Skocz do zawartości
ludi7

Komp Sam Się Wyłącza....

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!!!!!!!! B)

Kumpel dziś takiego kupił kompa:

Sempron 3000 s939

Jakaś płyta główna od gigabyta pod s939

Pamięć DDR 512mb Kingstona

Grafe gf 6600 od gigabyta

i takie tam, a wszystko na zasilatorze no name 350W

I jest pewien problemik, otóż gdy komp jest bardzo obciążony np. gra w nowe gry, czy włącza 3dmarka03 komputer po prostu się wyłącza(nie restartuje) :unsure: Nie wiem za bardzo co jest grane ale niepokoi mnie temperaturka procka( 55stopni w spoczyku a w stresie nawet wole nie myśleć!!!) a procek nie był kręcony!!!

Tak więc czy ktoś może mi powiedzieć co jest nie tak????? :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Wiatrak boxowy?? A ten zasilacz też dobrze nie wygląda.

EDIT: HucK ;]

Edytowane przez Grzechu_1990

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lol ja 55 w spoczynku, to w stresie sporo musi być, za długo ten procek nie pożyje... Pewnie masz w biosie ustawione automatyczne wyłączanie procka przy jakiejś temperaturze. Sprawdź, czy się w ogóle kręci wiatraczek i czy radiator jest dobrze dociśnięty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znaczy w AMD to nie wiem czy takie zabezpieczenie jest, najwyżej płyta gł. musi je mieć... Bo parę razy czytałem o przypadkach Duronów o temperaturze ~ 100 stopni po padnięciu wiatraczka (przetrwały podobno) i nikomu nic się nie wyłączało... Nie wiem, może się mylę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki czyli z tego co rozumiem to albo zasilatorek albo chłodzenie procka <_< wentylatorek na procu sie obraca ale nie rozumiem skąd te temperatury :unsure: qumpel chciał sie troche pobawić w o/c, a przy 55* w spoczynku to raczej nie da rady :huh: I mam pytanko czy Chieftec 350W pociągnie ten zestawik??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze nie ma pasty termoprzewodzacej albo rdzen jest ukruszony lub zle zalozony radiator - najlepiej niech kumpel idzie tam gdzie zestaw kupil - powinni temu zaradzic.

No i oczywiscie wymiana tego no name'a na jakiegos chodzby najtanszego chiefteca moze pomoc.

Edytowane przez Gwynbleidd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem to też jest wina zasilacza! Pewnie jest zasłaby, przegrzewa sie-->i wyłacza sie ! Pewnie sie komp włacza po pewnym czasie(jak zasilłacz ostgnie)? Też tak kiedyś miałem na Cologenie 200w (co było nie porozyminiem przy moim sprzecie[patrz sygnaturka]). Był badzo niestabilny, czesto sie wieszał . Aż w końcu przegrzał sie osttecznie:) Kupiłem porządna 400w i jest :) Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, przyłączam się do tematu. Otoż złożyłem dla znajomego zestaw z PIV 3.00Ghz (AC freezer7 + AC silver5) mobo asus p5nd2-sli, radka x600pro i 2x512mb + dysk 80gb na sataII, 2 napedy, i wlasnie tak jak w temacie

....komputer sam sie wylacza. I to wlasnie glownie zauwazylem ze pod jakims obciazeniem. Kilka razy prawdzalem, zdejmowalem i znowu zakladalem radiator i dalej to samo. Komputer jest niepodkrecony i kopa daje FORTRON 400w, niestety zauwazylem ze linia 12v jest bardzo slaba, w idle 11.7v. Czy to jest przyczyną ?? Zasilacz ??

W innym temacie ktoś miał podobny problem i jakieś poprawienie lutów podobno pomogło. Czy to też moze byc przyczyna ??

Edytowane przez quartzXXI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu chłopakom się pomysły skończyły... ;)

W sumie mi też nie bardzo idzie z teoriami. Może później coś wymyślę.

Tobie zaś dla zabicia czasu polecam ten temat:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=100972 (jeśli jeszcze nie czytałeś)

Hmm...

Spróbuj na innej (słabszej) grafice. Sprawdź ją w innym kompie - może ona ma jakieś problemy. Jeśli nie, to odłącz zbędne urządzenia, wyciągnij jedną kość, zjedź magistralę w dół. Jeśli pomoże, to podłącz z powrotem drugą kość. Jeśli się wyłączy, to kości są problemem. Jeśli nie, to zapewne zasilacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lukk kiedyś miał identyczny problem w 2004 roku, ale nie pamięta jak go rozwiązał :mur: Miał kompletnie to samo i to na antecu 550w. Wspominał coś o listwie, że to być może ona jest problemem. No cóż pożyjemy zobaczymy, kupi się porządną nową listwe i zobaczymy jak chodzi.

PS Pamięci nie są problemem, ten zestaw intela wcześniej chodził u mnie, karta graficzna była sprawdzana i jest OK. Być może to zasilacz, i jego słaba linia 12v. No ale widziałem jak chodzą kompy na tym zasilaczy z 6800gt, dlatego myśle ze napięcia na poziomie 11.7v nie są problemem.

Zobaczymy czy nowa listwa pomoże, to narazie tyle, i pozdrawiam

PS2. Ten fortron ma jedynie 15A na 12v

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten fortron ma jedynie 15A na 12v

To bardzo mało, ja bym sprawdził na dobrym zasilaczu tak jak pisał Orgiusz z co najmniej 25A.

Założę się, że ten Fortron ma bardzo mocną linię 3.3/5V, ale kosztem 12V.

Jeśli na lepszej zasiłce z mocniejszą linią 12V będzie chodził ok, to na Allegro będziesz musiał poszukać jakiegoś Fortrona o mocnej dwunastce.

Napięcia mierzyłeś miernikiem czy programami :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety tylko z BIOS-u, co do komputera tak jak napisałem, to komputer mojego wujka teraz, a niestety mieszka on TYLKO 600km ode mnie także sami rozumiecie, tak czy siak on mi powiedział że problem u niego nie występuję, i żebym się nie przejmował. Ale ja doskonale wiem że coś jest nie tak, no bo wiecie, on ma prawie 60lat, i ciężko mu jest jakkolwiek obciążyc komputer :lol:, korzysta z niego głownie do netu i photoshopa dlatego mu się nie wyłącza bo system się nie obciąża. A ja robilem kilka rzeczy naraz, i wyłączył mi się aż 6-krotnie w ciągu jednego dnia. na dodatek miał dziwny problem w postaci nie odczytywaniu moich płytek dvd z użytkami.

Ma napęd benqa 1655, i nie odczytuje mu verbatimów dwd-r " - "

dziwne, przeczytajcie ten topic http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...%C5%82%C4%85cza

lukk miał IDENTYCZNY problem jak ten co ma teraz mój wujek. Moze to wam cos narzuci na myśl ?? Narazie kazałem mu wymienic listwe (tak polecił lukk) noi zobaczymy co będzie...w topicu niestety nic nie powiedział jak rozwiązał problem

Edytowane przez quartzXXI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm padł mi jakiś czas temu Chieftec HPC-360-202 z powodu upałów. Co dziwne komp pracował stabilnie bez względu na obciążenie z wyjątkiem dysku Caviara, Hitachi pracował ok. Po padzie Chieftec'a wymieniłem zasiłkę na Topower'a - Caviar pracuje bez zarzutu. Chociaż z powodu Chieftec'a zaliczył kilka badów, błędów odczytu, zapisu, kontrolera - klasyczny przykład powoli zdychającego dysku. Po zmianie zasiłki nie pojawił się żaden nowy błąd w SMART.

W Photoshopie też można nieźle obciążyć procka i RAM więc lepiej sprawdź na innej zasiłce. Ja bym wujkowi takiej "tandety" nie odstawił bez względu na odległość :wink:

Co do nagrywarki, jeśli ma problem tylko z tymi płytkami to spróbuj uaktualnić firmware. Ale z doświadczenia wiem, że nawet TDK potrafi zamówić płytki z tandetnej fabryki np. CMC-Magnetics > (TDK DVD+R wersja Colour w zwykłych pudełkach) i po tym są niezłe numery gdy zaraz po nagraniu okazuje się, że płytka jest nie do odczytania .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobny problem. Mogę cały dzień pracować w Windowsie i jest ok. Jeśli jednak włączę np NFS MW to po jakis 20 minutach się restartuje komp. Mam taki sprzęt:

AthlonXP 2400+ ...2ghz

Asus A7V8X-X Series

768 MB RAM DDR400

Seagate Baracuda 8mb cache 120GB

Gigabyte Radeon 9550 128bit 128MB

no i ten zasilacz CODEGEN 300W:///

Co sądzicie zasilacz???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja mam Modecoma 350 GTF'a i mam zapas mocy... a codegen... ała... na nim se nie pokręcisz...

Ale dziwne jest to że jade jak narazie bez podkręcania. Kiedys probowałem ale to tylko na dosłownie godzinke mialem podkrecone i bardzo niewiele. Boje sie zeby to nie była pamięc bo kupilem niedawno tanią 512mb na allegro i mam ją w kompie razem z hynixem 256mb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w ogóle to nie rozumiem jak można pchać do kompów takie zasilacze jak codegen itp, rozumie jakby to były jakieś słabiutkie kompy, ale tak to nie umie zrozumiec, taki codegen kosztuje około 30zł, taki fortron 300-350W mozna dostac za 40-60zł wiec Panowie bądźmy poważni, zamiast marnować kase kupcie coś nieco droższego, pewno zaoszczedzicie czas i w sumie pieniadze (bo teraz i tak trzeba wymienic)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi