neomagnet Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 Witam, niedawno dostałem dysk seagate 200gb (nie wiem jaki model) sata i nie mogłem go sformatowac. sa na nim 3 partycje. robiłem wszysko chyba dobrze: wkładam płytke z widowsem xp, ustawiam w biosie zeby czytała z cd, wszystko ok, potem kasuje partycje z starym windowsem, wybieram formatowanie w foramacie ntfs (nie szybkie), dochodzi do 100% i koniec. dalej sie nic nie dzieje. probowałem kilka razy i z kilkoma windowsami i nic. kolesiowi z serwisu sie udało i mi powiedział ze dysk był ustawiony jako dynamiczny czy cos i trzeba było przestawic na cos innego (nie pamietam co, cyba lba :blink: ). dysk chodził na kompie brata bez problemu ale niedawno cos sie zepsuło z windowsem i załapał pare wirusów. chciałbym go sformatowac ale nie wiem czy znowu nie wystąpiom takie problemy. jezeli ktos wie jak przestawiac i jak formatowac taki dysk to prosiłbym o szybką odpowiedz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soyo2 Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 Sprawdź jak w biosie ustawiony i czy prawidlowo wykrywany (pojemność).Ustaw na Auto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 w biosie wszystko jest ok, no chyba ze ten dysk trzeba przestawic na lba w biosie. prosze o podpowiedz czy moge go teraz formatowac skoro jest juz ustawiony i czy nie bedie go trzeba spowrotem ustawiac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
securite Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 Jakoś to dziwacznie poopisywałeś ,ale z tego co zrozumiałem dysk nadaj jest w kompie brata ?nie był ruszany?nie zależy ci na danych na żadnej z partycji? XP bez SP2 z tego co się orientuję nie będzie widział całego dysku,dlatego nie wiem jak ten format będzie wyglądał,zresztą pisałeś że usunąłeś partycje a później coś formatowałeś ,ale co?.Nie wiem co kombinowałeś ,ale napiszę jak powinieneś zrobić od początku.Jak rozumiem dysk jest widziany przez Bios ? Przy instalacji Windowsa wciskasz zaraz na początku F6 i aplikujesz mu drivery do dysku sata z dyskietki,jak cię o nie spyta po chwili,wciskasz S z tego co pamiętam (niekiedy dyski są widzialne normalnie) Następnie rozpoczyna się proces normalnej instalacji,usuń wszystkie partycje,zrób jedną taką ok.10GB starczy ,format tej partycji i dalej samo poleci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 (edytowane) sorki za niejasna wypowiedz, teraz pokolei: probowałem sam formatowac jak go dostałem ale mi nie wychodziło, potem koles w serwisie mi to zrobił i dysk chodził normalnie w kompie brata i ma normalne 3 partycje tylko windows sie spieprzył i chce sformatowac ta z systemem zeby zainstalawac od nowa (na niej mam wszystkie programy) na pozostałych 2 sa tylko pliki typu fimy, obrazy z płyt. chce tylko wiedziec czy jak go bede teraz formatowac to czy znowu konieczne bedzie przestawianie go?? PS. securite o jaka dyskietke ci chodzi?? trzeba ja jakos nagrac?? ja robie tak jak opisałes ale te drivery sa kopiowane z cd z xp sp1 Edytowane 1 Maja 2006 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soyo2 Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 Na czysta dyskietkę musisz nagrać drivery SATA (są na CD od płyty głównej).Uruchamiasz instalkę XP i na początku wciskasz F6,wgrasz sterownik z dyskietki i wtedy mozesz formatować partycje i zainstalować windę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
securite Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 (edytowane) chce tylko wiedziec czy jak go bede teraz formatowac to czy znowu konieczne bedzie przestawianie go??a ja chciałbym zrozumieć o co chodzi w tym pytaniu :) możliwe ,że są potrzebne sterowniki do sata na kompie Twojego brata czyli to F6 i z dyskietki,poczytaj troszkę w manualu z płyty głównej o instalacji systemu na dyskach sata możesz ten dysk przenieść do swojego komputera? i nie mieszaj pojęć dysk i partycja dysku (formatujesz partycję C: jak rozumiem)pisałeś coś o dyskach dynamicznych namieszane trochę jest ps.drivery do sata są zapewne na CD od płyty głównej,niekiedy kopiujesz zawartość jakiegoś folderu na dyskietkę,a niekiedy uruchamiasz .exe-ka wybierasz drivery i system automatycznie kopiuje odpowiednie pliki na dyskietkę,poczytaj w manualu z płyty zaraz na początku instalacji wciskasz F6 (nic się nie dzieje) system ładuje swoje sterowniki po czym ma wyskoczyć nietypowa plansza i tam już dalej pisze coś w stylu jeżeli chcesz zainstalować itd...wciśnij S jakoś tak Edytowane 1 Maja 2006 przez securite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 (edytowane) lol, mi chodzi o to ze ten dysk jest teraz ustawiony jako lba (nie znam sie za bardzo na tym) a predzej jako jakis dynamiczny chyba i robił zwiechy, tak jak pisałem wyzej nie dało sie go sformatowac i koles z serwisu mi poustawiał co trzeba i smigało, ale teraz nie wiem czy po sformatowaniu parycji C (systemowa) bedzie konieczne ustawianie tego. to co napisałes wyzej o tych driverach to wiem. stery sa na cdeku z xp i zgrywaja sie za kazdym razem normalnie. ale sprubuje tez z ta dyskietka. Ps. poczytam moze sie czegos dowiem. chciałem miec pewnosc prezd formatowaniem zeby znowu nie jezdzic do serwisu. Edytowane 1 Maja 2006 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 Postanowiłem odswiezyc temat, poniewaz wspomniany wyzej dysk zaczął poządnie nawalac. Trochce sie juz pokapowałem w tych sprawach. Sformatowałem dysk i ustawił się jako CHS, a powinien byc jako LBA. Teraz moje pytanie: jak sformatowac dysk zeby był LBA?? i jeszcze jedno. Gdy chce sformatowac dysk za pomoca dyskietki to jaką musze wpisac komende w dosie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 (edytowane) Postanowiłem odswiezyc temat, poniewaz wspomniany wyzej dysk zaczął poządnie nawalac. Trochce sie juz pokapowałem w tych sprawach. Sformatowałem dysk i ustawił się jako CHS, a powinien byc jako LBA. Teraz moje pytanie: jak sformatowac dysk zeby był LBA??CHS/LBA to metoda adresowania sektorów na dysku, nie ma to nic wspólnego z formatowaniem (w takim czy innym systemie plików), metodę adresowania ustawia sie w BIOS, ale w Windows XP system sam dobiera właściwą metodę (obecnie wyłącznie LBA/28/48), to ze BIOS podaje CHS to sposób na zachowanie zgodności wstecz dla starszych programów, ponieważ BIOS-y nowych płyt zawsze operują na LBA nigdy na CHS system również pracuje na LBA, to nie wina takiej czy innej metody adresowania bo faktycznie wyboru nie ma tak dla wyjaśnienia: CHS (Cylinder Head Sector) - sposób adresowania sektorów na dysku, maksymalna pojemność dysku z wykorzystanie tej metody adresowania: 504 MB, istnieje rozszerzenie (ECHS) umożliwiające adresowanie przestrzeni do 7,87 GB 28 bit LBA (Logical Block Address) - sposób adresowania sektorów dla dysków ATA, maksymalna pojemność dysku z wykorzystanie tej metody adresowania: 128 GB, istnieje rozszerzenie: 48 bit LBA (Big LBA) umożliwiające adresowanie dysków większych niż 128GB Gdy chce sformatowac dysk za pomoca dyskietki to jaką musze wpisac komende w dosie? format ! Edytowane 13 Czerwca 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 to chyba mam walnięta płyte główna, umnie podaje dysk CHS, SATA 1.5G 163GB. A co do dyskietki to tak próbowałem i pisało Bad file name or commend (czy jakos tak) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 (edytowane) płyta jest sprawna tak jak napisałem, jest tak dla zachowania zgodnosci wstecz format jest programem .com i musi być w tej samej lokalizacji co interpretator poleceń (commend.com) pod Windows 2k,XP.2003 polecenie format nie działa (w konsoli cmd.exe) Edytowane 13 Czerwca 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 format jest programem .com i musi być w tej samej lokalizacji co interpretator poleceń (commend.com) pod Windows 2k,XP.2003 polecenie format nie działa (w konsoli cmd.exe) Czyli jak to powinno byc zrobione?? Płytką z windy nie moge sformatowac bo wyskakuje jakis bład ze niby mam odłączyc nowy sprzęt. Ok, mam jeszcze jedno pytanie, czy mozna jakos połaczyc dysk 160gb sata i 30gb ata w raid? Na początku sory za 3 posty pod rząd, ale z dyskiem mam same problemy i podejrzewam ze to moze zasiłka. Podłączyłem do kompa brata mojego Maxtora i tez wywaliło jakis bład a po włozeniu seagate do mojego kompa nawet udał się format jednej z partycji (na reszte nie miałem czasu). W czujniku są takie napięcia: na 12V jest 11 i nie jest to bład czujnika bo miernik pokazuje to samo. Czy to ma jakieś znaczenie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 napięcia mierzy się MIERNIKIEM a nie programem Ok, mam jeszcze jedno pytanie, czy mozna jakos połaczyc dysk 160gb sata i 30gb ata w raid?hmm wszystko się da, ale to raczej nie będzie działać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 Jeśli by były na tych samych technologiach, to by się dało: uzyskałbyś 30GB z obrazem lub dość szybką 60GB - w zależności od trybu RAID. Łączenie SATA i ATA (z tego, co się orientuję) nie jest możliwe - kontroler nie ma takich "bajerów". Jeśli takie napięcia potwiedzi miernik, to chyba mamy przyczynę problemów. Co do Windowsa, to chyba pasowałoby, aby miał SP2 w sobie. Chociaż mogę się mylić. Sprawdź też bios, czy masz włączone adresowanie (48LBA). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 (edytowane) Łączenie SATA i ATA (z tego, co się orientuję) nie jest możliwe - kontroler nie ma takich "bajerów".przejściówka PATA na SATA :wink: Co do Windowsa, to chyba pasowałoby, aby miał SP2 w sobie. Chociaż mogę się mylić. Sprawdź też bios, czy masz włączone adresowanie (48LBA). Windows XP juz nie używa CHS, tylko LBA (dla napędów ATA/ATAPI) w wersji bez SP i SP1 używa LBA 28bit (domyślnie) w wersji SP2 LBA 48bit (domyślnie) połączyć dysk 160GB z dyskiem 30GB w RAID 0/1 jest możliwe, ale wielkość takiej macierzy będzie wynosiła 2x30GB lub 30GB :D , i raczej wydajna/stabilna nie będzie Edytowane 14 Czerwca 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 przejściówka PATA na SATA Windows XP juz nie używa CHS, tylko LBA (dla napędów ATA/ATAPI) w wersji bez SP i SP1 używa LBA 28bit (domyślnie) w wersji SP2 LBA 48bit (domyślnie) połączyć dysk 160GB z dyskiem 30GB w RAID 0/1 jest możliwe, ale wielkość takiej macierzy będzie wynosiła 2x30GB lub 30GB :D , i raczej wydajna/stabilna nie będzie No przecież to samo napisałem ;) A przejściówki nie wziąłem pod uwagę. Czyli w sumie racja - da się, ale to bez sensu. Generalnie to ja bym ten cały dysk WD CLEAR-em potraktował, ale powstają 2 problemy: - gdzie przerzucić ważne dane? - czy stara wersja WD CLEAR (bo taka jest potrzebna, aby obsługiwać dyski innych firm niż WD) obsługuje takie duże dyski? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 Dzieki za odpowiedzi, w RAID nie będę się jednak bawic. Będę musiał kupic nową zasiłke. Pozdro!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...