Skocz do zawartości
Daamain

Generic Host Process For Win32 Services

Rekomendowane odpowiedzi

W chwilę po polączeniu, czasem kilka sekund, czasem minutę dostaję taki komunikat o błędzie:

"Wystąpił problem z aplikacją Generic Host Process for Win32 Services i zostanie ona zamknięta"

Standardowy komunikat windowsa, chce żeby przesłać do Microsoftu. Klikam "Nie wysyłaj" i net się rozłącza i nie można się ponownie połączyć... A najdziwniejsze jest to że dopóki nie kliknę "nie wysyłaj" internet działa bez zarzutu! Do czasu. Po chwili jednak sie wyłacza.

Nawet w tej chwili pisze to z komunikatem o błedzie na ekranie.

Sprawdziłem cały dysk Kasperskym i wrzuciłem kopię windowsa z godziny 12(ghost robi codziennie o 12 kopię), wtedy system dzialal jeszcze normalnie. Nic nie pomogło. O co chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może jednak opcja naprawy systemu z CD będzie skuteczniejsza niż zabawa ghostem każdego dnia....?

Wcześniej radzę przeczytać to:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=151728

oraz to:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=100972

Edytowane przez ULLISSES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może jednak opcja naprawy systemu z CD będzie skuteczniejsza niż zabawa ghostem każdego dnia....?

Wcześniej radzę przeczytać to:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=151728

oraz to:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=100972

mam taki sam problem :f zaraz po tym krzaczy się cały skin windowsa i przestają działać sterowniki dźwięku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdaje się ze to czysci rejestr, wiec programy nie beda dzialac. Z tego co zauwazylem jesli tylko sie polacze i nie odpalam zadnych programów korzystających z internetu dluzej utrzymuje polaczenie. Ale moze to byc przypadek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też od wczoraj mi się sypie Generic Host Process szlag wie dlaczego. Pozwoliłem sobie podpiąć się do tematu. A oto log z HijackThis. Nie wiem, czy to znowu się jakieś hakerzyny bawią, czy coś innego. Skanowałem NOD32, Adaware, Spybotem i ni hu hu...

Logfile of HijackThis v1.99.1

Scan saved at 12:50:56, on 2006-08-13

Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)

MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)

Running processes:

C:\WINDOWS\System32\smss.exe

C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe

C:\WINDOWS\system32\services.exe

C:\WINDOWS\system32\lsass.exe

C:\WINDOWS\system32\svchost.exe

C:\WINDOWS\System32\svchost.exe

C:\WINDOWS\Explorer.EXE

C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe

C:\Program Files\Sunbelt Software\Personal Firewall 4\kpf4ss.exe

C:\Program Files\Eset\nod32krn.exe

C:\WINDOWS\system32\nvsvc32.exe

C:\WINDOWS\System32\svchost.exe

C:\Program Files\Sunbelt Software\Personal Firewall 4\kpf4gui.exe

C:\WINDOWS\system32\CTHELPER.EXE

C:\PROGRA~1\KEMailKb\KEMailKb.EXE

C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\jusched.exe

C:\Program Files\Hewlett-Packard\Digital Imaging\bin\hpotdd01.exe

C:\PROGRA~1\Wanadoo\TaskbarIcon.exe

C:\Program Files\Eset\nod32kui.exe

C:\Program Files\Common Files\InstallShield\UpdateService\issch.exe

C:\Program Files\DAEMON Tools\daemon.exe

C:\Program Files\A4Tech\Mouse\Amoumain.exe

C:\Program Files\AutoConnect\AutoConnect.exe

C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe

C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe

C:\Program Files\SAGEM\SAGEM F@st 800-840\dslmon.exe

C:\Program Files\Sunbelt Software\Personal Firewall 4\kpf4gui.exe

C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe

E:\foobar2000\foobar2000.exe

E:\Downloads\hijackthis\HijackThis.exe

C:\PROGRA~1\FREEDO~1\fdm.exe

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://www.google.pl/

R1 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Window Title = Neostrada Plus wita Cie w Internecie

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza

O2 - BHO: AcroIEHlprObj Class - {06849E9F-C8D7-4D59-B87D-784B7D6BE0B3} - C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\ActiveX\AcroIEHelper.dll

O2 - BHO: (no name) - {53707962-6F74-2D53-2644-206D7942484F} - C:\PROGRA~1\SPYBOT~1\SDHelper.dll

O2 - BHO: SSVHelper Class - {761497BB-D6F0-462C-B6EB-D4DAF1D92D43} - C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\ssv.dll

O4 - HKLM\..\Run: [WINDVDPatch] CTHELPER.EXE

O4 - HKLM\..\Run: [KEMailKb] C:\PROGRA~1\KEMailKb\KEMailKb.EXE

O4 - HKLM\..\Run: [sunJavaUpdateSched] C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\jusched.exe

O4 - HKLM\..\Run: [DeviceDiscovery] C:\Program Files\Hewlett-Packard\Digital Imaging\bin\hpotdd01.exe

O4 - HKLM\..\Run: [NeroFilterCheck] C:\WINDOWS\system32\NeroCheck.exe

O4 - HKLM\..\Run: [WOOWATCH] C:\PROGRA~1\Wanadoo\Watch.exe

O4 - HKLM\..\Run: [WOOTASKBARICON] C:\PROGRA~1\Wanadoo\TaskbarIcon.exe

O4 - HKLM\..\Run: [nod32kui] "C:\Program Files\Eset\nod32kui.exe" /WAITSERVICE

O4 - HKLM\..\Run: [iSUSPM Startup] C:\PROGRA~1\COMMON~1\INSTAL~1\UPDATE~1\isuspm.exe -startup

O4 - HKLM\..\Run: [iSUSScheduler] "C:\Program Files\Common Files\InstallShield\UpdateService\issch.exe" -start

O4 - HKLM\..\Run: [DAEMON Tools] "C:\Program Files\DAEMON Tools\daemon.exe" -lang 1033

O4 - HKLM\..\Run: [WheelMouse] C:\Program Files\A4Tech\Mouse\Amoumain.exe

O4 - HKLM\..\Run: [NvCplDaemon] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\system32\NvCpl.dll,NvStartup

O4 - HKLM\..\Run: [nwiz] nwiz.exe /install

O4 - HKLM\..\Run: [NvMediaCenter] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\system32\NvMcTray.dll,NvTaskbarInit

O4 - HKCU\..\Run: [AutoConnect] C:\Program Files\AutoConnect\AutoConnect.exe

O4 - HKCU\..\Run: [MSMSGS] "C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe" /background

O4 - HKCU\..\Run: [TransBar] C:\TransBar\TransBar.exe /s

O4 - HKCU\..\Run: [ctfmon.exe] C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe

O4 - Global Startup: Adobe Reader Speed Launch.lnk = C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Reader\reader_sl.exe

O4 - Global Startup: DSLMON.lnk = C:\Program Files\SAGEM\SAGEM F@st 800-840\dslmon.exe

O4 - Global Startup: Microsoft Office.lnk = C:\Program Files\Microsoft Office\Office10\OSA.EXE

O8 - Extra context menu item: E&ksport do programu Microsoft Excel - res://C:\PROGRA~1\MICROS~2\Office10\EXCEL.EXE/3000

O8 - Extra context menu item: Pobierz stronę WEB z Free Download Manager - file://C:\Program Files\Free Download Manager\dlpage.htm

O8 - Extra context menu item: Pobierz wszystko z Free Download Manager - file://C:\Program Files\Free Download Manager\dlall.htm

O8 - Extra context menu item: Pobierz z Free Download Manager - file://C:\Program Files\Free Download Manager\dllink.htm

O8 - Extra context menu item: Pobierz zaznaczenie z Free Download Manager - file://C:\Program Files\Free Download Manager\dlselected.htm

O9 - Extra button: (no name) - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\ssv.dll

O9 - Extra 'Tools' menuitem: Sun Java Console - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\ssv.dll

O9 - Extra button: Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe

O9 - Extra 'Tools' menuitem: Windows Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe

O16 - DPF: {9A9307A0-7DA4-4DAF-B042-5009F29E09E1} (ActiveScan Installer Class) - http://acs.pandasoftware.com/activescan/as5free/asinst.cab

O17 - HKLM\System\CCS\Services\Tcpip\..\{0154E739-680D-45FF-8344-8B9544385415}: NameServer = 194.204.152.34 217.98.63.164

O17 - HKLM\System\CS1\Services\Tcpip\..\{0154E739-680D-45FF-8344-8B9544385415}: NameServer = 194.204.152.34 217.98.63.164

O23 - Service: Adobe LM Service - Adobe Systems - C:\Program Files\Common Files\Adobe Systems Shared\Service\Adobelmsvc.exe

O23 - Service: Sunbelt Kerio Personal Firewall 4 (KPF4) - Sunbelt Software - C:\Program Files\Sunbelt Software\Personal Firewall 4\kpf4ss.exe

O23 - Service: NOD32 Kernel Service (NOD32krn) - Eset - C:\Program Files\Eset\nod32krn.exe

O23 - Service: NVIDIA Display Driver Service (NVSvc) - NVIDIA Corporation - C:\WINDOWS\system32\nvsvc32.exe

Edytowane przez Spylon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaa ja łatek do M$hita nie ściągam. Mam sp2 i pociągnąłem łatę KB894391 od M$ co niby ten problem poprawia... A ty Kolobos nie masz problemu z GHP? Normalnie kilka miechów nie miałem żadnego wira, mam NOD32, Kerio Personal Firewall, Spybot, Adaware. Co tydzień skan, a tu takie kwiatki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszperałem troche po sieci i znalazlem ten program:

Blokowanie portów

Zablokowałem wszystkie porty oprocz netbios, wyłączyłęm też synchronizacje czasu (2x kilk na zegar, czas z internetu, odfajkuj, ponoć też pomaga). Poki co chodzi, jak padnie dam znac :P

Sprobojcie z tym i napiszcie czy cos dalo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie dziala, i nie jest to rozwiazanie tymczasowe. Syf sobie sam portu nie otworzy :P Także bez obaw mozna instalowac.

Przeszukalem net i widzialem posty o tym z 2005 roku wiec nie ma co czekac na latke. Trzeba sobie radzic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na kazdym forum widze posty na ten temat wiec to nie moze byc przypadek.

Dokładnie, od kilku dni ludziom zdarzaja się takie "przypadki".

Nie poprawka od M$, sprawdzane na kilku kompach i ani przed aktualizacją ani po problem nie wystąpił jeśli komputer był za firewallem (sprzętowym, zamknięte dla użytkowników wszystkie zbędne porty + NAT + jakiś wbudowany w router antywirus). Po podłączeniu komputera do Neostrady przez modem USB błąd "Generic Host Process" wywala po kilku(-nastu) sekundach, na Chello po ~2 minutach.

Zablokowanie portów pomaga, nie sprawdzałem na jak długo ;) Synchronizację czasu chyba można zostawić w spokoju :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rowniez pojawil mi sie ten problem, nie wierze....

Format nie pomaga (nie moglem systemu przeinstalowac i musialem zrobic format). Przed chwila zablokowalem porty, zobaczymy.

Wydaje mi sie, ze te blad zaczal sie pojawiac od niedawna u wiekszej ilosci uzytkownikow, a za jakis czas beda o tym mowic w faktach :>

Tak sie jeszcze zastanawiam.....Mial ktos z Was firewalla? A moze wszyscy mamy neostrade? :>

Edytowane przez $l@ven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie dzisiaj to zaczelo wywalac:/ jak ktos sobie z tym pradzi to prosilbym o napisanie.. bo juz mnie dobija.. raz co chwile wyskoczy a raz pozniej.. nie wiem.

Tak jak pisalem:

Sciagamy TEN program, blokujemy wszystkie porty oprocz netbios (jak ktos chce moze jeszcze poeksperymentowac ktore nalezy zablokowac) i restartujemy kompa :)

Mozna by ten temat przykleic albo jakos oznaczyc, bo bedzie fala topiców "help! net nie dziala!" jesli naprawde to teraz sie tak nasila.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

farmata można nie robić - ja przywróciłem obraz ghostem ( równoznaczne z formatem systemu ) sprzed pół roku - żadnej różnicy :] synchronizacja zegara- też, w tej chwili testuje wyłączenie przywracania systemu, avast ani nod 32 nie dały rady w8-ing :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

farmata można nie robić - ja przywróciłem obraz ghostem ( równoznaczne z formatem systemu ) sprzed pół roku - żadnej różnicy :] synchronizacja zegara- też, w tej chwili testuje wyłączenie przywracania systemu, avast ani nod 32 nie dały rady w8-ing :/

Juz kilka zostało powtórzone - instalujesz Windows Worms Doors Cleaner i blokujesz porty RPC - dwa pierwsze od góry, 135 i 445. Reszta moze byc odblokowana. Gdyby ciagle byly problemy mozna sprobowac zablokowac messenger (ostatni u dołu) i jeszcze eksperymentowac, ale te dwa na 99% wystarczą.

W tej chwili mam zablowowane tylko te dwa i nie ma problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z przywracaniem systemu (wylaczonym) tez mi sie pojawialo :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi