Zenfist Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 (edytowane) Tak, ale ja miałem na myśli CAŁKOWITĄ produkcję ciepła w pececie: i z zasilacza, i z reszty. Jeżeli zasilacz weźmie z gniazdka 200 W, to w przypadku zasilacza o niskiej sprawności ok. 60 W wydzieli się w zasilaczu a ok. 140 W w reszcie systemu, a w przypadku zasilacza o wysokiej sprawności ok. 30 W wydzieli się w zasilaczu -- a ok. 170 W w reszcie systemu. Gdybym napisał tak, jak ty myślałeś że ja napisałem, to rzeczywiście byłaby bzdura. Nawet jeżeli masz na myśli sumę ciepła generowanego w komputerze to rozpatrzmy dwa przypadki: Procesor: 120W Grafika: 20W Reszta: 30W Zasilacz wydajny: 80W Suma: 250W Procesor: 120W Grafika: 20W Reszta: 30W Zasilacz mniej wydajny: 160W Suma: 330W Wniosek jest oczywisty. Edytowane 15 Marca 2006 przez Zenfist Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Oczywiście, ale mówimy o dwóch rożnych rzeczach... ja mówię o dwóch zestawach komputerowych z dwoma różnymi zasilaczami, które sumarycznie ciągną tyle samo prądu z gniazdka, a ty mówisz o tym samym zestawie komputerowym, który ma dwa różne zasilacze. I tym masz rację i ja mam rację, ale nie mówimy o tym samym... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JROX Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 @ ridczak Jak chcesz miec super "firmowa" pompke do WC to kupie Hydor Seltz L20II i na opakowaniu nalepie SPECIALLY FOR WATER COOLING i ci sprzedam za 200zl. Ewentualnie zmienie wariant kolorystyczny zeby nie przypominala orginalu... :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 rwerp, obrazek nie działa. bartoleon -> zajefajna buda. Stackery to jedne z najlepszych obudów na świecie IMO. Zen, wiem że to nie najodpowiedniejsze miejsce, ale jakie zasilatory mają najlepszą sprawnośc obecnie? Na targach mówiłeś o Topowerach P7, ale to było dawno temu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 (edytowane) Oczywiście, ale mówimy o dwóch rożnych rzeczach... ja mówię o dwóch zestawach komputerowych z dwoma różnymi zasilaczami, które sumarycznie ciągną tyle samo prądu z gniazdka, a ty mówisz o tym samym zestawie komputerowym, który ma dwa różne zasilacze. I tym masz rację i ja mam rację, ale nie mówimy o tym samym...Ok. Pax :-) Co do wydajności zasilaczy to obecnie: Seasonic, Fortron, HuntKey Green Star (za kilka miesięcy w Polsce). Edytowane 15 Marca 2006 przez Zenfist Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomos Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 WC ma nad AC przewgę wydajności :mur: i to dość sporą, co w niektórych przypadkach np grzejącej się niemiłosiernie 820 już daje sporą różnicę :] A po za tym kłuciłbym się co do tej ciszy :P I komp to nie akwarium bo rybek nie wpuszczam do mojego WC :mur: co do glosnosci to stane chyba po stronie AC. w WC przeciez i tak potrzebujesz wentylatorow, a do tego dochodzi praca pompy = glosniej :P komp to nie akwarium - fakt, ale akwaria w ktorych uzywa sie Eheimow zazwyczaj sa X razy bardziej wartosciowym sprzetem niz Wasze kompy.. dlatego tez wskazane jest uzywac w nich sprzetu z najwyzszej polki. a co do tej budy - ochyda ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Liseq Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 to ja sie glupio zapytam co to 'wenylator'?? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maciekkk Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 to ja sie glupio zapytam co to 'wenylator'?? :Pchodziło oczywiście o winylator czylu urządzenie do pokrywania przedmiotów winylem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 (edytowane) Tak, ale ja miałem na myśli CAŁKOWITĄ produkcję ciepła w pececie: i z zasilacza, i z reszty. Jeżeli zasilacz weźmie z gniazdka 200 W, to w przypadku zasilacza o niskiej sprawności ok. 60 W wydzieli się w zasilaczu a ok. 140 W w reszcie systemu, a w przypadku zasilacza o wysokiej sprawności ok. 30 W wydzieli się w zasilaczu -- a ok. 170 W w reszcie systemu. alez nieprawda, jezeli zasilacz będzie miał inną sprawnosc to więcej pociągnie mocy z sieci a odda do zestawy tyle samo. Ta dodatkowa moc pobrana z sieci pojdzie na straty minnymi w postaci wydzielanego ciepła w samym zasilaczu. EDIT: jezeli rozne zestawy rozne zasilacze a ta sama moc z sieci to masz racje Edytowane 16 Marca 2006 przez gmfriend Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maciekkk Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 (edytowane) Nie jestem dobry z fizyki, ale mi się wydaje że większość energii zostanie zużyta na wykonanie pracy, a jedynie jej niewielka część wynikająca z mniejszej niż 100% sprawności urządzeń zostanie oddana w postaci ciepła... IMHO zasilacz weźmie 200, wydzieli sam 50W, zostanie 150W, 150WW zostanie zużyte na wykonanie pracy - zasilanie napędów, procesora itp, lecz one nie posiadają 100% sprawności więc wydzielą na przykład 50W... Edytowane 16 Marca 2006 przez maciekkk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 Nie jesteś dobry z fizyki. Coś co się nie rusza, nie wykonuje pracy. Napędy dysków i optyczne, wentylatory -- one wykonują pracę, ale to niewielka część zużywanej energii. Reszta idzie ostatecznie w ciepło (chyba, że ktoś w pececie pędzi bimber). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maciekkk Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 (edytowane) Mam racje "W przypadku pracy wykonanej na skutek procesów niemechanicznych (termodynamicznych, elektrycznych, chemicznych itp.) można ją sobie wyobrazić jako sumę prac przesunięć cząsteczek biorących udział w danym procesie." Więc procesor ma jakąśtam sprawność, i wydzielane ciepło to może 10-30% tego co zostało pobrane z gniazdka. EDIT silniki elektryczne mają sprawność po 90% więc reszta sprzętu elektronicznego pewno też... Edytowane 16 Marca 2006 przez maciekkk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 (edytowane) Mam racje "W przypadku pracy wykonanej na skutek procesów niemechanicznych (termodynamicznych, elektrycznych, chemicznych itp.) można ją sobie wyobrazić jako sumę prac przesunięć cząsteczek biorących udział w danym procesie." Mistrzu, skąd to wyrwałeś? To bzdura totalna. Bzdura siedzi na bzdurze i głupstwem pogania. 1. Praca w termodynamice wiąże się ze zmianą objętości układu. V = const ==> nie ma pracy. Procesor ci puchnie? 2. Reakcje chemiczne to zjawiska zupełnie kwantowe, i tam "przesunięcie cząsteczek" traci jakikolwiek sens. 3. W procesach elektrycznych, dopóki trzymasz się opisu klasycznego (elektron w sieci pokonuje opór elektryczny napędzany napięciem i dziarsko zapieprza od minusa do plusa), to owszem -- wykonywana jest praca. Przeciwko siłom oporu (zderzenia z siecią krystaliczną). Czyli jest tak: I. Napięcie elektryczne wykonuje pracę na elektronie, przenosząc go z punktu A do B. II. Elektron wykonuje pracę na sieci, odbijając się od jej węzłów. III. Sieć drga -- CIEPŁO!!! Czyli w ostatecznym rozrachunku, mamy zamianę energii elektrycznej na ciepło. Wzór P = U I się kłania. Więc procesor ma jakąśtam sprawność, i wydzielane ciepło to może 10-30% tego co zostało pobrane z gniazdka.A na co idzie reszta, he? Zasadę zachowania energii obalasz? Nic makroskopowo nie wykonuje pracy: pecet nie odleciał, procesor nie wystrzelił w kosmos, kości pamięci nie przesuwaja się po obudowie -- zatem energia poszła w ciepło (bo reakcji chemicznych też nie było). silniki elektryczne mają sprawność po 90% więc reszta sprzętu elektronicznego pewno też...Mój zasilacz ma sprawność 85% i jest boski pod tym względem... Edytowane 16 Marca 2006 przez rwerp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 silniki elektryczne mają sprawność po 90% więc reszta sprzętu elektronicznego pewno też... procesor pobiera 80W gdyby 10% miało isc w straty na ciepło to wystarczyła by blaszka do chłodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maciekkk Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 (edytowane) Mistrzu, skąd to wyrwałeś? To bzdura totalna. Bzdura siedzi na bzdurze i głupstwem pogania.wikipedia ? ok, może i tak, ale ktoś tam wyzej pisał że jak pobierze 200W to wydzieli 200W co jest cholerną bzdurą, patrz - 1 post na tej stronie Edytowane 16 Marca 2006 przez maciekkk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 wikipedia ?Ehh... ok, może i tak,:) ale ktoś tam wyzej pisał że jak pobierze 200W to wydzieli 200W co jest cholerną bzdurą, patrz - 1 post na tej stroniePrzeczytaj całą dyskusję. Jak pobierze 200 W, to wydzieli prawie 200 W (bo trochę pracy mechanicznej się wykona w napędach i wentylatorach) -- i w końcu się dogadaliśmy z Zenfistem :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maciekkk Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 Ja odpadam, należy zauważyć zwiększanie sprawności "Postanowiliśmy sprawdzić, ile ciepła procesor wydziela w czasie pracy ze zmniejszoną częstotliwością. Wynik zupełnie mnie zaskoczył – okazało się układ ten wydziela tylko 18 W ciepła. Dla porównania, Duron oparty na jądrze Spitfire taktowany zegarem o częstotliwości 800 MHz podbiera 36 W." skoro intel ostatnio nawet lansuje się jako "efficiency per wat" czy coś, to pewno zwiększają sprawnośc, z tym że nadal nie jestem w stanie w necie znaleźć konkretnych informacji jaka jest sprawność procesorów komputerowych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 (edytowane) Ja odpadam, należy zauważyć zwiększanie sprawności "Postanowiliśmy sprawdzić, ile ciepła procesor wydziela w czasie pracy ze zmniejszoną częstotliwością. Wynik zupełnie mnie zaskoczył [...]" Skoro mniej wydziela, to i mniej pobiera z gniazdka. Edytowane 16 Marca 2006 przez rwerp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maciekkk Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 Ta, tylko ja chętnie poznam iloraz tych dwóch wartości :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 W przypadku procesora jest on równy 1. Nie licząc strat zasilacza :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...