mmmaaarr Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 Czy wchodzi do gornego slotu GF 8800GTX? na plycie DFI NF4 Ultra-D? a jesli to po wlozeniu do dolnego mam przelaczyc w biosie na 8x i przelozyc zworki 2-3? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 a jesli to po wlozeniu do dolnego mam przelaczyc w biosie na 8x i przelozyc zworki 2-3?Zajrzyj do wątku o 8800 i sprawdź czy działać będzie w trybie 8x ..... AFAIK nie zawsze chce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
X800 Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 Witam, Mam pytanko. Czy mógłby mi ktoś pomóc odnośnie ustawień w biosie? Nie mam większego pojęcia o OC, ale do rzeczy... Mój A64 3200+ chodzi od jakiegoś czasu na ustawieniach widocznych na załączonych screenach. Chodzi mi o to, że jeszcze z tego procesora z pewnością da się coś wycisnąć. Kręcąc teraz magistralę Windows wstaje, ale już Super PI nie przechodzi. Niestety obniżenie mnożnika HT do 3x nic nie daje :cry: Używam najnowszego oficjalnego biosu ze strony DFI i co ciekawe, na nim pamięci nie chcą wstać na CL 1,5. Na poprzednim było wszystko w porządku. Pamięci to GEIL UltraX 2*512 w Dualu. Czy wgrywając jakiś zmodyfikowany BIOS, jest szansa na polepszenie wyników OC? Czy te modyfikowane biosy można wgrać bez użycia FDD?? :razz: Bo niestety nie jestem w nią wyposażony ;). Bios ze strony DFI wgywałem używając narzędzia WinFlash. Wentylator na procesorze to Pentagram AlCu 100mm. Czy może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego przy odczycie tempetarury za pomocą np. Everesta występuje taka rozbieżność: Na którą wartość zwracać uwagę?? Mam jeszcze jeden problem, teraz już niezwiązany z OC. Mam modem na USB. Ma innych komputerach chodzi on bez zastrzeżeń, tylko na DFI są problemy. Głównie w tym celu wgrałem nowy Bios, ale to nie pomogło. Myślę, że może być to wina ustawień biosu dot. USB. Poniżej te ustawienia: Problem polega na tym, że gdy internet jest dłużej włączony, sam się jakby wyłącza, mimo to ikonka od niego pozostaje w zasobniku. Kwestia systemu raczej odpada, bo od samego początku DFI (co za tym idzie kilku formatów) dzieje się to samo. Pozniżej te ustawienia Biosu: Z góry Wszystkim dziękuję, i liczę że pomożecie mi trochę podnieść wydajność tego blaszaka :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 jesli chcesdz krecic to najpierw wylacz cool'n'quiet support no i na ramki daj z 2,9 na poczatek i krecisz napewno dalej i wiecej moj idzie bez pdnoszenia napiecia na fsb 280 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
X800 Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 Niestety nie pomogło :( Ale dzięki za chęci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 (edytowane) Witam Mam problem. Złożyłem coś takiego: Dfi NF4-D (non ultra), do tego San Diego 3700, 2x512 Twinmosów, tyle że bez grafiki. Tymczasowo włożyłem S3 trio 2mb na PCI i po razI włączyłem kompa na tym kofigu. Nie wkładałem dysku, nie podłączałem monitora. komp włączył się, pikał 3 razy, potem normalnie piknął, ale 4 dioda nie zgasła. Podłączyłem więc monitor, włączając się już nie pikał 3 razy, włączył się monitor, karta wyświetliła dane z biosu, piknąl normalnie i koniec. Wszystko działa, wiatraki zwolniły, monitor nie wyłącza się, ale 4 dioda nie gaśnie, nie da się wejść do biosu, ciągle tylko czarny ekran. Nie pomaga czyszczenie cmos. Robiłem wcześniej na nb pencilmoda na SLI i SATA II, ale wszytko dobrze połączyłem, zgodnie ze zdjęciami, nigdzie nie wyjechałem ołówkiem. fotka mojego chipsetu: Edytowane 6 Stycznia 2007 przez msn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 Robiłem wcześniej na nb pencilmoda na SLI i SATA II, ale wszytko dobrze połączyłem, zgodnie ze zdjęciami, nigdzie nie wyjechałem ołówkiem..... i przy okazji pokruszyłem rdzeń .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 wow ... widac wyraznie na fotach ukruszony rdzen.... i to az 3 roki .... ja narazie na szczescie mam ukruszony jedan ale dziala :)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 .... i przy okazji pokruszyłem rdzeń .... był już taki, płytę kupiłem od Wegorzą_91, sprzedał mi ją jako sprawną Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobih Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 rogi rdzenia bardzo latwo ukruszyc majstrujac przy wiatraczku. ja mam uszkodzone 2, bardzo delikatnie, problemu z mobo nie mam na razie na szczescie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 no ale nie wydaje mi się, żeby takie delikatne ukruszenia mogły wpłynąć jakoś na działanie płyty, skoro Wegorz deklarował ze jest sprawna, ja nic nie uszkodziłem, bo zawsze pedantycznie podchodzę do wymiany chłodzeń na chipach, zwłaszcza bez shima. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegorz91 Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 Potwierdzam płyta jest ode mnie, sprzedałem ją pełno sprawną, Spróbuj z inna grafiką ..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
:)krzymack_opole(: Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 (edytowane) Potwierdzam płyta jest ode mnie, sprzedałem ją pełno sprawną, Spróbuj z inna grafiką ..... @wegorz.. ja nie chce nic mowic, ale spojrz na moj konfig.. lece na tej karcie juz pol roku i nie bylo najmniejszych problemow, nawet viste na niej postawilem, wiec karta nic do tego nie ma [; po prostu .. sprzedales kolesiowi udupiona plytke.. pewnie w euforii i szczesciu, ze sprzedales mobo sciagales bloczek z nb i ujebales chipset i nie chcialo Ci sie juz sprawdzac, czy wszystko gra.. gdybys byl fair to przynajmniej udzielilbys jakiejs gwarancji rozruchowej.. mam nadzieje, ze cala sprawa sie wyjasni, bo wszyscy forumowicze to bracia i zawsze mozna sie jakos dogadac ;] pzdr Edytowane 6 Stycznia 2007 przez :)krzymack_opole(: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegorz91 Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 (edytowane) Na tej płytce blok nie był zakładany, bo jak ją pakowałem do pudełka to jakoś prawie mi przyszedł nowy od miśka, płyta była sprzedana chyba miesiąc temu, gdyby msn odezwał się do 7 dni nie było by żadnego problemu oddał bym kasę , głupia sytuacja ale po miesiącu czasu to jakoś tak ciężko mi uznać gwarancje rozruchową.... Gdyby nie robił moda moglibyśmy się zastanawiać nawet teraz..... BTW, płytę sprzedałem innemu forumowiczowi..... ...... Ja też chce uniknąć jakichkolwiek kłopotów i nie przyjemości Edytowane 6 Stycznia 2007 przez wegorz91 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
av8 Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 (edytowane) ja nie bronie wegorza, ale jak ja kupilem sobie noweczke dfi to tez nie wstawala na s3 ani 1M ani 2MB, jedynie wyswietlala info z biosu grafy, ale nic nie startowalo, dopiero jak zakupilem grafe pcie to mozna bylo normalnie uzytkowac plyte od dawna tez wiadomo ze dfi ma swoje widzimisie i czasem cos chodzi czasem nie, to ze u kogos chodzi cos nie znaczy, ze bedzie chodzic u kogos innego na 100% a co do ukruszen chipsetu to ludzie maja wieksze zniszczenia i chodzi, takze ja na miejscu msn, bym porzyczyl od kogos grafe pcie (albo cos nowoczesniejszego) i wtedy osadzil czy dziala czy nie edit: a co do twojego konfiga krzymack to spojrz, ze ty masz 4M s3 a on ma 2M i ja takze mialem nie wiecej niz 2M, takze ja bym sie skladnial do tego ze ta grafa jest po poprostu za slaba a i skoro wegroz mowi, ze nie zakladal bloku to moze rdzen zostal uszkodzony podczas robienia moda przez msn'a ? Edytowane 6 Stycznia 2007 przez av8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
:)krzymack_opole(: Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 no niby tak ale u mnie plytka bez problemu dziala na s3 i nie bylo zadnych jajecek.. wegorz jaki bios jest wgrany na tej plycie ? ps. czemu znow lecisz na nf4.. z tego co wiem to kupiles dfi na ati ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegorz91 Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 ps. czemu znow lecisz na nf4.. z tego co wiem to kupiles dfi na ati ;>Miałem rdx200 z myślą o CF i słyszałem ze jest dobre oc na niej, ale się zawiodłem na niej, CF mi wyszło z głowy i powróciłem do nf4, po zmianie na rdx200 chciałem spowrotem odzyskać tą DFI.... Trochę to zagwatmane ale płytę sprzedałem jako w 100% sprawną..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 (edytowane) ja nie bronie wegorza, ale jak ja kupilem sobie noweczke dfi to tez nie wstawala na s3 ani 1M ani 2MB, jedynie wyswietlala info z biosu grafy, ale nic nie startowalo, dopiero jak zakupilem grafe pcie to mozna bylo normalnie uzytkowac plyte od dawna tez wiadomo ze dfi ma swoje widzimisie i czasem cos chodzi czasem nie, to ze u kogos chodzi cos nie znaczy, ze bedzie chodzic u kogos innego na 100% a co do ukruszen chipsetu to ludzie maja wieksze zniszczenia i chodzi, takze ja na miejscu msn, bym porzyczyl od kogos grafe pcie (albo cos nowoczesniejszego) i wtedy osadzil czy dziala czy nie edit: a co do twojego konfiga krzymack to spojrz, ze ty masz 4M s3 a on ma 2M i ja takze mialem nie wiecej niz 2M, takze ja bym sie skladnial do tego ze ta grafa jest po poprostu za slaba a i skoro wegroz mowi, ze nie zakladal bloku to moze rdzen zostal uszkodzony podczas robienia moda przez msn'a ? słuchajcie, nikogo na razie nie oskarżam, co prawda już robiłem wszystko, co się da włączie z przekładaniem ramu, inna gafą pci, dodatkowym zasilaniem itd... ale moze rzeczywiście problem leży po stronie karty. Raczej nie będę miał niczego do skombinowania, ale w przyszłym tygodniu jakaś kasa na karte moze mi wpadnie, no chyba ze jeszcze eny ajdijas? Edytowane 6 Stycznia 2007 przez msn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicko13 Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 jesli masz to sproboj inne mem,albo poprzekladaj w slotach chociaz,sproboj z jedna mem itp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 jesli masz to sproboj inne mem,albo poprzekladaj w slotach chociaz,sproboj z jedna mem itp już kombinowałem z ramem tak btw to słyszałem, ze ten czarny ekran i brak reakcji po obrazie z biosu vga to dość normalna reakcja płyty, niekoniecznie oznaczająca jej uszkodzenine, czy to prawda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bemx2k Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 Dzis dopiero zajazylem ze mam dziwne rozbieznosci w temperaturze CPU ITESmart - idle 30'c CoreTemp 0,94 39'c srednio w tym progsie pokazuje mi zawsze 9 stopni wiecej niz w itesmart i innych progsach Czy cos mam spieprzone ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 Dzis dopiero zajazylem ze mam dziwne rozbieznosci w temperaturze CPU ITESmart - idle 30'c CoreTemp 0,94 39'c srednio w tym progsie pokazuje mi zawsze 9 stopni wiecej niz w itesmart i innych progsach Czy cos mam spieprzone ??? Smartguardian podaje temp z socketa a coretemp z core=rdzenia czyli z rdzenia procka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bemx2k Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 mib Dzieki ale widzialem u wielu userow forum ze te temperatury sie im czasami pokrywaly innymi razy roznice byle 2-3 'c u mnie jest az 9 czasami nawet 10'c roznicy :/ sie troche obawiam czy cos nei nawala , proc byl juz troche katowany max napieciem 1.625 , jak widac nic mu sie niestalo :) tylko te temperatury mnie nerwia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2007 mniej wiwecej moga sie pokrywac ale to jak maja zdjetego ihsa z proca bo wtedy latwiej jest odebrac temp z rdzenia u mnie jednak i tak ta rozbierznposc jest ok 8*C wiec masz calkiem normalnie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosiMazaki Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2007 Panowie da się jakoś wyczyścić profile Cmos Reloaded? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2007 mógłby ktoś odłączyć dysk, włączyć kompa i powiedzieć jak się wtedy zachowuje płyta? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
:)krzymack_opole(: Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2007 po prostu.. kompik Ci sie wlaczy, do biosa mozna normalnie wejsc ;) ofc nic wiecej.. bo nie bedzie mial z czego botowac - poza napedami i innymi ;D pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2007 po prostu.. kompik Ci sie wlaczy, do biosa mozna normalnie wejsc ;) ofc nic wiecej.. bo nie bedzie mial z czego botowac - poza napedami i innymi ;D pzdr czyli u mnie nie jest normalnie, ehh.. już nie mam pomysłu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2007 Witam mam dwa pytania,otóż chce kupic sobie karte dzwiękową Creatvive X-Fi Gamer, i dwa dyski SATA II 300 gb i połączyć w raidzie. Słyszałem ze DFi ma jakieś problemy z x-fi?Czy to prawda i jak temu zaradzić? Druga sprawa czy ktoś się spotkał z problemami w Raidzie z Satą II ? Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2007 Od początku nie miałem żadnych problemów z X-Fi i DFI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...