Skocz do zawartości
JacekN8

Dfi Infinity Nf Ultra Ii-m2 - Pierwsze Dfi Pod Am2

Rekomendowane odpowiedzi

@miron72:

co do tych g.skilli - elpida i takie wysokie V? Cos dziwne. Kiedys gdzies czytalem, ze jakis model g.skill (nie pamietam, czy NQ - na pewno nie te na Micronach) wymaga nienormalnie wysokiego V na tej plycie, ze wzgledu na jej konstrukcje i uzyte kostki - moze to wlasnie to.

2.35V - tzn w BIOSIE ustawione 2.4V czy masz jakis vdimm mod?

gdzie dorwaliscie te g.skille (i za ile) - na allegro czy w jakims sklepie internetowym gdzies je sprzedaja? Latwo jest zdjac radiatory z nich (nie schodza razem z kostkami)?

Acha -105 na wszystkie cztery dałem -równouprawnienie .Radzisz inaczej?

bo wlasnie sam do konca nie wiem, jak to jest - dla takich kostek, ktore najpewniej sa w twoich ramach (masz 8 kostek z kazdej strony = 16 razem?), czyli 512Mbit, Auto wg SPD to wlasnie 105ns, ale w jakichs reckach mobo na nf4 i nf5 widzialem cos takiego 105 75 75 75 (w jednej recce ustawione recznie, a w 2-giej to bylo wlasnie Auto). Nie wiem, czy mieli po prostu wlozona tylko jedna kostke w DIMM1 do testow i stad tak wyszlo. Szukam jakiegos progsa pod Winde, zeby mozna bylo sprawdzic, ile faktycznie ns jest przy ustawieniu Auto dla kazdego slotu (najnowszy systool jeszcze nie ma tego dzialajacego). Zna ktos progs, ktory moze to sprawdzic?

co do zmiany platformy, to mnie tez AMD i ta plyta (mam skopana jeszcze dodatkowo - zle pokazuje Vcore i mi sie zawiesza czasami w Windzie) wkurza i tez planuje sprzedaz - na co planujesz przesiadke?

DFI wiecej juz nie kupie raczej - strasznie problematyczne i wybredne plyty, masa bledow w BIOSie etc. Moze to czesciowo dlatego, ze na chipsetach NV?

====

próbowałem wszystko x9,5 x9 x8 htt cały czas na x3 a pamieci tez 533, 677 i lipa :/

kombinuj z tRFC for DIMM1-4: najpierw ustaw wszystkie 4 na 105, potem (jakby nie zadzialalo) na 127.5 i tak dalej.

Edytowane przez sliza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@miron72:

2.35V - tzn w BIOSIE ustawione 2.4V czy masz jakis vdimm mod?

W BIOSie mam 2.4 i przyjąłem na wiarę jak pokazuje 2.35V...

gdzie dorwaliscie te g.skille (i za ile) - na allegro czy w jakims sklepie internetowym gdzies je sprzedaja? Latwo jest zdjac radiatory z nich (nie schodza razem z kostkami)?

bo wlasnie sam do konca nie wiem...

Na Allegro(oficjalny dystrybutor) za...419 +droga :mur: (o ja głupi!).Już wymieniałem jedne(i dobrze ,że maile miałem poprzednie zachowane) -choć miały fajny radiator i wygląd ok to mimo zapewnień sprzedawcy biły je po łbie nawet Patrioty 667KH 2x512 ,które miałem wtedy jeszcze!I to o wiele :lol: .O ustawieniach z oferty na kilku platformach i wieeeelu ustawieniach mowy nie było nawet.Te są dużo lepsze co mam jeśli chodzi o możliwości niż tamte.

Wieczorem się zabawię i dam 105-75-75-75 no i niższe V może(ale straciłem nieco motywację do tego sprzętu -może wpływ pogody hihi)...Radiator?Tak się "trzymał" ,że jak go paznokciami rozchyliłem to PCB niemal samo wyleciało :lol: .Kości po obu stronach -fakt.

- na co planujesz przesiadke?

DFI wiecej juz nie kupie raczej - strasznie problematyczne i wybredne plyty, masa bledow w BIOSie etc. Moze to czesciowo dlatego, ze na chipsetach NV?

Na C2D e4300(z płytą EVGA 650i?) ale jak zerknąłem ceny to wygląda na pierwszy rzut oka ,że po obniżkach wróciły do normy niemal(ponad 400 ,a kupowałem koledze za 375 niedawno).DFi jest spoko ,a przy takim ASUSie M2N-E wręcz boska :rolleyes: .Lubię ją ogólnie -ma potencjał choć idealna nie jest oczywiście

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam posiadam kompa takiego jak w sygnaturce.

Maxymalnie udało mi się podkrecić procka do 2.7 (zero błędów testowane 2h prime 95)

Ustawione miałem szyne HT x3 mnożnik z 9.5 bus speed 285. Wszystko działa przy napieciu 1.3V.

Poradzcie jak dalej podkrecić procka i ewntualnie jakie dać napięcice choć niechciałbym za dużo podnosić ponieważ przy 2godzinnej pracy Prime 95 temperatura sięgała 50 stopni chipset 55 max. Normalnie temperatura wynosi około 36 stopni.

2 problem mam z pamieciami Geil przy 900 (napiecie 2.4 dałem nawet 2.5) system sie nieuruchamia obnizyłem timigi pamieci ale nic niepomaga.

Jaki bios do DFI INFINITY jest najlepszy ? obsługujący brisbane

Poradzicie co robić.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie wg miernika daje 2.39V przy 2.4V w biosie ;]

Hehe -no i pewnie miernik ma rację ale już się nie wgryzałem.Soft to wiadomo -legendy opowiada :lol:

Znajdę czas i chęci(o to bardziej potrzebne) to wepnę i ja mierniki(mam dwa dla pewności choć nie do kompa kupowałem ale elektronik ze mnie lichy więc "pewność" tym potrzebniejsza :wink: )

@sliza -spasiba balszoje ,bo choć RAM nie poszedł (jak się zresztą spodziewałem) na 105-75-75-75 to chodzi na 2.1V BIOS...Hmmm -póki co ledwie jakieś 2.5h Orthosa ale to już dobry wstęp w porównaniu z 2.4V BIOS.Pograłem tez nieco w kilka i zero kłopotów.Ale za wcześnie na lizanie się po j...eee...ręce(?) :lol:

O kościach Elpida słyszałem ,że max tolerują właśnie około 2.35V....Może i tak

@DejaVuu -nie testuj X2 Prime 95 tylko Orthosem albo jak już to dwa odpal naraz prime 95 -chodzi o dwa rdzenie...

BIOS?Polecam ostatni oficjalny póki co....Ze stronki DFI

Edytowane przez miron72

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heeelp !!! Proszę pomóżcie mi, wsadziłem w tego DFI semprona 3000 i nie wiem dlaczego ale płyta ustawia mu mnożnik 7,5 i cały czas na starcie muszę wciskać F1 żeby komp odpalił bo w biosie nie mogę tego zmienić. Albo nie umiem. Mam tą płytę kilka godzin więc proszę pomóżcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lucas234

ta plyta z nowym biosem po prostu tak ma ze przy starcie pokazuje 7.5x200 zamiast 8x200 sprawdz sobie w winzgrozie np. w cpu-z i tam juz powinno byc w porzadku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymień choć jedną dziwną rzecz? U mnie też w BIOSie pokazuje że niby 7.5x ale na to leje sikiem prostym bo mi to kompletnie w niczym nie przeszkadza ;] toz to tylko napis co ma mało wspólnego z tym co jest naprawde ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@miron72:

co do Vdimm: nie ma problemu - zdziwilem sie, ze na elpidzie tyle dajesz jakby to byly jakies microny :)

ram g.skill: z tego, co wiem to serie H* (HK i HZ) sa lepsze (bardziej kretliwe), bo nie sa na elpidach (chociaz cholera wie co sie trafi - moga mieszac - moze zalezy od danego rynku). Nie maja H* na Allegro? Co do jakosci radiatorow to ostatnio sie tak popsula?

105-75-75-75: w ogole nie poszlo (brak POST) czy niestabilnie? A probowales 105-75-Auto-Auto skoro masz 2 moduly? Ale najpewniej jednak powinno byc: 105-105-A-A albo 105-105-105-105 albo 105-105-75-75. Przy dwoch 1-szych modulach obsadzonych zapewne tylko 2 pierwsze wartosci sie licza (masz RAM w czarnych slotach blizej procka?).

co do zmiany platformy: ja bym sie raczej pakowal w chipset intela - plyty na takim P31 nie powinny byc drogie. Czemu akurat NV pod Intela?

Edytowane przez sliza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od kilku dni zauwazylem cos ciekawego

sprzet jak w opisie i ogolnie full stable testowany dlugo i dokladnie

niestety po odlaczeniu pradu (mam upsa wylaczam jak wychodze z domu) pierwsze wlaczenie i safe mode :( zmienilem timingi na 5-5-5 i problem nie wystepuje troche nie to dziwi, ale w sumie jest ok, roznice w wydajnosci marginalne w stosunku do 5-4-4 a pozbylem sie problemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam to samo, jak ma już wszystko cacy podkręcone, to po odłączeniu od zasilania wraca mi HTT do 200 Mhz O_O

Jak tak dalej pójdzie to ta firma (DFI) znajdzie się na mojej czarnej liście

Wg. Everesta moja data biosu to 04/03/2007 Jest jakiś lepszy, który obsługuje Bri? Może być nawet starszy?

Edytowane przez miras19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja zabiłem drugie DFI xD

tym razem wygląda to na sekcje zasilania.

a było już tak dobrze ... to musze czekać 3tygodnie :P

Witam w Broken Infinity Club :-P

Po wciśnięciu Power wiatraki ruszają na chwile? Wyciągnij wtyczkę od zasilania procesora i sprawdź co się będzie działo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ram g.skill: z tego, co wiem to serie H* (HK i HZ) sa lepsze (bardziej kretliwe), bo nie sa na elpidach (chociaz cholera wie co sie trafi - moga mieszac - moze zalezy od danego rynku). Nie maja H* na Allegro? Co do jakosci radiatorow to ostatnio sie tak popsula?

Inne serie -cena, cena ,cena(a bez przesady to w grach OC RAMu daje całe niemal nic :D ).Miałem pierwszą parę tych NQ i radiator -nie zauważyłem go prawie ,bo -ładny kolorek nawet(metaliczny nieco karmazyn), solidnie dociśnięty więc nie wnikałem.Po wymianie -czerwony(ani połysk ,ani mat -takie "cuś") no i nie dochodzi do kości.Jest innego typu i wzoru -wyraźnie "tańszy" w kosztach.Oczywiście IMO wygląd to pestka ale jak nie dochodzi to działa jak pierzyna raczej... Dodatkowy niuans(niegodzien uwagi w zasadzie) to nalepka w komplecie -była "znak G.SKILL duży fluorescencyjna" ,a jest teraz "chłopiec na deskorolce z podpisem G.SKILL".Co za kretynizm :lol: .Tak czy inaczej nie oklejam nigdy ale myśl o "chłopcu.." na mojej obudowie... :lol: Szkoda ,że nie latarnia morska z podpisem G.SKILL :lol: .Ale ogólnie to radiator TANDETA.100% lepsze po 10PLN na Allegro chodzą.Nie żartuję -nie mam aparatu(padł) ale jak jakiś dopnę...

Pierwsze i ostatnie moje G.Skille -bo nawet ja zrobiłbym lepsze radiatory!Słowo!Może brzydsze ale proste i działające -już robiłem z "grzebieniami" na DDR1 (i to ze dwa lata zanim OCZ czy ktoś to na rynek puścił) z duralu(nie miałem fajnej blachy alu akurat ,a miedź to za bardzo kumuluje ciepło jak na usytuowanie na RAMie bez nawiewu).Przynajmniej zapinki dałem na 90% wysokości kostek więc jak je złożyłem to aż pamięć prosiła "puść mnie stary...puść" i nic nie odstawało.A nie jestem "światowym potentatem".Ups -się rozpisałem i...pochwaliłem :oops:

105-75-75-75: w ogole nie poszlo (brak POST) czy niestabilnie?...

Czarna cisza nastała i złowroga ,jeno w oddali(bo buzzer zaklejony izolacją) rozlegało się niczym wołanie ptaka rannego "piiii, piiii, piiii, pyk pyk pyk..." :rolleyes: .Mam 4x105 i buja.Tak samo 2x105 i 2xA.Sloty jakoś przy tych ustawieniach obojętne(Patrioty lubiły czarne ,a te nie wiem -widać jeszcze ich nie docisnąłęm do końca)

co do zmiany platformy: ja bym sie raczej pakowal w chipset intela - plyty na takim P31 nie powinny byc drogie. Czemu akurat NV pod Intela?

Ze względu na "unlinked"(oddzielne kręcenie cpu i ramu na 650 i 680) no i...sentyment do NV chipsetów -ja je lubię.Ale jakoś chyba nie pogonię tego co mam w odpowiedniej kasie.

No i wreszcie -ORTHOSA nie puszczałem ,bo demo GRAW2 SP(!) mam już i grałem.Ale póki co nawet grama problemu ze sprzętem nie ma.A grałem też w inne historie ,bo mam czas chwilowo(do 3ej grałem hehe).RAM na 2.1 BIOS daje radę.Miło...

Edytowane przez miron72

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Testował ktoś betę ze strony DFI? Pomaga na tą dolegliwość przy starcie?

Tak -ja testowałem i choć nie miałem to dolegliwość mi sie pojawiła.Chyba nawet wyżej gdzieś pisałem.Czyli -wpływ ma i może działać.Po powrocie do oficjala ostatniego stabilność mi spadła(no znikła) ale pogrzebałem i wróciła.Hehe -jak czeski serial...Ogólnie to "safe mode: pojawiało mi się łącznie z kłopotami z RAMem(2 różne komplety).Teraz obniżyłem V DIMM i może na tej becie...Ale olewam chwilowo.

@sliza -natchnęło mnie częściowo dzięki tobie -będzie chwila to sobie porobię radiatory na te G.Skille choćby dla sportu i mam też małe naklejki oryginalne z kompletu więc będą "lepiej działać" :D.Na paście założę Zalman STG1 lub taśmie 3M zamiast tej co mają oryginalne(a z 1mm grubości)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam to samo, jak ma już wszystko cacy podkręcone, to po odłączeniu od zasilania wraca mi HTT do 200 Mhz O_O

Jak tak dalej pójdzie to ta firma (DFI) znajdzie się na mojej czarnej liście

Wg. Everesta moja data biosu to 04/03/2007 Jest jakiś lepszy, który obsługuje Bri? Może być nawet starszy?

a to ja mialem lepiej, bo co prawda tez safe mode ale nic z ustawien nie znikalo, wystarczylo wejsc do biosu i wyjsc aby bylo dobrze, z resetowanie na default mialem przy brisbane dlatego wrocilem na windsora

ciekaw jestem jak dlugo bedzie dobrze, poki co safe mode po zmianie timignow odszedl w zapomnienie

jeszcze tylko ciekaw jestem jakie ja powiniem ustawic trfc?

poki co jade na 4x127.5

moze jakies rady co do powyzszego parametru?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Testował ktoś betę ze strony DFI? Pomaga na tą dolegliwość przy starcie?

Testowałem; nie pomaga mam prawie zawsze safe mode po odłączeniu zasilania. U mnie taka sytuacja występuje tylko na "Bris" na poprzednich prockach nie miałem czegoś takiego.

Co do Trfc to te podane wartość odnoszą sie do pojemność kości w banku a nie dla całkowietej pojemności ramu np. u mnie 4x1gb mam Trfc 127ns. Choć nie zawsze w/w podana tabelka się sprawdza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to niezła kupa, trzeba będzie jakiegoś Windsora dokupić. Albo poczekać na PX2

Szkoda słow na te DFi

Szkoda, że wcześniej nikt nie pisał o tych problemach, bym się nigdy na tą płyte nie zdecydował.

Edytowane przez miras19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testowałem; nie pomaga mam prawie zawsze safe mode po odłączeniu zasilania. U mnie taka sytuacja występuje tylko na "Bris" na poprzednich prockach nie miałem czegoś takiego.

Co do Trfc to te podane wartość odnoszą sie do pojemność kości w banku a nie dla całkowietej pojemności ramu np. u mnie 4x1gb mam Trfc 127ns. Choć nie zawsze w/w podana tabelka się sprawdza...

a co polecasz na 4x512?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam... :)

Mam dylemat ... jakie dać napiecię na procka x2 3600 Brisbane aby osiągnąć 2.8 (1.3V@2.7-stabilne)

Jaka jest w tego typu procesorze odpowiednia temperatura ... ? Od jakiej granicy muszę podnieść napięcie na szyne HT i chipsecie ?

Looknijcie czy wysztko mam ok...

OC.bmp

Pozdro :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... jakie dać napiecię na procka x2 3600 Brisbane aby osiągnąć 2.8 (1.3V@2.7-stabilne)

wiecej niz 1.3 ?? (wrozek tu nie ma, a temat o brisbane gdzies tam jest... :) )

po 13min stwierdzasz ze on jest stabilny ?? :D

Edytowane przez buuren

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi