Skocz do zawartości
welyk

Zarządzanie Ramem W Win98se

Rekomendowane odpowiedzi

jak wiadomo Win 98 fatalnie zarzadza pamiecia ram, czy mozecie polecić jakis

dobry program do zwalniania pamieci typu freeram czy coś takiego?

komputerek (PIII 750E, 768MB ram) pracuje na Win98SE i aplikacjach

bazodanowych na SQL (Firebird) czasami duuze bazy i mimo ze ramu nie jest

mało wywala "co chwila" AccessViolation :| mimo ze jeszcze ramu jest troche

wolnego... nie interesują mnie rady typu zmien system lub sprzet bo to jest

niemozliwe chwilowo. (sprzęt jest sprawny, system świeży), jakie programy

tego typu znacie, sprawdzone, zeby nie zrobiły wiecej bałaganu niz porządku?

pzdr

Edytowane przez welyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

genialna odpowiedź stary... konstruktywna i wyczerpująca temat!

sam napisałem nazwe tego programu w swoim poście co za pewne oznacza ze znam ten program i w google tez potrafię tę nazwę wpisać...

ps. znalazłem coś takiego:

www.sp.up.pl

ta paczka załatwia miedzy innymi problem Win98SE z obsługą pamieci powyzej 512MB, jest tez kilka bonusów :)

jest odczuwalnie lepiej ale w dalszym ciągu zdarzają sie małe zonki przy kilku aplikacjach uruchomionych jednocześnie.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

genialna odpowiedź stary... konstruktywna i wyczerpująca temat!

sam napisałem nazwe tego programu w swoim poście co za pewne oznacza ze znam ten program i w google tez potrafię tę nazwę wpisać...

ps. znalazłem coś takiego:

www.sp.up.pl

ta paczka załatwia miedzy innymi problem Win98SE z obsługą pamieci powyzej 512MB, jest tez kilka bonusów :)

jest odczuwalnie lepiej ale w dalszym ciągu zdarzają sie małe zonki przy kilku aplikacjach uruchomionych jednocześnie.

pzdr

chciales program do zwalniania ramu tak ? to podalem Ci linki, kazdy program robi to tak samo, roznia sie one tylko oprawą graficzną i innymi funkcjami, nie ma zadnej roznicy, zwolnienie ramu mozna zalatwic 1 skryptem....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw wyjmij którąś z kosci ramu, bo 98 i tak z tego nie korzysta.

Naprawienie problemu duzej ilosci ramu w tym nieoficjalnym sp ogranicza sie do wycięcia całego ramu powyzej okreslonej wartości(rózne w zaleznosci od wersji sp, bo autor sp zmieniał juz między 3xx a 5xx MB).

Programy do zwalniania ramu tez nic nie pomagają, bo zamiast zwalniac ram, przerzucają tylko dane do pamięci wirtualnej. Po dłuższej pracy efekt jest jeszcze gorszy niz bez użycia takich programów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to jest już bardzej konstruktywna odpowiedź i jesli jestes tego faktycznie pewien:

Najpierw wyjmij którąś z kosci ramu, bo 98 i tak z tego nie korzysta.

Naprawienie problemu duzej ilosci ramu w tym nieoficjalnym sp ogranicza sie do wycięcia całego ramu powyzej okreslonej wartości(rózne w zaleznosci od wersji sp, bo autor sp zmieniał juz między 3xx a 5xx MB).

to faktycznie nie ma sensu trzymac tych kości w kompie :(

thx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokuś się na tym kompie na instalacje win 2000 lub Nt4.0 :>? Naprawdę dość znośnie będzie. I tak jak napisał Sgj ten nie oficjalny sp pomaga ale nienadzwyczajnie.

bedzie WinXP ale za jakies dwa miesiace, póki co musze przecierpiec, zainstalowałem tego SP, wszystkie aktualizacje z WindowsUpdate, FreeRam i jakoś ciągne ale w dalszym ciągu czasami sa zwisy... widac taki urok Win98 ;)

dzieki za podpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi