Skocz do zawartości
CrazyJohn

Rezerwuar

Rekomendowane odpowiedzi

Wymiękłe w połowie czytania ;>

W naszym przypadku:

- układ otwarty z rezem - woda do pompki wlatuje siłą GRAWITACJI - optymalnie

- układ zamknięty z trójnikiem - woda wpychana jest do pompki - popularne ale zgodnie z teorią nieoptymalne (dla pompki)

W przypadku pomp CO/CWU jest odwrotnie jeśli idzie o "optymalność" ;D

Reasumując: masz akwariówkę czy dedykowaną do WC - kup reza. Ułatwiasz sobie napełnianie (detal), zwiększysz estetykę i przede wszystkim pompka będzie pracować optymalnie.

Szkoda Ci kasy? montuj trójnik. Odpowietrzanie zajmię chwile dłużej ale co za różnica ;P Składa się to na długie miesiące więc nawet abstrakcyjne 5h nie robi rożnicy ;>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz to ja juz nic nie rozumiem ;] jezeli mam pompke akwariowa (@ na niezatapialna) to do optymalnej pracy musze miec reza, niekoniecznie wypelnionego po brzegi woda, zgadza sie? zeby woda swobodnie wplywala do pompki a nie byla do niej "wciskana" nie musze miec otworzonego reza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz to ja juz nic nie rozumiem ;] jezeli mam pompke akwariowa (@ na niezatapialna) to do optymalnej pracy musze miec reza, niekoniecznie wypelnionego po brzegi woda, zgadza sie? zeby woda swobodnie wplywala do pompki a nie byla do niej "wciskana" nie musze miec otworzonego reza?

:mur: :mur: :mur:

Ręce opadają ... jakies nowe teorie tworzycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale beka...

co wy tu niektorzy piszecie to jest masakra ..;]

najbardziej mnie rozawlilo jak ktos stwierdzil ze z rezem (albo bez) jest 2-3* lepiej ..

niby skad?..

nie znam sie na pompach co cwu

w przypadku zwyklych pomp jest to po prostu wygoda w napelnianiu i ulzy w pracy pompce jak bedzie przed nia ..

nic wiecej nie pisze bo bedziecie krzyczec na mnie ..

a ja sie w sobiwe zamkne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miazga o co ci ku.... chodzi? co drugi post w tym temacie mowi cos innego na temat rezow i pompek. Chaos potwierdzil ze rez przed pompka zapewni optymalna prace, wiec Miazga nie szpanuj nie wiadomo czym i nie unos sie. pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może podsumujmy pompki akwariowe/lub dedykowane do wc:

Z rezem czy bez, diała tak samo, wydajność będzie ta sama!!!

A teraz na temat co, cwu.

dokladnie, bo znowu zaczyna sie pisanie o akwariowych pompach i pojawiaja sie teksty "teraz to ja juz nic nie rozumiem"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm niby mozna, ale wtedy mi babelki zwrotne wracaja i robia pyk :) nie wiem jak to opisac, w kazdym razie ktoredys powietrze musi wyjsc i sie zapowietrza i robi pyk i strzela woda ;) lepiej by bylo zeby wlot byl mniejszy niz srednica to bedzie miejsce na powietrze... ehh nie wiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

w góre daj sobie grubszy wąż, ja tak zrobiłem i chyba nawet raczej szybciej sie odpowietrza ;)

Tylko zalerzy jaki masz trojnik. Bo jesli nie pozwala na wciągniecie grubszego to zwał. Ja mam tronik od C.O 12mm, wszedzie mam 10mm węze, a w gore dałem 12mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm niby mozna, ale wtedy mi babelki zwrotne wracaja i robia pyk :) nie wiem jak to opisac, w kazdym razie ktoredys powietrze musi wyjsc i sie zapowietrza i robi pyk i strzela woda ;) lepiej by bylo zeby wlot byl mniejszy niz srednica to bedzie miejsce na powietrze... ehh nie wiem :)

na poczatku nie skumalem, le juz wiem o co chodzi z tym plum ;) poprostu jak lejek jest na styk to powietrze wylazi przez niego i pluje woda na okolo, ale raczej ciezko o lejek ktory jest mniejszy niz 8mm, a strzykawka mozna sie zarobic. nalewaj powoli do lejka, tak, zeby sciekalo po wezu, ja tak robie i juz nie pluje na mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

ja rozwaliłem siostry takie gowienko z ktorego myszy chleją wode. Odkreciłem tą rureczke z krorej ssią, wywaliłem z tamtad kulke. I idealnie pasuje do butelki po occie, zamiast nakrętki, wiec nalewam płyn do buteli, przykrecam to z tego czegos z czego one piją, wkładam w wąz, mam ok3mm luzu. Nie pluje na mnie ani nic, pieknie sie nalewa. Potem pokaze fotke. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkopalem mojego trupa, ale prosze nie bic od razu, bo mam bardzo konstruktywne spostrzezenie ;)

Mam reza, taki homemade, w sigu zdjecia. I pompe jak nizej... ost komp wylaczyl mi sie 2x sam z siebie (mam alarmy i auto shut down w BIOSie ustawione na okreslone temp), odpalam potem monitorujac temp i co widze? proc grzeje sie jak grzalka. okazalo sie, ze w rezie pojawil sie wielki babel powietrza, co skutecznie uniemozliwilo pracowanie pompy, przeplywu praktycznie nie bylo. po przerzuceniu na 3 bieg dzialala bardzo srednio... po dolaniu wody i odpaleniu na nowo, z minimalnym babelkiem jak reka odial, wszsytko przeszlo...

wniosek: pompa cwu / co musi miec podcisnienie zeby pracowac, wirnik sam z siebie nie zassa nic... zwykly rez raczej sie nie przyjdaje, jesli nie liczyc latwosci napelniania, ale potem jest prroblem z tym babelkiem, ktory zostaje... mysle o takiej jakiejs konstrukcji reza zeby byl jak bloczek - pelen i u gory z rurka :) dam znac co i jak jak cos wymysle...

aha dla ciekawskich roznica w temp z wiekszym i mniejszym babelkiem - 20*C w idle ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam w układzie pompę CWU, ale3biegowa i wyglada (i działa) jak typowa CO. Mam też rezerwuar dokładnie na tym samym poziomie co pompa. Wszystko działa w jak najlepszym porządku. Pompę wyłączam z kompem i z kompem włączam. Zawsze zaczyna prace bez problemów. Cały czas chodzi na 1 biegu, na trzecim burzy sie woda w rezerwuarze. Burzy sie! Nie leci jak krew z nosa. Chyba więc pompie nie bardzo przeszkadza ten rez. Być może traci nieco na wydajności, lecz IMHO jest to różnica stosunkowo niewielka. Wydaje mi się, że o tym, czy w układzie ma byc rez powinny decydować raczej inne względy niz wydajność, bo tu akurat nie traci sie na nieuj zbyt wiele.

Dołączona grafika

a tu chyba nawet lepiej widać:

Dołączona grafika

Edytowane przez Subvoice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Subvoice

a masz moze fote samego reza i tego ile w nim jest plynu?

moj niby tez na wysokosci pompy jest...

i dalej, jaka to buda? szukalem budy z zasilaczem u gory i nie moglem znalezc, sam musialem ciac moja, a jest twarda jak cholera... teraz schnie po malowaniu, pokaze ją jakos za tydzien... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

tak, ale syf w w węzach masz niesamowity.

Własnie jak przeglądam czasami na allegro zestawy z CPC to wiekszosc ma brązowe węze, czemu? Ten ich płyn antyglonowy tak robi?? Są mi winni taki płyn, z rok temu jeszcze byłem posiadaczem zestawu CPC i zapłąciłem za ten płyn i nie było go w paczce :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

nie rozumiem, nie stac cie na destylke?? przeciez to taniocha :D

Ale jak kto woli, tez kiedys układ zalewałem kranówką :D Nagrzewnica potem nie nadawała sie do uzytku.

wstyd się przyznać, ale tak wyglądało moje pierwsze wc w wersji beta beta beta, własnie wlałem kranówke, potem opkazało sie ze atman cieknie, no i szambo w układzie :/

Dołączona grafika

Edytowane przez mariush190

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

prosze skonczyc OT w moim watku !! :D

@Mociak to zobacz do mojego siga, na strone, jaki to ja mam "high endowo" rozwiazane w rezie najdrozsze byly krocce, a w calym ukladzie to chyba ee bloczek na CPU :)

Sorry ale nie widze nigdzie na tym serwerze fotek reza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Subvoice: ładną masz tą obudowe na chłodnice. Z czego ona jest? I jak ją zrobiłes?

Robiłem z pleksy, ale niestety trochę za cieńka była i popękała od kleju. Musiałem malować.

2192108[/snapback]

@Subvoice

a masz moze fote samego reza i tego ile w nim jest plynu?

moj niby tez na wysokosci pompy jest...

i dalej, jaka to buda? szukalem budy z zasilaczem u gory i nie moglem znalezc, sam musialem ciac moja, a jest twarda jak cholera... teraz schnie po malowaniu, pokaze ją jakos za tydzien... :)

Wody jest tak 95%. Widać troche jak powierzchnia faluje :) Rez od mate'a, robiony jeszcze przez hmmmm twórców Uriela. CFD??? Dopiero na 3 biegu dochodzi do zasysania powietrza. Układ chodzi nie ruszany od ponad roku. Tylko hardware już troszke inny ;) Niedługo jednak nastapia zmiany :) Poważne.

Chyba nie ma big towerów z zasilaczami u góry, bo trzeba mieć zasilacz z bardzo długimi kablami. Ja miałem łatwiej: odkręciłem oryginalna blachę z tyłu obudowy i zrobiłem nową. Wywaliłem przy okazji ta tragiczna podpórke pod zasilacz.

Edytowane przez Subvoice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi