Skocz do zawartości
Gość Majkel

Geforce 7300 Gs / Gt

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kamil2201

Riva nie chciała mi przełaczać na tryb 3D. Zainstalowałem ATi Toola i ustawiłem takie takty we wszystkich czyli 2d 3D low i 3D. Teraz jak karta będzie miała takie taktowania cały czas czyli 850MHz rdzeń i 900MHHz memy to nie jest to groźne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Riva nie chciała mi przełaczać na tryb 3D. Zainstalowałem ATi Toola i ustawiłem takie takty we wszystkich czyli 2d 3D low i 3D. Teraz jak karta będzie miała takie taktowania cały czas czyli 850MHz rdzeń i 900MHHz memy to nie jest to groźne?

Chyba nie :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Wtorek lub środa powinienem mieć już nową kartę z serwisu i teraz zastanawiam się nad jej chłodzeniem.

Mam do wyboru kilka opcji:

1 TO COŚ ale nie wiem czy te wystające końcówki rurek HP nie będą zawadzały o radiator na mostku HSI (grafa na AGP)

2 Może policytować sie o TO COŚ dosztukować do tego jakieś śmigiełko np jakiś ArcticFan

3 Założyć chłodzenie wodne i tu mam dwie możliwości:

a) mam wolny bloczek PrisonProV2 - dorobić tylko top żeby pasował na grafe, na pamięci przykleic niebieskie radiatory Spire.

b) podłubać troszkę dłużej (mam już pomysł) i zrobić bloczek typu "fullcover" na rdzeń, IHS i pamięci.

Najłatwiej to opcja nr 1 , natomiast opcja nr 3b najtrudniejsza ale najbardziej " elo pr0 i hiper ....."

Przyznaję że już nie mam zamiaru kręcić grafy na maxa bo mój procej i tak ją ładnie "wyhamuje" ewentualnie lekko na rdzeniu (550-600 MHZ tyle ile pójdzie bez malowania ołówkiem) no i na pamięciach 100-200MHz .

I co wy na te moje pomysły ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość kamil2201

FullCover to fajna sprawa. Do tej karty imho nie potrzebna ale miałbyś coś godnego uwagi. Z chęcią bym popatrzył jakie daje to rezultaty. Myśle że chłodzenie wodne będzie bezszelestne i bardzo wydajne, chociaż teraz nie podkręcasz napewno karcie się to przyda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Wtorek lub środa powinienem mieć już nową kartę z serwisu i teraz zastanawiam się nad jej chłodzeniem.

Mam do wyboru kilka opcji:

1 TO COŚ ale nie wiem czy te wystające końcówki rurek HP nie będą zawadzały o radiator na mostku HSI (grafa na AGP)

2 Może policytować sie o TO COŚ dosztukować do tego jakieś śmigiełko np jakiś ArcticFan

3 Założyć chłodzenie wodne i tu mam dwie możliwości:

a) mam wolny bloczek PrisonProV2 - dorobić tylko top żeby pasował na grafe, na pamięci przykleic niebieskie radiatory Spire.

B) podłubać troszkę dłużej (mam już pomysł) i zrobić bloczek typu "fullcover" na rdzeń, IHS i pamięci.

Najłatwiej to opcja nr 1 , natomiast opcja nr 3b najtrudniejsza ale najbardziej " elo pr0 i hiper ....."

Przyznaję że już nie mam zamiaru kręcić grafy na maxa bo mój procej i tak ją ładnie "wyhamuje" ewentualnie lekko na rdzeniu (550-600 MHZ tyle ile pójdzie bez malowania ołówkiem) no i na pamięciach 100-200MHz .

I co wy na te moje pomysły ?

4. Podłubać trochę i skończyć sztorma na gpu ;]]

A jak ci się nie chce to Prison to będzie chyba najrozsądniejszy wybór :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie za 1000zł: dlaczego jak mam ponad 1.5V na rdzeniu w 3DMarku 03 test 4 gasnie monitor i po chwili reset.

Następne pytanie za 1000zł jak to coś zlikwidować.

Następne pytanie tym razem za 2000zł jak wklepać na stałe do biosu taktowania karty pomimo wyłączenia wszystkich trybów: 2D,3Dpower i 3Dlow. W pierwszej zakładce w nibitorze na górze Change amount of active performance level.

Czekam na elitę PPC. Z góry dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stary wiem ale to nic nie znaczy. Palitowkie rdzenie nie są złe. Tylko właśnie mam problem z napięciem. Ogólnie karta nie ma blokady. Narazie obczajam 2 mozliwości:

problem z przełączniem trybów 2D/3D. Podczas 3DMarka zauwazyłem że czasami się zmienia z 3D na 2D.... i na odwrót. W 4 teście też coś mu nie pasuje i mam zgasnięty ekran.

2 możliwość to wadliwe działanie jakoś elementu zasilania. Na każdym elemencie karty co się w minimalnym stopniu grzeje mam radiatory. Nic nie pomaga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze myślisz. Sekcja zasilania ma problemy z takim napięciem rdzenia. Zobacz czy jakiś z mosfetów przypadkiem się strasznie nie grzeje ;) Z tego co mi wiadomo karta usera jc padła właśnie przy napięciu 1.55v podczas 3DMarka ;] A kręciła się naprawdę nieźle.

EDIT:

@niżej

A czy ja mówiłem o Galaxy ? :? Bo mi się wydaje, że o Palicie...

Edytowane przez Free

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość kamil2201

Mi tam jakoś chodzi już tyle miechów na 1.62v. Teraz dostała nawiew z boku 120mm nie grozi jej tego typu rzeczy. Dotykałem sekcje zasialnia i w stresie nie parzyła. Była poprostu ciepła. Ale i tak warto zadbać i jakieś chłodzenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4. Podłubać trochę i skończyć sztorma na gpu ;]]

juz dawno jest skończony (jedna sztuka) ale nie mam dłygich śrubek M2 do przykrecenia go oraz jedna złączka troszke przeszkadza przy montażu radiatora na pamięci.

http://img221.imageshack.us/my.php?image=gpu003jf5.jpg

http://img221.imageshack.us/my.php?image=gpu006kw0.jpg

http://img221.imageshack.us/my.php?image=gpu008mz2.jpg

Na radeonie 9500 było by ok ale na GF7300 pamięci są bliżej GPU i złaczką jest nad pamięciami.

Padło na Prisona.

Maniakalny zrobi mi elegancki top wycinany na laserze, przykręce spodzik , dwie złączki kątowe obrotowe i bedzie git ....przyklei się radiatorki na pamięci.

Edytowane przez pietach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i nowa karta przetestowana - oczywiście ku mojej radości jest to B1.

Poprzednia którą popsułem kręciła się bez V-Modów na 600MHz rdzeń i 948 pamięci.(z v-modem to 720/1050)

Nowa bez v-modów kręci się 690 MHz na rdzeniu i 985MHz na pamięciach - poszły na 1000Mhz ale były już artefakty.

Nie będę się bawił w mazanie ołówkiem bo mój procesor i tak wszystko wyhamuje...pomiedzy nie kręconą grafą a kręcona w 3DMarku2003 różnica wynosi ok 1500 pkt.

Na codzień ustawie jej tak w okolicach 600/900

Niestety chłodzenie nie jest to zalman tylko jakis zwykły aluminiowy odlewany radiatorek i dlatego bedzie to szumidło zmienione na chłodzenie wodą.

PS.

Regulacja obrotów wentylatora poprzez RivaTuner nie działa - na wykresie zmienia sie że jest np 25% i 100% ale wentylek kręci się tak samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość kamil2201

Cpu stock 2.2GHz mem stock 533MHz wynik w 03 13550pkp ;/

Cpu @ 2.6GHz mem 760MHz wyniki w 03 14300pkp

Wszystko robione na taktach 840\899MHz. Wyniki są małe przez mobo. Chipset uli nie jest optymalizowany pod smarki ale i tak wyniki są tragiczne ale po oc cpu już nie aż tak bardzo. Co o tym myślicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko robione na taktach 840\899MHz. Wyniki są małe przez mobo. Chipset uli nie jest optymalizowany pod smarki ale i tak wyniki są tragiczne ale po oc cpu już nie aż tak bardzo. Co o tym myślicie?

niesamowite :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja myśle że sam sobie odpowiedziałeś i szukasz dziury w całym...

400Mhz na cpu = 750 pkt

100Mhz na cpu = 187,5 pkt

2.2Ghz @ 3Ghz - zysk 800 Mhz - 8x 187,5 = 1500

Czyli miałbyś około 15k w 03 na takich taktach cpu. Poza tym na ULI wyniki w marku 03 są około 1k gorsze niż na nf4.

Pozatym... Masz bardzo dobre wyniki jak na AMD i 7300GT. Jak chcesz mieć więcej to zacznij szukać na XS tweaków do 3D... Jak się chce mieć wyniki na poziomie światowym to trzeba używać światowych tweaków...

Edytowane przez Free

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość kamil2201

Tyle że ja jestem uczciwy i nie stosuje tweaków ^^ Wynik jak wynik. Niedługo e6420 i AB9 i na pare tygodni 73GT. Może zrobie jakieś WR ;] Wkońcu mobo nie będzie mnie ograniczać :ściana:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby czemu? C2D taktowany 3.8GHz i moja karta 870\920MHz... Może WR nie ale będe blisko :lol:

No bo temu ze wry sa ustawione bardzo wysoko naprawde bardzo... i bez roznych optymalizacji se nie powalczy... cos o tymw iem... mam najszybszego Gf7600GS i pomalu pomalu ze tak powiem daje rady :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby czemu? C2D taktowany 3.8GHz i moja karta 870\920MHz... Może WR nie ale będe blisko :lol:

Niby temu...

Tyle że ja jestem uczciwy i nie stosuje tweaków ^^ Wynik jak wynik. Niedługo e6420 i AB9 i na pare tygodni 73GT. Może zrobie jakieś WR ;] Wkońcu mobo nie będzie mnie ograniczać :ściana:

Bez tweaków nie będziesz miał WR'a... Nawet na C2D 4Ghz... Jak chcesz mieć rekordy na poziomie światowym to musisz używać tych optymalizacji, których używają ludzie, którzy te WR'y robią...

No bo temu ze wry sa ustawione bardzo wysoko naprawde bardzo... i bez roznych optymalizacji se nie powalczy... cos o tymw iem... mam najszybszego Gf7600GS i pomalu pomalu ze tak powiem daje rady :)

Kiedy mogę wpaść z 7300GT ? ;] By sie poprawiło 03 :blurp:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby temu...

Bez tweaków nie będziesz miał WR'a... Nawet na C2D 4Ghz... Jak chcesz mieć rekordy na poziomie światowym to musisz używać tych optymalizacji, których używają ludzie, którzy te WR'y robią...

Kiedy mogę wpaść z 7300GT ? ;] By sie poprawiło 03 :blurp:

Napewno nie w ten łikend :sad: Secuś ma urodziny :lol: :lol: A kiedy moge ja z moja 76GS ? :blurp: B-)

w nastepny weekend... (a moze juz w czwartek)

Ja pokombinuje z moim procem zeby przejsc fsb walla i bedzie gites majonez :)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A świstak siedzi i zawija je w te sreberka... :damage_wall: jeszcze trzeba mieć zdolności :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi