Sysak Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 J.W. To pytanie zadaję z wrodzonej chęci poprawiania i ulepszania wszystkiego co znajduje sie dookoła mnie. ;-) Czy można wgrywać nowszy firmware do dysków? Szczególnie interesuje mnie ten z mojego siga, ale pytanie dotyczy każdego hdd. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 Można - sam wgrywalem soft do WD 20GB, gdy się soft wysypał i zamiast nazwy WD XXX była nazwa kodowa "ATHENA" i dysk nie śmigał. Haczyk w tym, że był to program specjalnie do tego celu przeznaczony - afaik posiadał bios identyczny z tym, który powinien być w tym modelu. Poza tym nie słyszałem, aby jakiś producent wypuszczał/udostępniał soft do dysku (jak ma to miejsce w przypadku nagrywarek). No i co właściwie miałby poprawiać nowy soft..? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 Poza tym nie słyszałem, aby jakiś producent wypuszczał/udostępniał soft do dysku (jak ma to miejsce w przypadku nagrywarek).Na stronie IBM kiedys widziałem do kilku dysków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 (edytowane) możliwe jest wgrywanie nowego oprogramowania, przykładem są tu dysku SCSI np: Seagate (producent udostępnia oprogramowanie do nagrywania oraz Firmware, kiedy znajdzie błąd), w przypadku dysków PATA/SATA producent takiego pakiety nie udostępnia, co więcej na stronie można przeczytać ze taka operacja jest nie możliwa i jest w tym dużo prawdy bo żeby wgrać nowe Firmware trzeba mieć to nowe Firmware a z tym jest trudno :D w przypadku innych producentów dysków PATA/SATA również na ogół nie udostępniają ani Firmware ani oprogramowania do nagrywania, więc bezpieczne przeprowadzenie całej operacie jest mało prawdopodobne :wink: takie aktualizacje zawsze mają na celu, usunięcie jakiejś bardzo poważnej usterki uniemożliwiającej poprawną prace urządzenia, zmian kosmetycznych się nie praktykuje Edytowane 7 Czerwca 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 Dzięki za odpowiedź. Więc rezygnuję. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...