qbencjusz Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Pizzę robie bardzo podobnie jak RS. Ciasto i sos praktycznie identycznie. Co do ulepszeń to warto dodać do sosu w trakcie gotowania trochę bazyli a samą pizzę posypać oregano przed włożeniem do pieca a nie po. To dopiero jest aromat. Poza tym mozarellę też mieszam z goudą do pizzy "standard" ale robię też z innymi serami np. czasami dodaję plęsniowego bądź parmezanu. Wtedy taka sama serowa posypana oregano jest super. Co do posypywania blachy mąką to nigdy tak nie robię ale smaruję blachę delikatnie oliwą z oliwek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FoX 13 Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Hm... Co zrobić żeby ciasto było bardzo miękkie ? Np. jak się kupuje pizze w pizzeri to ciasto jest takie miękkie ze pizza się ugina, chyba wszyscy wiedza o co chodzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 No mi taka wyszla, miekka, cieniutka - robilem wszystko wg. przepisu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_1t_ Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Mi ostatnio wyszło takie miękkie ciasto, że pizza się łamała jak brałem ją do ręki :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FoX 13 Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 To tylko mi wyszła taka ... jaka wyjść nie powinna A moge coś wiedzieć, w przepisie podane jest Staramy się odmierzyc dokladnie 20g drozdzy (nie instant). Rozkruszamy do kubka, dodajemy niepełną łyzeczke cukru, oraz łyżke maki. Dolewamy ciepłej wody ( nie za goracej bo zabijemy drozdze). Mieszamy aby wszystko się rozpuscilo. Ile tej wody trzeba dolać ? ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RogerWhite Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Wyszła ci taka bo nie zrobiłeś/rozwałkowałes jej na standardowej prostokątnej blaszce ;> Simple ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FoX 13 Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 RogerWhite naprowadziłeś mnie na dobry trop, ah... Otóż ja jej w ogóle nie wałkowałem tylko po prostu ułożyłem w blasze i ładnie dostosowałem rękoma... i dlatego było pół miękkie :) A próbowałas ktoś podrzucać pizzą ? tak jak to robią w pizzeriach ? ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_1t_ Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Ja wolę nie ryzykowac :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Wody dodajesz stopniowo az skąłdniki ciasta sie zmieszaja a sama jego konsystencja bedzie lekko lepka. Z podrzucaniem...? Hah raczej trudna sztuka ale przeciez mozna poprobowac ;) a do kształtu okregu mozna juz sobie dopasowac na blasze.. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2006 RogerWhite naprowadziłeś mnie na dobry trop, ah... Otóż ja jej w ogóle nie wałkowałem tylko po prostu ułożyłem w blasze i ładnie dostosowałem rękoma... i dlatego było pół miękkie :) A próbowałas ktoś podrzucać pizzą ? tak jak to robią w pizzeriach ? ... :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FoX 13 Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Pioorek nie patrz tak :P Pizza wyszła super tylko to ciasto mi średnio pasowało, ale teraz już będzie ok ;) zdam relacje z nastepnych wypieków Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
??????? Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2006 zrobilem dzisiaj swoja pizze by rs ;] tylko ze peperoni cala :D kurrrde masakra swietna jest ;] takie pytanie da sie jakos zrobic aby ona byla na grubym ciescie ? jakies inne proporcje ciasta albo co ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remy Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2006 No i dziś zrobiłem pizze wg tego przepisu ( tylko, że z kurczakiem i papryką, a co! ) :D. R E W E L A C J A. Ciasto nie było tak cienkie jak prawdziwe włoskie, i nie było tak chrupiące, ale dla mnie jest to zdecydowanie zaletą :). Wspomne tylko, że troszeczkę odbiegłem od zaleceń i na jedną standardową blaszkę poszło 0.5kg mozzarelli i jakieś 50g goudy. :D POLECAM! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FoX 13 Opublikowano 11 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2006 ??????? - ja zrobiłem na gruby cieście ;) po prostu robisz na mniejszej blasze i nie wałkujesz ciasta, bedzie wtedy gruba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
o-skar Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2006 już 2 pizze z tego przepisu zrobione, z róznymi dodatkami: 1) kukurydza, groszek, kurczak 2) kukurydza, groszek, ananas, ostra papryczka 3 slowa na opisanie: rodzina jest na kolanach :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Helm Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 ??????? - ja zrobiłem na gruby cieście ;) po prostu robisz na mniejszej blasze i nie wałkujesz ciasta, bedzie wtedy gruba Walkowanie tutaj nic nie zmieni (chyba). Lepiej rozwalkować, żeby ciasto było wszedzie tej samej grubosci. Ja na początku zrobilem wedlug proporcji RS'a na blasze Fi 30. Ciacho mialo ~3cm grubosci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jin* Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Probowalem dzisiaj zrobic sosik wg przepisu RS'a i przez ponad godzinegotowania mialem ciagle wode :? Wie ktos moze dlaczego? Najpierw gotowalem pod przykrywka, po ~30min zdjelem ja i dalej woda :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Zdejmij przykrywkę i gotuj bez przykrywki około 20 min wszystko odparuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2006 gotujemy pod przykrywka do momentu gdy pomidory sie rozpadna. Ja im pomagam mikserem, albo tluczkiem do ziemniakow, reszta gotowania bez pokrywy, tak zeby zgestnialo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2006 (edytowane) Pokazałem mamie ten przepis jakiś czas temu i dziś zrobiła mi tę pizze. Była tak dobra, że sam całą zchrupałem :blurp: :blurp: Nie muszę mówić jaki jestem najedzony :D :D Mam za to co spalić dziś na siłowni. Szczerze polecam ten przepis wszystkim Edytowane 16 Sierpnia 2006 przez lukmek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FastlY Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Probowalem dzisiaj zrobic sosik wg przepisu RS'a i przez ponad godzinegotowania mialem ciagle wode :? Wie ktos moze dlaczego? Najpierw gotowalem pod przykrywka, po ~30min zdjelem ja i dalej woda :/ miąższ usuneles ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slayne Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Ja też zrobiłem i jest naprawde niezla, ale chyba byla wstawiona za nisko w piekarniku bo ciasto sie chrupiące zrobiło i nawet troche sie przypaliło ale nastepnym razem zobaczymy bo chciałbym żeby było własnie takie miękie jak niektórzy pisza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CosmiChild Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 RS ...a ja mam pytanko małe co do przepisu. Piszesz tam że w małym garnuszku rozgrzewamy oliwę i dodajemy paprykę. Ile tej oliwy wlewać? Nie chciałbym za dużo albo za mało dać skoro ma to być według przepisu ;) a tak poważnie nie chce żeby był sos np. za tłusty. Zamierzam kupić wszystko i może jeszcze dzisiaj zrobić (a przynajmniej spróbować) taką pizzę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Mam pytanie, zawsze robiłem tak pizze i były imo lepsze niż w lokalu-można ugniatać ciasto w thermomixie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JROX Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 Własnie zjadłem sobie pizze według przepisy RS i jest pyszna :) Nie mozna przechwalić ;] [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 Ja też zrobiłem i jest naprawde niezla, ale chyba byla wstawiona za nisko w piekarniku bo ciasto sie chrupiące zrobiło i nawet troche sie przypaliło ale nastepnym razem zobaczymy bo chciałbym żeby było własnie takie miękie jak niektórzy pisza. oliwy jak najmniej, tyle zeby rozlala sie po calym denku garnka, poto zeby cebulka sie nie spaliła a papryka w proszku podsmazyla, wtedy dopiero robi sie ostra. CO do mieszania ciasta to nie wiem :P ja wole ugniatac recznie. Ma byc poprostu bardzo dobrze wymieszane ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 (edytowane) Również w sobote zrobiłem pizze według RS i jest super :) Teraz będe robił tylko taka na własnorecznie zrobionym spodzie a nie kupnym ;) Edytowane 4 Września 2006 przez torque8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 A ja mam lipe bo remont polowy domu, w tym kuchni, i nie moge NIC popitrasic i jem oldskulowo w piwnicy niemal :lol:... i chyba juz zapomnialem jak sie pizze robi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stranded Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 brawa dla założyciela tematu, dziś coś takiego zrobiłem (prawie według przepisu ;)) i powiem, że wyszło super. polceam zakupić CZUBRYCĘ (przyprawa) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 13 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2006 (edytowane) Już od jakiegoś czasu zbierałem się do zrobienia tej pizzy, aż w końcu przyszedł ten dzień :) Praktycznie wszystko według przepisu z tym, że troche inne dodatki. Nie miałem pieczarek, szynki i salami. Dałem jakąś inną kiełbasę oraz więcej sera (300 g Mozarelli i 200 g Edamera). Pizza jak można się domyśleć i zresztą chyba to widać wyszła totalnie serowa (0,5 kg sera zrobiło swoje :D )Ciasto dość grube, nie za miękkie, nie za twarde poprostu idealne. Sosik również extra. Smakowała naprawdę wyśmienicie :) POLECAM !!! Edytowane 13 Września 2006 przez PartyBOY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...