Skocz do zawartości
Jawor_

Płyty Główne | Core 2 Duo/extreme Ready

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do was wielką prośbę w paru wyborach, na dniach chciałbym nabyć nowy sprzęt i mam wątpliwości, najbardziej chciałbym mobo z 1-wszej pozycji, ale prawdopodobnie ma jakeś problemy (wiek dziecięcy)

Jaką mobo? minusy i plusy:

1. ASUS Striker Extreme 680i

(-)prawdopodobnie mocno grzeją się na niej radiatory

(-)ciężko tu z wyborem dobrego cooler'a np. Scythe Infinity SCINF-1000 (nie wiadomo czy pasuje z powodu wysokich radiatorów na płycie)

(+)pare przydatnych bajerków i świecidełka

(+)SLI

Czy lepiej czekać na następną revision tej mobo?

2. ASUS Commando, P965

(-) najniższy dzielnik 1:1, możliwość dobrego o/c przy doborze dobrych pamiątek, ale jakich?

(+)pełny wypas jak w Strikerze

3. EVGA nForce 680i

????

4. ASUS P5W DH Deluxe, i975X

(-) dopiero od revision 1.04G można konkretniej mieszać w o/c

Procek do zestawu to na 100% ten:

Intel Core 2 Duo E6700

Jakie pamiątki, myślałem o takich:

1. G.SKILL 2048MB PC2-1000 C4 KIT F2-8000PHU2-2GBHZ CL4-4-4-5 (Micron D9GKX)

2. Crucial Ballistix DIMM Kit 2048MB PC2-8000U CL5-5-5-15 (Micron D9DQT, Micron D9GMH)

3. Cellshock DIMM Kit 2048MB PC2-8000U CL4-4-4-12 (Micron D9GKX)

Chłodzenie procka:

1. Scythe Infinity SCINF-1000

2. Noctua NH-U12F

3. Thermalright Ultra-120

może macie jakiś inny coolerek?

Edytowane przez .:Max:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy do czego będziesz głównie uzywał kompa. Jeśli do multimediów, to raczej skłanial bym się ku płytom z chipsetem 680i. Jeśli natomiast zamierzasz bić rekordy w SPI, to tylko i975X.

Osobiście, w chwili obecnej, wybrał bym z w/w płyt EVGA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kyniek

tak

lubie

pozatym nie pisalem o tobie , tylko o moich znajomych, czyli ludziach ktorych dobrze znam i darze szacunkiem

Cóż... wprowadziłeś sporo osób w błąd gdyż czytając "wszyscy" lub "nikt" naturalną koleją rzeczy czytający rozumie że chodzi o wszystkich posiadaczy tej mobo a nie tylko o twoich znajomych którzy są Hmmmm kroplą w morzu posiadaczy gigabyte'a :P nie sądzisz że lepiej by było jak byś napisał zamiast "wszyscy" to moi znajomi?? Nie dobrze jest wprowadzać w błąd.

Co do wyboru płyty na 680i to nie wiem czemu tak się uparliście na Asusa Strikera - wystarczy poczytać by stwierdzić że jest pełno problemów z tą płytą - a mało kto z was wspomina o EVGA - w tym przypadku sporo mniej można znaleźć narzekań.... a raczej więcej pochwał za stabilność i brak konfliktów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytaj trochę topic o tej płycie.

1) Występują "coldbooty"

2) Częste problemy z dźwiękiem

3) RAID nie działa

4) Dość są awaryjne

5) itd.

6. Nie działają na niej normalne timingi, co jest dla mnie największa wadą.

7. Śmieszna sekcja zasilania. 1.9vcore /3vmem i boom po mobo :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy do czego będziesz głównie uzywał kompa. Jeśli do multimediów, to raczej skłanial bym się ku płytom z chipsetem 680i. Jeśli natomiast zamierzasz bić rekordy w SPI, to tylko i975X.

Osobiście, w chwili obecnej, wybrał bym z w/w płyt EVGA.

Jaką można mieć pewność, że na EVGA nie grzeją się radiatory tak samo jak na Strikerze?

W większości posiadacze EVGA mają wodowane budy i może nawet nie wiedzą, że u nich też jest grzałka.

A jak sprawa się ma do Asusa Comando P965, może ktoś coś wie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ma sie sprawa z Commando ;) Dowiecie sie w przyszlym tygodniu :D

Nie mów, że już masz Comando?

Świetna płytka, tylko ciekaw jestem jak wypada wydajnościowo w stosunku do np. EVGA :wink:

Czy ktoś może słyszał o obniżkach cen 21 stycznia przez INTELA, prawda to, czy nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

mój pierwszy post :)

ja mam commando 3 dzień, narazie czekam na węże od kyńka bo na AC to nawet jej nie odpalam. Moge zapodać fotki jak ktoś chce. Wie ktoś może jak wygląda sprawa wykonania vdroopa na tej płycie? Czy moge zastosować tego od p5b delux?

Edytowane przez prosac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

mój pierwszy post :)

ja mam commando 3 dzień, narazie czekam na węże od kyńka bo na AC to nawet jej nie odpalam. Moge zapodać fotki jak ktoś chce. Wie ktoś może jak wygląda sprawa wykonania vdroopa na tej płycie? Czy moge zastosować tego od p5b delux?

Witamy na forum :D

Tak na początek, wypal fajkę, wypij kawę i do roboty :lol:

A to dlaczego na AC jej nie odpalasz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

narazie mam na czym pracować, dokładnie asus e plus, to już moje 4 mobo od początku grudnia. Więc poczekam na węże do poniedziałku, na AC też pewno bym osiągnął przyzwoity wynik ale troche cierpliwości nie zaszkodzi :) Obecnie zajmuje sie jej drobnym przerabianiem. PCB identyczne jak w asus strike extreme. Kilka fotek jak wygląda mobo:

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Vcore z biosu max 1.85V lecz tu jest jedyny minus że faktycznie to ono wacha sie w okolicach 1.6V

Vmem 3.375

NB 2.0V

dlatego nie chce odpalać jej na AC : )

Te mobo robi FSB570 bez żadnych modów czego są potwierdzeniem screeny robione przez asusa, jedynie co pozostało to vdroop

EDIT:

właśnie wyczytałem że vdroop od p5b delux pasuje idealnie

Dołączona grafika

Przedział podany od 20 do 50 kohm jakiego najlepiej użyć?

Edytowane przez prosac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli jak użyje 100K to wtedy vdroop będzie nie tylko stabilizował napięcie na równym poziome ale dodatkowo je podniesie, np. jak dam z biosu 1.5V to faktycznie wyniesie 1.53V? I czy VR to logarytmiczny, liniowy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli jak użyje 100K to wtedy vdroop będzie nie tylko stabilizował napięcie na równym poziome ale dodatkowo je podniesie, np. jak dam z biosu 1.5V to faktycznie wyniesie 1.53V? I czy VR to logarytmiczny, liniowy?

im nizszy opor, tym 'weiksze dzialanie vdroppmoda'. Mowiac wiecej do krecenie chodzilo mi o krecenie potkiem. Pytales sie jakiego masz uzyc - weic mozesz uzyc nawet 100k, z tym ze wtedy musisz sie nakrecic zeby dojsc do 50k.

Potek zwykly liniowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie ponieważ rozważam możliwość downgrade'u :lol: z tego co mam (sig) na:

płyta pod C2D (P5B lub DS3 - nie lubię gigaszita, ale może?)

2x512MB DDR2 667 (się podkręci :wink: , w gigaszicie wkurzają ewentualne problemy z D9)

Celeron D :lol: na przeczekanie aż będzie wiadomo co z E4300 lub stanieją E6XXX

I tu pytanie czy ktoś się orientuje czy cfelerony D dziłają na tych płytach? Bo wg specyfikacji asusa http://pl.asus.com/products.aspx?l1=3&...amp;modelmenu=2 P5B obsługuje a wg Gigaszita http://www.gigabyte.com.tw/Products/Mother...ame=GA-965P-DS3 nie wiadomo ale raczej nie.

Czy to jest możliwe? IMO ten sam chipset, podobne możliwości obsługa magistrali 533...

Czyli o co kaman?

BTW co byście teraz brali P5B (podobno rev 1.04 ma vdimm 2,45 http://ocforum.pl/showthread.php?t=11893 ) czy DS3?

Pozdr

P.S. Przeczytałem temat od strony 30 żeby nie było :wink: - przeczytałbym cały ale trochę mi czasu brakuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tu pytanie czy ktoś się orientuje czy cfelerony D dziłają na tych płytach? Bo wg specyfikacji asusa http://pl.asus.com/products.aspx?l1=3&...amp;modelmenu=2 P5B obsługuje a wg Gigaszita http://www.gigabyte.com.tw/Products/Mother...ame=GA-965P-DS3 nie wiadomo ale raczej nie.

Czy to jest możliwe? IMO ten sam chipset, podobne możliwości obsługa magistrali 533...

Przecież wszystko jest napisane na stonie GB. Znalezienie odpowiedzi to sprawa jednego kliknięcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duzo tu spamu ( :P ), konkretów też, ale można się w tym wszystkim pogubić. Napiszcie plz, (aktualna) liste najlepszych wg Was plyt pod SLI i CrossFire z najlepszymi mozliwosciami oc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duzo tu spamu ( :P ), konkretów też, ale można się w tym wszystkim pogubić. Napiszcie plz, (aktualna) liste najlepszych wg Was plyt pod SLI i CrossFire z najlepszymi mozliwosciami oc

EVGA 680i

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asusa P5N-E SLI

Myślałem o tym i trzeba będzie jeszcze raz to przemyśleć, ale jakoś do Intela zawsze p[asował mi chipset Intela.

Przecież wszystko jest napisane na stonie GB. Znalezienie odpowiedzi to sprawa jednego kliknięcia.

Jesteś niesamowity, doprawdy - myślisz, że zadałem sobie tyle trudu aby dać linki a nie poklikać w nich gdzie trzeba? BTW wiesz trochę mi nie pasowało, że na jednaj (głównej) stronie jest tylko Supports Intel® Core™2 Extreme Quad-Core / Core™2 Duo processor a później też masa innych, a jak informacje są tak podane to chyba można mieć wątpliwości, nie?

A pytałem bo może ktoś próbował, a zapewnienia producentów to można sobie często wsadzić...Dlatego wolałbym wiedzieć na 100% czy w ogóle ktoś próbował - bo to, że działa to nie wszystko ważne jest też jak działa (dziwne zachowania płyty itp. - kolega miał Asusa jeszcze na s478 i na ich stronie było, że obsługuje 2,6 HT a jak włożył to była [gluteus maximus] - ciągłe zwiechy, chociaż fakt, że była na chipsecie 845 i było napisane, że obsługuje FSB 800 i w nawiasie overclocking, i oczywiście obsługa northwoodów, ale jakoś na żadnej magistrali nie chciał ten proc działać). Także od tamtego czasu wolę się upewnić, szczególnie, że komp jest mi potrzebny i nie mam czasu na późniejsze problemy :wink:

Ale rozumiem czasem dobrze sobie posty ponabijać, ostatnio to tu modne...

Pozdr

BTW ale chyba jednak wezmę 820 a nie celka, ale pożyjemy zobaczymy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesteś niesamowity, doprawdy - myślisz, że zadałem sobie tyle trudu aby dać linki a nie poklikać w nich gdzie trzeba? BTW wiesz trochę mi nie pasowało, że na jednaj (głównej) stronie jest tylko Supports Intel® Core™2 Extreme Quad-Core / Core™2 Duo processor a później też masa innych, a jak informacje są tak podane to chyba można mieć wątpliwości, nie?

Jakie znowu wątpliwości? Przeciez po to jest lista obsługiwanych przez płytę procesorów, żeby na nią spojrzeć i nie zadawać pytań, na które producent sprzętu już odpowiedział.

A pytałem bo może ktoś próbował, a zapewnienia producentów to można sobie często wsadzić...

Sugerujesz że producent sprzętu nie wie jakie procesory obsługuje jego płyta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi