Skocz do zawartości
AndyN

Opinie o ministrze edukacji - Romanie Giertychu

Rekomendowane odpowiedzi

przecież ;)

A problem z dzieciarnia jest tez taki, ze nie maja oni obecnie nawyu czytania, a ksiazke traktuja jak jakiegos najgorszego wroga. A potem chodzi po swiecie taki wtorny analfabeta, co w gimnazjum ledwo czytac potrafi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem absolwentem Politechniki Warszawskiej, pisałem jeszcze starą maturę ale jak słyszę o jakiejś amnestii dla maturzystów to mnie krew zalewa. Przecież to nie jest żadna pomoc dla maturzystów, żadne uczelnie państwowe nie akceptują takich świadectw (no chyba, że ktoś ma kasę na prywatne lub kończy edukację na takim wyzwaniu jakim jest matura). Za parę lat Giertych doprowadzi do tego, że młodzi ludzie (absolwenci) przestaną wyjeżdżać za granicę, ale nie dlatego, że u nas się coś poprawi tylko dlatego, że nie będą ich nigdzie chcieli. Bo kto zatrudni analfabetę rozumiejącego co trzeci czytany wyraz? A później są takie efekty:

Najfajniejsze jest to ze polska żadza ludzie którzy sami nie zdali matury (bo poco najwyżej z polski łajno sie zrobi) jak Sz P. CIOTA Lepper!! A Sz P . Wazniak Giertych ?? Brak słów. Może jeszcze polski podzieli nauka o czasownikach nauka o zaimkach itp. Płakać sie chce. " Wy wybraliście mistrzó polityki kaczora donalda i myszke miki ale daleko na do disnejlendu bo polityka ma 1000 patentów " Kto zna to sobie dospiewa Pozdr

I będzie takich dużo więcej :mur:

Poza tym ma to jeszcze jeden plus/szansa dla Giertycha. Dając maturzystom (którym intelekt lub niechęć do nauki nie pozwala zdać „normalnie”) maturę za darmo, zdobytą po minimalnym wysiłku, kształtuje społeczeństwo niedouczonych analfabetów, którzy będą skłonni na niego w przyszłości głosować.

Jeżeli swoją wypowiedzią uraziłem kogoś to przepraszam, nie taki miałem zamiar.

Mam tylko nadzieję, że większość ludzi okaże się mądrzejszych od naszych polityków i w razie niepowodzeń będą pisali maturę jeszcze raz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok stwierdziłem, że się wypowiem, bo w tym roku szkolnym jadę z maturą :]

1. Giertych miał parę normalnych pomysłów (można policzyć na palcach jednej ręki), które są do przyjęcia. Przykładem mogą być mundurki :] ale tylko takie jakie mają w japonii (inne jakoś mniej mi się podobają)

2. jestem w klasie maturalnej (jak napisałem wyżej) i właściwie co pare dni słyszę co mają nam zmienić na tej maturze. wtf? nie poto się 4 lata uczyłem do nowej matury, żeby mi teraz zmieniali... (to powinni użyć na klasach 1 LO i 1/2 technikum)

3. lekcja patriotyzmu... jej mówię nie... jak mam się zachowywać patriotycznie wobec takiego śmiesznego tworu, który jest nazywany IV RP?

kończe technikum, może studia, zarobie i wyjeżdżam...

4. lekcja religii... jak dla mnie powinno się pisać listę kto będzie chodził... mniej problemów...

5. +1 lekcja historii? ok może być :] mam fajnego historyka który tłumaczy prosto i wali prosto z mostu jeśli kiedyś jakiś władca zrobił coś głupiego albo coś, naprawdę jest mało osób, które tak interesująco prowadza lekcje (za historią średnio przepadam a u niego zawsze słuchałem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok stwierdziłem, że się wypowiem, bo w tym roku szkolnym jadę z maturą :]

1. Giertych miał parę normalnych pomysłów (można policzyć na palcach jednej ręki), które są do przyjęcia. Przykładem mogą być mundurki :] ale tylko takie jakie mają w japonii (inne jakoś mniej mi się podobają)

2. jestem w klasie maturalnej (jak napisałem wyżej) i właściwie co pare dni słyszę co mają nam zmienić na tej maturze. wtf? nie poto się 4 lata uczyłem do nowej matury, żeby mi teraz zmieniali... (to powinni użyć na klasach 1 LO i 1/2 technikum)

3. lekcja patriotyzmu... jej mówię nie... jak mam się zachowywać patriotycznie wobec takiego śmiesznego tworu, który jest nazywany IV RP?

kończe technikum, może studia, zarobie i wyjeżdżam...

4. lekcja religii... jak dla mnie powinno się pisać listę kto będzie chodził... mniej problemów...

5. +1 lekcja historii? ok może być :] mam fajnego historyka który tłumaczy prosto i wali prosto z mostu jeśli kiedyś jakiś władca zrobił coś głupiego albo coś, naprawdę jest mało osób, które tak interesująco prowadza lekcje (za historią średnio przepadam a u niego zawsze słuchałem)

1. Ta kończysz szkołę to nie będziesz miał mundurku ale postaw się w sytuacji innych <_<

2. zgadzam sie

3. Lekcja patriotyzmu? :lol: niedługo w tygodniu w szkole będzie 40h

4. no też się zgadzam

5. jak pkt. 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć :)

Pora na odświeżenie tematu

Słucham sobie dziś rano radia, były akurat wiadomości, a w nich: Roman Giertych ma zamiar wycofać ze szkół nauke o teorii ewolucji!

Jaki jest tego powód? A no taki, że on sam jest zwolennikiem teorii kreacjonizmu.

W radiu mówili też, że to rodzice mają decydować o tym czy ich dzieci bedą uczyły sie o ewolucji czy też nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć :)

Pora na odświeżenie tematu

Słucham sobie dziś rano radia, były akurat wiadomości, a w nich: Roman Giertych ma zamiar wycofać ze szkół nauke o teorii ewolucji!

Jaki jest tego powód? A no taki, że on sam jest zwolennikiem teorii kreacjonizmu.

W radiu mówili też, że to rodzice mają decydować o tym czy ich dzieci bedą uczyły sie o ewolucji czy też nie.

Nie Roman (syn) a ojciec Maciej (ojciec) profesor ...... dendrologii będący europosłem. I tam, w europarlamencie, rozgłasza swoje pomysły :blink: :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eh mam 15 lat i muszę wypowiedzieć się w tej sprawie. Otóż to co Pan Roman G wygłasza to jest niedopomyślenia w normalnym kraju. Przecież za wycofanie (a właściwie jej próbe) 1h wf-u odrazu powinni go zdjąć z tego stołka. Przecież ponad 80 % osób w moim wieku ma wady postawy i w przyszłości będzie miała przez to bardzo duże problemy (sam muszę chodzić na ćwiczenia korekcyjne). Powiem więcej, mało tego na lekcjach wf-u praktycznie nic się nie robi bo czy można nazwać grę w piłkę czymś co rozwija nasze ciało?? chyba nie.... na tych lekcjach powinno się ćwiczyć i ROZWIJAĆ swoje ciało a nie uwsteczniać !!.

Generalnie bardzo denerwuje mnie sprawa przemocy w szkole..... a pomysły Pana G. jeszcze bardziej ponieważ :

proste pytanie. Co da wsadzenie gościa do ośrodka w którym będa tacy sami jak on (a może nawet gorsi). JESZCZE bardziej go zdemoralizuje

Niestety to nauczyciele teraz doprowadzają do narastającej fali przemocy przez niereagowanie/banie się uczniów. Taki uczeń widzi, że może co chce robić na danej lekcji. Dam przykład na lekcji fizyki najgorsze osoby w szkole nawet nie pisną bo sie poprostu boją nauczyciela i jest spokój !!

Sam nie szanuje osób kpiących sobie z innych ludzi nie mających szacunku do nikogo oraz niczego

Powiem tak przemoc w szkołach była zarówno w latach 60tych jak i teraz (może troche większa) z ta różnicą, że w czasach komunizmu nie wolno było mówić o czymś takim, tak samo jak o narkomani czy innych problemach. Powiem więcej nie wolno było prasie wywnętrzać takich rzeczy bo to w głównej mierze prasa i telewizja rotrząsa te afery teraz.

sprawa następna. Bezsensowną rzeczą jest to, że niedługo będę musiał napisać egzamin gimnazjalny i nie mam możliwości sprawdzić swojej wiedzy w egzaminie próbnym. Dlaczego? otóż nikomu nie chce się go zrobić ! Ja naprzykład chciałbym wiedzieć z czym kuleje i co moge podciągnąć.

Nauczyciele którzy są zatrudniani są poprostu nieprzygotowani lub wogóle nie powinni uczyć

Przykład. Mój były nauczyciel Religi twierdzący, że kobiety powinny być bite bo bóg cierpiał za nas i teraz one powinny cierpieć i być zadowolone. lol?, żal.pl?

Nasza edukacja kuleje a będzie jeszcze gorzej jak ten człowiek zostanie na tym stanowisku !!

Edytowane przez Puchacz1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawa następna. Bezsensowną rzeczą jest to, że niedługo będę musiał napisać egzamin gimnazjalny i nie mam możliwości sprawdzić swojej wiedzy w egzaminie próbnym. Dlaczego? otóż nikomu nie chce się go zrobić ! Ja naprzykład chciałbym wiedzieć z czym kuleje i co moge podciągnąć.

To nie pierwszy rok jak ten egzamin jest, rozwiaz sobie tamte dla proby. Zawsze mozesz tez kupic ksiazke z przykladowymi zadaniami, a jak nie masz kasy sam to zrzucic sie na nia z kumplami. Jesli jestes ambitny i masz troche oleju w glowie, sprobuj rozwiazac podstawowe matury. Te podstawowe poziomem jakos strasznie nie odbiegaja od testu jaki bedziesz mial.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no co wy nie ma próbnego? :lol: :lol: Romuś wymiatasz :mur:

no co ty tówj nauczyciel od religii naprawdę tak mówi? mamy następnego ministra edukacji :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja 2 lata temu tez nie miałem próbnego i żyje

szkoła i nauczyciele to olali ;)

fajnego masz katechete :lol: powiedziałbym takiemu co o nim myśle, nagrałbym jego wypowiedzi i do kuratorium.

Edytowane przez pain.exe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najgorsze jest to, że gość kiedyś ławką rzucił z nerwów na ucznia !

naszczęście już nas nie uczy :)

Z kolei kiedyś nauczyciel od WFu wybił moją głową szybę - na szczęście nic mi nie było

Gościu zapłacił za szybę, ale go nie wyrzucili :-|

A odnośnie Romka:

Ja się boje zero tolerancji, że mnie gdzieś wsadzi czy będę musiał WCty myć, bo do osób 'grzecznych' nie należę ;)

AragornPL oczywiscie za brak trampek nie?

Nie, troche gościa zdenerwowałem, ale nie powinien aż tak zareagować Edytowane przez AragornPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak nie umiecie walczyć o swoje to dalej waszymi glowami beda wybijac szyby i rzucać w was stolikami - dzięki mnie paru nauczycieli i pracowników szkoły miało nieźle przechlapane - bo sie nie bałem postawic i isc z tym gdzie trzeba. Jak teraz byle nauczycieli wami pomiatają to nie chce mówić co będzie w przyszłości

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ja chodzilem do szkoly podstawowej to tez byly elementy przemocy, ale nauczyciela kazdy szanowal bo wiedzia ze moze go wyslac do woznego na lanie. Teraz nic nie mozna zrobic bo zaraz nauczyciel ma problemy. A co zrobic z kretynami, ktorzy chodza do szkoly tylko po to zeby robic zadymy?

Puchacz1 pojdziesz na uczelnie i bedziesz prosic o probne egzaminy, potem pojdziesz do pracy i bedziesz prosic o probne rozmowy kwalifikacyjne nie? Jaaasne. Nie wiem jak bylo w latach 60, ale wiem jak w 80. NIe bylo mowy o takim zachowaniu dzieci jak teraz.

AragornPL oczywiscie za brak trampek nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość hooded man

Nie lubie giertycha tak samo jak leppera. Jedyna rzacz giertycha jaka popieram to walka z chamstwem i przemoca w szkolach. Uwazam jedynie ze giertych nie robi tego z nalezyta determinacja. Zamiast stowrzyc przepis ktory pozwoli wywalic na zbity pysk ze szkoly malych zwyrodnialcow (g0wno mnie obchodzi co sie bedzie z nim dzialo - moze sie stoczyc do rynsztoka) to jakies schroniska mlodzierzowe, gdzie beda male grupy uczniow i dodatkowe zajecia pozalekcyjne.

Do cholery to niektorzy bogaci rodzice posylaja swoje dzieci do takich szkol i placa za to niezla kase!! A giertych bedzie tak "karal" tych malych bydlakow??

Nastepna paranoja to ci wszyscy pusci psycholodzy ktorzy juz dawno nie maja kontaktu z rzeczywistoscia tylko czytaja nastepna ksiazke "i sie kur@# czuja zdrowi" jak to spiewa kazik.

Nie kumaja ze bez OSTRYCH SANKCJI KARNYCH NIGDY nie bedzie dyscypliny. Gownarzeria w wieku gimnazjalnym juz tak wlazla na glowy nauczycielom (ktorzy sa bezsilni jak male dzieci) ze potrzebne sa MOCNE NARZEDZIA PRAWNE w rekach nauczycieli, zeby mogli zlapac ta bande za pysk i sprowadzic na ziemie (poprawczakow)

demokracja? W szkole? DO NAUKI !!! A bo uczen to a bo tamto, a to mu wolo, tamto tez, nie mozna krzyknac - PA-RA-NO-JA

A juz krew mnie nagla zalewa jak slysze ze tych 3 bandytow ktorzy rozebrali ta kolezanke usprawiedliwia sie w ten sposob ze to nie jest ich winaaa, ze to szkooola, ze telewizja, - no ku#$@ wszyscy winni dookola tylko nie te szumowiny. I to psycholodzy takie brednie opowiadaja. Nikt nie rozumie tego ze te bekarty mialy po 14 lat i DOSKONALE wiedzialy co robia, maja w glowach mozgi a nie g0wno i oskonale wiedzieli co sie kroi. Jeszcze filmowali to telefonem. Wg mnie powinni byc zamknieci w poprawczaku do 18 roku zycia za takie cos, a pozniej po osiagnieciu pelnoletnosci od razu przeniesieni do wiezienia.

Jak by zaczely obowiazywac jakies sankcje i zaczely przychodzic listy z pierdla do kolegow i rodziny to by sie takie numery skonczyly momentalnie.

Edytowane przez hooded man

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO powinno sie usunac zapis o obowiazku szkolnym - dostalby jeden z drugim wilczy bilet i skonczyl edukacje na 1. klasie gimnazjum, to potencjalni nasladowcy by moze pomysleli, czy chca potem kopac rowy do konca zycia.

Po prostu w szkolnictwie jest potrzebny oswiecony zamordyzm - zaden inny ustroj sie nie sprawdzi IMO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram ten cały program, może nie w całości, ale jednak

U mnie na lekcji nauczycielka ZA NIC ma sobie, że uczeń łazi po klasie, wali pstryki, rzuca czymś, rozmawia przez telefon, i to jest 1 uczeń, i tak na każdej lekcji...

A czym się zasłaniają ? Że ma ADHD, ale ponoć to przepisy tej choroby są takie beznadziejne, że to go usprawiedliwia

Nauczyciel mu nic nie zrobi, bo ? Przyjdzie tatuś, który niedawno wrócił z więzienia za zabójstwo (opowiadam o moim "koledze"), porozmawia z dyrektorką i nauczycielka będzie miała kiepsko, bo coś zrobiła uczniowi

Wyrzucić go ze szkoły ? I co to da, skoro tatuś po więzieniu, nie pracujący, kupuje BMW, synkowi nowy telefon za tysiaka, i może mi ktoś powie, że to z zasiłku... Synek przejmuje "interes" po tacie i lecimy dalej, aż do jego syna, syna jego itd

Przydałoby się takie małe zero tolerancji...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość hooded man

wywalenie na zbity pysk kogos ze szkoly nic nie da, jedynie zwiekszy przestepczosc, margines spoleczny oraz rzesze ludzi pobierajaca zasilek i inne "dotacje"

Oczywiscie ze tym bandytom to tylko ulatwi zejscie na zla droge, ale wiesz co? WALIC TO! Najwazniejsze jest wg mnie izlolowanie takich szmat od normalnych dzieci ktore chca sie uczyc w szkole a nie byc terroryzowane przez zwyklych mlodocianych bandytow! Jedyna metoda to policja na wiekszym budzetem angazujaca sie w srodowiska lokalne i pilnujaca takich gagatkow wywalonych ze szkoly, przeciez nie przesadzajmy to nie bedzie cale morze ludzi, poza tym jeszcze raz powiem ze OSTRA I BEZLITOSNA prewencja przyniosla by rezultaty natychmiast. W nastepnych latach to by juz bylo znikomy ulamek.

Malo tego ja bym kazdemu wywalonemu ze szkoly kazal sie co tydzien meldwac na komendzie i mu obroze na noge zalozyl zeby bylo wiadomo gdzie sie blaka.

Mnie naprawde rozbraja ta chec komunistow do chronienia tych zwyrodnialcow. Jak sie slucha tej babki z SLD ktora mowi ze przez kary to nie droga i ze trzeba rozmawiac to ja leze i kwicze. Powinna isc i porozmawiac z nimi. Jak by wyszla by bez stanika i okrakiem to by moze sie zastanowila jeszcze raz nad "karami"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu w szkolnictwie jest potrzebny oswiecony zamordyzm - zaden inny ustroj sie nie sprawdzi IMO.

O wlasnie. Tylko zeby nie bylo jak w 'reklamie' gejtycha - dlugie wlosy czy skora to jestes do odstrzalu, tylko za faktycznie lamanie regulaminu i po prostu przestepstwa. Po prostu traktowac jak innych ludzi a nie nietykalne krowy 'bo nie maja 18 lat'.

Z takich przykladowych [ciach!]l:

Za rozmowe przez tel podczas jazdy autem wala mandaty, dlaczego nie karac za uzywanie na lekcji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzicie kwestia szkoły... w gim to może i tak było ale w szkołach średnich zawsze tak jest że są z ludźmi na poziomie i z ludźmi z marginesu... ja mam akurat szkołę gdzie rzeczy o których piszecie nie mają miejsca i boję się że przez ten program będą chcieli jeszcze "polepszyć" szkołę... jak w reklamie (metalem nie jestem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat trochę odszedł od tematu:), wiecie co mam na myśli, ale myśl przewodnia pozostaje ta sama, GIERTYCH MUSI ODEJŚĆ!! Co do przemocy w szkołach to jest faktycznie źle, i czasem jak widzę lub słyszę co się wyrabia w szkołach, to wziąłbym gnoja i tłuk dotąd, aż powiedziałby, że zrozumiał, że postąpił źle. Ale to tylko w pierwszej chwili, potem myślę że to nie ma sensu, trzeba by spróbować z nim porozmawiać, a jeśli to nie przyniosłoby efektu, to dopiero wtedy manto czy surowa kara. Można to streścić tak, że dałbym dzieciakom 2 szansę, jak je nie wykorzystają, to muszą ponieść tego konsekwencje. Mieszkam na wsi, gdzie jest gimnazjum, zjeżdża się tam bydło z całej gminy i jak widzę takiego pozera w dresie który idzie chodnikiem jakby miał metr szerokości i chce mnie "pociągnąć z bara" bo idę chodnikem, to mnie krew zalewa, a że jestem duży i dobrze zbudowany to źle się to dla niego kończy. I z takimi trzebaby naprawdę zrobic porządek. Mam brata młodszego o 10 lat, i za dwa lata będzie w gimnazjum, aż się boję pomyśleć co będzie. Co do reklamy w telewizji, to się strasznie wkurzyłem, bo Giertych nawołuje wyraźnie do nietolerancji, czy to że noszę długie włosy, skórę i zarost to znaczy że jestem zły i trzeba mnie odizolować? I to ma być autorytet? :mur: Apropo kwestionowania teorii ewolucji, to nie jest tak, że Giertych całkowicie ją odrzuca, po prostu twierdzi, że teraz nie pochodzimy od małpy a od kaczki :lol2: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka dłuższa moja opinia ;).

,,Zero Tolerancji” to program ministra edukacji Romana Giertycha. Został on przedstawiony w Gimnazjum nr 2 w Gdańsku. W szkole tej uczyła się Ania, gimnazjalistka prześladowana przez kolegów z klasy, która popełniła samobójstwo. Program ten zakłada między innymi umocnienie pozycji dyrektora szkoły, wprowadzenie godziny bezpieczeństwa dla nieletnich, wprowadzenie kar społecznych dla krnąbrnych uczniów, skierowanie do ośrodka wychowawczego młodzieży sprawiającej problemy wychowawcze, zakaz używania telefonów komórkowych na lekcji, wprowadzenie mundurków szkołach. Ponadto minister zapowiedział, że będzie wprowadzona odpowiedzialność osób, które podały nieletnim alkohol i policja i straż miejska będzie informować rodziców o wagarach.

Program ten wzbudza mnóstwo kontrowersji, podobnie jak sama postać Romana Giertycha i głoszone przez niego poglądy. Dla przypomnienia warto dodać, że 2 grudnia 1989 r Roman Giertych reaktywował Młodzież Wszechpolską, organizację, która rzekomo ma na celu „wychowanie członków w duchu wartości narodowych i uważanych przez siebie za katolicki” a w rzeczywistości szerzy nienawiść, zaś wielu jej członków jest neofaszystami. MW posługuje się wulgarnym, obraźliwym i agresywnym językiem, nazywając środowiska homoseksualne mianem „pedałów”, „degeneratów i zboczeńców” czy ,,pederastów”. Wielokrotnie jej członkowie dawali zły przykład, w prasie ukazane były faszystowskie gesty jej działaczy w restauracji. Ostatnio w mediach ukazany był film z „pikniku wszechpolaków”, na którym Leokadia Wiącek, asystentka europosła Macieja Giertycha wymachiwała ręką w faszystowskim pozdrowieniu wraz ze swymi kompanami na tle płonącej swastyki. Roman Giertych „umywając ręce” zwolnił ją dyscyplinarnie z pracy. Nie do pomyślenia jest taka sytuacja w demokratycznym kraju z ambicjami, w którym przyzwala się na takie ekscesy. To źle świadczy o nas i na arenie międzynarodowej zostaje zauważone. Uważam, że MW powinna zostać zdelegalizowana. W demokratycznym kraju, który chce być szanowany i ma ambcje, taka organizacja nie powinna poprostu istnieć.

Minister edukacji znany jest z „niecodziennych” pomysłów. Jednym z nich jest zakaz używania telefonów komórkowych w szkołach. Absolutnie się z tym nie zgadzam, mamy XXI wiek, technologia stale idzie naprzód, świat nie zatrzymał się w czasie. Człowiek dąży ku „nowoczesności”, wielu ludzi nie może wyobrazić sobie życia bez internetu, telefonu, telewizji. Jesteśmy od tego uzależnieni. Śmiem twierdzić, że telefon komórkowy jest rzeczą niezbędną do funkcjonowania w dzisiejszym świecie. Ułatwia komunikację, pozwala załatwić pewne sprawy bez straty czasu i zbędnych formalności. Każdy człowiek doskonale o tym wie. Owszem telefonów komórkowych nie powinno używać w czasie lekcji i wszyscy o tym doskonale wiedzą i się do tego stosują. Prace społeczne za złe zachowanie dla młodzieży szkolnej to kolejny punkt programu ministra. Uważam, że one nie przyniosą zamierzonych skutków, wręcz odwrotnie, spowodują fale niechęci.

Kolejnym bezsensownym z mojego punktu widzenia jest chęć wprowadzenia „godziny bezpieczeństwa dla nieletnich”. Nie żyjemy w państwie totalitarnym, gdzie państwo kontroluje życie obywatela, więc do mnie ten argument nie trafia. Może jeszcze wprowadźmy godzinę policyjną? Policja ma spisywać każdą młodą osobę i odwozić do domu, bądź innej wymyślonej przez ministra instytucji? Nie tędy droga. Uważam, że młodzieży powinno zapewnić się różne formy rozrywki. Owszem alkohol, narkotyki i wszelkiego rodzaju używki będą kusić młodzież, ponieważ zakazany owoc smakuje najlepiej. Z narkotykami, przemocą, agresją trzeba walczyć, ale godzina bezpieczeństwa niczego moim zdaniem nie zmieni. Niewykluczone, że młodzież może zbuntować się jeszcze bardziej. Do kradzieży, rozbojów, chuligaństwa dochodzi każdego dnia i będzie dochodzić. Możemy tylko zahamować ten proces. Dlaczego w naszym kraju nie buduje się skateparków, domów kultury, stadionów, basenów i innych obiektów sportowych? Nie dba się o popularyzację sportu w naszym kraju nie mamy obiektów, nie mamy praktycznie niczego co by mogło zaciekawić młodzież. Dlaczego dochodzi do rozbojów, kradzieży, gwałtów? Uważam, że winę ponoszą wszyscy, zaczynając od rodziców, a skończywszy na rządzie. Rodzice powinni wpajać swojemu dziecku najważniejsze wartości, utrzymywać z nim dobry kontakt, ale w dzisiejszych czasach, w których liczy się pieniądz, zyski, kariera rodzice nie potrafią sobie ze wszystkim poradzić. Ludzie są coraz bardziej obojętni, zaczyna nas ogarniać znieczulica. Każdy człowiek potrafi mówić, lecz zrobić coś jest już trudniej. Słowa nic nie znaczą. Młodych powinno czymś się zająć, żeby nie dochodziło do takich strasznych rzeczy, do jakich dochodzi. Szkoły powinny być otwarte w weekendy, by młodzież mogła przyjść, spotkać się, zagrać w jakąś zespołową grę. Dzisiejszy świat jest tak skonstruowany, że ciekawość przeradza się w zazdrość, a zazdrość rodzi gniew, a gniew rodzi pragnienie, a pragnienie rodzi chęć dominacji, a chęć dominacji rodzi niepokój, niepokój rodzi wojnę, wojna rodzi zniszczenie, zniszczenie zaś rodzi cierpienie i tak w kółko... Smutne, ale prawdziwe niestety. Wszyscy muszą się zastanowić nad tym problemem i odpowiedzieć sobie sami, bo inaczej żadna pojedyncza osoba niczego nie zmieni.

Następnym pomysłem Romana Giertycha budzącym skrajne wątpliwości jest zniesienie teroii ewolucji. A dlaczego? Ponieważ minister jest jej przeciwnikiem i jego zdaniem teoria kreacjonizmu jest jedyna i słuszna. Wniosek z tego taki, że minister jest niepoprawnym chrześcijaninem. Kościół Katolicki wypowiedział się na ten temat i połączył obie te teorię. Dla mnie zastanawiające jest to, czy minister ma tego świadomość. Być może ma, ale to jego wewnętrzne „ja” podpowiada mu, że teoria ewolucji jest niepoprawna. Roman Giertych opowiada się również za wprowadzeniem wychowania patriotycznego. Uważam, że jest to kolejny absurdalny pomysł, pozbawiony sensu. Patriotyzm to system wychowania i pewnych postaw nie da się wdrążyć u człowieka, ponieważ każdy kieruje się swoimi przekonaniami. Rodzice powinni wpoić w nas patriotyzmu i sami powinniśmy sobie uświadomić pewne sprawy. Rodzice powinni być nauczycielami patriotyzmu. Szkoła powinna nam w tym pomóc, pokazać przykłady, ale nie uczyć i wdrażać czegoś na siłę. Patriotyzmu nie da się nauczyć w szkole.. Każdy człowiek ma inne poglądy na pewne sprawy i nie godzę się na żadne „giertychowskie wychowanie w duchu patriotyzmu”. Roman Giertych, widocznie nie rozumie artykułu 29, bądź go źle interpretuje.

Art. 14. Konwencji o prawach dziecka

1. Państwa-Strony będą respektowały prawo dziecka do swobody myśli, sumienia i wyznania.

Art. 29. Konwencji o prawach dziecka

1. Państwa-Strony są zgodne, że nauka dziecka będzie ukierunkowana na:

c) rozwijanie w dziecku szacunku dla jego rodziców, jego tożsamości kulturowej, języka i wartości, dla wartości narodowych kraju, w którym mieszka dziecko, kraju, z którego dziecko pochodzi, jak i dla innych kultur;

W planie „Zero tolerancji” zawarty jest projekt izolacji młodzieży „niedostosowanej społecznie”, z którymi szkoły mają problemy wychowawcze. Uważam, że umieszczenie młodych ludzi w ośrodkach „wsparcia wychowawczego” (we wrześniu 2007 r. ma powstać taki ośrodek) i podzielenie ich na grupy męskie i żeńskie jest poważnym nadużyciem.

Art. 29. Konwencji o prawach dziecka

1. Państwa-Strony są zgodne, że nauka dziecka będzie ukierunkowana na:

d) przygotowanie dziecka do odpowiedniego życia w wolnym społeczeństwie, w duchu zrozumienia, pokoju, tolerancji, równości płci oraz przyjaźni pomiędzy wszystkimi narodami, grupami etnicznymi, narodowymi i religijnymi oraz osobami rdzennego pochodzenia;

Jestem przeciwny jakiemukolwiek izolowaniu młodzieży. Młodzież powinna wychowywać się razem. Nie należy izolować i odcinać od świata młodych ludzi. Uważam, że trzeba okazać im cierpliwość i chęć zrozumienia ich problemów. Trzeba umieć wyciągnąć pomocną dłoń, zająć czymś młodzież, zastąpić pustymi słowami i obietnicami czyny. Nie wolno zamykać się na młodzież, z góry mówić, że są źli. Człowiek nie rodzi się zły, zły staje się pod wpływem wielu czynników. Młodzież to przyszłość kraju. Trzeba zapewnić młodym dobre warunki do rozwoju, wyrównać szanse na naukę, zdobywanie wiedzy, nowych umiejętności przydatnych w dorosłym życiu. Z młodzieżą trzeba umieć porozmawiać, współpracować. Bo tylko współpraca przynosi korzyści. Owszem jest młodzież zdegenerowana doszczętnie, której trudno jest pomóc. Więc musimy wyciągnąć pomocną dłoń do młodzieży, póki nie jest za późno.

Mundurki są kolejnym pomysłem Romana Giertycha. Uważam, że ten pomysł jest dobry. Tylko nie podoba mi się argumentacja ministra, który mówi, że dzięki mundurkom, ze szkoły pozbędziemy się dilerów narkotyków. Nikt w szkole nie będzie prowokował strojem i wyróżniał, przez co znikną różnice pomiędzy młodzieżą uboższą i tą bogatszą. Przynajmniej wszyscy będą równi. Rzeczą o której warto wspomnieć jest monitoring w szkołach. W budżecie mamy ogromne dziury, a rząd chce zafundować w szkołach nowoczesne kamery itp. Przecież to jest niedorzeczne. Monitoring co najwyżej pozwoli zachować w szkołach spokój, ale po za szkołą i tak będzie niebezpiecznie. Handel narkotykami, rozboje, chuligaństwo, tak jak były, tak będą obecne na ulicach. Możemy temu zapobiec wspólnymi siłami, nie będąc obojętnym.

Odnoszę wrażenie, że młodzież nie rozumie ministra edukacji i minister edukacji nie rozumie problemów współczesnej młodzieży. Minister edukacji nie poda się do dymisji, jestem o tym przekonany. Roman Giertych dalej będzie zaskakiwał nas swoimi „pomysłami” budzącymi wątpliwości. Ale taka jest demokracja, wszystko jest w naszych rękach. Jak widać musimy się jeszcze nauczyć demokracji, by takie „przypadki” jak pan Giertych wyeliminować z życia politycznego. Dziwny jest nasz kraj, w restauracjach kelnerzy mówią po francusku, młodzież włada językiem angielskiem a politycy potrzebują tłumacza. Powyższe argumenty świadczą o tym, że jestem całkowitym przeciwnikiem programu ,,Zero tolerancji”.

Są tylko dwie rzeczy nieograniczone: wszechświat i głupota ludzka. Z tym, że co do tego pierwszego nie mam pewności. - Albert Einstein

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ja dorzucę kilka zdań od siebie :D

Zakaz używania telefonów – no sorry ale po co dzieciakowi który siedzi w szkole telefon ? załatwia interesy czy co? :blink: Służy mu wyłącznie do zabawy do wszystkiego poza nauka.

Prace społeczne – nikomu nic się nie stanie jak pozamiata liście, może następnym razem pomyśli za nim coś zrobi

Godzina bezpieczeństwa/policyjna czy jak ją tam nazwa - moim zdaniem powinna obowiązywać do 16 roku życia w czasie roku szkolnego, co niby taki g_wniarz ( bez urazy dla młodszych na forum ale dla mnie takie osoby to dzieci ) ma robić poza domem o tej porze ? raczej nic pożytecznego,

„Niewykluczone, że młodzież może zbuntować się jeszcze bardziej.” O ta bójmy się młodzieży i pozwalajmy na wszystko

Budowa skateparków i innych miejsc – oczywiste że trzeba zrobić miejsca gdzie poza szkoła będą mieli zajęcie, chyba każdy się z tym zgodzi,

Teoria ewolucji – jakoś nie przypominam sobie żeby Roman Giertych chciał ją obalić o ile już to jego ojciec zaczął coś wymyślać że jest nie prawdziwa

Izolowanie trudnej młodzieży – dać mu drogą szanse jeśli nie pomoże to wysłać gdziekolwiek, dla mnie może pracować kamieniołomach zniknąć z tego świata, jak się w szkole trafia jakiś debil którego nikt nie potrafi wychować terroryzuje całą szkołę to przez takiego delikwenta nie będzie cierpieć 1000 innych dzieciaków.

Monitoring – w szkołach których jest dużo trudnej młodzieży to dlaczego by nie jeśli pomoże to paru osobą uniknąć buta na twarzy/gwałtu

Mundurki – powinny być jakoś nie przeszkadzają w innych krajach tylko u nas niektórym bo to wymyślił Giertych to musi być złe z założenia

Dla mnie nauka powinna być obowiązkowa do 14 roku życia ( żeby tylko nauczyć czytać i pisać ) ktoś kto by stwarzał za duże problemy został by wywalony ze szkoły i robiłby później za białego murzyna. Teraz dyrektorzy/nauczyciele nic nie mogą zrobić z takim delikwentem nie wyrzucą go ze szkoły bo muszą mu zapewnić inną szkołę i zazwyczaj właśnie przepchają go jakoś z klasy do klasy a on niszczy całe środowisko, może jakby kilku wyleciało o by ludzie bardziej szanowali możliwość edukacji.

Jedno jest dla mnie pewnie młodzieży przyda się trochę dyscypliny, rozmowy były do tej pory i jakoś nic z nich nie wynikło. Tak jak to było z chuliganami na stadionach w Anglii wprowadzenie surowych kar/szybkich sądów doprowadziło do tego że dzisiaj pięknie się ogląda takie stadiony a nie jak u nas obozy koncentracyjne, wiec nikt mi nie powie że karami niczego się nie zdziała. Jak już ktoś wspomniał mnie tez rozwala gadanie szczególnie członków SLD że z młodzieżą trzeba rozmawiać dać szanse OMG :mur: ale ci ludzie zapominają chyba ze ponad rok temu to oni byli u władzy i poza wprowadzeniem gimnazjów to nic kompletnie nie zrobili. W Polsce taka polityka jeśli pomysł jest z innej partii i nawet jeśli jest dobry to go nie można popierać trzeba wymyślać milion złych argumentów żeby jakaś partia nie zyskała na popularności dzięki nowemu pomysłowi. Dla mnie może Rydzyk/Żyd/MocherowaBabcia/Lepper czy ktokolwiek inny wymyśli nową ustawę i jeśli będzie dobra to będę ja popierał.

Ps. nienależne do LPR/MW i leje na polityków ale jeśli ktoś daje jakąś sensowną propozycje to czemu by jej nie popierać bez względu kto to jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość hooded man

_Rebel_ twoj avatar mi sie BARDZO podoba :-)

sorry za to OT ale nawet moderator to chyba przyzna ;) musialem go skomentowac po prostu :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ja dorzucę kilka zdań od siebie :D

Zakaz używania telefonów – no sorry ale po co dzieciakowi który siedzi w szkole telefon ? załatwia interesy czy co? :blink: Służy mu wyłącznie do zabawy do wszystkiego poza nauka.

Prace społeczne – nikomu nic się nie stanie jak pozamiata liście, może następnym razem pomyśli za nim coś zrobi

Godzina bezpieczeństwa/policyjna czy jak ją tam nazwa - moim zdaniem powinna obowiązywać do 16 roku życia w czasie roku szkolnego, co niby taki g_wniarz ( bez urazy dla młodszych na forum ale dla mnie takie osoby to dzieci ) ma robić poza domem o tej porze ? raczej nic pożytecznego,

„Niewykluczone, że młodzież może zbuntować się jeszcze bardziej.” O ta bójmy się młodzieży i pozwalajmy na wszystko

Nie chodzi o to, że się boimy młodzieży. Nie wszyscy są źli, ale musimy wymyślić odpowiedni system, a to co proponuje minister od siedmiu boleści jest żałosne. Czy ty myślisz, że wprowadzenie godziny bezpieczeństwa coś da? Jak młodzi chleją, jarają, ćpają, tak i będą to robić, tylko za dnia. Policja powinna patrolować ulice a straż miejska, zamiast zakładać bezsensowne blokady i wypisywać mandaty też powinna rzucić okiem na dzielnice. Takie są czasy, rodzice zajęci robieniem kariery, nie potrafią dopilnować szczyla i od tego się to zaczyna. A w gimnazjach co się dzieje? Jaranie na przerwach, bójki, szamotaniny. A nauczyciele udają, że nie widzą, bojąc się zareagować. Nie żyjemy w państwie totalitarnym, tylko demokratycznym. A prace społeczne to prędzej dla więźniów, którzy siedzą na [gluteus maximus]ch i nic nie robią, śmiejąc się z całego systemu. Więźniowie mają co jeść, gdzie spać, a wielu młodych ludzi nie ma takich "luksusów". Więc coś jest chyba nie tak, nieprawdaż? Policja powinna zająć się przestępcami, zwalczać dilerów, na granicach powinno się dokładniej wszystko sprawdzać, zatrudnić więcej celników itp i usprawnić wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Policja i tak spisuje wieczorami wiec w sumie nic by się nie zmieniło. Nie chodzi mi o to że maja po 22 robić polowanie na młodzież jak w czasie jakieś wojny domowej, tylko jeśli spiszą kogoś małoletniego to dostało się za to rodzicom że nie pilnują swoich dzieci. W paru procentach to na pewno przyczyni się do lepszego pilnowania swoich dzieci zwłaszcza w nocnych porach jeśli takim rodzicom za nieopłacone mandaty będzie wisiał komornik nad głową

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi