Nawi Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 Witam zastanawiam sie jak ma byc ulozony HDD w budzie, ja mam ulozony jak na 1 rys czyli nizej troszke od srodka wentyla co go chlodzi, czy tak ma byc czy ma byc wyzej jak na rys 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 W zasadzie różnicy pomiedy tymi dwoma systemami niema.Tylko jesli ułozysz HDD po srodku wentyla i w bezpośredniej jego bliskości to mozesz troche zakłucic przepływ powietrza w obudowie.Jesli dodtakowo jest to mały wentylator(80mm,92mm)to rzeczywiscie moze to spodwodowac jakies problemy w obiegu. Ja mam tak jak na przykładzie 1 ale dysk jest oddalony od wentylatora o kilkanascie centymetrów tak aby nie wial bezpośrednio na dysk.Wentylator to Fander 120mm skrecony na 800rpm.Temp dysku to teraz 36*C w IDLE-Hitachi Deskstar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nawi Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 ja zrobilem cos takiego do dysku: wentyl ma 80 mm, bo w Modecom winnerze niestety wiekszego nie da rady, odleglosc od wentyla do dysku ok 7-10 cm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 @Nawi: szczerze mówiąc zadajesz kolejne pytanie, na które odpowiedź można znaleźć na forum. W praktyce nie ma większego znaczenia którą opcję wybierzesz, teoretycznie (ale tylko teoretycznie) sposób #1 jest lepszy - dysk nie znajduje się w "martwym punkcie" wentylatora (tam, gdzie silnik). 80 mm jako nawiew na dysk wystarczy, ważne żeby cokolwiek poruszało powietrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 26 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2006 W sumie biorąc rzecz na logikę drugie rozwiązanie nie jest wcale gorsze. Tzn wentyl dmucha jednoczesnie na górę s spód hdd'ka. Zreszta najlepiej jak sam sprawdzi które rozwiązanie lepiej się sprawuje u niego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...John Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 W sumie biorąc rzecz na logikę drugie rozwiązanie nie jest wcale gorsze. Tzn wentyl dmucha jednoczesnie na górę s spód hdd'ka. Zreszta najlepiej jak sam sprawdzi które rozwiązanie lepiej się sprawuje u niego.A najlepszym rozwiązaniem jest nadmuch od dołu, botam są przeważnie żeberka zrobione aby sprawnie oddawał ciepło, no w dolnej podstawce jest zamontowane główne źródło ciepła czyli silnik. Dmuchanie na top nie bardzo ma sens, gdyż w wielu dyskach jest on oddzielony gąbką od reszty dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 To w takim razie obruc dysk do góry nogami i niech wieje dalej na top.Ja ze swoim WD80Jb robilem rozne cuda-pion,do góry nogami itd. i nic nigdy sie nie stało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 To w takim razie obruc dysk do góry nogami i niech wieje dalej na top.Ja ze swoim WD80Jb robilem rozne cuda-pion,do góry nogami itd. i nic nigdy sie nie stało. Co Ty mowisz odwrocic dysk?? :mur: 7 Poprawnie mocuj swój dysk twardy Kiedy kupujemy nowy dysk, najczęściej nie korzystamy z pomocy serwisu w celu zamontowania "twardziela" w pececie, lecz decydujemy się na własnoręczny montaż urządzenia. Pamiętajmy, że sposób mocowania dysku ma olbrzymi wpływ na jego żywotność, a tym samym na bezpieczeństwo przechowywanych przez nas danych. Nie wolno nam zapomnieć, że dysk powinien być umieszczony w obudowie komputera poziomo, etykietą ku górze. Jeśli zdecydujemy się na montaż dysku twardego pionowo, sami skrócimy jego żywotność o 30%. Choć nie jest to dobre rozwiązanie, jest ono dopuszczalne przez producentów dysków twardych. Największym błędem jest zamocowanie dysku odwrotnie (etykietą do dołu). W takiej sytuacji żywotność dysku skraca się dziesięciokrotnie http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/sub/articlear_69785.html [dzieki TPC] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 (edytowane) Co Ty mowisz odwrocic dysk?? :mur: http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/sub/articlear_69785.html [dzieki TPC] Ciekaw jestem z kad maja takie dane.Ktos testował zużycie dysku w takiej pozycji przez pare lat? :lol: Bo jesli tak to moj dysk powienien juz dawno wyzionąć ducha.Moj dysk pracował tak przez 2 lata(do góry nogami) i jakos nic mu sie nie stało co oczywiscie nie przesądza tego, co by było za kolejne 2 lata :wink: Jedno wiem napewno-dyski WD sa naprawde niezniszczalne. Edytowane 28 Czerwca 2006 przez JejoX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psychodeliczny Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 Ciekaw jestem z kad maja takie dane.Ktos testował zużycie dysku w takiej pozycji przez pare lat? :lol: Bo jesli tak to moj dysk powienien juz dawno wyzionąć ducha.Moj dysk pracował tak przez 2 lata(do góry nogami) i jakos nic mu sie nie stało co oczywiscie nie przesądza tego, co by było za kolejne 2 lata :wink: Jedno wiem napewno-dyski WD sa naprawde niezniszczalne.Żebyś się nie zdziwił... Tego życzę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...