Skocz do zawartości
tomasz

Czy HDD Samsung 120 GB jest wart kupienia?

Rekomendowane odpowiedzi

Ogolnie dyski Samsunga naleza do tanszych dyskow, czyli szybko to nie chodza a przy pracy zwykle wydaja wysoki nieprzyjemny dzwiek. Musisz zdecydowac czy zalezy Ci na pojemnosci czy na... jakosci (osiagane transfery, cicha praca, niezawodnosc). W sklepie w moim miescie kosztuje taka 120 650zl wiec to bardzo kuszaca propozycja jezeli zalezy Ci na pojemnosci. Alternatywa: Seagate Barracuda V 80GB lub Caviar (8MB) 80GB- wypadaja drozej (cena za 1MB) ale zdecydowanie sa godne polecenia.

TomS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak juz wszyscy mowili, po prostu dysk ten jest wooolny !! bedzie tez dosc glosny pewnie. Barracudy sa dosc tanie, ale nie wiem dokladnie i mysle ze beda lepsszym wyborem. Jesli jednak zalezy Ci bardziej na wydajnosci to WD albo Maxtory.

No a dlaczego te dyski ? z reguly tak jest ze to co jest drozsze jest lepsze... Tu sie to sprawdza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja ci powiem tak!Opłaca sie kupić Samsunga!Jest tani i cichy kosztuje 600zł (120GB) i wiem z doświadczenia ze nie są to dyski awaryjne!Podatne na uszkodzenia sa tak samo jak Seagaty i Cavaiary!Wydajnościowo są słabsze ale nie są złymi dyskami!Jeżeli zależy ci na wydajności to polecam dysk który sam posiadam Caviara z serii JB 8MB Keszu :wink: Są bardzo szybkie a 80tke możesz kuopić juz za 530zł

Barracuda 120GB- 705

WDCaviar 120GB - 655 (5400)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za Samsungiem 120 GB przemawia jeszcze dość długa gwarancja. 8O Producent daje na niego 2 lata gwarancji. U innych producentów już nie jest tak dobrze (dają tylko rok gwarancji, np. Maxtor). :x

Ja równie słyszałem, ze dyski Samsunga nie są wcale takie złe. Są może one ok. 10% mniej wydajne niż konkurencja, ale są ciche i tanie.

:lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samsungi są dobre....

do "multimedialnych komputerów" z MediaMarktu.

Niech cię ręka boska broni przed kupnem tego!

Popieram mam Samsunga 20GB w pracy i chodzi koszmaarnie _ baaardzo długi czas dostępu, wolny transfer, głośny itd

Porównanie Fujitsu 17GB - o niebo lepiej, a WB 20GB@7200 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ju dyski od 20 Giga samsunga zaczynaly byc dobre malo awaryjne i ciche (jezeli ktos slyszal caviary lub seagaty z lat kiedy 20stki byly w modzie wie o czym mowie)!Wczesniejsze rzeczywiscie byly slabe (Samsungi)!Jezeli nie masz duzo kaski nie zalezy ci na szybkosci kupuj ten dysk!!![/code]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawodopodobnie chodzi ci o dysk 5400obr/min. Na pewno nie jest to demon predkosci. Na pewno WB JB jest szybszy. Jednak TEN dysk jest stosunkowo tani. Do pracy np do edycji filmow nie jest najlepszym wyborem, ale do przechowywania na nim fimow, muzyki, gier jest bardziej niz wystarczajacy. Tym bardziej ze skoro bierzesz pod uwage dysk 5400obr/min predkosc nie jest twoim glownym priorytetem. Mysle, ze dla kazdego przecietnego uzytkownika kazdy wspolczesny dysk jest wystaczajaco szybki. Czy jest awaryjny? Nie wiem. Skoro sa produkowane nadal i nic nie wskazuje zeby zaprzestano produkcji, skoro jako jedyne z tanich dyskow maja 3 lata gwarancji to nie jest z tym zle. Jak bedziesz mial pecha to jakiegokolwiek bys nie kupil to tak sie zasuje ;). Kupisz Barracude, Maxtora bedziesz lzejszy o conajmniej 100zl a po roku jak cos sie stanie to bedziesz posiadaczem pieknego prawie nowego lecz niesprawnego dysku. Bierz tego Samsunga i nie patrz na krytykantow (ale jakby cos bylo nie tak nie ja bede winny ;) )

A jak chcesz cos naprawde szybkiego, bezawaryjego i pojemnego to np Seagate ST3146807LC 146GB (SCSI) cena 5589.00 zł z VAT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sleepy ma racje!Mam duze doswiadczenie ze sprzetem obracam sie w srod niego codziennie!Cena jest bardzo dobra wydajnosc srednia do trzymania filmow gier jest gitarra na systemowy nie zabardzo ale znam ludzu ktorzy do tego go wykorzystuja i sprawdza sie dobrze!Kupuj i sie niezastaniawiaj!! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten dysk Samsunga 120 GB, którego zamierzam kupić będzie miał szybkość 7200 obr/min (czyli tak samo jak konkurencja) i będzie kosztować 650 zł (taniej niż konkurencja). Jest to jeden z najtańszych obecnie dysków twardych i o gwarancji 3 lat. :oops:

Mój kolega mówił, że ma HDD Samsunga 30GB od trzech lat i wcale nie jest taki głośny, no może wydajnością to on nie grzeszy.

Mam już niewiele czasu i już pojutrze kupię jakiś dysk 120 GB, 7200 obr/mmin. Tylko czy może lepiej dołożyć te 150 zł i kupić Maxtora, czy Barracudę? O to jest pytanie. :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samsungi są:

1. Tanie

2. Głośne jak cholera

3. Wolne niezależnie od parametrów, jakie podaje producent.

4. Zawodne- ale masz przecież 3 lata gwarancji. Zawodne nie generalnie, ale Samsung ma chyba po prostu problemy z utrzymaniem jakości, bo wiem, że naprzemiennie są partie w których pada co 4-5 dysk, jak i partie w których co 60...dziwnym trafem te pierwsze lądują często w cudach z media markt i innych.

5. Nie wiem, może już zmienili, ale jak zobaczyłem patent ze zworkami master/slave/single to mi szczęka opadła...mając taki dysk chyba bym go folią obkleił ze strachu, że niechcący zetrą się oznaczenia i już nigdy nie dowiem się jak te zwory ustwić :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..a ja bym wlasnie polecil tego Samsunga a jeszcze lepiej poszukal takiego z 8MB cache. moje subiektywne odczucia sa pozytywne w stosunku do dyskow tej firmy. dzis robia dyski ciche (napewno cichsze nish swiszczace Caviary WD) czesto lozyskowane olejowo i na tyle szybkie aby roznice miedzy nimi a produktami innych marek byly w zasadzie nie odczuwalne. moze nie zawsze wiedli palme pierszenstwa ale zawsze mieli na nie trzy letnia gwarancje i nadal maja ..w odroznieniu np od Seagate'a czy Maxtora. wogole do Seagate'a mam uraz za badziewne Barraki IV ktore gdy widze w wysypujacym sie kompie to zaczynam od ich pelnego formatu i zwykle trafiam. a generalnie gdy widze takie debilne wypowiedzi na temat marki a nie konkretnych modeli to mi sie odechciewa komentarza. IBM mial powazne wpadki z DTLA, Seagate z Barrakami 4 ale przeciez to nie stanowi o innych produktach. a tu wszyscy ze Samsung BEEEEEEEEEE. a gowno nie fachowcy z was.. a autorowi podrzucam tescik i niech sam oceni czy sa warte swoje ceny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5. Nie wiem, może już zmienili, ale jak zobaczyłem patent ze zworkami master/slave/single to mi szczęka opadła...mając taki dysk chyba bym go folią obkleił ze strachu, że niechcący zetrą się oznaczenia i już nigdy nie dowiem się jak te zwory ustwić :lol:

..jako jeden z niewielu producentow nie zapomnieli o uzytkownikach z archaicznymi plytami na ktorych kontroler nie obsluguje dyskow wiekszych nish 32GB i wiele z tych nowych dyskow mozna przyciac odpowiednia kombinacja zworek co jest raczej zaleta a nie wada. generalnie np Caviary na masterze najlepiej lataja bez zwory mimo iz opis podaje jej ustawienie. Seagate tesh nie ma kombinacji 6 pinow tylko 8 i bez opisu tesh trzeba trafiac. wydaje mi sie ze robisz z igly widly .. :wink: NO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...