Chemik4 Opublikowano 29 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2006 @ mechl!n to na tych fotkach to glonojady syjamskie, one po czasie urosną do ok 10-15 cm i mogą być agresywne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FoX 13 Opublikowano 29 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2006 agresywne... uuu =/ A ja wtrące troche fotek, żeby wesoło było ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 30 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2006 No właśnie nie jestem do końca przekonany co to jest za gatunek- w zoologu nie pytałem , odpowiednich fot nie znalazłem a własnych nie dam rady zrobić- siedzą sobie te maleństwa w chaszczach i nie sposób ich wypatrzyć- czasami jakiś przepłynie z kąta w kąt. Mam je już ponad pół roku i mają max z 2-2.5cm. Mają stosunkowo dużą "przyssawkę"- tak z 1/5 całej ich długości oraz raczej ostro zakończoną głowę- więc to chyba nie syjamy (tak se gdybam). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzik86 Opublikowano 30 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2006 (edytowane) ja mam takie pytanko , jak długo może stać woda w akwarium żeby nie osadziły się glony na ściankach, w którym nie ma ani roślin, ani żwiru , a woda jest tylko "napowietrzana" pompką ? Edytowane 30 Października 2006 przez dzik86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik4 Opublikowano 30 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2006 kilka dni jeśli jest akwarium oświetlone a pół wieczności jeśli jest całkiem zaciemnione :) domyślam sie ze to masz odstawioną wode do podmiany (mam racje?) u mnie woda do podmiany stoi zawsze ok tygodnia i pojawiaja sie tylko minimalne ilosci glonów (na szybie od strony okna) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzik86 Opublikowano 30 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2006 (edytowane) kilka dni jeśli jest akwarium oświetlone a pół wieczności jeśli jest całkiem zaciemnione :) domyślam sie ze to masz odstawioną wode do podmiany (mam racje?) u mnie woda do podmiany stoi zawsze ok tygodnia i pojawiaja sie tylko minimalne ilosci glonów (na szybie od strony okna) nie zgadłes :lol: pomyslałem sobie zeby zrobić z akwarium moda budy w którym były by dwie ścianki i pomiędzy nimi była by bulgocząca woda która była by dodatkowo oświetlona przez ledy lub katodę :D, ale jak maja sie zrobic glony po tygodniu to nie mam co mysleć o tym :lol: ale pomysł chyba mam ciekawy ? ps. moze woda destylowana by sie nadawała :D ?! pozdro wszystkim :P Edytowane 30 Października 2006 przez dzik86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik4 Opublikowano 31 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2006 ciekawy pomysł :) w wodzie destolowanej nie powinny rosnąc glony, zawsze można dać do niej jeszcze jakiś srodek przeciwglonowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 31 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2006 wystarczy dolac troche % ;] (np spirytu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vejita Opublikowano 31 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2006 A czy % nie zaszkodza rybkom? Sam wiele razy myslalem zeby dolac % do akwarium ale boje sie o moje zwierzatka ;d Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FoX 13 Opublikowano 31 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2006 Vejita zaszkodzi :D Koledzy mówią o dodaniu % do wody bez rybek, poczytaj pomysł dzik86 xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 1 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2006 Witam! Mam pytanie dotyczace akwarystyki. Czy Ksiezniczka z burundi moze zyc z mieczykami i gurami? Czy jest to rybka agresywna? oraz czy moze zyc w temperatuze 23 stopni? z gory dzieki za odp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 1 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2006 google rulz: http://www.akwarium.mud.pl/ksiezbu.html Ryba bardzo agresywna i terytorialna. Najlepiej trzymać w parach w jednogatunkowym akwarium lub w towarzystwie szczelinowców i naskalniaków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 1 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2006 Dzieki za odp. Zastanowilo mnie to powniewaz widzialem w sklepie jak trzymaja je z gurami. Dzieki za odp. Zastanowilo mnie to powniewaz widzialem w sklepie jak trzymaja je z gurami. A czy sa jakies łagodne pielegnice ktore nie wymagaja duzego akwarium? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik4 Opublikowano 1 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2006 Ramirezy, Kakadu- bardzo fajne rybki, troche wrażliwe, jeśli jednak troche o nie zadbasz to powinny sie dobrze trzymać (ważne dla nich są odpowienie parametry wody: pH ok 6-6,5, twardosć ok 5-10*N) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 3 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2006 Jeśli kogoś interesują pielęgnice to mam stado Akar Błękitnych, wszystkie z mojej własnej chodowli, mam ich tyle ze musze się pozbyć przynajmniej 80% z nich, osobniki o rozmiarach 3-6cm ;] Ryba raczej agresywna ale jeśli trzyma się ją z innymi gatunkami o podobnych rozmiarach to wszystko jest OK, ja np mam w akwa glonojada i kirysnika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heryf Opublikowano 7 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2006 (edytowane) a wiec preparat "omnipur" nic nie pomaga, dzis padl samiec zebry, a u drugiego wystepuja takie same objawy jak u tego zdechlego :mur: zachowanie rybki w akwarium http://rapidshare.com/files/2394976/rybka.avi.html Edytowane 7 Listopada 2006 przez heryf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 A o to ja sie pochwale moim mini akwa ;] Zbiorniczek ma 30l (40/25/30), oczyszcza go i napowietrza filtr aquaEl fan mini 260 l/h, a ogrzewa grzalkaz termoregulatorem o mocy 75w (temperatura wynosi 26 stopni). Obsada to 4x gurami dwuplamisty (2 zlote i 2 niebieskie), dwa mieczyki, dwie Kosiarki i slimak ampularia. Roslinnosc to 5x kabomba i 2 x moczarka + dwie sztuczne roslinki. Na podlozu jest mieszanina zaokraglonego zwirku z bialymi kamyczkami. Ryby sa karmione czarnym i zielonym Tropicalem w platkach. W styczniu planuje zakupic wieksze akwa a wnim umiescic pyszczaki yellow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik4 Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 Trzymasz gurami, kosiarki i mieczyki w 30 litrach wody?! Te ryby nadają sie do akwarium od 100 litrów w zwyż, w 30 litrach to możesz gupiki lub parke bojowników/prętników karłowatych trzymać. Biedne rybki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 10 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2006 w styczniu bedzie duuuuuzo wiekszy zbiornik :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 11 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2006 Jestem po totalnej rewolcie w akwarium (wymiana wody, płukanie całego żwiru, mycie akwa, itp)- aktualnie wygląda ono tak: Mam spokój na pół roku- jak pisałem wcześniej właśnie co pół roku robię rewolucję. Wprawdzie nie wygląda tak okazale jak na poprzednich fotach (dżungla) ale to tylko kwestia czasu i nawozu. Rybom przypasiła świeża woda- 2 dni po ich wpuszczeniu żałobniczki odbyły tarło (bardzo widowiskowe). Teraz czekam, aż zaczną trzeć się kirysy- u mnie to standardowa procedura po wyczyszczeniu akwa. A oto małe 20l akwarium- kotnik- mieszkańcami są małe platki/platynki: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heryf Opublikowano 13 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2006 a u mnie dalej panuje epidemia :( pomoze mi ktos bo czuje ze ten samiec zebry dlugo nie pozyje :/ a nie mam juz pomyslu co robic ?! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 14 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2006 Może najprostsze rozwiązanie okaże się skuteczne- u mnie, gdy jakaś rybka choruje (żadko bo żadko ale bywa) przenoszę ją do akwarium ze zwykłą kranówką i silnie napowietrzam. Może warto spróbować... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik4 Opublikowano 14 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2006 @ mechl!n chce Ci sie co pół roku przekopywać akwarium? Mój baniaczek jest bez restartu już od ok 5 lat, jedyne co robie to wymiana 30% wody co 2 tygodnie i przy okazji odmulanie dna. @ heryf Wypróbuj nadmanganian potasu (do kupienia w aptece, fiolka ok 5zł), 1 tabletka (0,1 g) na 10 litrów wody, przy okazji podnieś temperature i mocno napowietrzaj wode. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FoX 13 Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 Panowie pomocy Mam (chyba) zielenice. Pełno włosków małych pływa w wodzie, na roślinach kożuszek zielony się tworzy. Łatwo schodzi, ale wole żeby go nie było rzecz jasna. Na szybach to się też osadza tak promieniście, też włosy Moja propozycja - dziś podmieniam wode jak co tydzień i zakrywam akwarium na 3 dni kocem. Hmm ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik4 Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 Daj fotke to Ci powiem co to dokładnie jest. Nawozisz rośliny w akwarium? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FoX 13 Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 Na 1 zdjęciu to nie same glony, ale mech jawajski w glonach ;) Nawozić nie nawożę, jedynie na początku (2 miesiące temu) dałem tabletke pod korzenie Dziś zmieniłem wode jak zawsze, około 20% i we wtorek zmieniam znowu tyle samo, później w czwartek następnie sobote - czy to zaszkodzi ? Chce się pozbyć tych włosków i sądze, że to rozwiąże problem. Poza tym częste podmiany ponoć rozwiązują problem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 Jak dla mnie to glony nitkowate. Na te glony możesz użyć: 1. http://www.akwazoo.com.pl/product_info.php?products_id=8251 2. Otoski, krewetka amano, kosiarki, zbrojnik niebieski Jedno chemia drugie służba sprzątająca :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 A fuj- mam to świństwo w oczku wodnym- o ile dobrze rozszyfrowuję zdjęcia. Nie wiem czy jest na to jakiś środek- w oczku pozostaje mi czyszczenie mechaniczne- jak sobie odpuszczę zarasta w diabli. Rośnie toto do długości tak z pół metra. Co ciekawe w akwarium pada- łowiłem w oczku dafnie do akwa i kilka razy nieumyślnie wraz z planktonem wpadło do akwa kilka włosów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FoX 13 Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 Chemii używać nie chce... za to ze służby mam otoski oraz glonojada, jednak nie jest to zbrojnik. Ale otoski są, więc ? czemu nie pomagają eh :( Ponowie pytanie - czy jeżeli co 2 dni będe podmieniać 7L z 40L akwarium to czy to coś zaszkodzi ? ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vejita Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 Nie, bo niby w czym ma zaszkodzic? xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...