Skocz do zawartości
PioMX

Intel D920

Rekomendowane odpowiedzi

To samo z D920

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Lagier, znowu lejesz wodę.

EDIT:

A może specu wyjaśnisz dlaczego wyżej taktowany procek, na lepszych pamięciach ma dużo gorsze wyniki w operacjach na pamięci?

Chyba nie wyjaśnisz, najwyżej wodą polejesz :)

Edytowane przez PioMX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piomx

na tym forum byly 4 procki, ktore przekroczyly 5ghz: berkut z EE do testow, moj, matiza i celeron ryby

i nie jest to wina posiadaczy inteli

i nie jest to wina prockow tylko tego, ze nie kazdy ma FC! jak zagoszcza w polsce 6x1 to 5ghz sie beda sypac jak z kapelusza

Daaaawno temu, gdy na rynku o serii 6xx malo kto slyszal niejaki Lancer mial 5GHz. Co prawda zrobil tylko skrina bo stabilne toto nie bylo (procek nie byl wysokich lotow), ale zawsz cos (SPi 4,8GHz) ;) Udokumentowane jest toto gdzies na pierwszych stronach topicu o SPi... a potem Lancer przestal sie jarac benchmarkami i odszedl w niepamiec :lol:

Edytowane przez Lancer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak robisz testy to zrob na tej samej wersji everesta co ja, bo wyniki miedzy wersjami sa nieporownywalne [;

zreszta sam lavalys o tym pisze :)

Zgadza się, ale już tej starej wersji już nie mam.

W wynikach odczytu o ile dobrze pamiętam nic to nie zmieni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się, ale już tej starej wersji już nie mam.

W wynikach odczytu o ile dobrze pamiętam nic to nie zmieni.

wersja to raz... ale nie zakumales o co Cie pytam... twierdzisz ze przy fsb 533 mhz nie oplaca sie ustawiac wyzszej czestotliwosci RAM bo i tak proc bedzie ograniczal pamieci zatem wydajnosc praktycznie sie nie zmieni badz bedzie w granicy bledu czy tak? Zatem wytlumacz mi kiedy ma to sens?

Edytowane przez Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daaaawno temu, gdy na rynku o serii 6xx malo kto slyszal niejaki Lancer mial 5GHz. Co prawda zrobil tylko skrina bo stabilne toto nie bylo (procek nie byl wysokich lotow), ale zawsz cos (SPi 4,8GHz) ;) Udokumentowane jest toto gdzies na pierwszych stronach topicu o SPi... a potem Lancer przestal sie jarac benchmarkami i odszedl w niepamiec :lol:

no to 5ghz+ jest w polsce 5 a nie 4

sorki za pominiecie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lancer, to są za stare czasy dla chłopaków :)

Kiedy my kreciliśmy swoje pierwsze procki, oni uczyli się na peceta gry wgrywać.

Bez obrazy dla nikogo :)

Edytowane przez PioMX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy my kreciliśmy swoje pierwsze procki, oni uczyli się na peceta gry wgrywać.

E tam, nie znów takie stare :P Stare o były jak się Pentium 166 MMX na 200-233 kręciło ;] I Voodoo 2 o kilka mhz :) Bodajże do z 90 na 96 mhz.

Edytowane przez Kazz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E tam, nie znów takie stare :P Stare o były jak się Pentium 166 MMX na 200-233 kręciło ;] I Voodoo 2 o kilka mhz :) Bodajże do z 90 na 96 mhz.

No to mówisz o czasach kiedy wszyscy którzy wiedzieli co i jak kręcili na zabój.

Natomiast ja zaczynałem kiedy nikt jeszcze nie mówił o podkrecaniu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tiaa... fajnie :) tylko chlopaki zrobili duzy krok w przod a coniektorzy dalej sa w czasach ich nauki wgrywania na pcta :P (bez obrazy dla nikogo :P )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ajm sorry :wub: :lol:

taaaak? no to pokarz mi gdzie napisalem ze wyzsze fsb = nizsza wydajnosc pamieci z checia to zobacze...

Nie odrobiłeś pracy domowej którą Tobie zadałem.

Za to z błaznowaniem nie masz problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale teraz to juz wszyscy beda wiedzieli, ze nie umiem krecic :( a obiecales, ze nikomu nie powiesz ;( :lol:

ajm sorry :wub: :lol:

To samo z D920

2031563[/snapback]

Można ustawić i "1000MHz" na pamięci.

Co z tego jak i tak procek nie zdąży tego przerobić.

Komunikacja RAM-CPU leży przez niskie FSB.

Zaznaczam ze mowa byla o fsb ~533 dla proca i dzielnikach pamieci wzgledem niego. Wg tego co tutaj mowisz ustawianie wyzszych czestotliwosci pamieci wzgledem fsb CPU (dzielnik wiekszy niz 1:1) nie ma sensu bo i tak procesor bedzie ograniczal pamieci. Oczywista sprawa ze wraz ze wzrostem taktowaniem fsb CPU rosnie nie tylko wydajnosc CPU ale rowniez pamieci. Caly bajer polega na tym ze jesli Twoim zdaniem w przypadku fsb 533 zwikszanie taktow ramu nie ma sensu tak samo jest to w wypadku fsb 800, 1066 etc etc chcialem Ci tylko i wylacznie udowodnic ze przyrost wydajnosciowy pomiedzy 533 a 667mhz dla ram przy FSB CPU 533 mhz bedzie podobny do przyrostu przy fsb CPU 800mhz czy 1066 mhz. Zauwazyles ze przy FSB CPU 533 mhz nie ma sensu ustawiania wiekszych dzielnikow a mimo tego u siebie memki ustawione na 667mhz mimo tego ze procesor lata na fsb 800 czy tam 960 nieuwazasz ze to tez bezsensu? Przeciez roznica pomiedzy 533 a 667 w Twoim wypadku bedzie na poziomie 100mb (mowa o odczycie w everescie) dlatego i tylko dlatego przywalilem sie do wydajnosci memek wzgledem fsb. Piszesz niejasno czesto zmieniasz watek z leksza ciezko wywnioskowac z Twoich wypowiedzi o co Ci chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie odrobiłeś pracy domowej którą Tobie zadałem.

Za to z błaznowaniem nie masz problemów.

sorry ale nie ublizylem Ci nigdy wiec nie przeginaj prosze...

pfff praca domowa? nie badz smieszny... Niedawno tlumaczylem Ci czym sie rozni stepping od serii bo ta druga kazles komus w WCUID sprawdzac... Ile sie nagadalem (w sumie i tak nic to nie dalo bo T nadal wiesz swoje bo 3rd eye tak pokazal) ze nie ma roznic jesli chodzi o oddawanie ciepla w danym steppingu a Ty ciagle twierdziles ze pierwsze E0 grzeja sie bardziej niz te ostatnie i koniec koncem wszystko porownales ze swoim N0... Naprawde tak trudno to zrozumiec? Gdybys czytal ze zrozumieniem tekst a nie unosil sie duma i honorem nie byloby problemow. Spojrz ile osob zapytalo Cie w watku o co Ci chodzi. Gadasz niejasno co chwila zmieniasz watek. Jedynym faktem ktory mozna wyczytac z Twoich wypowiedzi to to jaki to AW8 nie jest wypasiony...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...]

Tak wiec jesio raz DRUKOWANYMI literami, pozwol ze zacytuje fragment o ktory Cie zapytalem. Celowo nie rozwinalem watku zebys wylozyl sie na tym co mowisz... A byc moze po prostu Cie zle zrozumialem dlatego zapytalem o co Ci chodzi...

Zaznaczam ze mowa byla o fsb ~533 dla proca i dzielnikach pamieci wzgledem niego. Wg tego co tutaj mowisz ustawianie wyzszych czestotliwosci pamieci wzgledem fsb CPU (dzielnik wiekszy niz 1:1) nie ma sensu bo i tak procesor bedzie ograniczal pamieci. Oczywista sprawa ze wraz ze wzrostem taktowaniem fsb CPU rosnie nie tylko wydajnosc CPU ale rowniez pamieci. Caly bajer polega na tym ze jesli Twoim zdaniem w przypadku fsb 533 zwikszanie taktow ramu nie ma sensu tak samo jest to w wypadku fsb 800, 1066 etc etc chcialem Ci tylko i wylacznie udowodnic ze przyrost wydajnosciowy pomiedzy 533 a 667mhz dla ram przy FSB CPU 533 mhz bedzie podobny do przyrostu przy fsb CPU 800mhz czy 1066 mhz. Zauwazyles ze przy FSB CPU 533 mhz nie ma sensu ustawiania wiekszych dzielnikow a mimo tego u siebie memki ustawione na 667mhz mimo tego ze procesor lata na fsb 800 czy tam 960 nieuwazasz ze to tez bezsensu? Przeciez roznica pomiedzy 533 a 667 w Twoim wypadku bedzie na poziomie 100mb (mowa o odczycie w everescie) dlatego i tylko dlatego przywalilem sie do wydajnosci memek wzgledem fsb. Piszesz niejasno czesto zmieniasz watek z leksza ciezko wywnioskowac z Twoich wypowiedzi o co Ci chodzi.

No i jest fajnie. To ja wycofuje to o pracy domowej :)

I będzie jeszcze fajniej jak skupimy się na meritum zamiast czepiać się słówek.

Edytowane przez PioMX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piomx

wez zrob test teraz na szybko

max taktowanie pamieci jakie masz teraz vs 533 (dzielnik nizej) z tymi samymi timingami

Mówisz i masz (byle nie od razu).

Najniższy który mogłem ustawić 481 vs to co wyżej czyli 722

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Różnice są niewielkie. W dzień pokombinuje z timmingami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówisz i masz (byle nie od razu).

Najniższy który mogłem ustawić 481 vs to co wyżej czyli 722

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Różnice są niewielkie. W dzień pokombinuje z timmingami.

no i wlasnie o to mi chodzilo! Jak sam widzisz czy to w wypadku fsb 533 czy to w wypadku fsb 960 roznice w wydajnosci pamieci miedzy kolejnymi dzilnikami pamieci sa niewielkie ale sa... Jesli kazdy by szedl takim tokiem rozumowania trzebaby siedziec na dzielnikach 1:1 nevermind. Tak czy siak ciesze sie ze w koncu sie zorzumielismy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i wlasnie o to mi chodzilo! Jak sam widzisz czy to w wypadku fsb 533 czy to w wypadku fsb 960 roznice w wydajnosci pamieci miedzy kolejnymi dzilnikami pamieci sa niewielkie ale sa... Jesli kazdy by szedl takim tokiem rozumowania trzebaby siedziec na dzielnikach 1:1 nevermind. Tak czy siak ciesze sie ze w koncu sie zorzumielismy :)

Oczywiście, różnice w wydajności pomiędzy kolejnymi dzielnikami nie są takie duże jak by się wydawało.

Natomiast widać wyrażny wpływ szybkości magistrali FSB na wyniki odczytu i zapisu pamięci.

Tak więc D805 nie uratuje super hiper pamięć, bo i tak niestety magistrala FSB będzie wąskim gardłem.

Intel wiedział co robi. Szkoda że D805 nie ma odblkowanych mnożników, zresztą w moim i w innych też by się to przydało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, różnice w wydajności pomiędzy kolejnymi dzielnikami nie są takie duże jak by się wydawało.

Natomiast widać wyrażny wpływ szybkości magistrali FSB na wyniki odczytu i zapisu pamięci.

Tak więc D805 nie uratuje super hiper pamięć, bo i tak niestety magistrala FSB będzie wąskim gardłem.

Intel wiedział co robi. Szkoda że D805 nie ma odblkowanych mnożników, zresztą w moim i w innych też by się to przydało.

A ja mam takie pytanko odnośnie tej 920. A mianowicie, na stronie Intela przeczytałem że ma ona Speed Stepa, czy testowałeś już jak to działa w jej przypadku :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi