Skocz do zawartości
-GIZIU-

Wc By Giziu Rev. 1.0

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, oto moje zrealizowanie marzeń o cichym, wydajnym i efektownym chłodzeniu. Niestety droga do WC była długa, kręta i pełna przeszkód. O ile zdobycie kasy przyszło łatwo to gorzej było z częściami :mad: Musiałem czekać ponad tydzień od czasu zamówienia. Po złożeniu okazało się że chłodnica jest uszkodzona i przeciekała a ja niemogąc czekać kolejnych kilku dni zacząłem ją naprawiać i chyba przez to straciłem gwarancję i 130zł :cry: Wczoraj kupiłem drugą chłodnicę która już jest ok i dziś (30 min temu) złożyłem wymarzone chłodzenie wodne. Chłodnicę zamontowałem z tyłu budy ponieważ w Armorze nie ma opcji o instalacji na górze, a nie chciałem umieszczać chłodnicy z przodu gdyż nie chciałem tracić miejsca na napędy. Pompka została schowana gdyż nie uważam jej za przystrojenie, a wolałem zamiast niej mieć większe lustro na spodzie budy. Do układu wlałem demineralkę i Borygo Eko w proporcjach 50/50. No cóż, koniec gadania, przejdę do konkretów. Zestaw który złożyłem jest znany i lubiany czyli:

CPU: X3N SX (X4Pro) (153zł)

GPU: Abadon GPU Pro (X4Pro) (144zł)

Pompka: Laing DDC 1T 12V (Realitynet.pl) (269zł)

Chłodnica: Cooltek Exstream Dual (Angela.pl) (175zł)

Rezerwuar: 5"25 (X4pro) (104zł z diodami LED Revoltec)

Węże: Innovatek blue UV (30zł)

Złączki: SM 8/10 (wloczone w ceny bloków i chłodnicy)

RAZEM: około 875zł, doszło też ok. 50zł na Aerocool Turbine Fan 1000zł i 20zł na radiatorki na pamięci i 2,69zł za 5L demineralki :D . 2L Borygo mi kupił braciak więc tego nie liczę. Można powiedzieć że przez moją desperację straciłem około 50zł (kurier OPEK + benzyna benzyna bo jechałem do Angeli w W-wie)

Temperatury w idle nie są super bo chłodnica jest praktycznie w trybie pasywnym. Jest tylko chłodzona przez Aerocool Turbine Fan 1000 i wynoszą:

CPU: 32*C

GPU: 36*C

Podziękowania dla:

-mojego mentora Miazga82, który przez 2 tygodnie odpowiadał na moje pytania

-Malik'a który też mi trochę pomógł ostatnimi czasy

Plany na przyszłość: 2x Fander 120mm do chłodnicy. No i może bloczek na NB :wink: Koniec gadania, zapraszam do oglądania zdjęć i oceny mojego pierwszego WC:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez -GIZIU-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

eleganckie WC! Gratulacje!

Tylko nie widze w którą strone woda płynie ;d

GRAFA->CHŁODNICA->PROC?

Edytowane przez mariush190

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli miałbym składać teraz WC bez bloczku na nb, to Twoje mogłoby mi posłużyć za przykład ;) Ładne. Pokaż jeszcze jakąś fotkę od strony chłodnicy i położenie pompki, bo tych dwóch rzeczy raczej nie widać za dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

schludnie.

to do czgo bym sie mogl przyczepic, to okno obudowy, ze widac przez nie troche za duzo. mam tu na myśli szyny (?) do napędów.

edit:

chlodnica zamontowana wylotami do dolu? dobrze sie odpowierzyła?

Edytowane przez oskarro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pokaz jak masz chlodnice zamocowana

chlodnica zamontowana wylotami do dolu? dobrze sie odpowierzyła?

Niestety nie mogłem go przekonać, żeby chłodnice ustawił z przodu budy. Imho o wiele lepiej by to było. Tak jak to jest w tym momencie to chłodnica tak naprawdę nie może pokazać na co ją stać. Po pierwsze jeżeli dobrze pamiętam to wieje na nią jeden wentyl i to w dodatku przez kratkę od obudowy. Giziu, postaraj sie może wyciąć ja i dać porządne wentyle.

Jak zobaczylem fotki to pomyslalem ze to Malika...

Wchodzimy w rutyne :|

No niestety ... moda na armory, niebieskie innovateki, x3n'y i inne takie zabawki.

A wc Malika na pewno posłużyło jako wzór. :)

Aha ... Giziu ... chyba powinieneś napisać jakąś ode na moją cześć :P

Buda ładnie sie prezentuje, tylko jeszcze brakuje tam tych stylowych mat wygłuszających ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pokaz jak masz chlodnice zamocowana

Mówisz i masz :wink:

w sumie jak dołozysz blok na NB, WC mogłoby stracic na estetyce. Chyba ze masz juz obmyslone jak podłączyc zeby było ładnie.

W sumie mam obmyślone ale teraz mam inne wydatki. Blok na NB to może za 3,4 miechy dopiero.

Jak zobaczylem fotki to pomyslalem ze to Malika...

Wchodzimy w rutyne :|

Stary, nie bądź śmieszny. Jak 3/4 ludzi ma Chief'a to jest ok, a jak dwie osoby mają Armora czarnego to już wpadamy w rutynę ?

Niestety nie mogłem go przekonać, żeby chłodnice ustawił z przodu budy. Imho o wiele lepiej by to było. Tak jak to jest w tym momencie to chłodnica tak naprawdę nie może pokazać na co ją stać. Po pierwsze jeżeli dobrze pamiętam to wieje na nią jeden wentyl i to w dodatku przez kratkę od obudowy. Giziu, postaraj sie może wyciąć ja i dać porządne wentyle.

No niestety ... moda na armory, niebieskie innovateki, x3n'y i inne takie zabawki.

A wc Malika na pewno posłużyło jako wzór. :)

Aha ... Giziu ... chyba powinieneś napisać jakąś ode na moją cześć :P

Buda ładnie sie prezentuje, tylko jeszcze brakuje tam tych stylowych mat wygłuszających ;)

Tak jak napisałem, będą 2 Fanderki 120mm ją chłodzić. Na WC Malika wzorowałem się na początku, gdy miałem zamontować chłodnicę w środku budy z tyłu w miejscu wiatraka, ale okazało się że Cooltek Mainstream jest za szeroki więc postanowiłem dać chłodnicę poza budę. A że była walnięta to kupiłem większą :wink: Maty wygłuszające mi się zupełnie nie podobają, uważam osobiście że Mailk oszpecił Armora nimi, no ale to moja opinia a o gustach się nie dyskutuje. Edytowane przez -GIZIU-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ładną rutynę bardzo ładne i schludne WC szkoda że nie mam kasy też chciałem zmieniać obudowę i składać WC ale zbieram na prawo jazdy :) może kiedyś jak zarobię trochę kasy też sobie cos ufunduje. Ile dałeś za to WC?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol: :lol: :lol: :lol:

Bynajmniej nie chodziło mi o obudowe.

OK, jeśli Ci chodziło o elementy WC to nie wiem czy rutyną nie byłby blok Kyńka albo F2S. Tak naprawdę to w 99% zestawów WC na PPC powtarza się choć jeden lub dwa elementy więc wszystcy mamy rutynę wg Ciebie. Jeśli na polskim rynku do wyboru jest raptem kilka bloków i 3 rodzaje węży, w tym Innovatek jedyny który mi się podobał to normalne że kupiłem jego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Giziu gratulacje - widze ze w koncu zlozyles to wszystko do kupy. Efekt bardzo ladny. Kolejny armor z chlodzeniem wodnym :)

Osobiscie oceniam na szostke ;)

Co do mojego WC - dokladnie o gustach sie nie rozmawia. Mi bardziej sie podoba z matami :P

Aha co do rutyny to troche za mocne slowa - ktokolwiek to powiedzial :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bynajmniej nie chodziło mi o obudowe.

Popieram - rutyna. Nie ma w tym nic zlego, ale lepiej sie w zachwytach wstrzymac, bo naprawde ciezko cos zrobic zle ladujac nowe gotowe klocki do nowej duzej obudowy :wink: Takie cos sie musi udac. A 10 postow, ze sliczne, ze piekne wc - swietnie sie udalo, to tez swego rodzaju rutyna :wink:

Z jednej strony powinnismy sie cieszyc, ze coraz wiecej jest takich drozszych zestawow, na pozadnych czesciach - ale staje sie to poprostu troche nudne. To prawie jak kupic sobie Ninje na proca i zalmana na gpu i pokazac fotki :wink: Jednak te stare systemy homemade, byly bardziej roznorodne i przez to ciekawsze w dyskusji.

A apropos chlodnicy, imo dobrze to jest zamontowane. Jesli pasuje w ten sposob, na szerokosc nic nie zawadza z tylu to swietnie pasuje. Takie ulozenie chlodnicy wlasciwie najmniej ingeruje w obudowe, z niczym nie koliduje. Tylko dobrze by bylo dac poprostu 2 wentyle na zewnatrz na wyciag. Ogolnie ten pomysl mi sie podoba, pierwszy raz widze tak ciasno zamocowana chlodnice na tyle budy. Malo jaka obudowa daje taka mozliwosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miazga - napisalem pokaz, a nie napisz - drobna roznica

Giziu - mozesz cyknac fotke mocowania chlodnicy podobna do tej co zapodales, ale z boku - nie od tylu?

OK, wrócę z pracy to zapodam.

A apropos chlodnicy, imo dobrze to jest zamontowane. Jesli pasuje w ten sposob, na szerokosc nic nie zawadza z tylu to swietnie pasuje. Takie ulozenie chlodnicy wlasciwie najmniej ingeruje w obudowe, z niczym nie koliduje. Tylko dobrze by bylo dac poprostu 2 wentyle na zewnatrz na wyciag. Ogolnie ten pomysl mi sie podoba, pierwszy raz widze tak ciasno zamocowana chlodnice na tyle budy. Malo jaka obudowa daje taka mozliwosc.

Na szerokość pasuje idealnie, nie koliduje z zasilaczem. Kocham Armora za to że można wyjąć tylnią ścianę więc na spokojnie testowałem zestaw zdala od kompa a z chłodnicą zamontowaną do ściany. Co do wentyli to powtarzam po raz kolejny że niedługo bęęęęęędąąąąąą :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładnie, estetycznie ale:

* umocowanie chłodnicy - jeden wentyl tylko na niego wieje. Ta chłodnica się marnuje, w obecnym umocowaniu pewnie jest tak samo wydajna jak pojedyncza 1x120mm

* brak bloczka na NB - jeśli to WC miało oprócz lepszego OC oferować większą ciszę to się nie udało. Jest już wybór firmowych bloczków na NB, także dla DFI NF4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ze znow sie zaczyna boj na temat homemade jest lepsze niz gotowe. Panowanie moze pominiemy ten watek rozmowy i pozostaniemy przy ocenie zestawu Gizia.

Wlasnie problem w tym ze tu nie ma czego oceniac :wink:

Powiedziec: "Gratulacje stary, prawidlowo umiesciles czesci wewnatrz obudowy?" :) albo "Brawo, nie pobrudziles nic zakladajac bloki wodne?" :)

Jedyne co tu zasluguje na uwage to ustawienie chlodnicy - moze ktos wykorzystac te informacje. W przypadku "rozmowy" o reszcie - nabijamy posty :wink:

Oczywiscie no offence, jakby sie kierowac takimi zasadami, to ruch w tym dziale spadlby chyba o 70%... Ale taka prawda. Badzmy czasem w naszych zachwytach bardziej wymagajacy, bo niedlugo zaczna sie sypac pochwaly za to ze ktomus uda sie otworzyc obudowe nie lamiac sobie reki :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram - rutyna. Nie ma w tym nic zlego, ale lepiej sie w zachwytach wstrzymac, bo naprawde ciezko cos zrobic zle ladujac nowe gotowe klocki do nowej duzej obudowy :wink: Takie cos sie musi udac. A 10 postow, ze sliczne, ze piekne wc - swietnie sie udalo, to tez swego rodzaju rutyna :wink:

Z jednej strony powinnismy sie cieszyc, ze coraz wiecej jest takich drozszych zestawow, na pozadnych czesciach - ale staje sie to poprostu troche nudne. To prawie jak kupic sobie Ninje na proca i zalmana na gpu i pokazac fotki :wink: Jednak te stare systemy homemade, byly bardziej roznorodne i przez to ciekawsze w dyskusji.

moje wc jest prawie w calosci homemade a mimo to w moim watku nie ma zadnej dyskusji, ledwo pare postow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BUhahaha za takie pieniadze takie temperatury

w cenie 970zl daloby rade zajee.... fc/fwc zlozyc ale jak kto woli,

czemu wybrales abadona (shitona) za 144zl :shock: za 100zl mialbys prawie 2 razy lepszego prisona na gpu albo cube slima

a tak btw. ojciec musial ci wycinac 2 male otwory na krocce? ile zrobiles sam w tym kiblu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śmieszą mnie tacy jak on. Bierze kase na wc, kupuje części a potem już tylko ojciec musi mu wszystko zrobić.

aha kibel jako sam w sobie mi się podoba, jednak można było zrobić jeszcze lepiej i jeszcze wydajniej. Ale czemu jako sam w sobie? Bo za dużo już jest nudnych kibli z ładnie poukładanymi kabelkami, wężykami itd. wg. mnie takie kible powinny składać kobiety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czemu wybrales abadona (shitona) za 144zl :shock: za 100zl mialbys prawie 2 razy lepszego prisona na gpu albo cube slima

To akurat bardzo dobry blok. Jest lepiej wykonany niz popularne homemade'y z forum i przede wszystkim zostawia miejsce na duze radiatory.

I paradoksalnie jesli dopuszczamy kupno na allegro to NAJTANSZY z blokow takiej klasy na gpu (50-60zl) i jest ich stosun kowo duzo wiec latwo dostac.

Chociaz kupno nowki za 144zl to jednak dosc drogo - przyznaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) czemu wybrales abadona (shitona) za 144zl :shock: za 100zl mialbys prawie 2 razy lepszego prisona na gpu albo cube slima (...)

To akurat bardzo dobry blok. Jest lepiej wykonany niz popularne homemade'y z forum i przede wszystkim zostawia miejsce na duze radiatory.

I paradoksalnie jesli dopuszczamy kupno na allegro to NAJTANSZY z blokow takiej klasy na gpu (50-60zl) i jest ich stosun kowo duzo wiec latwo dostac.

Chociaz kupno nowki za 144zl to jednak dosc drogo - przyznaje.

Shiton. Hmmm A na jakiej podstawie tak twierdzisz?

I ciekawe czy ceny konkurencji Mate'a byłyby nadal niższe gdyby jego konkurencja miała zarejestrowaną działalność i płaciła podatki i ZUS. Z szarą strefą trudno wygrać w walce na ceny .... :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi