fanboye AMD i Intela swoje B)

niekoniecznie, a raczej nie wszyscy

akurat Lancer wie co jest grane :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktos wspomnial wyzej - nie wiem o co chodzi. Na rynku nie ma ani Conroe, ani K8L. Faktem jest zas, ze nowe dzielo Intela na rynku ma sie pojawic za 4-5 miesiacy. Na AMD trzeba czekac conajmniej 11 miesiecy. Dodatko nie powiedzial bym, ze w tej chwili AMD juz przegrywa. Jedyny atut Intela (w kwestiach technologicznych) to 0,065um, ktory najwazniejszy jest chyba dla overclockerow, a wiec malego procenta uzytkownikow, choc za pol roku bedzie juz gorzej...

Co do zmian w K8, to nie wiem czy beda one takie kosmetyczne. Kosmetyczne zmiany to obejmowaly dotychczasowe jadra Prescotta albo K8 (nie liczac dwoch rdzeni).

Zupelnie nowe jednostki FPU w podwojonej liczbie z czego kazda niby ma byc 1,5x wydajniejsza od obecnej + zmiany w kontrolerze pamieci + szyna HTT zgodna zdaje sie z III generacja + usprawnienia cache, to tylko niektore znane narazie zmiany. Moze byc ostro... o ile nie zakonczy sie na czczej gadaninie i kolejnych obsuwach. Ale o to w tym chodzi... Intel obudzil sie w koncu i liczy swoja przewage nad AMD w 2 latach (na tyle wyliczyli czas do wprowadzenia K9)

Lancer w tym co napisales zakradlo sie sporo niescislosci.

1. k8l to jeden z wielu odmian nastepcy a64

2. podwojona jednostka fpu to wersja serwerowa procka.

Amd zapowiada znacznie wieksze roznice miedzy wersjami

procesorow na rozne segmenty rynku. Wiec nowe tanie jadro

z lepszym fpu bedzie przynajmniej na poczatku tylko dla serwerow.

3. Nikt tych procesorow nie widzial w przeciwienstwie do intela. 11 miesiecy a 4

to epoka. Amd nie zaproponowalo ani chipsetu ani plyt na ktorych nowe

procesory maja pracowac. Do tego opoznienie w 0.65.

4. Intel ma jedna podstawke i chipsety ktore juz sa na rynku i zapewniaja wsparcie

od p4 bez ht a skonczywszy na conore. Co wazniejsze, to co jest na rynku jest juz

w miare dopracowane i stabilne. A co ma AMD ? Dluga droge w trakcie ktorej czeka ja

wypromowanie nowej podstawki. NV, VIA i innych wypuszczenie dobrych chipsetow.

5. Intel - 775 spora liczbe dobrych chipsetow oraz plyt z nimi. W chwili wejscia na rynek

nastepcy a64 amd bedzie mialo ciezki kawalek chleba.

Sytuacja sie powtarza gdy konczyla sie linia axp a wchodzil a64. Tylko ze w tedy

intel byl w slepej uliczce net burst. To co pokaze AMD (czego im zycze)

bedzie musialo byc naprawde rewelacyjne tak jak byla seria k8.

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A skoro nie wiesz co wprowadzi AMD to dlaczego sądzisz ze nie będzie to rewelacyjne ? puste gdybanie i tyle. Pożyjemy zobaczymy co bedzie, jednak nie sadze ze Intel wraz z wprowadzeniem nowego rdzenia nie zmieni chipsetów, nie jeden raz już było u niebieskich tak ze wraz z nowym CPU wchodził nowy chipset i nie sądze zeby w tym wypadku było inaczej wiec cała teoria o świetnych dopracowanych chipsetach pada. Sprawa druga to fakt że wiele sie już mówi o tym ze współczesne płyty nie nadadzą się do Conore ze względu na sekcje zasilania. Poza tym do premiery mamy jeszcze ponad 6 miesiecy wiec sobie wole spokojnie poczekać na produkt finalny aby mieć jasny obraz sytuacji, a przedewszystkim kosztów jakie trzebabędzie ponieść żeby sie cieszyć nową platformą.

Edytowane przez Hipo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widocznie jestem niedoinformowany. Co jeszcze sie swieci? Pomijam tu historie Opterona ze zintegrowanym kontrolerem PCIe.

Zapewne tak, bo Opterowny sa priorytetem dla nich. Znajac jednak historie dotychczasowych rozwiazan AMD mozna spodziewac wysokiej unifikacji linii wszystkich procesorow i raczej watpie w to, by CPU dla innych segmentow mialy powycinane jednostki. Nikt narazie tak nie robi. Nawet Intel nie stosuje tej praktyki. Wydajnosc smniejsza sie przez wycinanie cache czy tez wolniejsza szyne (ewentualnie blokada HT).

3. Nikt tych procesorow nie widzial w przeciwienstwie do intela. 11 miesiecy a 4

O ile mi wiadomo na rynek podstawowy AMD nie produkuje chipsetow jak rowniez nie ma nic do produkcji plyt.

Poza tym CPU jeszcze jest w powijakach wiec nie dziwne ze nikt nie widzial. 2 miesiace temu Conroe tez malo kto widzial. Natomiast roznica jest taka, ze Intel rozpoczal prace nad tym rdzeniem 2 lata temu. AMD zabralo sie za modyfikowanie K8 niedawno i dodatkowo struga K9.

4. Intel ma jedna podstawke i chipsety ktore juz sa na rynku i zapewniaja wsparcie

od p4 bez ht a skonczywszy na conore.

A tak dobrze to nie ma. Co z tego ze jest LGA skoro nie wszystkie plyty obsluguja te cacka? Przyklady dwa: procesory dwurdzeniowe ktore nie kazda plyta obsluguje i Conroe ktory tez wymaga zmodyfikowanych ukladow zasilajacych.

Tu sa podobne sytaucje. Intel co prawda ma zunifikowana podstawke, ale nie kazda plyta radzi sobie ze wszystkimi prockami. AMD ma zintegrowany kontroler pamieci - wada tego taka, ze zmiany w typach obslugiwanej pamieci pociagaja koniecznosc zmiany CPU, mobo i pamieci.

Co wazniejsze, to co jest na rynku jest juz

w miare dopracowane i stabilne. A co ma AMD ? Dluga droge w trakcie ktorej czeka ja

AM2 nie wymaga nowych chipsetow. Mozliwa jest bezproblemowa wymiana gniazda w polaczeniu z dotychczasowymi chipsetami, a ze producenci tacy jak nVidia czy ATI wypuszczaja uklady "przygotowane" pod AM2 to czysty chwyt marketingowy. W koncu czasami cos nowego trzeba pokazac.

5. Intel - 775 spora liczbe dobrych chipsetow oraz plyt z nimi. W chwili wejscia na rynek

Sytuacja sie powtarza gdy konczyla sie linia axp a wchodzil a64. Tylko ze w tedy

intel byl w slepej uliczce net burst.

Krokiem ku temu ma byc AM2. Czyli AMD teoretycznie juz w czerwcu zaczyna przygotowywac rynek pod swoje uklady. Zaleta druga to taka, ze nie bedzie juz podzialu na gniazdo low-end i mainstram.

To co pokaze AMD (czego im zycze) bedzie musialo byc naprawde rewelacyjne tak jak byla seria k8.

Amen! Mam nadzieje ze obie firmy beda w stanie przedstawiac uklady godne siebie i nie wroci nigdy sytuacja gdy jeden zgarnia caly rynek tylko dla siebie. Bardzo bym zyczyl podzialu 50/50.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość majkel84

Lancer w tym co napisales zakradlo sie sporo niescislosci.

od p4 bez ht a skonczywszy na conore. Co wazniejsze, to co jest na rynku jest juz

intel byl w slepej uliczce net burst. To co pokaze AMD (czego im zycze)

bedzie musialo byc naprawde rewelacyjne tak jak byla seria k8.

Pzdr

widać kto tu jest niedoinformowany :lol:

MaSell - powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wracajac do tematu ;] MaSellowe mobo jest juz po flashce a MaSell jedzie z zabawkami do domku ;]

Nareszcie cos sie dzieje B) Powodzenia!

Mam nadzieje, ze bedzie tak dobry jak ten ;) Co prawda jedynie suicide (jestem wielkim przeciwnikiem takowych "wyczynow" bez zadnych benchy :P), ale podaje jako punkt odniesienia :lol:

EDIT: Jeszcze jeden przyklad, z SPi1M - tutaj ;)

Edytowane przez bachus_anonym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Actually tanuki got 5.827GHz with his 631 under air cooling:

Temp: -4C at his veranda

to mnie zwaliłio z nóg, 631 jest jednak niesamowity :wub: MaSell ma chyba nawet zimniej, 6GHz pęknie jak nic :P Edytowane przez M4TEUSZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ile to 631 tak średnio bez modów jadą? oczywiście pytam o AC/WC i nic wiecej :-P (punkt widzenia przeciętnego uzytkownika dróg)

na ac raczej kazdy zrobi 4,5 ghz a lepsze sztuki to moze i 5

na wc 5,0 ghz jest realne tak do codziennej pracy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi