forest kila zbila Opublikowano 25 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2006 (edytowane) Heja Stoi niedaleko mnie 5L wybornego lubelskiego spirytusu :-) (zaczyna się ciekawie), Głupio żeby tak stał.. Potrzebne są sprawdzone przepisy Plan - preferuję z cytrynką - witaminka C - kacyka nie ma Kawówka - ma stawiać na nogi :] Coś jeszcze, 25 o,5l więc można kombinować.. może troche pro-czystej Szukam dobrych sprawdzonych przepisów, tipsów & tricksów. Spieszyć się nie musze mam na zabawe z baniakiem kilka dni. Wymagtania: cytrynówka- delikatna nie żaden likier tylko wódeczka ze smakiem cytrynki, kawówka - akceptowalna w smaku również dla pań i o umiarkowanej sile oddziaływania. Coś jeszcze - rozsądnie tanie i proste do zrobienia, smaczne i pocieszne ;) voltaż docelowy - optymalne ~40%, porterówki i inne kacojeby odpadają, jak piję to raczej w sporych ilościach a kolejnego dnia w plecy nieznosze ;) słyszałem coś o dosładzaniu wódki żeby uniknąć spirytusowego posmaku ;) jak się to robi ? chciał bym aby efekty był lepszy niż flaszki sklepowe (no wyborowej nie dogonie..), mus być smaczne :] Edit: wersja beta właśnie powstaje,, ~2,5 cytryny - wyciśnięty soczek, sporo +2 łyżeczki cukru, rozpuszczony w wodzie +~300ml spirytusu +reszta - przegotowana ostudzona woda = 0,7 @ ~ +40v cytynowki może już jutro pierwsze betatesty cały czas czekam na wasze pomysły/doświadzenia ;) Edytowane 25 Lipca 2006 przez forest kila zbila Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 ty lepiej powiedz czy spirytus jest sprawdzony, bo jak ty i koledzy wzrok stracicie, to moe byc niewesolo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregor1230 Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 Lubelski spiryt chłopaku tozto najlepsze co może być jeśli chodzi o spiryt :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 Lublin może być a tu kawowa ala dla pań: -100ml spirytu -zaparzyć 0,5 kubka z 3-4 łyżek i ostudzić (nescafe rozpuszczalnik itp.) -puszka mleka skondensowanego(słodkie) -wybełtać wszystko -podawać z wrzuconą kostką lodu oczywiście wer. 01 dla pań moja wer. to rozprowadzic z (przefiltrowaną H2O) i testować najlepiej w miłym gronie (przechył wskazany to od 40 do 50 %) ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 A wiec dzisiaj doszło 1L kawówki, przepis gdzieś z neta.. docelowo @ 40vol 400ml wiadomo czego ;) 25dkg kawy rozpuszczalnej (neska) (rozpuszczona @ 200ml wody) 1/5kg cukru (rozpuszczony @ 200ml wody + część do kawy bo by mi się pewnie roztwór nasycił.. ;)) 125ml rumu + jutro doleci kawałek wanilii poza tym co się dowiedziałem: - cytynówki długo się przegryzają - pierwsze 2 dni flaszki powinny stać w chłodzie i lekko niedokręcone dysponuję butelkami na jakieś 1,5l.. moze jutro znowu znajde chwilkę żeby coś namieszać ;) pojutrze dojedzie full butelek, trzeba będzie zakasać rekawy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...John Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 (edytowane) Najlepiej idź do biblioteki i tam znajdziesz odpowiednie książki jak zrobić każdy alkochol. Edytowane 28 Lipca 2006 przez J.O.H.N. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 blah.. :) a to dobre ;) za-daleko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeonPPC Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 sok z cytryny przegotuj z cynamonem i miodem. calosc 2 dni w zamrazarce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbass Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 Hehe u nas w akadmiku robli z sokiem ale nie wiem jakim, mi nie smakowala. Tez pijalismy z woda to dla mnie wchodzila jak woda hehe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 (edytowane) Neon - proporcje i robimy :), słyszałem że gotowany sok z cytryny gryzie się 10x łatwiej szukam jeszcze jednej informacji - jak dokładnie gryzie się na szybko wode ze spirytusem ?, przypalanie butelki etc.. szukam konkretnego how-to,, ponoc bajecznie upraszcza sprawe :) wczoraj wstępne testy kawówki (przepis post #5) :) wyszła niemalże zaje. minimlanie za słodka. ~45%, juz przecięta i jest smacznie i na temat [ot]qbass - El3 C †ŘoniC, literka się zjadła/[ot] edit: kolejne tety kawówki, po kilku h w zamrażarce idzie jak woda i cieszy pięknie.. :D Edytowane 30 Lipca 2006 przez forest kila zbila Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Tjaa, wszystko ładnie, pięknie. A potem będziecie świecić w nocy ;) Sprawdzony chociaż ten spiryt? Nie żaden metanol i pochodne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Spylon: kolejny ktory lubi sie pultac :P Masz wyzej inf iz ten produkt nie dosc ze sprawdzony to prawie ze dla koneserów/degustatorow ;) forest kila zbila: moze głupie ale troche Tobie zazdroszcze. PRzydało by mi sie przynajmniej 2 litry takiego spirytusu co by mozna go było przemeicic w rozne cuda na rozne okazje ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 jak będziesz kidyś w okolicy lublina odezwij się wrócisz pewnie do domku z pałną piątką ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...John Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 jak będziesz kidyś w okolicy lublina odezwij się wrócisz pewnie do domku z pałną piątką ;)Ty chyba masz mocny łeb, skoro tak mixujesz, testujesz i jeszcze jesteś w stanie pisać tu na forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 (edytowane) Witam Mój sprawdzony na kilku imprezkach sposób to tzw. "Miodula" Składniki : -Spirycik -Miodek ( najlepiej gryczany ) , wedle uznania -przegotowana woda Przygotowanie : Przegotowaną wodę lejesz do dzbanka ( najlepiej ciepłą to miodek się lepiej rozpuści ) > Jak wystygnie dolewasz spirycik > mieszasz > wlewasz do butli i czekasz minimum dwa dni > po dwóch dniach jest gotowy do konsumpcji ;) Drugi przepis który również cieszył się dużym uznaniem to tzw. "Orzechówka" Składniki : -Spirycik -Miodek ( równiez najlepiej gryczany ;) ) -orzechy włoskie ( oczywiście bez skorupek ;) ) -przegotowana woda Przygotowanie : W jakimś naczyniu gotujesz pod przykryciem wodę z orzechami włoskimi oraz miodem ( najlepiej ok 200g orzechów na 0,5l gotowego wyrobu ;) ) > po mocnym wygotowaniu orzechów ( minimum dwie godziny ) , odcedzasz orzechy > jak przestygnie dodajesz spirycik > mieszasz > rozlewasz do butelki/ek > czekasz minimum dwa dni . Ja zazwyczaj stosuję proporcje max 2/5 ( spiryt/domieszka) lub na domowe rodzinne imprezki 1/3 , coby grono seniorów za szybk nie odpadło ;) Życzę , smacznej i rozsądnej konsumpcji . Pozdrawiam Edytowane 2 Sierpnia 2006 przez Kencho-1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 (edytowane) blah wierzcie lub nie dzisiaj z majn friend (tsoushi na forum) zrobilismy 0.008 hektolitra na dwa przepisu kawowego jw :-) mam sie dobrze i jeszcze zdążyłem być na godzinnym spacerze z moją panią ;) temat z orzechami przemyślę;) a jutro chyba i kupie kapkę miodu.. jak to działa ?? kawa z cukrem to kilah na głowę ;) wcześniej 1l na 4 (w tym dwie panie więc liczmy 1l na 3) i sie rozweseliłem ze bym się nie spodziewał ;-) cukier w takich ilościach robi swoje... Edytowane 3 Sierpnia 2006 przez forest kila zbila Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 (edytowane) Z miodkiem wchodzi idealnie ;) Nie należy oczywiście przesadzać i zrobić zbyt słodkiego , bo efekt może nie być zbyt ciekawy . Orzechówkę jak zrobisz raz to się w niej zakochasz , a szczególnie wszelakie "jadwinie" będą zachwycone że można coś takiego samemu zrobić . Cytrynówkę juz znasz . Ja zazwyczaj cytrynówkę robie do metalowego termosu na jakąś wycieczkę ( miodek , cytrynka , wódeczka , woda , lód ) i wtedy mam , przez cały czas kiedy trunek przebywa w termosie , zimnego drineczka . Jak będziesz miał więcej kasy i robił na jakiejś imprezce drinki dla kobiet i nie tylko to proponuję mieszankę : > gin > tonic > sok ananasowy > sok cytrynowo-limonkowy > lód . Hit na każdej rodzinnej imprezie . Wszystkie kobiety się tym zachwycają i często również kilku facetów też się skusi > jak spróbuje co ma np. żona w szklance ;) . Często muszę biegać pomiędzy kuchnią , a familią i dorabiać co chwilę następne . Na ostatniej "familiadzie" poszły dwie flaszki Ginu ;) Sekretnym składnikiem jest oczywiście sok Ananasowy i to on tworzy niepowtażalny klimat tego drinka ;) Pozdrawiam Edytowane 3 Sierpnia 2006 przez Kencho-1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Jeden kolega kiedyś robił ananasówkę, ale przepisu nie podam, a inny kolega cierpiał po tym więc nie wiadomo czy to dobre było ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2006 @Kencho-1 jakiego ginu uzywasz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2006 @tukamon > Jaki jest pod ręką ;) > najczęściej "Lubuski" , "Gordons" lub "Beefeater" @Sid > Ananasówkę ?? Nie dziwie się że po tym ktoś miał jakieś rewelacje żołądkowe :blink: Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2006 co do rewelacji - wczoraj mysle "nie pije", zamowilem pizze.. no i dzisiaj rewelacja :lol:,, wracam do picia ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Co do ciekawych drinkow, to niezlym wynalazkiem jest caipirinha lub caipirosa. A robi sie to tak: Limonki pociete na kawalki (na 8 czesci wystarczy) ubija sie z kruszonym lodem i cukrem potem zalewa sie to wodka* dosc hojnie, do shakera i do szklanek. Pic przez slomke. Zamiast cukru mozna zastosowac mleko skondensowane, wtedy calosc bedzie troszke gestsza i, jakby to nazwac, gladsza. * od zastosowanej wodki zalezy, czy bedzie to caipirinha czy caipirosa. Do caipirinhi konieczna jest cachasa, brazyliska wodka z trzciny cukrowej, do caipirosy leje sie zwykla wodke. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukas_gab Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Jak spiryt , to gorzołke , trza zrobić ... Mam taki aparat/pływak , co pakzuje % więc nie ma problemu ( w nomi kupiłem ) . Ale pamiętaj , cokolwiek robisz , to rozrabiaj z primawerą , z innymi , to mętnieje strasznie ... Za ile dostałeś ten spiryt? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 nieprzyzwoicie tanio :-) jako bonus za 1h pracy ;-) normalna cena jest przyzwoita Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeonPPC Opublikowano 11 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2006 Neon - proporcje i robimy :), słyszałem że gotowany sok z cytryny gryzie się 10x łatwiejNa 0.5l Spirytu czyli 2 gotowe flaszki 0.5l proporcje wygladaja mniej wiecej: -sok z 2 cytryn -miodu na oko (chodzi o uzyskanie smaku słodko kwaśnego, ma wykrecac ryja ale byc slodkie) -1 lyzeczka cynamonu po przegotowaniu calosci dodajemy do smaku co nam brakuje. ;] mieszamy ze spirytem, wlewamy do butelek, uzupelniamy przegotowana wodą, wstrząsamy i do zamrazary na 2 dni. Zaprawieni w boju lykaja bez popity :D Zdrowko! :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 11 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2006 o swietnie że temat wraca bo w planie jest kolejne 5l ;-) muszę tylko ukończyć misję wrzesień i biore się do roboty :D co do bez popity - coś jak wyzej wspominana kawka ;-) co ciekawe kawka nim mniej zimna tym lepiej wchodzi (a może po pierwszym litrze człowiek obojętnieje? ;-)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 (edytowane) Mhm... Pij szybko bo sie ściemnia :lol: Edytowane 14 Września 2006 przez victor89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sekman Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 U nas w akademiku robia tzw "kokosowke". Mieszaja spirol aby bylo 40 kuca, wala kokosu i czekaja. Przesaczaja i smakuje (jak mowia) Bounty xD Wczoraj ja pilem i jak najbardziej polecam pomyslu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...