Verter Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 nie powinieneś na ostatnim kondensatorku sprawdzić tego tak jak przy pomiarze VCPU? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 (edytowane) Muszę jeszcze raz pomierzyć, bo mierzyłem ze złej strony, powinienem tak jak na zdjęciu: http://www.lazowski.net/pomiar.jpg Na twoim miejscu sprawdziłbym na kondensatorach, ale to byś musiał sobie kabel przylutować od spodu. EDIT: Verter mnie ubiegł :razz: Edytowane 22 Lutego 2008 przez kretfr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrlaz Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 (edytowane) Nie, nie, spoko. Narobiłem tylko paniki. Sorry. Sprawdziłem przed chwilą dokładnie w tym punkcie co na zdjęciu i wyszło O.K. 1,80 - 1,81 1,90 - 1,89 2,00 - 1,99 2,10 - 2,08 2,20 - 2,19 2,30 - 2,28 2,40 - 2,37 2,50 - 2,46 Tak więc to jest dobry punkt do pomiaru (poprzednio mierzyłem z drugiej strony). Zresztą polecany na XtremeSystems. Wyniki prawie idealne, prawda? Czy u was też tak bardzo się grzeją pamięci? Edytowane 22 Lutego 2008 przez piotrlaz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 Tak więc to jest dobry punkt do pomiaru (poprzednio mierzyłem z drugiej strony). Zresztą polecany na XtremeSystems. Wyniki prawie idealne, prawda? Bo cewka z kondensatorem tworzą filtr dolnoprzepustowy, a ty mierzyłeś jeszcze przed filtrowaniem, wiec dlatego takie kwiatki :P Ale punktem, na którym występuje najbardziej podobne napięcie, do tego na memkach, jest jeden z pinów gniazda dimm :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrlaz Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 Dzięki, wezmę to pod uwagę przy następnych pomiarach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axl2000 Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 Sluchajcie, padam na twarz juz z podkrecaniem, nie mam sily...jak to zrobic? Jak ustawic dokladnie w biosie? Mam A54 6400+ i chcialbym go lekko @ tak na 3,3-3,4Ghz no bo jak to tak nie podkrecic nie? ;) Daje FSB 210Mhz i mi BS wyskakuje, dalem na 207Mhz i mi reset sie zrobil podczas 3DMarka...pamieci 800Mhz przy standardowych 3,2Ghz pracuja na 750Mhz (?) Przy tak malym OC chyba nie powinienem podnosic napiecia procka? Anyone da mi instrukcję? Jednojajowe podkrecac umiem, 2...juz nie...jakies HT/HTT sretetete :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 Niestety ale architektura procków K8 powyżej 3.2GHz raczej średnio nadaje się do podkręcania, więc kazde 100MHz to wiecej voltow. Zwiększ napięcie o 0.25v na początek, powinno przejść. Oczywiscie HT x3, poustawiaj pamięci recznie (warto dać wysokie timingi typu 2T-5-5-5-12 + odpowiednie ustawienie Tref). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 [...]Zwiększ napięcie o 0.25v[...]No nie presadzajmy odrazu tak dojebywać procowi, na początek podbij 0.05V-0.1V. Przy 1.65V to już taka grzanka przecie będzie że masakra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 No nie presadzajmy odrazu tak dojebywać procowi, na początek podbij 0.05V-0.1V. Przy 1.65V to już taka grzanka przecie będzie że masakra. Zjadłem jedno zero...;) Chodziło mi o 0.025v. Wiadomo, że 1.65v i 6400+ to raczej nie nadaje się juz na AC. (Chyba, że zima cooling...;) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axl2000 Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 (edytowane) Dobrnąłem do czegoś takiego i mi straczy (120Mhz niby nic ale jednak jakieś OC ;)) ale co z tym HT Link? Na Auto jest 1038Mhz, na x3 jest mniej niz 700Mhz, jak lepiej ustawic? Edytowane 23 Lutego 2008 przez Axl2000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 Możesz ustawić na x3, x4, możesz zostawić na auto, HTLink do 1400MHz jest spokojnie stabilny. Na wydajność nie wpływa praktycznie czy będzi on na 600MHz czy na 1000. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axl2000 Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 W biosie ustawilem 1,45v - tu pokazuje 1,44v heh... wlasnie mi sie komputer zrestartował przy wlaczaniu powerstripa, nie rozumiem tego, ustawilem teraz na x4 i mam 830Mhz, zobaczymy stabilnosc :( Na serio nie potrafie krecic 2 jajowców :( No ok na 830Mhz HT Link jakos chyba stabilniej za to 66C procka to za duzo, zmiana chłodzenia potrzebna :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M-Power Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 może problemem O/C jest 4gb ramu :/ Raz założyłem sobie 4gb do mojej DFI (OCZ GOLD 800) to nie wstawała powyzej 2,85ghz niezależnie od napięcia. http://www.allegro.pl/item317329014_dfi_in...c_nowa_bcm.html jakby ktoś był chętny, mam 2 sztuki to może ktoś by chciał jedną :) nówka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 W biosie ustawilem 1,45v - tu pokazuje 1,44v heh... wlasnie mi sie komputer zrestartował przy wlaczaniu powerstripa, nie rozumiem tego, ustawilem teraz na x4 i mam 830Mhz, zobaczymy stabilnosc :( Na serio nie potrafie krecic 2 jajowców :( No ok na 830Mhz HT Link jakos chyba stabilniej za to 66C procka to za duzo, zmiana chłodzenia potrzebna :( Jezeli masz 66c pod obciązeniem to nie dziwne, ze procesor sie wywala. Powyżej 60c często po OC występują niestabilności. Kup dobre chłodzenie i wtedy zabieraj się za podkręcanie...szczególnie, że ten procesor bez oc jest już wstarczająco gorący. HT Link nie ma tu nic do rzeczy, DFI robi stabilne 1500MHz (co i tak nie zmienia wydajności). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axl2000 Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 Jezeli masz 66c pod obciązeniem to nie dziwne, ze procesor sie wywala. Powyżej 60c często po OC występują niestabilności. Kup dobre chłodzenie i wtedy zabieraj się za podkręcanie...szczególnie, że ten procesor bez oc jest już wstarczająco gorący. HT Link nie ma tu nic do rzeczy, DFI robi stabilne 1500MHz (co i tak nie zmienia wydajności). A jakie chłodzenie (powietrzne) byscie polecali na ten grzejnik? Na boxowym w stresie po godzinnym wygrzewaniu procka mam ~60C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrlaz Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 A jakie chłodzenie (powietrzne) byscie polecali na ten grzejnik? Na boxowym w stresie po godzinnym wygrzewaniu procka mam ~60CNa pewno coś z Scythe będzie dobre np. Mine, Ninja, Mugen. Ja mam Arctic Freezer 64 Pro tani i wystarczający dla mojego 5000+. Gdybym miał takiego Scythe to pewnie bym "wykręcił" tyle co ty a tak to stabilnie 2600@3220MHZ. Twój Windsor powinien się lepiej kręcić ale nie ryzykuj z taką temperaturą. U mnie w stresie max to 50st.C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 A jakie chłodzenie (powietrzne) byscie polecali na ten grzejnik? Na boxowym w stresie po godzinnym wygrzewaniu procka mam ~60C Tak jak napisał 'piotrlaz' coś od firmy Scythe będzie odpowiednie. Nawet jeżeli nie masz tyle kasy na chłodzenie typu Ninja, to zwykły Freezer 64PRO będzie o wiele lepszy od BOXa. U mnie po zmianie z BOX -> Freezer temperatura na zwykłym jednordzeniowym Orleansie spadła o 12c... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axl2000 Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 Kase na scythe moge miec bez problemu, w koncu po cos sie pracuje ;) Ale jest duza roznica miedzy Freezerem a Scythe/ Bo jesli 1-2C to nie wiem czy arto placic 2x tyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 Kase na scythe moge miec bez problemu, w koncu po cos sie pracuje ;) Ale jest duza roznica miedzy Freezerem a Scythe/ Bo jesli 1-2C to nie wiem czy arto placic 2x tyle Różnica będzie z 5-7c minimum. Szczególnie przy tak duzej ilości ciepła wydzielanego przez procesor... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M-Power Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 Jakie max htt uzyskujecie na swoich DFI? podajcie też datę biosu, miałem już 4 egzemplarze tej płyty i ta rev. A dochodziła mi do 420, teraz na swojej nie mogę 380 wycisnąć -biosik z regulacją MAL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrlaz Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 Kase na scythe moge miec bez problemu, w koncu po cos sie pracuje ;) Ale jest duza roznica miedzy Freezerem a Scythe/ Bo jesli 1-2C to nie wiem czy arto placic 2x tyleMyślę, że przy normalnej pracy i również przy średnim podkręcaniu to będzie kilka stopni różnicy. Natomiast przy wyższym OC i większych napięciach, różnica będzie dużo większa. Na przykład po podkręceniu mojego procka na 2600@3000MHz a nawet 2600@3220MHz z temperaturą nic złego się nie dzieje. Natomiast przy próbach kręcenia wyżej widać, że przydałby się lepszy cooler niż Freexer. Dlatego na co dzień ustawiam 12x250, 1,4v. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 Jakie max htt uzyskujecie na swoich DFI? podajcie też datę biosu, miałem już 4 egzemplarze tej płyty i ta rev. A dochodziła mi do 420, teraz na swojej nie mogę 380 wycisnąć -biosik z regulacją MALNa tym samym procu w tej samej temperaturze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M-Power Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 (edytowane) procek ten sam tylko ramy beznadziejne (geil ultra 667 cl3 2x512) wcześniej były OCZ gold, a teraz mam te geile przejściowo, obecna DFI jest w tej rev. B i coś mi się wydaje że te B to jakieś gorsze są Edytowane 24 Lutego 2008 przez M-Power Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrlaz Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 (edytowane) Jakie max htt uzyskujecie na swoich DFI? podajcie też datę biosu, miałem już 4 egzemplarze tej płyty i ta rev. A dochodziła mi do 420, teraz na swojej nie mogę 380 wycisnąć -biosik z regulacją MALMam rev. A i max co uzyskałem to 400. Bios ten najnowszy D725 z 25.07.2007. Martwi mnie tylko, że trafiłem na kiepski egzemplarz procka. Powyżej 3220MHz przy Arctic Freezer nie chce się kręcić. Ta seria z odblokowanym w górę mnożnikiem (Black Edition) to właściwie może się przydać tym, którzy mają słabe pamięci. Bo wtedy można mocniej podkręcić procesor a pamięci mniej np. lekko tylko podwyższając HTT. Edytowane 24 Lutego 2008 przez piotrlaz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M-Power Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 Mam rev. A i max co uzyskałem to 400. Bios ten najnowszy D725 z 25.07.2007. to juz niezły wynik, a cpu-z wyświelta Ci rev. A3? czy jaką? może jednak te memki od geila ograniczają bo coś słabo się kręcą a muszki poszły w allegro:-| , niedługo przyjedzie windsor x2 3800 F3 do tego jakieś goodramy pro i się sprawdzi dokładnie w czym problem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 Hmm, ja mam rev.B chyba (tak mi się wydaje, w tym momencie nie mam jak sprawdzić) i płytka spokojnie jedzie 412MHz HTT i tutaj się skończył proc, więc nie wiem ile mój egzemplarz dokładnie może. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M-Power Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 (edytowane) ja sam nie wiem co się u mnie skończy. czekam na procka i ramy nowe Ale już 2 sztuka DFI nie chce mi zrobić 380 :/ Edytowane 24 Lutego 2008 przez M-Power Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrlaz Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 to juz niezły wynik, a cpu-z wyświelta Ci rev. A3? czy jaką?Tak, cpu-z podaje rev. A3. Wiesz coś o tej wersji? Dobra jest? To jest moja druga płyta otrzymana po reklamacji pierwszej. Podobno nowa, ale mam wątpliwości. Powiem wam ciekawostkę, że w czasie gdy ta pierwsza DFI była w serwisie, kupiłem Asusa M2N-E, płytę która jest bardzo krytykowana za niskie napięcie na ramach, max 1,95v. I wyobraźcie sobie, że na tym Asusie wykręciłem stabilne 3220MHz (14x230), 1,53v, DDR 920, 5 5 5 15, Vdimm 1,95V (1,97v mierzone miernikiem). Oczywiście na tych samych podzespołach. Ciekawostka co? Właściwie na DFI nie mogę osiągnąć więcej z tym, że pamięci mogę "dociągnąć" do 1000 przy napięciu 2,2v. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 Jakie max htt uzyskujecie na swoich DFI? podajcie też datę biosu, miałem już 4 egzemplarze tej płyty i ta rev. A dochodziła mi do 420, teraz na swojej nie mogę 380 wycisnąć -biosik z regulacją MAL Na mojej pierwszej DFI zrobiłem coś koło 420MHz, a na drugiej 435MHz pękło :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M-Power Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 Tak, cpu-z podaje rev. A3. Wiesz coś o tej wersji? Dobra jest? To jest moja druga płyta otrzymana po reklamacji pierwszej. Podobno nowa, ale mam wątpliwości. Te 2 ostatnie egzemplarze miałem w tej rev. w sumie to mam, jedna sztuka na sprzedaż :-P. Teraz pocieszam sie że chyba będzie to wina ramów z tym max 375, testowałem na mnożnikach x4,5,6,7 włącznie z połowkami. bo 2 egzemplarze takie pechowe? chyba aż takiego niefarta mieć nie można :? Na mojej pierwszej DFI zrobiłem coś koło 420MHz, a na drugiej 435MHz pękło Kret ładny wynik :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...