v72 Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 Jadę jutro kupić dysk, 200GB. Przed zakupem jednak postanowiłem zapytać Was jeszcze - jaki najlepiej dysk mam wybrać. Pojemność jest już napisana, ale zależy mi również na ciszy. Nie miałem styczności jeszcze z dyskami maxtora, co o nich sądzicie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GreenGo Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 1. Maxtor dobry ale IMO nie naj lepszy 2. Kup 250 GB - mała różnica cenowa 3. Kup Samsung SP2504C 4. Używaj opcji "szukaj" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amarith Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 Jeśli chodzi o ciszę, bierz Samsunga. Możesz sie zastanowic jeszcze nad Seagatem 7200.9, który jest trochę wydajniejszy, ale chyba będzie bardziej hałasliwy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s4t1n Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 samsunga wes seagate bedzie rowniez dobrym wyborem ale wydaje mi sie ze bedize kapke glosniejszy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v72 Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 Miałem Samsunga zawsze i Caviara. Samsung bardzo często się psuł (może to mój pech), natomiast Caviar jest bardzo głośny. Przy kopiowaniu nie raz dużego pliku po zakończeniu ściągania odziwo budził mnie w nocy niejednokrotnie :\. Zastanawiałem się z początku nad Seagatem, ale wyczytałem w bardzo dużej ilości komentarzy skargi na hałaśliwość tego dysku. @ GreenGo Z tego co się orientuję to różnica cen wynosi około ~ 50 zł. Jak na moją kieszeń to sporo ;) Napiszcie mi jeszcze coś o Maxtorach. Jak się mają w praktyce, są szybkie, ciche, tanie ? To mnie najbardziej interesuje ... Aha, i jeszcze jedno. Interfejs SATA II, oczywiście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ur6aN Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 (edytowane) Jeśli chodzi o dyski to mają jedną dużą wadę szybko się psują mi się np popsuł wd qzynowi maxtor koledze seagate a więc to żę ci się już dysk-i popsuły to nie powód żeby nie kupić znów samsunga ja jak na dzisiejszy czas to samsunga 200 gb z sata 2 bym wybrał Edytowane 18 Marca 2006 przez Ur6aN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 Weź sobie Maxtora na SATA. Miałem 3, nie 4 twardizele od tej firmy i co moge powiedzieć : ciche i wydajne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v72 Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 Jeszcze jedno pytanie mam. Co oznacza przy dyskach "Serial ATA/100, 133, 150 itd. ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 jeśli ci zależy na ciszy to te dyski Hitachi sa ponoc cichymi dyskami.Chyba cichszymi niz samsung i seagate. http://pc.emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C2200213 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 Zgadzam sie hitachi są baaardzo ciche kolega ma i naprawde wogule niesłychac, az sam sie zdziwiłem :blink: . Jednak chyba sa dosc awaryjne koledze sie posypał po pol roku (partycje sie same połączyły :blink: ). Poza nim u nikgo jeszcze nie widziałem hitachi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejSnk Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 bierz Szajsunga Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 19 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2006 Jeśli chodzi o ciszę, bierz Samsunga. Możesz sie zastanowic jeszcze nad Seagatem 7200.9, który jest trochę wydajniejszy, ale chyba będzie bardziej hałasliwy.HAHAHA - oglądasz testy? Samsung zawsze był i jest najszybszy. A dziewiąta seria Seagate'a jest wolniejsza od ósmej (test z aktualnego Chip KT)!! Jeszcze jedno pytanie mam. Co oznacza przy dyskach "Serial ATA/100, 133, 150 itd. ?Chodzi o wtyczkę (i o transfer :D) - 100 i 133 to EIDE/ATA, a 150 i 300 to SATA/SATA 2 jeśli ci zależy na ciszy to te dyski Hitachi sa ponoc cichymi dyskami.Chyba cichszymi niz samsung i seagate. 2026374[/snapback] Zgadzam sie hitachi są baaardzo ciche kolega ma i naprawde wogule niesłychac, az sam sie zdziwiłem :blink: . Jednak chyba sa dosc awaryjne koledze sie posypał po pol roku (partycje sie same połączyły :blink: ). Poza nim u nikgo jeszcze nie widziałem hitachi. Kolejny LOL - to Samsung jest najcichszy - 25dB. Hitachi i Segate serii 9 mają po 28dB (patrzyłem na modele 250GB). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s4t1n Opublikowano 19 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2006 popieram kolege nizej bierzcie tylko samsungi ja mam wdc 80 GB i kompa mam cichutkiego wentyl tylko na procku (cihy) i w zasilacuz super cichy i dysk chodzi starszliwie glosnie.... wytrzymac sie nie da :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 19 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2006 Kolejny LOL - to Samsung jest najcichszy - 25dB. Hitachi i Segate serii 9 mają po 28dB (patrzyłem na modele 250GB). jesli wierzysz temu co producent pisze na papierze to gratulacje i przestan LOL'ować bo widac poza swym szajsungiem nic innego nie widziałeś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 19 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2006 To jest minimalna głośność - poza tym nie sądzę żeby było po co się kłócić o 3dB... Chciałem tylko uświadomić wszystkim, że w temacie dysków od upadku IBM nie ma miejsca na kompromisy :P Przynajmniej taką zasadę wyznają technicy z Samsunga... Taka prawda. @bartezjusz@ szajsung :) Doprawdy bardzo śmieszne :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Draco82 Opublikowano 19 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2006 Nie bierz maxtora. Ja już mialem wszystkie dyski możliwych firm o pojemności przekraczającej 120GB. Trzy maxtory które miałem padły, producent wymieniał mi na nowe modele. WD są w miare dobre Dyski tylko jak dla mnie za głosne podobnie Segate. W tej chwili mam takie zestawienie jak w opisie czyli 2 Samsungi 160GB SATA2 Raid0 i dysków nie słysze a wydajność ogromna. Natomiast WD 200GB na którym trzymam filmy i gry jest głosny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dejot Opublikowano 19 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2006 (edytowane) (test z aktualnego Chip KT)!!wiesz co do lolów to można by wysmiać Ciebie za ten tekst :lol: Nie umiesz inaczej się wypowiedzieć o danym produckie nie upokarzajac przy tym autora tekstu ? każdy ma takie a nie inne doświadczenia z danym produktem ;) i powienieś to uszanować... I tak na przyszłosć jeżeli nie zrozumiałeś o co chodzi z cipem to ich opnie możesz sobie wsadzić w... możesz się domyślić :lol: ( nie chodzi to o samsunga ofcourse ;)) Edytowane 19 Marca 2006 przez Dejot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s4t1n Opublikowano 19 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2006 wd jest naprawde glosny to fakt sam mam :) 80 Gb seagate jest od niego cichszy ale jest rowniez glosny. Maxto nie wiem nie mialem ale paru osobą padl tyen dysk. SAMSUNG cichy to po 1 malo awaryjny to po 2 po 3 najl;epsz ze wsyztskich wymienionych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 19 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2006 Jeśli obraziłem kogoś - z góry przepraszam. Co do testów - zawsze lepiej podeprzeć się przykładem z internetu/prasy, aby być wiarygodniejszym ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ecuadoo Opublikowano 19 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2006 Jadę jutro kupić dysk, 200GB. Przed zakupem jednak postanowiłem zapytać Was jeszcze - jaki najlepiej dysk mam wybrać. Pojemność jest już napisana, ale zależy mi również na ciszy. Nie miałem styczności jeszcze z dyskami maxtora, co o nich sądzicie ? Jezeli posiadasz odpowiednie srodki finansowe - kup Samsunga SP2504C - polecany jest wszedzie i praktycznie przez kazdego - nie zawiedziesz sie na nim. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalony Ahmed Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 Odświeżam temat bo nie ma sensu aby zakładał nowy. Aktualnie mam Maxtora 6L160P0 (152 GB) - strasznie głośno pracuje (nawet gdy nic się nie dzieje) świszczy-piszczy, a przy otwieraniu np. notatnika albo kalkulatora strasznie rzęzi, już nie mówiąc o tym jaki jest wolny reszty przypadłości tego ścierwa nie będą opisywać bo strach. Ten dysk zagłusza wszystkie wiatraki(2x) które mam w kompie ! Szukam czegoś bardzo cichego i oczywiście lepszego. Moje wymagania to 160 GB, 7200 obr. skłaniam się ku sata i ... resztę jak możecie to podpowiedzcie. Prosiłbym o podawanie modeli których mam szukać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 Jak 160 to seagate ;] W klasie 160 bardzo dobry jak nie najlepszy, sam mam taki i moge polecić, cisza jak makiem zasiał ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalony Ahmed Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 Jak 160 to seagate ;] W klasie 160 bardzo dobry jak nie najlepszy, sam mam taki i moge polecić, cisza jak makiem zasiał ;] Głownie chodzi mi o szybkość i długowieczność, dysk to teraz dla mnie cześć kompa którą będę zmieniał najrzadziej. Wcześniej miałem kilka Segatów i mam bardzo niemiłe wspomnienia (psuły się, szybko i skutecznie ). Najlepiej wspominam WD Caviary (JB) ale miałem tylko dwa - bardzo ciche i szybkie. Nie bardzo wiem jakie są aktualne Segaty (np taki jak twój Grzechu_1990) ale nie ukrywam ,że się ich boję bo straciłem przez nie wiele cennych danych. Wcześniej polecaliście Samsungi o których to ogóle się nie wypowiadam ale jakoś mnie nie przekonują (jakaś ta firma dla mnie słaba ale to pewnie przez to ,że dawno temu przestałem się interesować kompami i nie znam się na nowościach). Poczekam za wypowiedziami reszty forumowiczów. Dodam tylko ,że komp chodzi u mnie 24h/7 dni bo non toper cos jest robione albo się coś ściaga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ur6aN Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 (edytowane) Także posiadam tego seagate 160 gb i jest w porzątku nie mam problemów z nim. Edytowane 21 Marca 2006 przez Ur6aN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...