Jump to content
cavarr

Asus P5b/deluxe/premium...

Recommended Posts

mach82 zadam takie dziwne pytanie moze nie na miejscu czy masz najnowszego biosa? :D

0507 - zrobiłem update zaraz po odpaleniu systemu.

 

Ta płytka jest naprawdę bardzo dziwna. Teraz ustawiłem FSB 401 MHz i odpaliła bez problemu. Orthos leci. Ale teraz uwaga - piękne cyrki - płyta przestawia mi kartę graficzną w tryb PCI-E x1. Dziekuję, można przestać się śmiać. Ja wysiadam. Jak nie urok to sraczka. Jak pozbyłem siejednego problemu, to pojawia sie drugi. A taka rzekomo cudna ta płyta :mur: Muszę chyba z Brunem pogadać, moze coś poradzi. Ale uwaga - nie wiem czy czasami ten bug z przestawianem 7900GT nie dotyczy ogólnie płyt na P965, jako że gigabyte DQ6 potrafi zrobić to samo i to bez żadnego OC :blink: Dwie rózne karty 7900GT od galaxy zachowują się dokładnie tak samo.I co wy na to?

 

EDIT: wszystkie szkoły OC mówią - podkrecasz na P965, to ustaw PCI-E na sztywno i proponują 101-105 MHz. Ustawiłem PCI-E na auto i teraz działa jako PCI-E x16. Tym niemniej muszę się bliżej przyjrzeć gigabyte DQ6, która odstawia podobne cycki bez OC. Tyle że DQ6 w standardzie ustawia FSB 268 MHy, czyli jednak małe OC jest. Ale bliżej sie tym zajmę po przetestowaniu P5B DLX P5W DH DLX. Jednakowoż dziena jest ta niestabilnośc w przedziale 350-399 MHz - chyba jeszcze bios jakiś niedorobiony.

Edited by mach82

Share this post


Link to post
Share on other sites

od piatku stalem sie posiadaczem tej mobo i moje wrazenia po przesiadce z p5wd2:

- pamieci rozwinelly skrzydla i lataja >1000 na 4.4.4.X, gdzie wczesniej bylo do 950mhz na 1 i 2 slocie

- problemy z prockiem PD 805, dzielniki dzialaja dopiero od fsb 200, tak to wybiurczo

- niestety bo ostrym przetaktowaniu trzeba robic clear-cmosa co mnie bardzo boli

- wifi dziala niezle, jestem zadowolony

- bardzo dobre rozplanowanie plyty noi te 7 miejsc na podpiecie wentyli ;)

 

narazie jade na 920tce wiec o max fsb sie nie wypowiem, ale vdroop'a trzeba koniecznie zrobic bo spada o 0.09v :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

narazie zainstalowałem windowsa i wyciągnełem fsb 330

zasilacz sie okropnie grzeje prawdopodobnie nie wyrabia z tym configiem :/

 

jutro pobawie sie sprzętem troszke wiecej i też coś wiecej napisze

już dziś nie bede sie za niego brał bo mi sie nie chce szukać fdd

 

ktoś sie pytał jak sie sprawuje dziwiekowka - jest do [gluteus maximus] dosłownie

dzwiek jest po prostu beznadziejny, a w grach praktycznie nie słysze 5.1 - na szczescie mam audigy [;

 

EDIT: antena do wifi też nie jest wyskoich lotów

na laptopie w tym samym miejscu gdzie stoi komp z anetą mam 4 kreski a na kompie mam 2 albo wogole mi sieci nie wykrywa

zaraz zobacze czy standardowa antena od AP jest lepsza od tej asusa

Edited by KAMILcom

Share this post


Link to post
Share on other sites

- bardzo dobre rozplanowanie plyty noi te 7 miejsc na podpiecie wentyli ;)

Tylko dlaczego nie działa monitoring tychże. Podpinam fandera do 3 różnych wejść i nie działa monitoring. Co do rozplanowania płyty, to złącze EIDE i FDD powinny być zamienione miejscami.

 

drażnią mnie cyrki z FSB i właśnie clear cmos po zbytnim OC. Nie sprawdzałem jeszcze jak sobie pamieci radzą, ale E6400 bez zająknięcia działa na 8x400 1.29V. Później pobawię się jeszcze ze zmniejszeniem napięcia, bo prawie 60 stopni to za dużo (fander na maksa). Po zwolnieniu wiatraka będzie 65 stopni, więc trzeba będzie zrobic polerkę CPU i ninji i zaaplikować liquid pro. I niech tak chodzi na co dzień.

 

Co do napieć - 1.35V w biosie=1.31V w windows=1.29V w stresie

 

W sumie płyta całkiem niezła, ale juz kilka wad się ujawniło i pewnie jeszcze coś wyszperam. Przy FSB 400 MHz płyta dziwnie się uruchamia, tzn. rozruch->gaśnie, rozruch->gaśnie i dopiero później normalnie startuje. Jak resetuję, to dokładnie to samo się powtarza. Przy FSB 325 MHz nie zauważyłem czegoś takiego. Na dłuzszą metę irytujące.

Edited by mach82

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

 

Ja ze swoim zestawem walcze od piatku i udało mi sie wyciągnąc FSB 450.

 

2293416[/snapback]

Tylko dlaczego nie działa monitoring tychże. Podpinam fandera do 3 różnych wejść i nie działa monitoring.
Monitoring dziala tylko na CPU-FAN i CHA-FAN1 do CHA-FAN3 (strona 2-31 instrukcji :P )

 

drażnią mnie cyrki z FSB i właśnie clear cmos po zbytnim OC.
Zostaw na dluzej wylaczony komp po zbytnim OC i wylacz napiecie zasilacza ( niech sie nie swieci ten 'piekny' napis ASUS na plycie )

 

U mnie jeszcze nie musialem robic clear cmos.

 

Pozdrawiam

Edited by Sivy(R)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Monitoring dziala tylko na CPU-FAN i CHA-FAN1 do CHA-FAN3 (strona 2-31 instrukcji :P )

instrukcja - strona 2-29 - mówie tylko że te wejścia co wspomniałeś wspierają Q-fan. NIe ma mowy że nie działa na nich monitoring. A w moim egzemplarzu nie działa i bardzo mi sie to nie podoba.

Zostaw na dluzej wylaczony komp po zbytnim OC i wylacz napiecie zasilacza ( niech sie nie swieci ten 'piekny' napis ASUS na plycie )

U mnie jeszcze nie musialem robic clear cmos.

Pozdrawiam

może i jest to wyjście, ale chyba nie o to chodzi żeby odłączać zasilanie. Niestety C.P.R. bez tego nie zadziała. A szkoda, bo strasznie to niewygodne. Edited by mach82

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko dlaczego nie działa monitoring tychże. Podpinam fandera do 3 różnych wejść i nie działa monitoring. Co do rozplanowania płyty, to złącze EIDE i FDD powinny być zamienione miejscami.

Co do napieć - 1.35V w biosie=1.31V w windows=1.29V w stresie

Przy FSB 400 MHz płyta dziwnie się uruchamia, tzn. rozruch->gaśnie, rozruch->gaśnie i dopiero później normalnie startuje. Jak resetuję, to dokładnie to samo się powtarza. Przy FSB 325 MHz nie zauważyłem czegoś takiego. Na dłuzszą metę irytujące.

sory za powybieranie ale nie chce pol strony zawalac cytatami

 

mi monitoring dziala i to calkiem poprawnie, mam 4 zajete wejscia

jesli chodzi o napiecie to spada mi o 0.08-0.09v na procku i co dziwne, jak dla mem ustawie 2.3v to ai suite pokazuje mi rowne 2.25v o0

z tym rozruchem mam tak samo, wlacza sie na 1-2s i gasnie, czasem tak dwa razy jak duzo w biosie pogrzebie, jak sie bawilem zworka (wyjallem ja wogole) to i 4-5 razy tak potrafil zanim sie zalaczyl pozadnie, smieszne ;)

ale dobrze ze to znika przy wyzszym fsb bo dysku szkoda ;)

Edited by wspac

Share this post


Link to post
Share on other sites

jesli chodzi o napiecie to spada mi o 0.08-0.09v na procku i co dziwne, jak dla mem ustawie 2.3v to ai suite pokazuje mi rowne 2.25v o0

z tym rozruchem mam tak samo, wlacza sie na 1-2s i gasnie, czasem tak dwa razy jak duzo w biosie pogrzebie, jak sie bawilem zworka (wyjallem ja wogole) to i 4-5 razy tak potrafil zanim sie zalaczyl pozadnie, smieszne ;)

ale dobrze ze to znika bo dysku szkoda ;) przy wyzszym fsb

To że jakis programik pokazuje takie napiecia wcale nie oznacza ze takie w rzeczywistosci sa ;)

A ten rozruch to rzeczywiscie jest do [glutes...] :mur: nie wiadomo czy komp ma wogole zamiar wstac czy tez nie, szczegolnie wkur... jest to podczas OC, bo nie wiadomo czy go wyłaczac czy czekac nadal (tylko ile mozna ;) )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko dlaczego nie działa monitoring tychże. Podpinam fandera do 3 różnych wejść i nie działa monitoring. Co do rozplanowania płyty, to złącze EIDE i FDD powinny być zamienione miejscami.

drażnią mnie cyrki z FSB i właśnie clear cmos po zbytnim OC. Nie sprawdzałem jeszcze jak sobie pamieci radzą, ale E6400 bez zająknięcia działa na 8x400 1.29V. Później pobawię się jeszcze ze zmniejszeniem napięcia, bo prawie 60 stopni to za dużo (fander na maksa). Po zwolnieniu wiatraka będzie 65 stopni, więc trzeba będzie zrobic polerkę CPU i ninji i zaaplikować liquid pro. I niech tak chodzi na co dzień.

Co do napieć - 1.35V w biosie=1.31V w windows=1.29V w stresie

W sumie płyta całkiem niezła, ale juz kilka wad się ujawniło i pewnie jeszcze coś wyszperam. Przy FSB 400 MHz płyta dziwnie się uruchamia, tzn. rozruch->gaśnie, rozruch->gaśnie i dopiero później normalnie startuje. Jak resetuję, to dokładnie to samo się powtarza. Przy FSB 325 MHz nie zauważyłem czegoś takiego. Na dłuzszą metę irytujące.

Napiecia miernikiem czy z programow? bo dropp wydaje mi sie bardzo maly, chybaze robiles moda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napiecia miernikiem czy z programow? bo dropp wydaje mi sie bardzo maly, chybaze robiles moda.

Zapodaj jakieś zdjątko z punktami pomiarowymi, to zaraz zmierzę. Płytka bez żadnych modów.

 

Raport z pola walki z CPU: 1.27V w stresie i E6400 na 3.2GHz wywalił się po 30 minutach w orthos. Pierwszy rdzeń nie wytrzymał. No cóż, to i tak nieźle. E6400 L625A287

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zapodaj jakieś zdjątko z punktami pomiarowymi, to zaraz zmierzę. Płytka bez żadnych modów.

 

Raport z pola walki z CPU: 1.27V w stresie i E6400 na 3.2GHz wywalił się po 30 minutach w orthos. Pierwszy rdzeń nie wytrzymał. No cóż, to i tak nieźle. E6400 L625A287

Hmmm, zobacz na cewkach, czy na mosach.... jestem ciekaw jaki jest dropp na tych nowych asusach, bo podobno nie taki jak przyzwyczail asus.

 

a wynik super, podniejs mu troche v [;

Edited by kszonek

Share this post


Link to post
Share on other sites

ludzie pomocy

mam geile 667 CL3 są na tych samych kościach co 800 CL4

czemu jak ustawie proca na 266 (stock) i ram na 800 wszysko przechodzi 4M bez problemu

a jak ustawie procka na fsb 355 i ram 1:1 czyli 710 4M wywala mi sie po pierszym lopie

dodam że napewno wina pamieci bo kiedy procek był na 355 włączyłem orthosa na testowanie stabilności i leciał 8h aż do rana i nie było błędu

temperatura nigdy nie przekroczyla 60*C w stresie przy teście obu jajek. Około 45 mam w ilde.

 

powiedzcie mi co w miejsce tych 10'siatek wpisac mam (bo można powiedzieć że jestem nobem jeśli chodzi o ddr2)

http://img206.imageshack.us/my.php?image=dsc00284uy5.jpg

Edited by KAMILcom

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmmm, zobacz na cewkach, czy na mosach.... jestem ciekaw jaki jest dropp na tych nowych asusach, bo podobno nie taki jak przyzwyczail asus.

 

a wynik super, podniejs mu troche v [;

Szukam na XS punktów pomiarowych, tylko ciekawe czy sie do nich dostane, bo ninja wraz z grafiką blokują dostęp do wiekszości płyty. :cry:

 

podnoszenie vcore sobie na razie daruję, bo muszę znaleźć stabilne 3.2GHz przy jak najniższym napięciu - tak to będzie chodziło na co dzień. 1.29V w pełni stabilne w orthosie, smarkach i innych bestiach. Przynajmniej tak to wygląda po kilkunastu godzinach testów, a życie pewnie i tak to zweryfikuje w ciągu tygodnia. Cóż, zapuszczam orthosa na 1.28V i zobaczę co będzie.

ludzie pomocy

mam geile 667 CL3 są na tych samych kościach co 800 CL4

czemu jak ustawie proca na 266 (stock) i ram na 800 wszysko przechodzi 4M bez problemu

a jak ustawie procka na fsb 355 i ram 1:1 czyli 710 4M wywala mi sie po pierszym lopie

dodam że napewno wina pamieci bo kiedy procek był na 355 włączyłem orthosa na testowanie stabilności i leciał 8h aż do rana i nie było błędu

Co do pamieci - zamiast tych dziesiątek ustaw wiecej niż połowę z dostępnego zakresu, tzn. jeżeli mozna ustawić dany timing w zakresie 0-31, to ustaw np. wiecej niż 16. To tak oczywiście na oko, bo np. TRRD można ustawić 0-15, a u mnie spokojnie działa na 3T. Ustawianiem zajmę się później, na razie muszę wybadać max CPU i Tobie radzę zrobić to samo. Poza tym, nie zaszkodzi podniesienia napięcia na pamięciach.

 

Pamietaj, że wiele osób miało problemy ze stabilnością przy FSB ~350-399 MHz (ja również) - wysypki programów, blue screeny. Ustawiłem od razu 400 MHZ i problem zniknął.

Edited by mach82

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do pamieci - zamiast tych dziesiątek ustaw wiecej niż połowę z dostępnego zakresu, tzn. jeżeli mozna ustawić dany timing w zakresie 0-31, to ustaw np. wiecej niż 16. To tak oczywiście na oko, bo np. TRRD można ustawić 0-15, a u mnie spokojnie działa na 3T. Ustawianiem zajmę się później, na razie muszę wybadać max CPU i Tobie radzę zrobić to samo. Poza tym, nie zaszkodzi podniesienia napięcia na pamięciach.

 

Pamietaj, że wiele osób miało problemy ze stabilnością przy FSB ~350-399 MHz (ja również) - wysypki programów, blue screeny. Ustawiłem od razu 400 MHZ i problem zniknął.

właśnie testuje max proca narazie ide co 5 fsb i spi 4m

zobacze czy na 400 sie odpali bo mam proca z 26 weeka (box) a PITer pisał że na 3.2 mu sie ten tydzień nie zbotował

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak sadzicie jest sens doplacac do P5W DH ? rozumiem, ze o/c na jednej i drugiej jest porownywalne ... ale co z reszta bejerow ? moglby ktos napisac czym owe plyty dokladniej sie roznia ?

 

wiekie dzieki czlowiekowi, ktory mi pomoze :)

 

 

PS: gdzie mozna najtaniej wyrwac P5B z wifi ? (nie ufam skapcowi :) )

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja teraz mam na fsb 380 w stresie 55c a w ilde mam około 45 wszysko na 1.35v bios a na stock mam tyle samo :)

no to widac ze tyle chyba ma byc, bo mam podobnie, tylko ze w stressie to dochodzilo do 65st ( FSB 450 ).

Czemu tylko do 380 doszedles ? jakie te geile ultra maja max fsb ? sam posiadam 'zwykle' geile 800 i chyba zaczynaja sie sypac >420 juz, musze jeszcze dobrze zobaczyc ile one same wyciagna.

Jak temeperatura radiatorow na plycie po conajmniej 0.5h wygrzewania w orthosie ( 'na palucha' i odczyt ) ?

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

hehe ok :)

kupujac plyte zawsze lubie, aby byla dobrze wyposazona ... takze wifi jest na jednej i drugiej, dzwiek HD rowniez

 

takze jesli chodzi o "bajerki" czym roznia sie te dwie plyty ? z tego co wyczytalem to P5W ma dodatkowo pilota, EZ-Backup, ten bajer Mp3 oraz obsluguje Crossfire

 

natomiast P5B jakis mikrofon, jakies tam LEDy i prawdopodobnie mozliwosc odblokowania SLI

 

czy czyms jeszcze sie roznia ? cos pominalem ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

hehe ok :)

kupujac plyte zawsze lubie, aby byla dobrze wyposazona ... takze wifi jest na jednej i drugiej, dzwiek HD rowniez

 

takze jesli chodzi o "bajerki" czym roznia sie te dwie plyty ? z tego co wyczytalem to P5W ma dodatkowo pilota, EZ-Backup, ten bajer Mp3 oraz obsluguje Crossfire

 

natomiast P5B jakis mikrofon, jakies tam LEDy i prawdopodobnie mozliwosc odblokowania SLI

 

czy czyms jeszcze sie roznia ? cos pominalem ?

stary jak chcesz mieć sli to nie myśl nawet o tej p5b deluxe

 

no to widac ze tyle chyba ma byc, bo mam podobnie, tylko ze w stressie to dochodzilo do 65st ( FSB 450 ).

Czemu tylko do 380 doszedles ? jakie te geile ultra maja max fsb ? sam posiadam 'zwykle' geile 800 i chyba zaczynaja sie sypac >420 juz, musze jeszcze dobrze zobaczyc ile one same wyciagna.

Jak temeperatura radiatorow na plycie po conajmniej 0.5h wygrzewania w or

thosie ( 'na palucha' i odczyt ) ?

 

Pozdrawiam

coś jest po[ciach!]lone

na 1:1 i fsb 380 wywala mi błędy w spi i w orthosie (stress ram) po kiku sekundach

 

ale jak włączyłem cpu test w orthosie to leciał na fsb 380 przez 25 minut bez błędu

 

ram na dzieniku 2:3 jest stabilny na 440 w pis 4m (testuje w tej chwili jego max)

 

EDIT:

ram stabilny na 460Mhz w spi 4m

Edited by KAMILcom

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmm nie chce miec sli :) tylko tak sie pytam ... juz wolalbym crossfire :D hehe

 

to jak sa jeszcze jakies roznice ?

 

aha i jak w przyszlosci moze byc z chipami, wiadomo, intel lubi wprowadzac nowe procki nieobslugiwane przez starsze (tansze) chipy ... takze czy i965 nie bedzie jakos poszkodowany w stosunku do i975x ?

 

zalezy mi na tym abym nie musial zmieniac plyty przez dluzszy okres czasu ... np obecna IC7-G mam juz ponad 3 lata i dopiero teraz naszlo mnie na zmiane, chcialbym aby nowa tez tyle wytrzymala bez potrzeby wymiany

Share this post


Link to post
Share on other sites

hehe ok :)

kupujac plyte zawsze lubie, aby byla dobrze wyposazona ... takze wifi jest na jednej i drugiej, dzwiek HD rowniez

 

takze jesli chodzi o "bajerki" czym roznia sie te dwie plyty ? z tego co wyczytalem to P5W ma dodatkowo pilota, EZ-Backup, ten bajer Mp3 oraz obsluguje Crossfire

 

natomiast P5B jakis mikrofon, jakies tam LEDy i prawdopodobnie mozliwosc odblokowania SLI

 

czy czyms jeszcze sie roznia ? cos pominalem ?

Leń :P P5W DH Deluxe i P5B Dlx/WiFi

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmm nie chce miec sli :) tylko tak sie pytam ... juz wolalbym crossfire :D hehe

 

to jak sa jeszcze jakies roznice ?

 

aha i jak w przyszlosci moze byc z chipami, wiadomo, intel lubi wprowadzac nowe procki nieobslugiwane przez starsze (tansze) chipy ... takze czy i965 nie bedzie jakos poszkodowany w stosunku do i975x ?

 

zalezy mi na tym abym nie musial zmieniac plyty przez dluzszy okres czasu ... np obecna IC7-G mam juz ponad 3 lata i dopiero teraz naszlo mnie na zmiane, chcialbym aby nowa tez tyle wytrzymala bez potrzeby wymiany

jak nie planjesz sli ani CF to bierz śmiało p5b

Share this post


Link to post
Share on other sites

stary jak chcesz mieć sli to nie myśl nawet o tej p5b deluxe

O to chyba zle zrobilem :mad: kupujac 550W z 41A.

Ale wlasnie dostalem moja P5B Wifi :gitarzysta: :gitarzysta: :gitarzysta: :gitarzysta: :ploom: :ploom: :ploom: :ploom: :ploom: :blurp: :plom: :banana: :plum: :plum: :plum: :plum:

 

Pierwsze mysl : Polski dodatek instrukcji jest cholernie dlugi - ma 4 strony :wink:

 

Ps. Cos czytalem ze trzeba czekac 15 sekund na reakcje plyty :huh: co chodzi ? ze sie czeka az sie wlaczy komp 15 sekund? :lol2:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szukam na XS punktów pomiarowych, tylko ciekawe czy sie do nich dostane, bo ninja wraz z grafiką blokują dostęp do wiekszości płyty. :cry:

 

podnoszenie vcore sobie na razie daruję, bo muszę znaleźć stabilne 3.2GHz przy jak najniższym napięciu - tak to będzie chodziło na co dzień. 1.29V w pełni stabilne w orthosie, smarkach i innych bestiach. Przynajmniej tak to wygląda po kilkunastu godzinach testów, a życie pewnie i tak to zweryfikuje w ciągu tygodnia. Cóż, zapuszczam orthosa na 1.28V i zobaczę co będzie.

Tez szukalem na xs, ale nic nie ma, moze cos sie pojawi, jak bede mial ta plyte to sie wypowiem, asle chyba zapowiada mi sie p5wdh. na razie troche poczekam.

 

@Stratos:

 

jezeli chcesz odpalic sli/cf na p5bdeluxe to raczej błąd.

Edited by kszonek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.