ludi7 Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 Witam wszystkich!!!!!!!! B) Kumpel dziś takiego kupił kompa: Sempron 3000 s939 Jakaś płyta główna od gigabyta pod s939 Pamięć DDR 512mb Kingstona Grafe gf 6600 od gigabyta i takie tam, a wszystko na zasilatorze no name 350W I jest pewien problemik, otóż gdy komp jest bardzo obciążony np. gra w nowe gry, czy włącza 3dmarka03 komputer po prostu się wyłącza(nie restartuje) :unsure: Nie wiem za bardzo co jest grane ale niepokoi mnie temperaturka procka( 55stopni w spoczyku a w stresie nawet wole nie myśleć!!!) a procek nie był kręcony!!! Tak więc czy ktoś może mi powiedzieć co jest nie tak????? :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 ZASILACZ Nie daje rady i sie wyłącza kup mu jakiego fortrona 400W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 (edytowane) Wiatrak boxowy?? A ten zasilacz też dobrze nie wygląda. EDIT: HucK ;] Edytowane 22 Lutego 2006 przez Grzechu_1990 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 (edytowane) proponuje sprawdzic jak ten wentyl z radiatorkiem jest zalozony ( 55 to troche duzo ) Edytowane 22 Lutego 2006 przez avecezary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_q_b_a_ Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 Lol ja 55 w spoczynku, to w stresie sporo musi być, za długo ten procek nie pożyje... Pewnie masz w biosie ustawione automatyczne wyłączanie procka przy jakiejś temperaturze. Sprawdź, czy się w ogóle kręci wiatraczek i czy radiator jest dobrze dociśnięty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
123Frytki Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 Witam. No komputer wygląda na zepsuty <lol> :-P ale jak go dzis kupil i jeszcze w sklepie to niech go tam odda i powie co jest grane bo jak zacznie kopac sam to mu pozniej powiedzą ze zepsuł :).Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 widocznie wlacza sie zabezpieczenie przed przegrzaniem proca, przy takich temperaturach to normalne! zaloz jeszcze raz radiator widocznie cos z nim namieszales Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_q_b_a_ Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 Znaczy w AMD to nie wiem czy takie zabezpieczenie jest, najwyżej płyta gł. musi je mieć... Bo parę razy czytałem o przypadkach Duronów o temperaturze ~ 100 stopni po padnięciu wiatraczka (przetrwały podobno) i nikomu nic się nie wyłączało... Nie wiem, może się mylę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 dokladnie chodzilo mi o plyte :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ludi7 Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 Dzięki czyli z tego co rozumiem to albo zasilatorek albo chłodzenie procka <_< wentylatorek na procu sie obraca ale nie rozumiem skąd te temperatury :unsure: qumpel chciał sie troche pobawić w o/c, a przy 55* w spoczynku to raczej nie da rady :huh: I mam pytanko czy Chieftec 350W pociągnie ten zestawik?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 powinien sobie poradzic ale to wina na 99,9% zle zalozonego radiatora Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 (edytowane) moze nie ma pasty termoprzewodzacej albo rdzen jest ukruszony lub zle zalozony radiator - najlepiej niech kumpel idzie tam gdzie zestaw kupil - powinni temu zaradzic. No i oczywiscie wymiana tego no name'a na jakiegos chodzby najtanszego chiefteca moze pomoc. Edytowane 22 Lutego 2006 przez Gwynbleidd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ludi7 Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 Oki jutro pójdzie do serwisu B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLACK SEBATH Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 Moim zdaniem to też jest wina zasilacza! Pewnie jest zasłaby, przegrzewa sie-->i wyłacza sie ! Pewnie sie komp włacza po pewnym czasie(jak zasilłacz ostgnie)? Też tak kiedyś miałem na Cologenie 200w (co było nie porozyminiem przy moim sprzecie[patrz sygnaturka]). Był badzo niestabilny, czesto sie wieszał . Aż w końcu przegrzał sie osttecznie:) Kupiłem porządna 400w i jest :) Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_q_b_a_ Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 Nie gadaj, że ten sprzęt z podpisu dałeś pod Codeegena (!)200(!)W :blink: Kurde to jest dopiero hardocre :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quartzXXI Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 (edytowane) Witam, przyłączam się do tematu. Otoż złożyłem dla znajomego zestaw z PIV 3.00Ghz (AC freezer7 + AC silver5) mobo asus p5nd2-sli, radka x600pro i 2x512mb + dysk 80gb na sataII, 2 napedy, i wlasnie tak jak w temacie ....komputer sam sie wylacza. I to wlasnie glownie zauwazylem ze pod jakims obciazeniem. Kilka razy prawdzalem, zdejmowalem i znowu zakladalem radiator i dalej to samo. Komputer jest niepodkrecony i kopa daje FORTRON 400w, niestety zauwazylem ze linia 12v jest bardzo slaba, w idle 11.7v. Czy to jest przyczyną ?? Zasilacz ?? W innym temacie ktoś miał podobny problem i jakieś poprawienie lutów podobno pomogło. Czy to też moze byc przyczyna ?? Edytowane 29 Lipca 2006 przez quartzXXI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quartzXXI Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 fajnie mieć takich pomocnych forumowiczy :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Po prostu chłopakom się pomysły skończyły... ;) W sumie mi też nie bardzo idzie z teoriami. Może później coś wymyślę. Tobie zaś dla zabicia czasu polecam ten temat: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=100972 (jeśli jeszcze nie czytałeś) Hmm... Spróbuj na innej (słabszej) grafice. Sprawdź ją w innym kompie - może ona ma jakieś problemy. Jeśli nie, to odłącz zbędne urządzenia, wyciągnij jedną kość, zjedź magistralę w dół. Jeśli pomoże, to podłącz z powrotem drugą kość. Jeśli się wyłączy, to kości są problemem. Jeśli nie, to zapewne zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Ile amperów ma linia 12V w tym Fortronie :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quartzXXI Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 lukk kiedyś miał identyczny problem w 2004 roku, ale nie pamięta jak go rozwiązał :mur: Miał kompletnie to samo i to na antecu 550w. Wspominał coś o listwie, że to być może ona jest problemem. No cóż pożyjemy zobaczymy, kupi się porządną nową listwe i zobaczymy jak chodzi. PS Pamięci nie są problemem, ten zestaw intela wcześniej chodził u mnie, karta graficzna była sprawdzana i jest OK. Być może to zasilacz, i jego słaba linia 12v. No ale widziałem jak chodzą kompy na tym zasilaczy z 6800gt, dlatego myśle ze napięcia na poziomie 11.7v nie są problemem. Zobaczymy czy nowa listwa pomoże, to narazie tyle, i pozdrawiam PS2. Ten fortron ma jedynie 15A na 12v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 15A na 12V :?: :blink: Masz pod reka cos co ma przynajmniej 25A na dwunastce? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brunneriusgreyna Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 1. To wina zasilacza (słaba linia 12V) albo... 2. Sprawdź, a najlepiej weź inny kabel zasilający, ten co go do gniazdka wtykasz... Prozaiczne, ale u mnie to powodowało dziwne zachowanie kompa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Ten fortron ma jedynie 15A na 12v To bardzo mało, ja bym sprawdził na dobrym zasilaczu tak jak pisał Orgiusz z co najmniej 25A. Założę się, że ten Fortron ma bardzo mocną linię 3.3/5V, ale kosztem 12V. Jeśli na lepszej zasiłce z mocniejszą linią 12V będzie chodził ok, to na Allegro będziesz musiał poszukać jakiegoś Fortrona o mocnej dwunastce. Napięcia mierzyłeś miernikiem czy programami :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quartzXXI Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 (edytowane) Niestety tylko z BIOS-u, co do komputera tak jak napisałem, to komputer mojego wujka teraz, a niestety mieszka on TYLKO 600km ode mnie także sami rozumiecie, tak czy siak on mi powiedział że problem u niego nie występuję, i żebym się nie przejmował. Ale ja doskonale wiem że coś jest nie tak, no bo wiecie, on ma prawie 60lat, i ciężko mu jest jakkolwiek obciążyc komputer :lol:, korzysta z niego głownie do netu i photoshopa dlatego mu się nie wyłącza bo system się nie obciąża. A ja robilem kilka rzeczy naraz, i wyłączył mi się aż 6-krotnie w ciągu jednego dnia. na dodatek miał dziwny problem w postaci nie odczytywaniu moich płytek dvd z użytkami. Ma napęd benqa 1655, i nie odczytuje mu verbatimów dwd-r " - " dziwne, przeczytajcie ten topic http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...%C5%82%C4%85cza lukk miał IDENTYCZNY problem jak ten co ma teraz mój wujek. Moze to wam cos narzuci na myśl ?? Narazie kazałem mu wymienic listwe (tak polecił lukk) noi zobaczymy co będzie...w topicu niestety nic nie powiedział jak rozwiązał problem Edytowane 2 Sierpnia 2006 przez quartzXXI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Hmm padł mi jakiś czas temu Chieftec HPC-360-202 z powodu upałów. Co dziwne komp pracował stabilnie bez względu na obciążenie z wyjątkiem dysku Caviara, Hitachi pracował ok. Po padzie Chieftec'a wymieniłem zasiłkę na Topower'a - Caviar pracuje bez zarzutu. Chociaż z powodu Chieftec'a zaliczył kilka badów, błędów odczytu, zapisu, kontrolera - klasyczny przykład powoli zdychającego dysku. Po zmianie zasiłki nie pojawił się żaden nowy błąd w SMART. W Photoshopie też można nieźle obciążyć procka i RAM więc lepiej sprawdź na innej zasiłce. Ja bym wujkowi takiej "tandety" nie odstawił bez względu na odległość :wink: Co do nagrywarki, jeśli ma problem tylko z tymi płytkami to spróbuj uaktualnić firmware. Ale z doświadczenia wiem, że nawet TDK potrafi zamówić płytki z tandetnej fabryki np. CMC-Magnetics > (TDK DVD+R wersja Colour w zwykłych pudełkach) i po tym są niezłe numery gdy zaraz po nagraniu okazuje się, że płytka jest nie do odczytania . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejko1 Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Mam podobny problem. Mogę cały dzień pracować w Windowsie i jest ok. Jeśli jednak włączę np NFS MW to po jakis 20 minutach się restartuje komp. Mam taki sprzęt: AthlonXP 2400+ ...2ghz Asus A7V8X-X Series 768 MB RAM DDR400 Seagate Baracuda 8mb cache 120GB Gigabyte Radeon 9550 128bit 128MB no i ten zasilacz CODEGEN 300W:/// Co sądzicie zasilacz??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bio Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 no ja mam Modecoma 350 GTF'a i mam zapas mocy... a codegen... ała... na nim se nie pokręcisz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejko1 Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 no ja mam Modecoma 350 GTF'a i mam zapas mocy... a codegen... ała... na nim se nie pokręcisz... Ale dziwne jest to że jade jak narazie bez podkręcania. Kiedys probowałem ale to tylko na dosłownie godzinke mialem podkrecone i bardzo niewiele. Boje sie zeby to nie była pamięc bo kupilem niedawno tanią 512mb na allegro i mam ją w kompie razem z hynixem 256mb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 To raczej nie pamięć a zasilacz, wymień go na coś mocniejszego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Garfield^ Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 w ogóle to nie rozumiem jak można pchać do kompów takie zasilacze jak codegen itp, rozumie jakby to były jakieś słabiutkie kompy, ale tak to nie umie zrozumiec, taki codegen kosztuje około 30zł, taki fortron 300-350W mozna dostac za 40-60zł wiec Panowie bądźmy poważni, zamiast marnować kase kupcie coś nieco droższego, pewno zaoszczedzicie czas i w sumie pieniadze (bo teraz i tak trzeba wymienic) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...