Skocz do zawartości
fipa

Siniak, Opuchlizna

Rekomendowane odpowiedzi

Mam ogromnego siniaka pod okiem, oko niezle opuchniete - jak to domowymi sposobami pielegnowac? Przeciez nie bede szedl do lekarza z jakims tam siniakiem.. Dzis miła kolezanka zrobila mi makijaz, ale chce sie tego jak najszybciej pozbyc..

Od jakiegos czasu pęka mi też serce, ale to juz moja brocha.. :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA jak dostalem w "ryja" :) ostra jaka byla... na treningu :) to najpierw trzymalem mieso (niewazne co to jest byle zimne jak lod) przez jakas godzine, pozniej juz nic nie daje. A potem kilka razy dziennie oklad z mięty!

Robisz tak parzysz mięte (musi byc w 'skarpetce'), i po zaparzeniu wyjmujesz 'skarpetke' lekko wyciskasz (ale nie calkiem), kladziesz sie i sobie kladziesz ta 'skrapetke' na oko (oczywiscie oko masz zamkniete :P ) i lezysz tak z 10-15 minut, efekt jest taki ze juz po pierwszysm okladzie widac roznice! Polecam ten sposob na "sliwy" niezawodny ;) Oklady z mięty tez bardzo pomagaja jak masz bardzo rozcieta warge, tez kiedys mialem tak rozcieta ze przez 2-3 dni nie moglem otwierac ust, ale mięta przyszla z pomoca ;)

A na noc jakas masc :)

ps; co Ci sie stalo? :lol2:

Edytowane przez flasy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA jak dostalem w "ryja" :) ostra jaka byla... na treningu :) to najpierw trzymalem mieso (niewazne co to jest byle zimne jak lod) przez jakas godzine, pozniej juz nic nie daje. A potem kilka razy dziennie oklad z mięty!

Robisz tak parzysz mięte (musi byc w 'skarpetce'), i po zaparzeniu wyjmujesz 'skarpetke' lekko wyciskasz (ale nie calkiem), kladziesz sie i sobie kladziesz ta 'skrapetke' na oko (oczywiscie oko masz zamkniete :P ) i lezysz tak z 10-15 minut, efekt jest taki ze juz po pierwszysm okladzie widac roznice! Polecam ten sposob na "sliwy" niezawodny ;) Oklady z mięty tez bardzo pomagaja jak masz bardzo rozcieta warge, tez kiedys mialem tak rozcieta ze przez 2-3 dni nie moglem otwierac ust, ale mięta przyszla z pomoca ;)

A na noc jakas masc :)

ps; co Ci sie stalo? :lol2:

Po masc napewno sie przejde do apteki, miety tez spróbuje (czy ta torebka ma byc zimna, czy letnia?).

Stalo sie.. nie ma sensu opowiadac, ale powiem tylko, ze jestem z siebie dumny ;) I wiem tez, ze gadki przy piwku z kumplami, jak to w razie potrzeby idziemy za sobą w ogien nie byly pustymi przechwalkami..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dolacze sie do tematu. Ja rok temu jak gralem na w-f w pilke nozna, dostalem od kolegi noga w oko (gosc chcial uderzyc pilke z przewrotki). Troche sie lala krew to poszedlem do aptekarek po pomoc. Daly mi waciki napelnione zimna woda. Nawet pomoglo ;>. Potem pojechalem do osrodka zrobili mi to samo. Pozniej jak sie w domu zobaczylem to nie uwierzylem, ze to 'moje' oko (praktycznie malo co widzialem na to oko - takie bylo opuchniete). Potem juz nic nie robilem i w jakies 2-3 tygodnie se zagoilo. Najgorsze bylo sie pokazac w szkole, ale 'czas przywyknac przecie' :).

Jeszcze zapomnialem dodac, ze u okulisty bylem i powiedzial, ze siatkowka byla lekko uszkodzona.

Imho do lekarza mozesz isc, nie ma sie czego wstydzic - do okulisty rowniez.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewne już za późno na dobrą radę, ale trochę się w życiu brało udziału w tym-i-owym. Fipa nie wiem ile masz lat ale jak miałem ich naście tonie było maści i innych takich ... a kto wtedy słyszał o rutinoscorbinie ?? wóda o 13 i polopiryna to były lekarstwa na wszystko.... ale wracając do tematu zasadniczego: byle jaka pasta do zębów stosowana miejscowo na opuchliznę/siniaki ale ważne : natychmiast (do godziny czasu) po zajściu... potem nie pomoże, a przyznać trzeba, że pomaga zajebiście na takie zjawiska :D Wpływ krzemianów i fluoru .. właściwości wybielająco wyciągające i inne takie....

btw. Tobie nie pomoże teraz ale może jak się komu zdarzy to zastosuje i zda relację ... mnie pomagało i pomaga zawsze.

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja polecam masc Traumell S. Niezastapiona w mojej apteczce. Maść homeopatyczna na wszelkie kontuzje: zwichnięcia, stłuczenia, bóle stawów, siniaki, lima. Bardzo szbko pomaga. Można ją nawet stosować na otwarte rany. Tylko uważaj by nie dostała się do oka bo będzie kiepsko :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi