maziboss Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 (edytowane) Witam Mam problem plyta asus P5RD1-V dysk seagate st380811as Podczas instalacji windowsa nie wykrywa mi dysku. Windows orginalny z sp2. Nie wiem czy musze dograc stery ? Tylko skad je wziac ? :( Czy przyczyna moze byc to ze dysk obsluguje NCQ a plyta nie ? UPDATE ! Na asrocku wykrywa dysk windows moze sie instalowac a na tym zasranym asusie wykrywabios za to windows juz nie :? Edytowane 3 Sierpnia 2006 przez maziboss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Jeśli podpinasz dysk przez SATA, to chyba oczywiste. Odpowiednią dyskietkę zrobi Ci program dołączony do CD Asusa. Wkładasz do stacji i podczas uruchomienia instalatora wciskasz F6. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcell Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Jeśli podpinasz dysk przez SATA, to chyba oczywiste. Odpowiednią dyskietkę zrobi Ci program dołączony do CD Asusa. Wkładasz do stacji i podczas uruchomienia instalatora wciskasz F6. Co w tym oczywistego monotwałem wiele kompów na serwisie ... i jakoś zawsze mi wykrywało SATA bez zadnego dogrywania sterowników. Jeszcze moze manualne wykrycie dysku w biosie ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 A to bardzo ciekawe, bo ja również montowałem wiele kompów w serwisie i jakoś nigdy nie wykrywało mi SATA. SATA wykrywana jest normalnie, ale przez instalator Windows 98. Ja natomiast miałem XP bez SP2 i nigdy nie było szans bez dodatkowych sterowników. Widocznie Asus ma kontroler, do którego nie ma sterowników w tym Windowsie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcell Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 A to bardzo ciekawe, bo ja również montowałem wiele kompów w serwisie i jakoś nigdy nie wykrywało mi SATA. SATA wykrywana jest normalnie, ale przez instalator Windows 98. Ja natomiast miałem XP bez SP2 i nigdy nie było szans bez dodatkowych sterowników. Widocznie Asus ma kontroler, do którego nie ma sterowników w tym Windowsie. Nie dalej jak wczoraj montowałem kompa na asusie i problemów z SATA nie było ale to był SP2 .. więc może to jest rozwiązanie :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maziboss Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Ludzie ale to jest windows z sp2. Problem polega na tym ze ze na asrocku windows wykryl dysk bez zadnych sterow. A na Asusie nie wykrywa tzn plyta wykrywa dysk lecz windows podczas instalacji juz nie :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek82 Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 To nie wina windowsa, tylko kontrolera s-ata, musiasz utorzyć dyskietkę ze sterami i przy starcie instalatora załadować je F6. Nie wspominasz jaki to asrosck, ale strzelam w cimno, że na jakimś nforce, który ma kontroler s-ata w nb, dla windowsa taki dysk jest widoczny jako zwykły IDE, natomiast w rzeczonym Asusie jest to ZEWNĘTRZNY kontroler raid s-ata i nie ma znaczenia, ze zintegrowany na płycie. Może w Vista będą sterowniki do kontrolerów s-ata, ale xpku tylko jak sobie nlitem zintegrujesz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maziboss Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 To nie wina windowsa, tylko kontrolera s-ata, musiasz utorzyć dyskietkę ze sterami i przy starcie instalatora załadować je F6. Nie wspominasz jaki to asrosck, ale strzelam w cimno, że na jakimś nforce, który ma kontroler s-ata w nb, dla windowsa taki dysk jest widoczny jako zwykły IDE, natomiast w rzeczonym Asusie jest to ZEWNĘTRZNY kontroler raid s-ata i nie ma znaczenia, ze zintegrowany na płycie. Może w Vista będą sterowniki do kontrolerów s-ata, ale xpku tylko jak sobie nlitem zintegrujesz...ale jak ta dyskietke utorzyc ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Włązyc dyskietkę do stacji dysietek i skopiowc na nią sterowniki(znajdujące się na płycie CD/sciągniete ze strony producenta płyty)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maziboss Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Włązyc dyskietkę do stacji dysietek i skopiowc na nią sterowniki(znajdujące się na płycie CD/sciągniete ze strony producenta płyty)?Na stronie producenta nie ma zadnych sterow sata :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Nie dalej jak w piątek (tydzień temu) miałem w domu kompa na płycie Asusa pod Pentium D. O dziwo przy starcie kompa z włożoną płytą CD Asusa, uruchamiał się proces tworzenia takiej właśnie dyskietki. Kwestia też tego, do czego podłączyłeś ten dysk. Możliwe, że podłączyłeś dysk do RAID - dlatego musisz instalować sterownik. Możliwe, że podłącznie do SATA rozwiązuje problem. Masz przeciez chyba 4 gniazda SATA - 2 zwykłe i dwa podpięte pod kontroler RAID. Zapewne różnią się kolorami - radzę przeczytać instrukcję obsługi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Tak, najlepiej nie szukać i powiedziec ze nie ma.. http://support.asus.com/download/download....SLanguage=pl-pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreamservice Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 asus P5RD1-V - do tej plyty zawsze trzeba robic driver na flopie (robi sie z cd dolaczonego do plyty) sam sp2 tego nie rozwiazuje, chipset jest radeona, a kontroler sata osobno, na nforce i uli stery nie sa wymagane o ile nie stawiamy raid ( przy raidzie i tak trzeba sciagac stery, niezaleznie czy to gigabyte czy asrock badz asus, na nforce via czy uli) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...