Skocz do zawartości
Malik

Dfi Lanparty Ut Ultra D + Xc1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie wszystkich :)

Chcialem sie podzielic jedna uwaga. Mianowicie ostatnio chcialem zrobic maly upgrade w moim kompie - polegajacym na wymianie mobo. Ale zeby to zrobic musialem kupic odpowiedni bloczek na NB, gdyz ten co mam nie pasuje ( Danger Den dedykowany pod Asus A8N SLI Deluxe ). Dlatego wiec kupilem bloczek XC1, ktory ma pasowac do w/w mobo.

Prawda niestety jest inna niz sie zdaje. Przy instalacji nie ma zadnych problemow. Zaczynaja sie one dopiero jak chcemy zamontowac karte graficzna w pierwszym slocie PCIE ( w moim przypadku 7800GT ). Bloczek kroccami dotyka karty, a z gory sruba jest okolo 1.5mm nad PCB grafy. Troche nie tak moim zdaniem. Oczywiscie mozna wrzucic grafe do drugiego slotu - ale nie o to chodzi ( w moim przypadku na pewno nie ). Dlatego mowiac szczerze troszke sie zawiodlem. Szukam innego rozwiazania - innego bloku. Moze ktos poratuje.

U mnie tak to wygladalo ( sorko za zdjecie - robione telefonem ):

Dołączona grafika

Jedyny ktory zauwazylem pod ta plyte i zamontowana grafe w PIERWSZYM slocie - jest Alphacool NexXxoS NB-SLI.

Dołączona grafika

Wiem ze "podobno" jest to flowkiller - ale narazie nikt tego dokladnie nie potwierdzil. AndyN, ktory go posiadal twierdzi ze tak. Natomiast pipanol-pl, ktory go kupil od Andiego twierdzi ze jest super. Wiec nie ma konkretnego stwierdzenia o tym bloku.

Prosze o pomoc w tej sprawie, bo w innym przypadku bede musial sie pozbyc dfi :/

PS.

Na dodatek rozszczelnilem sobie abadona :(

Edytowane przez Malik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam go wiec sprawdze jak lezy. Ale mowiac szczerze watpie w to.

Update:

Znalazlem cos takiego:

http://www.sharkacomputers.com/aqcotwprosli.html

Dołączona grafika

Moze to bedzie fajnie sie spisywalo ( nie bedzie flowkillerem )

Edytowane przez Malik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) Wiem ze "podobno" jest to flowkiller - ale narazie nikt tego dokladnie nie potwierdzil. AndyN, ktory go posiadal twierdzi ze tak. Natomiast pipanol-pl, ktory go kupil od Andiego twierdzi ze jest super. Wiec nie ma konkretnego stwierdzenia o tym bloku.

Ja nie twierdę, że on nie jest super. Ładnie wygląda przecież. Nic innego "na oko" nie da się powiedzieć. A że jest flowkillerem wiem po wskazaniach miernika przepływu

2183356[/snapback]

(...) Bloczek kroccami dotyka karty, a z gory sruba jest okolo 1.5mm nad PCB grafy. (...)
Wracając do XC1. Możesz zrobić zbliżenia lepszej jakości? Na tym zdjęciu niewiele widać więc trudno na nam bazując coś poradzić

A nie można go jeszcze obniżyć (na tych podłużnych otworach w topie bloku), żeby nie dotykały karty? U mnie nie dotyka ale w MSI chipset jest w innym miejscu względem slotu PCI-E

Dołączona grafika

Śrubę możesz skrócić, sprężynę te wtedz nie bedzie dotykac grafy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety zdjec juz nie zrobie. Gdyz dfi jest w pudelku. A blok jest zalozony na asusa.

Obnizylem go maksymalnie na tych srubach i dalej nie moglem nic zrobic.

Zebysmy sie wszyscy zrozumieli. Blok i karta da sie zamontowac. Ale przestrzen miedzy nimi wynoszaca okolo 1mm jest troche niebezpieczna. Przynajmiej jak dla mnie.

Konstrukcja bloku rzeczywiscie jest podobna do Nexosa. Ale z tego co czytalem na necie o tym bloku - jest wydajny i nie jest flowkillerem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) Ale przestrzen miedzy nimi wynoszaca okolo 1mm jest troche niebezpieczna. Przynajmiej jak dla mnie.

A co w tym niebezpiecznego?

Konstrukcja bloku rzeczywiscie jest podobna do Nexosa. Ale z tego co czytalem na necie o tym bloku - jest wydajny i nie jest flowkillerem :)

A jak ocenili że nie jest flowkillerem? Zmierzyli czymś czy popatrzyli i wiedzieli? Na necie różne reczy można znaleźć ... :?

Nie podejmujesz zbyt pochopnych decyzji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Flowkiller... czy ktoś jest w stanie podać mi jaki dokładnie wpływ na temp. reszty układu (cpu/gpu) miało wpięcie tego Alphacool'a?

Rozumiem Andy, że po wymianie na blok od mate'a temp. na cpu i gpu uległy obniżeniu w stosunku do układu z Alphacool'em? Jeśli tak, to o ile? Jakieś screeny, what so ever...?

Gloryfikowanie przepływu przypomina mi trochę początki w/c, kiedy jedyny słuszny wymiar węża to było 1/2'' lub więcej, pompy 3000l/h (wyciągające po prawdzie 1/5 tego, ale liczył się fakt posiadania...) etc.

To nie żaden atak, chcę poznać wpływ tego bloku na temp cpu/gpu, bo samo nazywanie go flowkillerem nic dla mnie nie znaczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co w tym niebezpiecznego?

A jak ocenili że nie jest flowkillerem? Zmierzyli czymś czy popatrzyli i wiedzieli? Na necie różne reczy można znaleźć ... :?

Nie podejmujesz zbyt pochopnych decyzji?

Niebezpieczne jest wtedy kiedy przenosze komputer ( a robie to czesto ), wtedy taka minimalna odleglosc moze byc "niekorzystna" dla podzespolow. A z drugiej strony nie po to kupuje sie w "w pelni kompatybilny blok" zeby pozniej kombinowac z ukladem.

Co do oceny, ktora swiadczy o hamowaniu przeplywu. AndyN z caly szacunkiem do Ciebie. Ale nic poza slowami nie przedstawiles. Podaj konkrety. W jakim stopniu wpiecie tego bloku wplynelo na temperatury. Pinpol kupil go od Ciebie i jest bardzo zadowolony. Wiec tutaj dwie osoby jeden blok i rozne zdania. Komu wierzyc. Szukalem wczoraj cala noc o tym bloku na necie - i nie spotkalem zadnego slowa zeby byl flowkillerem ( mowa o AQUA-COMPUTER TWINPLEX NF4 PRO SLI ). Zamowilem go juz w ciemno, bo nie mam innego wyjscia.

Osobiscie przedstawie czy ta konstrukcja to flowkiller.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niebezpieczne jest wtedy kiedy przenosze komputer ( a robie to czesto ), wtedy taka minimalna odleglosc moze byc "niekorzystna" dla podzespolow. A z drugiej strony nie po to kupuje sie w "w pelni kompatybilny blok" zeby pozniej kombinowac z ukladem.

Wsadz tam kawalek jakiejs gumy i po problemie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Draak

Czy ja tutaj gdziekolwiek napisałem, że ten Alphacool w znaczący sposób negatywnie wpłynął na temperatury? Sami to sobie dopowiadacie :?

Twierdzę, że taka konstrukcja to flowkiller i mam to potwierdzone pomiarami (szczegóły ze screenami w wątku o moim WC)

Skoro nie ma wpływu na temperatury to po co bić pianę?: Ze względu na warunki pracy pompki, chcę żeby służyła latami.

A patrząc na zdjęcia spodów obu bloczków jestem zdania, że XC1 ma większy zapas wydajności -> to na przyszłość i kolejne zmiany w kompie

Malik

Możesz zaizolować taśmą izolacyjną samoprzylepną te miejsca i nie będzie zwarcia

Nic nie przedstawiłem? A czytałeś wątek o moim WC? Są zdjęcia, są screeny. Co jeszcze więcej mam pokazać?

Zrozumiałe, że jest zadowolony, wydał na niego kasę, bloczek wygląda efektownie. A to czy jest flowkillerem czy nie nie ma możliwości sprawdzić ...

Jeszcze raz pytam, jak testowany był ten AQUA-COMPUTER TWINPLEX NF4 PRO SLI? Mieli jakiś miernik przepływu? Na czym oparli twierdzenie, że nie hamuje przepływu?

W jaki sposób osobiście ocenisz, że bloczek jest albo nie jest flowkillerem? Masz do tego narzędzie? :blink:

Wybrałeś, zamówiłeś, teraz szukasz argumentów potwierdzających słuszność wyboru i dezawuujesz negatywy ...

Edytowane przez AndyN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twierdzę, że taka konstrukcja to flowkiller i mam to potwierdzone pomiarami (szczegóły ze screenami w wątku o moim WC)

Skoro nie ma wpływu na temperatury to po co bić pianę?: Ze względu na warunki pracy pompki, chcę żeby służyła latami.

A skad wiadomo ze cos co tlumi przeplyw SZKODZI pompie? Imo to nie jest sprawdzone i udowodnione i rownie dobrze moze to nie miec zadnego znaczacego wplywu na zywotnosc pompy.

EDIT:

A co do pytania autora tematu:

Poca ma u siebie blok misia na DFI i karte w gornym slocie:

Dołączona grafika

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Flowkiller... czy ktoś jest w stanie podać mi jaki dokładnie wpływ na temp. reszty układu (cpu/gpu) miało wpięcie tego Alphacool'a?

tak jak już AndyN napisał - nikt nie twierdzi że ten blok (alphacool) podzyższa temperatury w układzie, tylko że jest tzw. "flowkillerem" !

Dlaczego nie czytacie ze zrozumieniem ?

Co do wpływu przepływu na temperatury - ponoć mitycznego - wystarczy poszukać:

2184299[/snapback]

A skad wiadomo ze cos co tlumi przeplyw SZKODZI pompie? Imo to nie jest sprawdzone i udowodnione i rownie dobrze moze to nie miec zadnego znaczacego wplywu na zywotnosc pompy.

Powyższe bzdury pozwole sobie przypisać fali upałów, drogi aerialu. Jak się odrobinke ochłodzi (jutro ma być zachmurzenie) to przejdź się do np. warsztatu samochodowego albo zadzwoń do hydraulika i popytaj o opory przepływu a zużycie pomp.

@Malik

pomęcz może Sama o bloka na Dfi... ?

Edytowane przez CthulpiSS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powyższe bzdury pozwole sobie przypisać fali upałów, drogi aerialu. Jak się odrobinke ochłodzi (jutro ma być zachmurzenie) to przejdź się do np. warsztatu samochodowego albo zadzwoń do hydraulika i popytaj o opory przepływu a zużycie pomp.

Stosujesz bardzo wyszukana forme polemiki, nawiazanie do upalow i prognozy pogody wyszlo ci doprawdy po mistrzowsku :wink:

Ja jednak nadal pozostane przy swojej watpliwosci. Mowimy o akwariowej wirnikowej pompce, u ktorej zmniejszamy przeplyw z nominalnego o np 50% zawezajac w jakims miejscu uklad. Wirnik dalej sie kreci, jednak napotyka wiekszy opor ze strony wody. Ciagle ta sama moc nie pozwala go pokonac, wiec przeplyw pozostaje zmniejszony. I co z tego? Jedyne co mi przychodzi do glowy to fakt ze zwiekszone naprezenia moga szybciej zuzywac os wirnika. Nic innego tam sie nie moze zepsuc na skutek wiekszych oporow - nie w tym typie pomp. I teraz to o co mi chodzi - skad wiadomo o ile to skroci zywotnosc pompy? Bo ze skroci to sie zgadzam - to logiczne, ale czy to bedzie miesiac przy np 3 latach bezawaryjnej pracy, czy polowa tego czasu? To nieokreslone - i chodzi mi o to ze ten problem moze w ogole nie miec znaczenia. Nie ma obiektywnych testow. Nikt nie zajechal kilku eheimow mierzac to.

edit:

Jeszcze dodam ze sam mam pompe eheima zewnatrzna akwariowa (podobne parametry co 1048) i stosuje ja w akwarium. Eheim ma w swojej ofercie mnostwo roznych akcesoriow do zraszania woda, jakichs rynienek, rozwidlaczy itd - ktore ZNACZNIE zmniejszaja przyplyw. Nie moge tego dokladnie podac jako odczyt z miernika przeplywu. Ale swiadczy to o tym ze te pompy sa przewidziane do ukladow z duza roznica przeplywow.

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aerial

Coraz większy OT tu się robi ...

Miałem eheima 1048 ponad dwa lata. Włączałem i wyłączałem go razem z kompem. Po ok. 2 latach po którymś włączeniu zaczął trzeszczeć, myślę sobie zapowietrzył się. Odpowietrzałem, nic nie pomagało. Kupiłem nowy wirnik, ośkę, gumki potrzymujące ośkę (->niby w tym momencie pompka jest nowa, wszystkie elementy ruchome wymienione, tak też myślałem). Pomogło na krótko. Znalazłem na stronie Alphacoola modowany wirnik, który miał zapobiegać trzeszczeniu. Wymieniłem. Pomogło na parę dni. Trzeszczenie było coraz głośniejsze, dla osoby przywyczajonej do ciszy WC nie do wytrzymania. Wściekłem się, kupiłem nową pompkę. Jest cicho .....

Dlaczego to napisałem? Bo to znaczy, że i Eheima można zajeździć. Co ją zamęczyło? Nie wiem. Ale wolę eliminować wszelkie prawdopodobne przyczyny, m.in. słaby przepływ czy wysoką temperaturę chłodziwa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konczac ot...

imo glowna przyczyna - wlaczanie i wylaczanie tej pompy. Przy starcie nastepuje bardzo gawltowne "szarpniecie" wirnikiem ktory chyba obija sie o komore w ktorej siedzi. To zuzywa pompe. Podobnie dzieje sie z atmanem, jednak z racji na jego jakosc vs jakosc eheima znacznie czesciej i znacznie szybciej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam jestem zwolennikiem tego ze pompa chodzi non stop .. nawet jak wylaczam kompa (w akademiku mi sie nie zdarza :P) ale w domu jak wyłaczałem kompa to pompe zostawialem .. te 10w mozna zniesc .. a lepiej zeby caly czas chodzila niz miala ciagle starty i zatrzymania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Malik albo trafiles na jakas inna wersje niz moja i Interloper'a albo cos zle zamontowales (w co watpie) . U mnie wszystko bylo "na styk" ale nic nie dotykalo :> A mialem 7800GT tak samo jak Ty i to w dodatku z boxowym chlodzeniem , ktore ledwo co sie miescilo przy kroccu :>

Sam nie wiem , masz tutaj moja fotke :

Dołączona grafika

Jak widzisz bloczek przesunalem max w dol , wydajnosc pozostala taka sama jak z blokiem umieszczonym centralnie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heat

Porównaj na Twoim zdjęciu ....

(...) 2183356[/snapback]

(...) U mnie tak to wygladalo ( sorko za zdjecie - robione telefonem ):

Dołączona grafika

(...)

... pozycję dolnej śruby mocującej XC1 względem wycięcia w topie bloczka. Moim zdaniem widać, że nie przesunął bloczka maksymalnie w dół. No, ale płyta już w pudle, nowy bloczek zamówiony a XC1 jest beee .....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak już AndyN napisał - nikt nie twierdzi że ten blok (alphacool) podzyższa temperatury w układzie, tylko że jest tzw. "flowkillerem" !

Dlaczego nie czytacie ze zrozumieniem ?

(...)

Wersja dla tych którzy nie lubią czytać:

blok "typu" White Water / Nukleon, C/W:

przepływ 5,5l/min = 0,13 C/W (0,7 stopnia lepiej)

vs.

przepływ 3,7l/min = 0,14 C/W

vs.

przepływ 1,9l/min = 0,158 C/W (1,3 stopnia gorzej)

Najpierw piszesz, to co wytłuściłem, by później przyczatać dowody, na to, że mając flowkillera w układzie (ergo, zmniejszając przepływ) jednak temp. się podnoszą. I kto tu nie czyta ze zrozumieniem, lub co gorsza, nie rozumuje zupełnie? ;)

Druga kwestia- dobra rada dla "oszczędnych" od kogoś, kto swoje pierwsze WC zbudował ponad 6lat temu- nie opłaca się pompki _akwariowej_ wyłącząć razem z pc, to skróci a nie wydłuży jej żywot z powodów, o których już wspominano. Tobie AndyN eheim zaczął dokucząć przed wpięciem alphacool'a (aka flowkiller) do układu, prawda? Czyli pompkę wykończyłeś czymś innym (vide zdanie wcześniej).

Ostatnia sprawa- wciąż nie widzę _racjonalnych_ przesłanek przemawiających za niestostosowaniem bloku alphacool'a. Spada przepływ? A niech spada, jeżeli temp. nie skaczą w górę. I to miałem na myśli kol. CthulpiSS, wystarczyło wczytać się... ze zrozumieniem naturalnie ;)

PS. Heat dał dużo do myślenia z tą swoją fotką, przesuwając blok maksymalnie w dół miejsca musi być wystarczająco... :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra podejme jeszcze jedna probe w niedziele. Jak nie przyjdzie blok od aqua-computer. To bede walczyl z blokiem od Mate'a.

Skoro ja dałem rade go wcisnąć , to i tobie musi wyjść a karte mam niemałą ;) troche przeszkadza u mnie radiator na sekcji zasilania , ale dałem rade :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No raczej :) W sumie mam teraz w czym wybierac :) 3 bloki do dyspozycji :)

----------------------------------------------- UPDATE: ------------------------------------------------

Dzisiaj doszedl bloczek na NB, wstepne przymierzenie wypadlo super. Zreszta sami zobaczcie:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Jesli chodzi o miejsce po zamontowaniu karty. Jest idealnie. Z gory i dolu duuzo miejsca. Bloczek ma specjalne naciecie gdzie wchdzi karta. Otwory rowniez bardzo dobrze wymierzone. Teraz tylko czekam na krocce, gdyz te od MCS nie pasuja. Mialy dzisiaj przyjsc, niestety nie dotarly.

Edytowane przez Malik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o miejsce po zamontowaniu karty. Jest idealnie. Z gory i dolu duuzo miejsca. Bloczek ma specjalne naciecie gdzie wchdzi karta. Otwory rowniez bardzo dobrze wymierzone. Teraz tylko czekam na krocce, gdyz te od MCS nie pasuja. Mialy dzisiaj przyjsc, niestety nie dotarly.

no calkiem ladnie to wyglada ... ;]

tylko male te przeloty sa .. zlaczki na gwincie 1/4" sa juz taki "malawe" ale 1/8" to juz wogole malutki ..

nie mniej bloczek wyglada ciekawie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AndyN: Probowalem tak zamontowac. Dalem na mocowaniach na maxa w dol i przy montazu grafy zachaczaly mi krocce o kondensator. Moze rzeczywiscie nie dalem go na sam dol. Skoro inni dali rade :/ Wyprobuje wpierw bloczek od Aqua-Computer. Jak bedzie lipny to bede nadal walczyl z tym xc1. Obetne sruby etc.

Chaos: Bloczek naprawde prezentuje sie rewelacjynie. Samo wykonanie jak i wymiarowosc sa super. Ale tak jak mowisz. Wyglad to jedno - zobaczymy jak w praktyce sie spisze. Nie ukrywam, ze to rozwiazanie ( puszczenie kroccy gora ), bardziej mi pasuje - niz dolem.

Niestety zlaczek nie dostalem jeszcze. Mam nadzieje, ze jutro dojda.

Bede Was na bierzaco informowal co do postepow w pracy i jak sie spisuje ten bloczek na NB :)

Edytowane przez Malik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi