Skocz do zawartości
seboxxl

Fat32 Czy Ntfs?

Rekomendowane odpowiedzi

1) Który system plików lepiej wybrać - FAT32 czy NTFS?? Zależy mi przede wszystkim na szybkości i wydajności, zabezbieczenia NTFS-u nie mają dla mnie znaczenia.

2) Jeśli wybiorę FAT32, to czy jest sens instalować Win98 oprócz XPka?? Czy gry typu CS:Source będą chodziły szybciej pod Win98??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) FAT32 czy NTFS??

NTFS

"posiada kilka ulepszeń w porównaniu do FATu, takich jak wsparcie dla metadanych, użycie zaawansowanych struktur w celu polepszenia, wiarygodności i wydajności (zarówno w odniesieniu do szybkości jak i wymaganej pojemności dyskowej). NTFS zawiera wszystkie te ulepszenia oraz dodatkowo listy kontroli dostępu (ACL) i dziennik operacji dyskowych (journal)." -wikipedia

Z tego co wiem to NTFS obsluguje pliki powyżej 4 GB ... w przeciwienstwie do FAT32

Mysle ze instalowanie na dzien dzisiejszy win 98 nie ma wiekszego sensu szczególnie ze zaprzestano aktualizacji tegoż systemu.. a co do gier hmm... mysle ze moge być to minimalne róznice ale oczywiscie na korzyść WIN XP .. pewnie się gdzie mylę więc prosze aby mnie poprawić ...

p.s. rozumiem że te zabiegi maja poprawic szybkość działa nia CSS na twoim x200... jakoś mi się wydaje że będzie to problem nie do przeskoczenia...

Edytowane przez marcell

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Który system plików lepiej wybrać - FAT32 czy NTFS?? Zależy mi przede wszystkim na szybkości i wydajności, zabezbieczenia NTFS-u nie mają dla mnie znaczenia.

Jesli zależy Ci na szybkości to wybierz FAT16 :-P fat32 i ntfs przy nim odpadają a realnie lepiej NTFS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NTFS

"posiada kilka ulepszeń w porównaniu do FATu, takich jak wsparcie dla metadanych, użycie zaawansowanych struktur w celu polepszenia, wiarygodności i wydajności (zarówno w odniesieniu do szybkości jak i wymaganej pojemności dyskowej). NTFS zawiera wszystkie te ulepszenia oraz dodatkowo listy kontroli dostępu (ACL) i dziennik operacji dyskowych (journal)." -wikipedia

Z tego co wiem to NTFS obsluguje pliki powyżej 4 GB ... w przeciwienstwie do FAT32

Mysle ze instalowanie na dzien dzisiejszy win 98 nie ma wiekszego sensu szczególnie ze zaprzestano aktualizacji tegoż systemu.. a co do gier hmm... mysle ze moge być to minimalne róznice ale oczywiscie na korzyść WIN XP .. pewnie się gdzie mylę więc prosze aby mnie poprawić ...

p.s. rozumiem że te zabiegi maja poprawic szybkość działa nia CSS na twoim x200... jakoś mi się wydaje że będzie to problem nie do przeskoczenia...

Właściwie to nie chodzi o przyspieszenie tego mojego lapka, tylko stacjonarki - ale też z Radeonem (9550).

Po prostu gdzieś przeczytałem że FAT32 jest szybszy, ale widzę że ten ktoś nie miał racji...

Skoro radzicie NTFS, to tak zrobię.

Dzięki za odpowiedź,

Pozdrawiam

Seboxxl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczalo pogooglac i juz odpowiedz by byla.

Dodatkowo powiem, nawet jakby NTFS byla wolniejsza od FAT32 to i tak wolalbym NTFS poniewaz jest o wiele mniej awaryjny. A ze jest nawet szybszy od FAT32 + inne rzeczy, to juz inna sprawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi