Outlander Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Witam, Założyłem z kumplem łącze WIFI między naszymi sieciami no i mam problem. :mur: Pomimo że soft od karty pokazuje siłe sygnału >50% i jakość połaczenia na >90% to połączenie nie działa (brak ping, brak kompów w grupie). Najdziwniejsze jest to że soft podaje że odabrał sporo pakietów ale żadnego nie wysłał :huh: Specyfikacja: dwie karty SMCWPCI-G 54Mbps 15 metrów kabla H155 dwie antenki dołączone do kart Warunki: odległość <100m pełna widoczność żadnych przeszkód w promieniu 1,5m od lini łącza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
securite Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Tu masz programik do pomiaru sygnału http://www.netstumbler.com/downloads/ ale to pewnie nie tu leży problem (ale 15m to sporo) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 (edytowane) 15 metrów to ja mam na SET16. Odległość od AP to maksymalnie jakieś 500m. Poza tym pisze, iż siła sygnału to 90%. 1) Tryb karty (są 2 tryby pracy). 2) Ustawienia - zgodność (ip, maski - jedno niedopatrzenie i sieci nie ma). 3) Zabezpieczenia - odwrotny efekt, niż opisany przez Ciebie, występował u kumpla, gdy uruchomił firewall z Pandy AV na Windows XP SP2. 4) Takie same wyniki po obydwu stronach? Jeśli nie, to może jedna karta jest walnięta? Edytowane 29 Kwietnia 2006 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
securite Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Poza tym pisze, iż siła sygnału to 90%.a wiesz jak te programiki wskazują ? U mnie przed podłączeniem do danego AP-ka sygnał na poziomie 54%,a po podłączeniu 100% i co na to powiesz ? w/w programik pokazuje zawsze to samo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 (edytowane) ULLISSES 1) Tryb pracy Ad-Hoc (z tego co wiem to łącząc dwie karty musi tak być) 2) IP i maski ustawione prawidłowo 3) Zabezpieczenia to raczej nie problem, ale zauważyliśmy że wyłączenie szyfrowania spowodowało że karty zaczeły coś wysyłać. 4) Wynik identyczny po obu stronach, pomimo że zjednej jest 10 a z drugiej 5m kabla Chyba jednak za słaby sygnał (patrz pkt 3) sprawdzę netstublerem i jeśli się potwierdzi to pomyślimy o antenach. Najtańsze panele z cyberbajta lub nexusa powinny załatwić sprawę. Edytowane 30 Kwietnia 2006 przez Outlander Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 a wiesz jak te programiki wskazują ?Nie bardzo, ale skoro istnieją i ludzie tego używają, to znaczy że jakieś przełożenie na rzeczywistość muszą jednak mieć. A programik chętnie sprawdzę u siebie, dzieki. Wracając do problemu: Na takiej odległości (100m) to powinno na widelcu chodzić. Jedyną przyczyną problemów może być mocny sygnał nadajnika innej (pobliskiej) sieci. A działa TRACE? Uruchom->CMD(Enter) tracert onet.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
securite Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 (edytowane) 15m ,a 10m+5m po obu stronach to spora różnica powinieneś o tym wiedzieć mam 11m kabla H155,karta Planet 8310,promiennik +czasza 90 (zależało mi na jak najlepszym sygnale,w razie problemów z siecią/netem ,u siebie przyczyn szukam na samym końcu),odległość do AP-ka jakieś 500m,sygnał w Netstumbler na poziomie -62 (ale wiem ,że do poziomu -66 transfer napewno leci nadal na maxa,u mnie jakieś 2,4 MB/s) zabezpieczenia mogą mieć wpływ na sieć,niektóre Firewale nawet nie raczą poinformować ,że coś zatrzymują na defaultowych ustawieniach (należy im się wnikliwie przyglądać lub na czas pierwszych połączeń poprostu wyłączyć ,a nawet odinstalować bo różne odskoki miewają) admin w mojej sieci jest raczej początkujący i sporo "miesza" na serwerach (dwa łącza DSL 4Mb) przez co pozostali użytkownicy sieci są nieraz widoczni niekiedy znikają ,wspomagam się wtedy najczęściej tym http://www.angryziber.com/ipscan/ b.dobry programik należy tylko wpisać zakres IP do sprawdzenia;lub tym http://gorlach.etype.net/netview/ ten automatycznie wyszukuje ale nie wiem czy jest tak dobry jak poprzednik do pomiaru prędkości używam programiku BWMeter jest dość dokładny w przeciwieństwie do niektórych z konkurencji i ma sporo opcji blokujących itd. co do samych kanałów na częstotliwości 2,4 GHz ,to tak naprawdę "niezawodność" można osiągnąć na trzech oddalonych od siebie kanałach,czyli np 1,6,13 (sprawdzisz Netstumblerem na jakich nadają pozostałe sieci i pakujesz się na kanał z najsłabszym sygnałem konkurencji + metoda prób i błędów) tracert onet.pl nic nie da ,bo to do netu i poleci jego łączem (nic nie pisał o udostępnianiu netu) Edytowane 30 Kwietnia 2006 przez securite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Wyniki z net stumblera: "signal+" = -80 "SNR+" = +20 Czyli jednak trzeba będzie zainwestować w anteny. http://netus.sote.pl/go/_info/?id=259 Powinna być dobra :) A może znacie tańsze i/lub lepsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
securite Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 heh... ja teraz dopiero doczytałem ,że korzystałeś z antenek dostarczonych z kartami :) na 2 dBi mocy i szczególnie tym kabelku 10m nie miało to wogóle szans na powodzenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 Oki. Prawie zdecydowałem się na antenke: http://www.allegro.pl/item100988949_panel_...4ghz_18dbi.html powinna rozwiązać problem :) PS: Sprawdzilem odległość i wynosi ona ~110m (Google Earth rządzi :D) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...