Skocz do zawartości
Nawi

Jakie Ulozenie Hdd W Budzie

Rekomendowane odpowiedzi

W zasadzie różnicy pomiedy tymi dwoma systemami niema.Tylko jesli ułozysz HDD po srodku wentyla i w bezpośredniej jego bliskości to mozesz troche zakłucic przepływ powietrza w obudowie.Jesli dodtakowo jest to mały wentylator(80mm,92mm)to rzeczywiscie moze to spodwodowac jakies problemy w obiegu.

Ja mam tak jak na przykładzie 1 ale dysk jest oddalony od wentylatora o kilkanascie centymetrów tak aby nie wial bezpośrednio na dysk.Wentylator to Fander 120mm skrecony na 800rpm.Temp dysku to teraz 36*C w IDLE-Hitachi Deskstar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Nawi: szczerze mówiąc zadajesz kolejne pytanie, na które odpowiedź można znaleźć na forum. W praktyce nie ma większego znaczenia którą opcję wybierzesz, teoretycznie (ale tylko teoretycznie) sposób #1 jest lepszy - dysk nie znajduje się w "martwym punkcie" wentylatora (tam, gdzie silnik). 80 mm jako nawiew na dysk wystarczy, ważne żeby cokolwiek poruszało powietrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie biorąc rzecz na logikę drugie rozwiązanie nie jest wcale gorsze. Tzn wentyl dmucha jednoczesnie na górę s spód hdd'ka. Zreszta najlepiej jak sam sprawdzi które rozwiązanie lepiej się sprawuje u niego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie biorąc rzecz na logikę drugie rozwiązanie nie jest wcale gorsze. Tzn wentyl dmucha jednoczesnie na górę s spód hdd'ka. Zreszta najlepiej jak sam sprawdzi które rozwiązanie lepiej się sprawuje u niego.

A najlepszym rozwiązaniem jest nadmuch od dołu, botam są przeważnie żeberka zrobione aby sprawnie oddawał ciepło, no w dolnej podstawce jest zamontowane główne źródło ciepła czyli silnik. Dmuchanie na top nie bardzo ma sens, gdyż w wielu dyskach jest on oddzielony gąbką od reszty dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To w takim razie obruc dysk do góry nogami i niech wieje dalej na top.Ja ze swoim WD80Jb robilem rozne cuda-pion,do góry nogami itd. i nic nigdy sie nie stało.

Co Ty mowisz odwrocic dysk?? :mur:

7 Poprawnie mocuj swój dysk twardy

Kiedy kupujemy nowy dysk, najczęściej nie korzystamy z pomocy serwisu w celu zamontowania "twardziela" w pececie, lecz decydujemy się na własnoręczny montaż urządzenia. Pamiętajmy, że sposób mocowania dysku ma olbrzymi wpływ na jego żywotność, a tym samym na bezpieczeństwo przechowywanych przez nas danych.

Nie wolno nam zapomnieć, że dysk powinien być umieszczony w obudowie komputera poziomo, etykietą ku górze. Jeśli zdecydujemy się na montaż dysku twardego pionowo, sami skrócimy jego żywotność o 30%. Choć nie jest to dobre rozwiązanie, jest ono dopuszczalne przez producentów dysków twardych. Największym błędem jest zamocowanie dysku odwrotnie (etykietą do dołu). W takiej sytuacji żywotność dysku skraca się dziesięciokrotnie

http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/sub/articlear_69785.html

[dzieki TPC]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co Ty mowisz odwrocic dysk?? :mur:

http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/sub/articlear_69785.html

[dzieki TPC]

Ciekaw jestem z kad maja takie dane.Ktos testował zużycie dysku w takiej pozycji przez pare lat? :lol: Bo jesli tak to moj dysk powienien juz dawno wyzionąć ducha.Moj dysk pracował tak przez 2 lata(do góry nogami) i jakos nic mu sie nie stało co oczywiscie nie przesądza tego, co by było za kolejne 2 lata :wink: Jedno wiem napewno-dyski WD sa naprawde niezniszczalne.

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekaw jestem z kad maja takie dane.Ktos testował zużycie dysku w takiej pozycji przez pare lat? :lol: Bo jesli tak to moj dysk powienien juz dawno wyzionąć ducha.Moj dysk pracował tak przez 2 lata(do góry nogami) i jakos nic mu sie nie stało co oczywiscie nie przesądza tego, co by było za kolejne 2 lata :wink: Jedno wiem napewno-dyski WD sa naprawde niezniszczalne.

Żebyś się nie zdziwił... Tego życzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi