Skocz do zawartości
Gość Lanselot

Raid0 - 4x Sata

Rekomendowane odpowiedzi

dowod :D

po pytanich

brak ci elementarnej wiedzy na ten temat ... eot

Brawo misiek. Popisałeś się erydycją...

Ustęp 11 punktu II regulaminu Forum:

"Powstrzymywać się od nadmiernego wyrażania dezaprobaty z powodu tematu wątku, poziomu czyjeś wypowiedzi etc. Jeżeli uważasz, że czyjś post narusza regulamin lub prowokuje do tego innych, proponujemy zgłosić go administratorowi/moderatorowi (ikona Dołączona grafika w danym poście)."

Edytowane przez Lanselot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

I sytuacja się powtarza po raz kolejny. A po jakiego wała zamykać temat? Ile jest tutaj z obiektywnego punktu widzenia tematów wyczerpanych, którymi się nikt nie interesuje i których również nikt nie zamyka? Zawadaki, założyłeś ten temat albo prosisz w nim o pomoc? Śmiszne to.

Ja tylko pokazałem/wykazałem/udowodniłem, iż kolega regulamin łamie. Ot, poczułem taką wewnętrzną chęć będąć niejako dotknięty jego wypowiedziami pod moim adresem. I to tyle, co mam do powiedzenia w tej sprawie. Nie jestem bogiem i nie krzyczę "EOT".

A pytania merytoryczne tu. Drugie notabene powtarzane i cytowe z postu wyżej, coby właśnie zwrócić na nie uwagę.

kup kontroler RAID 2 portowy i zrób RAID 0 z dwóch dysków a dwa pozostałem połącz w RAID 0 programowy, pod Windows XP/2003 istnieje możliwość zrobienia woluminów łączonych na dyskach dynamicznych które mają taką sama zasadę działania jak RAID 0

A co ze współpracą UNIX/Win? Albo z padem systemu? Formatem? Z poziomu OSu definitywnie odpada.

na kontroler Adaptec 1210SA wydasz ~ 200zł

Coś z tańszych może? Wiesz, ze zintegrowanego Sil jestem naprawdę zadowolony i nie odczuwam potrzeby/nie wybrażam sobie wyraźnie szybszej pracy macierzy. Jak to wygląda w testach? O ile odczyt/zapis/dostęp do danych będzie wydajniejszy w porównaniu dotychczas używanego kontrolera?

http://www.allegro.pl/item99058504__kontro...aktura_vat.html - i czemu np. ten jest do [gluteus maximus]? =]

Małe podsumowanie dla mniej kumatych...

Jestem niezwykle szczęśliwym i dumnym posiadaczem sprzętu z podpisu, który oprócz wartości użytkowej ma dla mnie znaczenie sentymentalne, ot, jak na swoją klasę sprzętową jest to swoisty "oldschoolowy hi-end" ;>. Na dzień dzisiejszy istnieje potrzeba podłączenia kolejnych dwóch dysków twardych do płyty, na której zintegrowany kontroler SATA jest już zajęty (2x Baraccuda 7200.7 200 GB SATA). W celach porządkowych pierwotnie planowałem zakup oddzielnego kontrolera czterodyskowego i rozszerzenie macierzy w oparciu o RAID0 o kolejne dwa dyski (zatem 4x Baraccuda 7200.7 200 GB SATA = ~ 800 GB). Jak to zostało zaznaczone wcześniej w odpowiedzi na czyjeś pytanie, wszystkie dyski są identyczne. Kontroler czterodyskowy SATA na PCI jestem w stanie kupić za 100 parę zł i jest to cena dla mnie zupełnie do przyjęcia, lecz pojawiają się wątpliwości co do jakości sprzętu za tę cenę. Pytanie, jakie zdrowemu człowiekowi w tym momencie się nasuwa, to oczywiście, jaka jest różnica między poszczególnymi producentami, których produkty nierzadko oparte są na tym samym chipsecie? Notabene tym samym, z którego korzystałem do tej pory jako zintegrowanego z płytą główną. I na ironię wychwalany tu Adaptec również bezczelnie korzysta z jego dobrodziejstw. Jak to cholera wygląda w praktyce? Tylko proszę, bez odpowiedzi typu "lepsza jakość krzemu" =].

Uzup.: Za około 250 zł jestem w stanie dostać czterodyskowy kontroler Promise FastTrak, czyli teoretycznie z wyższej półki. Warto?!

Edytowane przez Lanselot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku braku merytorycznych argumentów dyskusja staje się jałowa więc lepiej ją zakończyć niż podtrzymywać, zwłaszcza jeżeli jej założyciel nieustannie powtarza pytania na które dostał już odpowiedz, lub na które odpowiedz może znaleźć na forum

Czy różni się przykładowy kontroler oparty na układzie Sil3112 kosztujący 80zł ot tego z 200zł, różni się OPROGRAMOWANIEM (chyba nie musze tłumaczyć jaj siła tkwi w oprogramowaniu)

W przypadku konstrukcji opartych na różnych układach sterujących różnica jest oczywista, ale dla niedomyślnych napisze, przykładowo układ Sil3114 nie posiada funkcji sprzętowego generowania sumy kontrolnej według algorytmu Hamminga (wykorzystywany w macierzy RAID 5) natomiast kontroler np: Intel-a taką funkcja posiada, dalej chyba nie musze tłumaczyć dlaczego warto zainwestować w kontroler np: intel-a (oczywiście strata wydajności nie jest tak ogromna w granicach 15% ale zawsze lepiej mieć niż....)

Nota bene, macierz oparta na NVRAID jest w zasadzie macierzą parogramową

dlaczego nie warto zakładać RAID 0 z 4 dysków wykorzystując kontroler na PCI, dlatego ze wydajność takiej macierzy zostanie całkowicie zmarnowana, ale rob jak chcesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy różni się przykładowy kontroler oparty na układzie Sil3112 kosztujący 80zł ot tego z 200zł, różni się OPROGRAMOWANIEM (chyba nie musze tłumaczyć jaj siła tkwi w oprogramowaniu)

OK, w takim razie jaka jest przewaga oprogramowania dostarczonego z kartą za 80 i za 200 zł? W którym miejscu widać różnicę? Jak przekłada się to na pracę zwykłego użytkownika? O ile szybsza staje się macierz korzystająca z lepszego oprogramowania? Czy wadajność takiego kontrolera pracującego na PCI będzie wyraźnie szybszy od pseudomacierzy, z której korzystam dotychczas (NVRAID właśnie)? Jak obrazowo przedstawia się ta różnica?

W przypadku konstrukcji opartych na różnych układach sterujących różnica jest oczywista (...)

Oczywista. I również droga, dlatego w ogóle nie biorę takiego rozwiązania pod uwagę.

dlaczego nie warto zakładać RAID 0 z 4 dysków wykorzystując kontroler na PCI, dlatego ze wydajność takiej macierzy zostanie całkowicie zmarnowana, ale rob jak chcesz

Do takiego wniosku doszliśmy wszyscy wspólnie wcześniej. Ale czy warto zatem zainwestować w dwa kontrolery 2x SATA z RAID0 i stworzyć dwie macierze w oparciu o te dyski? Standartowy NV, jak napisałeś, jest do kitu, zatem czy taka zmiana przyniesie jakieś korzyści? Również w tym przypadku, jak to wygląda obrazowo?

Pzdr. i dzięki za merytorycznie cenną dla mnie odpowiedź.

Edytowane przez Lanselot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w gruncie rzeczy wydajność macierzy zależy od dysków natomiast kontroler ma jedynie funkcja nadzorczą, im lepiej się z tej funkcji wywiązuje tym jest mniejsza strata wydajności i większa stabilność pracy macierzy, macierz nie może być „szybsza” niż wynikało by to z sumy wydajności dysków, więc jako takiej różnicy w maksymalnej wydajności nie będzie, różnic polega na tym czy ta maksymalna wydajność macierzy zostanie uzyskana w obliczy drobnych różnic w wydajności poszczególnych dysków, dla przykładu obejrzyj sobie następujące tematy (szczególnie wykresy):

Temat I

Temat II

możesz uzyskać wykres niemal idealny z Tematu I, lub różne dziwne twory z Tematu II

nie należy sie kierować kryterium pełnej sprzętowości macierzy przy tworzeniu RAID 0 lub 1, ponieważ strata wydajności jest niezauważalna, natomiast problem zaczyna sie pojawiać w kolejnych stopniach RAID np: RAID 2, w kontrolerach o których mówiłem, nie występuje coś takiego jak pełna sprzętowość, ale oprogramowanie jest skonstruowane tak aby zminimalizować efekt obciążenia CPU

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jak to przedstawia się pomiędzy różnymi kontrolerami? Czy na wydajność składa się głównie praca dysków, to czy warto inwestować w droższy kontroler, który kosztuje tyle, co 200 GB przestrzeni? Czy postawić dotychczasową macierz na kontrolerze PCI i czy zauważalna będzie różnica między takim rozwiązaniem a kontrolerem NVRAID? Czy lepiej zainwestować (również z punktu widzenia ekonomicznego) w dwa kontrolery dwudyskowe czy jeden czterodyskowy? Który z dostępnych na rynku/wymienionych tutaj i dlaczego?

Generalnie im drożej, tym lepiej, ale czy warto? Stabilność macierzy? Korzystam z kontrolera NVRAID i nigdy nie miałem najmniejszych problemów z czymś, co możnaby nazwać stabilnością. Czy przy kontrolerze za 60 zł opartym na tym samym chipsecie będę zatem miał?

Mniejsza strata wydajności? O ile? Jak to przekłada się na pracę użytkownika zwykłej stacji roboczej?

Edytowane przez Lanselot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli dasz 2 kontrolery PCI to przepustowość dla nich ( razem ) się nie zmieni względem jednego i nadal będzie to ~125,885 MB/s.

Czy zatem kupić wspominany tu kontroler czterodyskowy z Allegro za 100 parę zł? Czy zainwestować grubo ponad dwa razy więcej i kupić Adapteca? Jak to wygląda w liczbach i jak przekłada się na pracę zwykłego użytkownika stacji roboczej?

Czy korzystając z kontrolera z integrowanego z płytą główą dla pierwszej macierzy dwudyskowej i oddzielnego kontrolera na PCI dla drugiej macierzy dwudyskowej uzyskam większą wydajność niż używając w tym celu dwóch kontrolerów na PCI (każdy 2x SATA). Tak wynikałoby z teorii o ograniczeniu przepustowości PCI.

Czy to jakaś tajemna wiedza jest, że wszyscy unikają odpowiedzi na większość zadanych przeze mnie pytań, a moderatorzy skłonni są w trakcie dyskusji zamykać topiki? =]

Edytowane przez Lanselot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozważamy tu sytuacja hipotetyczną więc musimy brać pod uwagę prawdopodobieństwo powiedzenia, które jest większe na kontrolerach renomowanych firm, co nie wyklucza możliwości ze macierz będzie działała poprawnie i uzyska się wynik bardzo zbliżony sumy wydajności dysków wchodzących w skład macierzy

nie powiem jednoznacznie ze kontroler A nie będzie działa, ale kontroler B będzie działa, mogę jedynie powiedzieć ze w przypadku kontrolera B jest większe prawdopodobieństwo powiedzenia niż w przypadku kontrolera A, nie jestem wróżką

Jak to wygląda w liczbach i jak przekłada się na pracę zwykłego użytkownika stacji roboczej?

praca może być płynna, lub z tzw. przycinkami

średnia wydajność macierzy może oscylować wokół 100MB/s lub wokół 60MB/s (dla dysków o średniej wydajności ~50MB/s)

Update:

Czy to jakaś tajemna wiedza jest, że wszyscy unikają odpowiedzi na większość zadanych przeze mnie pytań, a moderatorzy skłonni są w trakcie dyskusji zamykać topiki? =]

w czym problem podałem tobie przecież materiały, wykresy mówią same za siebie

macierz na NVRAID nie ma ograniczenia przepustowości bo nie jest podłączony do magistrali PCI, kontroler oparty o układ Sil3112/3114 korzysta zawsze z magistrali PCI czy jest wbudowany w płytę czy jest w postaci odrębnej karty

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żaden z podanych przez Ciebie topików nie traktuje o wyższości jakiekokolwiek kontrolera RAID nad jakimkolwiek innym.

1a.

Czy postawić dotychczasową macierz na kontrolerze PCI i czy zauważalna będzie różnica między takim rozwiązaniem a kontrolerem NVRAID?

1b.

Czy korzystając z kontrolera z integrowanego z płytą główą dla pierwszej macierzy dwudyskowej i oddzielnego kontrolera na PCI dla drugiej macierzy dwudyskowej uzyskam większą wydajność niż używając w tym celu dwóch kontrolerów na PCI (każdy 2x SATA). Tak wynikałoby z teorii o ograniczeniu przepustowości PCI.

2.

Czy lepiej zainwestować (również z punktu widzenia ekonomicznego) w dwa kontrolery dwudyskowe czy jeden czterodyskowy?

3a.

Który z dostępnych na rynku/wymienionych tutaj i dlaczego?

3b.

Czy zatem kupić wspominany tu kontroler czterodyskowy z Allegro za 100 parę zł? Czy zainwestować grubo ponad dwa razy więcej i kupić Adapteca?

4.

Stabilność macierzy? Korzystam z kontrolera NVRAID i nigdy nie miałem najmniejszych problemów z czymś, co możnaby nazwać stabilnością. Czy przy kontrolerze za 60 zł opartym na tym samym chipsecie będę zatem miał?

Widzę, że edytowałeś...

macierz na NVRAID nie ma ograniczenia przepustowości bo nie jest podłączony do magistrali PCI, kontroler oparty o układ Sil3112/3114 korzysta zawsze z magistrali PCI czy jest wbudowany w płytę czy jest w postaci odrębnej karty

Ja korzystam właśnie z Sil3112 wbudowanego w płytę, takie mam oznaczenia i takie też wgrywam sterowniki. Gdzie zatem do wyboru jest ten NVRAID? Edytowane przez Lanselot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy postawić dotychczasową macierz na kontrolerze PCI i czy zauważalna będzie różnica między takim rozwiązaniem a kontrolerem NVRAID?

to zależy, co chcesz osiągnąć

@Kyle juz tobie odpowiedział

Czy lepiej zainwestować (również z punktu widzenia ekonomicznego) w dwa kontrolery dwudyskowe czy jeden czterodyskowy?

odpowiedz juz uzyskałeś

Adaptec 1210SA

Czy zatem kupić wspominany tu kontroler czterodyskowy z Allegro za 100 parę zł? Czy zainwestować grubo ponad dwa razy więcej i kupić Adapteca?

ja mówie: kupić renomowanej firmy czyli drozszy

Stabilność macierzy? Korzystam z kontrolera NVRAID i nigdy nie miałem najmniejszych problemów z czymś, co możnaby nazwać stabilnością. Czy przy kontrolerze za 60 zł opartym na tym samym chipsecie będę zatem miał?

kontroler NVRAID nie jest złym rozwiązaniem, a nawet jest lepszym od karty PCI na układzie Sil3112/3114, to ze czegoś nie doświadczyłeś nie znaczy ze nie istnieje, pewnego pięknego dnia włączysz komputer i dostaniesz komunikat o braku systemu czy coś w tym stylu, wtedy będziesz wiedział co znaczy stabilność, lub podczas kopiowania plików transfer zamiast tych kilkudziesięciu MB/s będziesz osiągał ledwie kilka MB/s wtedy będziesz wiedział co to stabilność Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to zależy
Od czego?

@Kyle juz tobie odpowiedział
@Kyle napisał jedynie, że przepustowość PCI jest łączna dla wszystkich slotów (tak zrozumiałem), a moje pytanie brzmi, czy łączna również z kontrolerami zintegrowanymi.

odpowiedz juz uzyskałeś
Nie uzyskał. Ktoś wcześniej napisał jedynie, że bezsensowne jest tworzenie macierzy z 4 dysków z uwagi na ograniczenia PCI. Co to ma jednak do rzeczy, jeżeli ograniczenie PCI jest łączne na wszystkie kontrolery i z matematycznego punktu widzenia przy dwóch oddzielnych będzie takie samo?

Adaptec 1210SA

.

ja mówie: kupić renomowanej firmy czyli drozszy

Dlaczego? Renomowanej firmy? Skoro mam wydać prawie 150 zł więcej (kontroler 2x SATA), chcę wiedzieć, jaka będzie różnica i czy nie ma rozwiązań pośrednich.

kontroler NVRAID nie jest złym rozwiązaniem, a nawet jest lepszym od karty PCI na układzie Sil3112/3114, to ze czegoś nie doświadczyłeś nie znaczy ze nie istnieje, pewnego pięknego dnia włączysz komputer i dostaniesz komunikat o braku systemu czy coś w tym stylu, wtedy będziesz wiedział co znaczy stabilność, lub podczas kopiowania plików transfer zamiast tych kilkudziesięciu MB/s będziesz osiągał ledwie kilka MB/s wtedy będziesz wiedział co to stabilność

Na Adaptecu coś takiego nie wystąpi? A może dowiem się w końcu, czym różni się zintegrowany układ Sil3112, który mam na płycie i do którego instaluję sterowniki od NVRAID, o którego obecności na mojej płycie Ty jesteś przekonany? I który z nich korzysta z łącznej przepustowości z PCI, a który z oddzielnej? Zakładając, że ten drugi w ogóle istnieje.

Edytowane przez Lanselot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, w takim razie jaka jest przewaga oprogramowania dostarczonego z kartą za 80 i za 200 zł? W którym miejscu widać różnicę? Jak przekłada się to na pracę zwykłego użytkownika? O ile szybsza staje się macierz korzystająca z lepszego oprogramowania? Czy wadajność takiego kontrolera pracującego na PCI będzie wyraźnie szybszy od pseudomacierzy, z której korzystam dotychczas (NVRAID właśnie)? ...

no ciągle mylisz pojęcia ..

wspomniany NVRAID w NF3/4 jest raidem zaimplementowanym w chipsecie .... ty masz ABIT NF7-SL i nie ma on raidu w chipsecie a tylko dodatkowy scalak (czyli tak na prawde karta kontrlera wbudowana w mobo zamiast osobnej karty rozszerzenia)

Edytowane przez yotomeczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kyle napisał jedynie, że przepustowość PCI jest łączna dla wszystkich slotów (tak zrozumiałem), a moje pytanie brzmi, czy łączna również z kontrolerami zintegrowanymi.

każdy układ Sil 3112/3114 korzysta jedynie z magistrali PCI, reszty chyba możesz sie domyśleć ?

Nie uzyskał. Ktoś wcześniej napisał jedynie, że bezsensowne jest tworzenie macierzy z 4 dysków z uwagi na ograniczenia PCI. Co to ma jednak do rzeczy, jeżeli ograniczenie PCI jest łączne na wszystkie kontrolery i z matematycznego punktu widzenia przy dwóch oddzielnych będzie takie samo?

no i ?

Dlaczego? Renomowanej firmy? Skoro mam wydać prawie 150 zł więcej (kontroler 2x SATA), chcę wiedzieć, jaka będzie różnica i czy nie ma rozwiązań pośrednich.

nie jestem hurtownią (nie znam całego asortymentu dostępnego we wszystkich sklepach w Polsce) ani wróżką nie powiem czy biedzie tak czy inaczej, mogę jedynie służyć własnym doświadczeniem oraz wiedzą (nie z zakresu probabilistyki)

Na Adaptecu coś takiego nie wystąpi?

czy ja mowie ze nie wystąpi, może przeczytałbyś raz a dokładnie co mapisałem

Na Adaptecu coś takiego nie wystąpi? A może dowiem się w końcu, czym różni się zintegrowany układ Sil3112, który mam na płycie i do którego instaluję sterowniki od NVRAID, o którego obecności na mojej płycie Ty jesteś przekonany? I który z nich korzysta z łącznej przepustowości z PCI, a który z oddzielnej? Zakładając, że ten drugi w ogóle istnieje.

nie wiem jakie instalujesz serowniki do kontrolera Sil3112 nie podałeś tego, nie twierdze ze masz taki a nie inny układ sterujący macierzą, każdy kontroler oparty na układzie Sil 3112 korzysta z magistrali PCI, natomiast informuje ze macierz oparta na NVRAID nie korzysta z magistrali PCI podobnie jak kontrolery wbudowane w mostek południowy konstrukcji takich firm jak Intel, ULI, Via, ATI Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ciągle mylisz pojęcia ..

wspomniany NVRAID w NF3/4 (?!) jest raidem zaimplementowanym w chipsecie .... ty masz ABIT NF7-SL i nie ma on raidu w chipsecie a tylko dodatkowy scalak (czyli tak na prawde karta kontrlera wbudowana w mobo zamiast osobnej karty rozszerzenia)

Co do obecności NVRAID na mojej płycie, Zawadakiemu udało się to mi to wmówić :>. Teraz coraz więcej rzeczy staje się jasna, zintegrowany mam zwykły kontroler Sil3112, czyli wnioskując z poprzednich postów: dzieli on przepustowość ze slotami PCI. Co nie zmienia faktu, że reszta pytań nadal pozostaje aktualna. Edytowane przez Lanselot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odpowiedz juz uzyskałeś
Nie uzyskałem. Ktoś wcześniej napisał jedynie, że bezsensowne jest tworzenie macierzy z 4 dysków z uwagi na ograniczenia PCI. Co to ma jednak do rzeczy, jeżeli ograniczenie PCI jest łączne na wszystkie kontrolery i z matematycznego punktu widzenia przy dwóch oddzielnych będzie takie samo?
no i ?
Idąc tym tokiem rozumowania tak samo pozbawione sensu jest stworzenie RAID0 z czterech dysków, jak i dokupienie oddzielnego kontrolera na PCI (nawet Adapteca) i praca na dwóch macierzach 2x 200. Wszystkie wszak korzystają z tej samej, ograniczonej przepustowości PCI. Wniosek: hipokryzją jest wyśmiewanie celowości tworzenia macierzy z czterech dysków polecając jednocześnie oddzielny kontroler 2x SATA do pracy na jednocześnie dwóch RAIDach.

są jakieś pytanie na które nie uzyskałeś odpowiedzi :blink:

Najwięcej wątpliwości wprowadziłeś starając się mi wmówić, że korzystam z jakiegośtam NVRAIDa, który nie dzieli przepustowości z PCI. Nadal nie wiem, dlaczego Adaptec i ile w liczbach daje to "oprogramowanie"? Mam również wątpliwości, czy macierz na 4 dyskach faktycznie nie będzie chodzić szybciej, tj. na pełnej przepustowości PCI, której przy w danym momencie z jednego kontrolera (w przypadku układu 2x 2x200) nie będę w pełni wykorzystywał. Edytowane przez Lanselot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Idąc tym tokiem rozumowania tak samo pozbawione sensu jest stworzenie RAID0 z czterech dysków, jak i dokupienie oddzielnego kontrolera na PCI (nawet Adapteca) i praca na dwóch macierzach 2x 200. Wszystkie wszak korzystają z tej samej, ograniczonej przepustowości PCI.

w końcu

Wniosek: hipokryzją jest wyśmiewanie celowości tworzenia macierzy z czterech dysków polecając jednocześnie oddzielny kontroler 2x SATA do pracy na jednocześnie dwóch RAIDach.

cytuje:

"kup kontroler RAID 2 portowy i zrób RAID 0 z dwóch dysków a dwa pozostałem połącz w RAID 0 programowy, pod Windows XP/2003 istnieje możliwość zrobienia woluminów łączonych na dyskach dynamicznych które mają taką sama zasadę działania jak RAID 0"

proponuje formułując jakieś wnioski, opierać się na cytatach a nie swoich domysłach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup kontroler RAID 2 portowy i zrób RAID 0 z dwóch dysków a dwa pozostałem połącz w RAID 0 programowy, pod Windows XP/2003 istnieje możliwość zrobienia woluminów łączonych na dyskach dynamicznych które mają taką sama zasadę działania jak RAID 0

A co ze współpracą UNIX/Win? Albo z padem systemu? Formatem? Z poziomu OSu definitywnie odpada.

(...)

proponuje formułując jakieś wnioski, opierać się na cytatach a nie swoich domysłach

Proszę:

Jeśli dasz 2 kontrolery PCI to przepustowość dla nich ( razem ) się nie zmieni względem jednego i nadal będzie to ~125,885 MB/s.

ty masz ABIT NF7-SL i nie ma on raidu w chipsecie a tylko dodatkowy scalak (czyli tak na prawde karta kontrlera wbudowana w mobo zamiast osobnej karty rozszerzenia)

Idąc tym tokiem rozumowania tak samo pozbawione sensu jest stworzenie RAID0 z czterech dysków, jak i dokupienie oddzielnego kontrolera na PCI (nawet Adapteca) i praca na dwóch macierzach 2x 200. Wszystkie wszak korzystają z tej samej, ograniczonej przepustowości PCI. Wniosek: hipokryzją jest wyśmiewanie celowości tworzenia macierzy z czterech dysków polecając jednocześnie oddzielny kontroler 2x SATA do pracy na jednocześnie dwóch RAIDach.

Edytowane przez Lanselot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Idąc tym tokiem rozumowania tak samo pozbawione sensu jest stworzenie RAID0 z czterech dysków, jak i dokupienie oddzielnego kontrolera na PCI (nawet Adapteca) i praca na dwóch macierzach 2x 200. Wszystkie wszak korzystają z tej samej, ograniczonej przepustowości PCI. Wniosek: hipokryzją jest wyśmiewanie celowości tworzenia macierzy z czterech dysków polecając jednocześnie oddzielny kontroler 2x SATA do pracy na jednocześnie dwóch RAIDach

Nie. Tworząc macież 0 z czterech dysków nigdy nie uzyska ona swojej pełnej przepustowości, bo przekracza ona prawie dwukrotnie przepustowość magistrali PCI. Tworząc dwie macierze z dwóch dysków każda problem ten będzie pojawiał się tylko, jeśli mają one pracować jednocześnie, tj. w tym samym momencie będzie następował odczyt lub zapis na obydwu. Jeżeli jedna nie robi nic, druga ma prawie całą (choć nie zawsze) magistralę dla siebie.

Tylko ponawiam pytanie: po co Ci dwie macierze? Zrób jedną, postaw na niej system i instaluj najczęściej używane programy, gry etc, a pozostałe dyski zostaw normalnie bez tworzenia macierzy, bo po prostu prosisz się o kłopoty zupełnie niepotrzebnie moim zdaniem.

Jeżeli chcesz się bawić w macierze wielodyskowe, to tak jak Ci radzą: kup dobry kontroler adapteca i/lub zmień płytę na PCIE z większą ilością kanałów, bo dwie macierze 0 lub tym bardziej macierz 0 czterodyskowa na PCI to nieporozumienie; nawet dwa szybkie dyski w 0 potrafią ostro przycinać z powodu zapychania się magistrali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja dodam jeszcze że z PCI mogą korzystać też karta dźwiękowa, sieciowa, tuner TV i masa innego sprzętu. Oznacza to że magistrala PCI może się okazać sporo za wąska nawet dla jednego RAID-0.

Lanselot :arrow: Odpowiedź na większość twoich pytań:

Stawianie drugiej dwu lub jednej cztero dyskowej macierzy RAID-0 w twoim przypadku jest całkowicie nieopłacalne zarówno z względów ekonomicznych jak i wydajnościowych.

Lepszym rozwiązaniem będzie: RAID-0 na dwóch dyskach (do systemu i programów) i dwa dyski luzem (do przechowywania danych).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie. Tworząc macież 0 z czterech dysków nigdy nie uzyska ona swojej pełnej przepustowości, bo przekracza ona prawie dwukrotnie przepustowość magistrali PCI. Tworząc dwie macierze z dwóch dysków każda problem ten będzie pojawiał się tylko, jeśli mają one pracować jednocześnie, tj. w tym samym momencie będzie następował odczyt lub zapis na obydwu. Jeżeli jedna nie robi nic, druga ma prawie całą (choć nie zawsze) magistralę dla siebie.

To ja dodam jeszcze że z PCI mogą korzystać też karta dźwiękowa, sieciowa, tuner TV i masa innego sprzętu. Oznacza to że magistrala PCI może się okazać sporo za wąska nawet dla jednego RAID-0.

Jasne, tylko czegoś to nie rozumiem. W którym momencie zyskam na wydajności? Odczytując/zapisując plik z macierzy czterodyskowej lub z jednej z dwóch dwudyskowych wydajność uzyskam zbliżoną albo na korzyść tej pierwszej. 2x SATA RAID0 może po prostu nie "dobić" do ogranicznika PCI.

Tylko ponawiam pytanie: po co Ci dwie macierze? Zrób jedną, postaw na niej system i instaluj najczęściej używane programy, gry etc, a pozostałe dyski zostaw normalnie bez tworzenia macierzy, bo po prostu prosisz się o kłopoty zupełnie niepotrzebnie moim zdaniem.

Lanselot :arrow: Odpowiedź na większość twoich pytań:

Stawianie drugiej dwu lub jednej cztero dyskowej macierzy RAID-0 w twoim przypadku jest całkowicie nieopłacalne zarówno z względów ekonomicznych jak i wydajnościowych.

Lepszym rozwiązaniem będzie: RAID-0 na dwóch dyskach (do systemu i programów) i dwa dyski luzem (do przechowywania danych).

Oddzielny kontroler i tak muszę kupić.

A gdyby tak zbudować system w oparciu o płytę z PCI-X? Jakie to są koszta?

Edytowane przez Lanselot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lanselot :arrow: Upraszczając maksymalnie:

NA PCI wydajność: RAID-0 (4 dyski) = 2xRAID-0 (2 dyski) = RAID-0 (2 dyski)

NA PCI koszt: RAID-0 (4 dyski) > 2xRAID-0 (2 dyski) > RAID-0 (2 dyski)

Wygrywa: RAID-0 (2 dyski)

NA PCI-X wydajność: RAID-0 (4 dyski) > 2xRAID-0 (2 dyski) > RAID-0 (2 dyski)

NA PCI-X koszt: ASTRONOMICZNY

Reszta :arrow: Wiem że ten wywód może być nieprawdziwy w specyficznych sytuacjach ale nieda się tego prosto napisać a ogólnie się zgadza

Edytowane przez Outlander

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Misiek, ale to jest oczywiste. I chyba zbyt uważnie nie czytałeś tego tematu. A mianowcie:

NA PCI koszt: RAID-0 (4 dyski) > 2xRAID-0 (2 dyski) > RAID-0 (2 dyski)

Wygląda dla mnie:

NA PCI koszt: RAID-0 (4 dyski) > 2xRAID-0 (2 dyski) = RAID-0 (2 dyski)

Gdyż ponieważ mam już zintegrowany kontroler na PCI, a kupując dodatkowy (który kupić muszę, gdyż nie mam wolnych slotów SATA) będę miał możliwość stworzenia RAIDa. A zatem opcja druga i trzecia to dla mnie jedynie możliwość wyboru, bez ponoszenia jakichkolwiek kosztów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie kosztów platform na PCI-X, to szczerze wątpię, by były one jakieś astronomiczne. Ot, chociażby płyta ASUS A7M266-D coś takiego posiada - koszt < 150 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi