tom_tom Opublikowano 2 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2006 Dzień dobry! Chciałbym się nauczyć języka PHP. Myślę na kupnem odpowiedniej do tego celu książki, jednak nie wiem, na którą się zdecydować... Znajomy polecał książkę z wydawnictwa helion.pl, ale w Empiku książek z tego wydawnictwa jest cała masa :wacko: Na książkę chce przeznaczyć 50-60zł. Co mi polecicie? Prosiłbym o nazwę i autorów. Z góry dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek_r1 Opublikowano 2 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2006 (edytowane) ja własnie kupiłem ta ksiazeczke http://www.allegro.pl/item106165858__php_i...trony_www_.html podobno dobra jak na poczatek , jak przyjdzie przesyłka to postaram sie wiecej o niej napisac. koszt w sklepie to około 60 zł Edytowane 2 Czerwca 2006 przez piotrek_r1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guardian_McLeavy Opublikowano 2 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2006 Szczerze mówiąc można zanleść ciekawe zagraniczne ebooki no i do tego kursy z neta i za darmo można się uczyć :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 2 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2006 Tak szczerze mówiąc to http://php.net jest the best ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr__y Opublikowano 2 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2006 Oficjalna dokumentacja na php.net, na początek jakieś turoriale pełno tego w necie. Można spokojnie poradzić sobie bez książki, zwłaszcza że większość z nich jest kiepska :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 (edytowane) Zgadzam się z przedmówcami - książka do nauki PHP (lub dowolnego języka programowania) to zwykle zbędny wydatek, bo: 1) do większości języków jest pełno darmowych kursów i tutoriali, które czasami są lepsze od książek 2) aby cokolwiek pisać i tak musisz siedzieć przed komputerem, więc wygoda zabrania książki gdziekolwiek na nic się nie przyda 3) czytanie książki o programowaniu to przekopywanie się przez stosy (często zbędnej) teorii, aby poznać jedno polecenie - indeks poleceń zawarty na stronach www/plikach pomocy jest dużo łatwiejszy 4) te kilkadziesiąt PLN zawsze można wydać na wiele bardziej potrzebnych rzeczy Książka sprawdzi się tylko w przypadku, gdy często podróżujesz (nudząc się przy tym), a w domu masz mało czasu na czytanie czegokolwiek. Edytowane 7 Czerwca 2006 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek_r1 Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 Ja jednak kupiłem sobie ksiazeczke z tego wzgledu ze, w tym tygodniu wyjeżdzam na wakacje, a tam nie mam dostepu do internetu (ale kompa mam). przeczytałem narazie 60 stron i fajnie sie zapowiada, biorac pod uwage to ze w php jestem zupełnie zielony jesli kogos to interesuje to ta ksiazeczka :http://helion.pl/ksiazki/phmyss.htm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacho Opublikowano 22 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2006 Jesli chcesz sie uczyc jezyka na powaznie - przejtrzyj dokumentacje i kup ksiazke o projektowaniu zorientowanym obiektowo... Programowania mozna nauczyc sie bez opisów... projektowania nie da się - zeby pisac prawidłowo aplikacje obiektowe rozumiejac idee obiektowosci potrzeba kilku ksiazek conajmniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nightwalker Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 Nie polecam książek do nauki php, kupiłem jedną w marcu i rzuciłem w kąt, całą swoją wiedze na temat php (a nie jest ona mała) zawdzięczam manualowi php który wg mnie jest najlepiej wykonanym manualem w historii informatyki, warto również czytać prośby o pomoc na forum http://forum.php.pl/ oraz w razie czego pytać :) Jako "podkład" do pracy polecam jakiś prosty już przez kogoś wykonany skrypt, ja uczyłem się na małym skrypcie generującym miniaturki, po miesiącu przerobiłem ten skrypt na odpowiednik ImageShack, z ładnym panelem admina, wtedy to php mnie wciągnął, nauczyłem się tworzenia klas i funkcji oraz często czytałem manual, teraz na co mam ochote to bez większych problemów pisze :) Zostaje mi tylko nauczyć się wyrażeń regularnych, ale w internecie nie ma zbyt dobrych kursów, dlatego w tym przypadku chyba kupie książke... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacho Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 bo PHP samo w sobie jest bardzo proste - gorzej juz z technologiami poboocznymi i orientacja obiektowa) ale OOP samow sobie jest trudne nie tylko w PHP. do tego biblioteki poboczne - smarty aodb frameworki typu cakephp i inne - samo php jest czubkiem gory lodowej i jest dosc proste dlatego akurat o nie nie powinienes smie martwic - bez ksiazki sie da :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nightwalker Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 (edytowane) Ja osobiście z żadnych zewnętrznych skryptów typu smarty nie korzystam, wszystko staram się robić samodzielnie, to proponuje każdemu. Druga sprawa to bardzo ważną rzeczą jest od samego początku przygód z php starać się pisać zgodnie ze standardami, tzn 1. Nie używać <? lecz pełnego <?php 2. Robić odpowiednie wcięcia w kodzie Zamiast <?phpif(isset($_POST['Submit']))echo "Dziękujemy za wypełnienie ankiety";else//ankieta?> Pisać: <?phpif( isset( $_POST['Submit'] ) ){ echo "Dziękujemy za wypełnienie ankiety!";}else{ // Formularz}?> Niby więcej kodu, ale za to jest dużo bardziej przejzysty. 3. Nie używać zmiennych globalnych, tzn mamy sobie formularz typu input o nazwie imie więc dane z niego przejmujemy tak: <?phpif( isset( $_POST['Submit'] ) ){ echo $_POST['imie'];}?> to jest źle: <?phpif( isset( $Submit ) ){ echo $imie;}?> 4. W tablicach piszemy ' lub " Źle: <?php$tablica[cos] = "cos"; // Wyjątkiem są liczby?> Dobrze: <?php$tablica = array(); // Ważne aby utworzyć tablice przed rozpoczęciem jej definiowania.$tablica['cos'] = "cos";?> Więcej na ten temat znajduje się tu: http://phppl.ezpublish.no/wortal/artykuly/...ch_programistow Edytowane 23 Lipca 2006 przez Nightwalker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pshem Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 a ja polecam "php. cwiczenia praktyczne". ksiazka kosztuje ~20 zl, i jest naprawde dobra jako wprowadzenia do jezyka. nie ma w niej tego co kazdy krytykuje - przedruku manuala, jest tylko scisla wiedza. nadaje sie nawet dla tych ktorzy jeszcze nie programowali. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacho Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 (edytowane) Ja osobiście z żadnych zewnętrznych skryptów typu smarty nie korzystam, wszystko staram się robić samodzielnie, to proponuje każdemu. Musisz miec swiadomosc ze niestey piszac wszystko samemu bedziesz sie jedynie bawic jezykiem - jesli ktos zamieza programowac profesjonalnie to jedynym wyjsciem jest nauka frameworkow itp. poniewaz pisanie wszystkich bibliotek jest odkrywaniem koła na nowo - dodatkowo piszac wlasne rozwiazania wprowadzasz bledy... Wiec do nauki - jasne - wiekszosc rzeczy piszemy samemu - po czym staramy sie poznawac zewnetrzne biblioteki a co do stosowania smartów - to jest juz naprawde podstawa i jesli chcesz by twoje aplikacje byly jakkolwiek czytelne - system szablonow to jedna z podstawowych rzeczy... EDIT: nie polecam tez PHP jako pierwszego jezyka - człowek samemu sobie wyrzadza krzywde... jesli ktos chce zaczac programowac i robic to solidnie - polecam C# jave czy nawet VB.net.... uczenie sie php na poczatku powoduje wieeele komplikacji pozniej.... Edytowane 28 Lipca 2006 przez Yacho Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nightstalker Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Początkujący programista PHP wiele się nauczy z książki "PHP. Tworzenie stron WWW. Szybki start" ( http://helion.pl/ksiazki/phpszs.htm ) Już pare osób za moją namową się w nią zaopatrzyło i wyszło im to na dobre ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thunder_pl Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 (edytowane) Ja mam dwie książki na ten temat: 1. PHP po prostu - do [gluteus maximus] ;) 2. PHP & MySQL Szybki start od heliona - ocena 5/6 - http://helion.pl/ksiazki/phmyss.htm Edytowane 7 Sierpnia 2006 przez thunder_pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 13 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2006 Zgadza sie - szybki start to bardzo dobra książka naprawde w szybkim czasie zdobywa się ogromną wiedze jaką z manualów czy internetu pochłaniało by się w okresie o wiele wiele dłuższym. Ja zaczynałem z jej pomocą nauke w PHP i ucząc się napisałem jako prace dyplomową Forum dyskusyjne na wzór IPB z możliwością zmiany/używania stylów CSS z IPB, i praktycznie ze wszystkimi bajerami jakie ma IBP/PHPBB. Dlatego również polecam te książke. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacho Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 Zgadzam się z przedmówcami - książka do nauki PHP (lub dowolnego języka programowania) to zwykle zbędny wydatek, bo: 1) do większości języków jest pełno darmowych kursów i tutoriali, które czasami są lepsze od książek 2) aby cokolwiek pisać i tak musisz siedzieć przed komputerem, więc wygoda zabrania książki gdziekolwiek na nic się nie przyda 3) czytanie książki o programowaniu to przekopywanie się przez stosy (często zbędnej) teorii, aby poznać jedno polecenie - indeks poleceń zawarty na stronach www/plikach pomocy jest dużo łatwiejszy 4) te kilkadziesiąt PLN zawsze można wydać na wiele bardziej potrzebnych rzeczy Książka sprawdzi się tylko w przypadku, gdy często podróżujesz (nudząc się przy tym), a w domu masz mało czasu na czytanie czegokolwiek. Osmiele sie nie zgodzic - akurat w przypadku php jest tak ze dokumentacja sklada sie z zbioru funkcji ktore sa poprostu opisane - poznanie tych funkcji == poznanie jezyka, w przypadku javy nie jest to juz naprzyklad takie proste - tam jest wiecej konwencji itd i uczy sie tego o wiele ciezej.... sproboj sie nauczyc np javascript tylko z dokumentacji..... Co jednak nie zmienia faktu ze do php ksiazek nie trzeba :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...