Jacek Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 ISS to chyba miedzynarodowa stacja kosmiczna.. ale sam pewnosci nie mam ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 ISS = International Space Station Dyskusja o ITER sie rozrosla tak, ze w zasadzie moznaby z niej oddzielny topic zrobic ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 ISS = International Space Station Dyskusja o ITER sie rozrosla tak, ze w zasadzie moznaby z niej oddzielny topic zrobic ;) Wiec ktorys odwazny majacy dosc sporo.. nowych informacji moze taki zrobic ;) Ciekawy byłby to temat ;) ps. ponawiam pytanie ktoregos z forumowoczów.. Ma ktos namiary na te złomowisko maszyn z czernobyla w google.com..? Mam za wolne łacze.. to chyba mnie zniecheca do badania terenu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 chyba je znalazlem ale jest na obszarze o niskiej rozdzielczosci(16metrow chyba) 51*20'16"N 29*56'37"E Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 chyba je znalazlem ale jest na obszarze o niskiej rozdzielczosci(16metrow chyba) 51*20'16"N 29*56'37"E Bardzo możliwe Arnie, bo po obejrzeniu okolicy nic podobnego już tam nie ma, szkoda, że obszar o wyższej rodzielczości nie sięgnął tego, bo leży to prawie przy samej jego granicy. Przeglądając teren wokół elektrowni zauważyłem coś, co może być nowym sarkofagiem w budowie. Oto zdjęcia: widać tutaj ten obiekt, obok budynek/zakład, w którym może być produkowany beton (nie wiem jak to się fachowo nazywa). po nałożeniu widać, że wszystko się zgadza: miejsce budowy, rozmiery, kształt Ciekawe tylko jak przetransportują budowlę tej wielkości przez ten kanał (jeżeli jest to w ogóle ten nowy sarkofag) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Elektrownie łatwo znalezc :) Ale tego wysypiska.. eh :P Nowy sarkofag ma byc budowany zaraz koło elektrowni, hm ktos wczesniejnawet wrzucił linka do filmiku opowiadajacym o tym planie. Po kawałku bedzie budowany po czym "nasuniety" nad elektrownie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Tam w około elektrowni nie a za bardzo miejsca na budowę takiego obiektu, a i promieniowanie jest na tyle wysokie, że praca mogłaby być niebezpieczna dla ludzi, więc raczej stawiem na to, że to jest ten nowy sarkofag. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Tam w około elektrowni nie a za bardzo miejsca na budowę takiego obiektu, a i promieniowanie jest na tyle wysokie, że praca mogłaby być niebezpieczna dla ludzi, więc raczej stawiem na to, że to jest ten nowy sarkofag.Grimlock: 'Nowa kopuła nad reaktorem 4 i rozbiórka sarkofagu: http://rds.pnl.gov/video/NSC_conceptual_design.mpg " Poki co sa jedynie plany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 (edytowane) właśnie nie wiem gdzie to jest, ale elektrownia czarnobyl to więcej niz 1 reaktor, a ten co pokazałeś to raczej będzie reaktor który był w trakcie budowy niedaleko jest też jedna wierza parownika w 'trakcie' budowy, druga stoii zbudowana wiem ze napewno były 4 juz ukończone raektory (dodatkowe 2 są w "trakcie" budowy)) 1 wybuchł a reszta działała do 1991,1996 i 2000, reaktory były/są w jednym budynku więc promieniowaniem nie było aż takie duże bo musieli jakoś obsługiwać pozostałe ale sterownia na 100% jest w innym budynku Edytowane 7 Maja 2006 przez TOMAHAWK_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 (edytowane) Mieliście racje, to niedokończone reaktory nr 5 i 6. Edytowane 7 Maja 2006 przez malkstons Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stregobor Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Ogladalem dzis Inside Chernobyl's Sarcophagus, program bbc z 1996 roku o ekspedycji do wnetrza serkofagu. Byla tam mowa rowniez o nowym sarkofagu, faktycznie robil wrazenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Ogladalem dzis Inside Chernobyl's Sarcophagus, program bbc z 1996 roku o ekspedycji do wnetrza serkofagu. Byla tam mowa rowniez o nowym sarkofagu, faktycznie robil wrazenie masz może jakieś namiary na ten program? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 Poogladalem wreszcie te filmy z Discovery. Pierwszy ten sekunda po sekundzie (rekonstrukcja zdarzen) i drugi "Battle of Chernobyl" Jestem ciezko wstrzasniety. Kiedys sie probowalem tym interesowac ale jakos bardzo pobierznie to zrobilem. Po tych filmach uswiadomilem sobie pewna rzecz. Pewnie tego dnia i nastepujacych po nich spalem sobie smacznie w domku, pozniej szedlem do szkoly, pewnie pochod 1 majowy odbyl sie jak zwykle i wpieprzalem wate cukrowa majac wtedy 9 lat. Tak to bylo wszystko pocichutku zrobione, ze w radiu i TV nic nie bylo wiadomo, a rodzice wiadomo ze takiemu smrodowi nic nie beda mowili. Pilem tylko to swinstwo fioletowe (jod), tylko to pamietam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 do wszystkich ktorzy pili plyn lugola. jaki to ma smak?:> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xor Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 A kto Ci bedzie pamietal smak sprzed 20 lat ? Byl fioletowy ot i wsio... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 wszyscy nazekaja ze takie niedobre to chyba zapadlo w pamiec:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xor Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 Wiesz co - jak byles maly tez pewnie zarles jakies wstretne syropki czy cos - i to nie raz, a smaku nie pamietasz. A tu pilismy to jednorazowo :) Ale wiesz co - powachaj jodyne - cos mniej wiecej w tym stylu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 do smakow mam pamiec:P chcialem sprobowac ale w aptece nie mieli tego [; (plynu lugola) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 wygugluj proporcje i usmaz sobie w domku ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzik86 Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 (edytowane) dobry wujek rozdaje ;] : "Inside Chernobyl Sarcophagus": http://www.megaupload.com/?d=YS6ZODF2 tutaj jeszcze jest drugi film: "Surviving Disaster-Chernobyl" , podobno rowniez bardzo dobry: http://www.megaupload.com/?d=LNJVVIZK ssajcie bo malo jest zrodel :D Edytowane 8 Maja 2006 przez dzik86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 (edytowane) Poszukam płynu Lugola na uczelni, jak spróbuję to zdam relację :wink: Najpierw dowiem się jaka powinna być dawka, kiedyś przez przypadek napiłem się TCA to myślałem, że połknąłem gaść szpilek :lol: UPDATED: Sorry za brak wyjaśnienia co to jest to TCA :wink: TCA - kwas trichlorooctowy Edytowane 10 Maja 2006 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pho Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 (edytowane) TCA? o to chyba chodzi: kwas trójchlorooctowy (TCA) ;) ale może się myle :unsure: Sry za OT ;) bo to trochę odbiega od tematyki topic'u :D Edytowane 9 Maja 2006 przez Maciag Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 21 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2006 Dzisiaj (niedziela 21.V) na Discovery Channel "Bitwa o Czarnobyl". 20.30 - 22.00 NASTAWCIE BUDZIKI! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Jutro kolejna rocznica. To juz 21 lat od tego straszliwego, a zarazem chyba najciekawszego zdarzenia w Europie w ostatnich latach. Jak co roku zbieralem info teraz z okazji gry Stalker mam ich az nadmiar. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Masz racje jedno z ciekawszych wydarzeń. Ale zarazem nie ma co się ciszyć, tyle ludzi zginęło, z powodu zaniedbania... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Nie wiem czy bylo, ale co powiecie na ten art ? http://www.nuclear.pl/publikacje/Czarnobyl_blef.pdf Imo autor troche za bardzo zbagatelizowal problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Najciekwsze wydazenie? tak ludzie sie bardzo duzo nauczyli zwlaszcza pokory wobec atomu. raz na jakis czas potrzebna jest taka lekcja gdy sie wkracza na nowy, nieznany teren. choc imo ludzie przesadzaja jesli chodzi o postawe "anty atom" (zwlaszcza te ekoludki wszystkie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2007 jakoś zapomniałem przypomnieć na forum, w poniedziałek na PLANETE były dwa ciekawe filmy o życiu w pobliży zony, awarii itd za to dzisiaj jest chyba ciekawy program pod tytułem "U źródła atomowej rzeki" też na PLANETE o najbardziej skażonym radiacyjnie miejscu na świecie W czwartek rocznica więc można włączyć sobie NG/Discovery/Planete/Viasat History, co prawda w programie nic nie piszą, ale możliwe że stacje zmienią ramówkę i pokażą coś związanego z rocznicą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cebix Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2007 To jak tak jak rok temu poproszę kogoś o nagranie możliwie jak najwięcej tych programów :). Niestety sam nie mam kablówki :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gustaf Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Witam Czy wśród forumowiczów, znalazły by się osoby, które chciały by zwiedzić i zobaczyć osobiście okolice Czarnobyla? Ostatnio po artykule w Polityce przyznam, że mocno zastanawiam się nad wycieczką w ww. miejsce, jednak dla jednej osoby jest to zbyt duży koszt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...