Skocz do zawartości
Hanu

Dfi Lanparty Nf4 (wszystkie Modele)

Rekomendowane odpowiedzi

plytka jest do spzredania z kompletem okablowania kartonem itp za 360 zl oddam od reki

jaka plytke polecicie mam grafike pod PCIE i DDR kingstona hyperX Jakas dobra stabilna plytka do 400zl

Ja polecam DFI :lol:

Masz najlepszą płytkę pod 939 i ją sprzedajesz i pytasz co jest lepsze :mur: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@rifresz....po pierwsze to proponuje popracować nad ortografią po drugie sprzedajesz najlepszą płyte pod s.939 i pytasz sie co polecimy do 400zł?? Powiem Ci że niema lepszej płyty i lepiej jej nie sprzedawaj, i do tego za 360zł....śmiech na sali :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@rifresz....po pierwsze to proponuje popracować nad ortografią po drugie sprzedajesz najlepszą płyte pod s.939 i pytasz sie co polecimy do 400zł?? Powiem Ci że niema lepszej płyty i lepiej jej nie sprzedawaj, i do tego za 360zł....śmiech na sali :mur:

Ja bym tutaj polemizował czy DFI jest najlepsza płyta pod 939.Moze i najlepsza do o/c ale czy najlepsza w ogóle?

Cena 360zł za DFI jest cena jak najbardziej poprawną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam pytanie do użytkowników DFI Lanparty nF4 Ultra-D:

Mianowicie miałem ją podpiętą od Chiefteca 420 (wtyczka 20), przez długi czas wszystko było ok, potem zaczęły się restarty system , ok 3 podczas uruchomienia kompa, potem także wczasie pracy, niespodziewanie :mur:

Myślałem może że coś z ramem, ale ostatnio huknęło w zasilaczu, poszły iskry i smród się uniósł wielki :mad: , pożyczyłem od kolegi na parę dni jakiegoś Tracera 400w z wtyczką 24, wpiąłem w kopa i się podniósł (oczywiście standardowo kilka restartów i blue screenów);

Ten Tracer który teraz mam jest ubogi w molexy i nie podpiąłem do płyty tego kabla który jest do flopa i tego który zasila Cd (molex)

Teraz mam pytanie, czy jest duże prawdopodobieństwo, że wcześniejsze restarty powodowało kończenie się chiefteca (kupiony 11.2003) ?

Czy to że podłączyłem teraz syfiasty zasilacz i nie podpiąłem molexa i zasilania od flopa do zasilania płyty głównej może powodować dalsze restarty?

Moja konfiguracja:

DFI Lanparty nF4 Ultra-D

A64 1800 @ 2700

ATI 800GT @ 800GTO

Seagate 160GB Sata

DVD

DVD-r

2x512 MB A date Vitesta

Będę bardzo wdzięczny za pomoc

pozdrawiam

Edytowane przez SETHH1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to że podłączyłem teraz syfiasty zasilacz i nie podpiąłem molexa i zasilania od flopa do zasilania płyty głównej może powodować dalsze restarty?

Płyta jest w stanie chodzić bez tych dodatkowych wtyczek więc to napewno nie to, zapewne ten Chieftec kiedy zdychał coś uszkodził na płycie i problemy są jakie są....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie. Po awarii mojego Asrocka 939 Dual Sata2 przesiadłem się na Dfi Lanparty Nf4 Ultra-D. Mam nadzieje, że bede z niej zadowolony. Na razie przeraża mnie mnogość opcji w biosie, szczególnie ustawień ramów, w porównaniu z Asrockiem. Trzeba będzie to po mału opanować. Czy cena 300 zł, jaką dałem za płytę DFI jest ok, nie przepłaciłem? Zależało mi na czasie, więc utargowałem tylko 50 zł, ale dobre i to :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupowałem na Allegro ale gwarancja była w PC Projekt... bardzo fajny serwis i Pani Basia która o wszystkim informuje jeśli tylko zapytasz :)... w sumie to moze nie do konca nówka... ale "bez żadnych wad" no i po nr seryjnych widze, że to jeden z ostatnich egzemplarzy bo i BIOS nawet najnowszy wgrany... najlepsze jest to że na starej jak miałem 38*C tak tu mam 30-32*C w IDLE (jednak tamta płyta była coś zwalona) i już nie mam kłopotów z pamięciami jak to wczesniej pisałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema! Wczoraj zamontowalem DFI nF-D i mam maly problem. Nie moge zainstalowac sieciowki, a przynajmniej tak mi sie wydaje :)

Gdy podpinam ja do Routera, to zapala sie i na plycie i na Routerze kontrolka, ze kabel zostal podpiety. Tylko w Windowsie, nie widzi nigdzie ani sieciowki, ani Routera. Instalowalem stery z plyty (Wersja 6.39), ale dalej to samo, sciagnalem ze stronki DFI jakies stery NDIS do Lan, ale ich wogole nie widzi (przy recznej instalacji, bo pliku "setup" tam nie ma).

Jest taka dziwna sprawa, ze w "Polaczenia sieciowe" sa dwa polaczenia, ale oba to "Polaczenie 1394" oraz "Polaczenie 1394 2", czyli tak jakby byly dwa porty FireWire, a przeciez na plycie jest chyba jedno. No, ale tak czy siak po zwyklej sieciowce ani sladu. Sprawdzalem w Biosie i raczej wszystko zwizane z Lan jest powlaczane jak trzeba.

Macie jakies pomysly ? Bo kurde ciezko mi bez neta, tera pisze od starego :)

Z gory dzieki za jakies sugestie.

EDIT:

Z tymi FireWire to juz mi sie chyba wyjasnilo. Drugie FireWire mam przeciez na karcie muzycznej Audigy, wiec to pewnie stad. Ale problem braku sieciowki dalej pozostaje nierozwiazany.

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz ok, wszystko gra :) Wpisalem juz w poprzednim poscie, ze mi sie udalo po wielu probach zainstalowac sieciowke, ale cos mi sie nie chciala zapisac edycja.

Ale mam przy okazji jeszcze jedno pytanko. Ktorego biosa ze stronki DFI do plyty nF4-D polecicie ? I jak go sie instaluje ? Jest jakis programik, czy trzeba z dyskierki leciec ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale mam przy okazji jeszcze jedno pytanko. Ktorego biosa ze stronki DFI do plyty nF4-D polecicie ? I jak go sie instaluje ? Jest jakis programik, czy trzeba z dyskierki leciec ?

Polecam najnowszy ze strony DFI, bodajże NF4LD406, co do instalacji, ściągasz winflash ( również ze strony DFI) wrzucasz plik z biosem do folderu z winflasem i klikasz na jego ikonke ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie mozna znalezc te opcje:

PCI Latency Timer - 64

PCI Delay Transaction - ENABLED

PCI Master Read Caching - DISABLED

CPU to PCI Write Buffer ENABLED

Fast R-W Turn Around ENABLED

P2C/C2P Concurrency ENABLED

PCI Dynamic Bursting ENABLED

PCI Master 0 WS Read ENABLED

PCI Master 0 WS Write ENABLED

PCI Master Pipeline Req ENABLED

PCI#2 Access #1 Retry DISABLED

PCI/VGA Palette Snoop DISABLED

PNP/OS DISABLED

PCI Master Bus Time-Out - 0

Musze to poustawiac, zeby muzyczna dobrze smigala, ale w tym biosie to ja narazie sie polapac nie moge.

EDIT:

No i przy okazji jeszcze jedno pytanko :) Jaka macie temp. chispetu na standardowym coolerku ?? Bo ja podczas sluchania muzy (ASIO, wiec troche proca idzie) mam 47C i troche mnie to martwii. Co prawda wentyl chodzi bardzo cicho, wiec na obrotach na pewno nie jest, ale czy ta temp. nie jest za duza ?? I tak na dniach bede pracowac nad jakims passive, ale boje sie zeby nic sie tera nie stalo.

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Wodnik.

42* 2,2k rpm.

Jak to robimy ? :D Sciagamy nibyradiator, czyscimy nf4, nakladamy as5 zakladamy blaszke i voila ;)

Edytowane przez Wodnik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

42* 2,2k rpm.

Jak to robimy ? :D Sciagamy nibyradiator, czyscimy nf4, nakladamy as5 zakladamy blaszke i voila ;)

Tak tez mozna :]

Ja na NB mam originalna paste DFI. Nic nie zmienialem.

U mnie to chyba zasluga dosc dobrego wietrzenia. Buda otwarta. Do tego Fander 120mm na dole i na karte tez wieje 120mm Fander wiec NB ma ladny nawiew.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A u mnie 29* - 37* na zalmanie nb-47j i AS5 :D

post-144493-1173204237_thumb.jpg

stres-max.37*

w spoczynku-zazwyczaj 32*

Temperatura w pokoju >25*

Do tego od spodu wieją 2x120mm na 800RPM niesłyszalne

Teraz mam cisze i lepsze temperaturki :D

A swoją drogą to wy też mieliście takie zółte G ó W n O niby przewodzące ciepło na NF4 ?

Nie mogłem się tego pozbyć z NB :) ale jakoś dałem rady.

pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktoś spotkał się z takim problemem, że jeden port sieciowy rj45 nie działał ?? u mnie właśnie tak jest i nie wiem dlaczego lol niby dioda po włożeniu wtyczki się zapala, ale nic poza tym :*

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktoś spotkał się z takim problemem, że jeden port sieciowy rj45 nie działał ?? u mnie właśnie tak jest i nie wiem dlaczego lol niby dioda po włożeniu wtyczki się zapala, ale nic poza tym :*

witam,

sprawdz, czy mac Ci sie czasem nie skasowal.. a jesli to wpisz go na nowo ( podane oba na naklejkach na sieciowkach ) .. mialem podobna akcje, gdy raz mi korki wywalilo, jeden sie skasowal :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam!

ostatnio sprzedalem swojego asrocka 939dual-sata2, kupilem dfi ultra-d (i zarobilem jeszcze dyszke na bronka;). wczoraj troche pokrecilem procka i udalo mi sie wycisnac 302*9 (2718mhz) @ 1.6v. gdy podnosze magistrale na 310 winda sie zawiesza podczas bootowania ;( czy to moze znaczyc ze procek juz sie skonczyl i dalej nie pojdzie czy moze jest inna przyczyna takiego zachowania ? napiecie nf4 o ile pamietam mialem ok 1.7v, a pamieci (ktore uzywam tymczasowo) to 1x 512 khx3500 @ 207. prosze o pomoc.

pozdrawiam :)

Edytowane przez kfachu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm..pewnie procek padaka ;] Mój do 2,7ghz tez 1,6v potrzebuje ;] btw., poco takie wysokie napiecie chipsetu?? Bez zmiany napiecia płyta robi (przynajmniej moja) HTT 430, może daj niższy dzielnik dla pamieci :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi