k2 Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 W tej chwili jede na sprzecie jak w sygnaturze. Posiadam proc P4 1.6a@2.1 Northwood. Czy jest sens wymiany go na P4 3.0GHz HT 1MB. Czy odczyje spory wzorst wydajnosci?? Z tego co wiem proce doś mocno ogranicza mi przepustowasc pamieci bo standardowo pracuje na FSB 100 a P4 3.0 ht na 800 Mhz . Pozatym wiekszy cache, zegar, technologia HT Na oku mam ten model: http://allegro.pl/item123969885_p4_3_0ghz_...st_seller_.html Proc bedze współpracowwal z asusem P4P800. Prosze o jakiekolwiek opinie na ten tamet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Moja rada - zmień platformę. Ile masz kasy na proca ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Zmien mobo i wykrec tego 1.6a, bo sie meczy pracujac na takich niskich taktowaniach. ;] HT fajne do windowsa, ale w grach moze niekiedy zmniejszac wydajnosc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k2 Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Moja rada - zmień platformę. Ile masz kasy na proca ? zmien platforme =: nowa płyta nowy proc i całkiem mozliwe nowa grafika. jakbym teraz cos bral to tylko core 2. A to sporo kasy trzeba juz nmiec. "na góno mnie nie stac... bo zaraz trzeaba bedze wymieniac" A moj sedziwny proc radzi sobie dość dobrze. To co mam w tej chwili calkowicie radzi sobie ze wszystkim łacznie z grami. Poza tym nastepna maszyna jaka kupie bedze notebook. Moje pytanie brzmi... czy oplaca sie wyalic 300zł na wymiane proca czy odczyje roznice?? W koncu to duzy nowszy proc Zmien mobo i wykrec tego 1.6a, bo sie meczy pracujac na takich niskich taktowaniach. ;] HT fajne do windowsa, ale w grach moze niekiedy zmniejszac wydajnosc. w tej chwli pracuje na FSB 133 i sa to optymalne ustawinia dla mojego egzamlarza.. powyzj jest mniej stabilny... poza tym nie odczywam duzej ronicy jak lata na 2.3 czy 2.4. Za to w stabilnosci odczywam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Napewno odczujesz!!! A co do ludzi któzy zaraz proponuja zmiane platform i pewnie opieraja sie tylko i wyloncznie na grach to n/c gry to nie wszystko w windzie ten pentak zje niejednego amd'ka, p4 3ghz z ht to porzadne maszynki i do windy i do gier wiem bo sam mam ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k2 Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Napewno odczujesz!!! A co do ludzi któzy zaraz proponuja zmiane platform i pewnie opieraja sie tylko i wyloncznie na grach to n/c gry to nie wszystko w windzie ten pentak zje niejednego amd'ka, p4 3ghz z ht to porzadne maszynki i do windy i do gier wiem bo sam mam ;] 1.6a w grach daje rade... BF2 daje rade, Half-Life.2.Episode.One daje rade wszytko na full w rozdzelczosci 1680x1050, oczywsie nie jest to 100fps, ale ok 30-50 klatek, ale mi to w zupelnosci wysracza. Wiec do gier tez sie to nadaje :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 1.6a w grach daje rade... BF2 daje rade, Half-Life.2.Episode.One daje rade wszytko na full w rozdzelczosci 1680x1050, oczywsie nie jest to 100fps, ale ok 30-50 klatek, ale mi to w zupelnosci wysracza. Wiec do gier tez sie to nadaje :wink: Ja nie mowie, zeby wykrecac na 2,2-2,4ghz tylko >3ghz. ;] Northwoody sa bardzo podatne na podkrecanie, w szczegolnosci modele 1,6a i 1,8a, zobacz to -> click Ja na Twoim miejscu bym kupil lepsza mobo i krecil tego NW. ;] Na asusie nie podkrecisz duzo, bo masz na chipsecie via a tam nie ma blokady dzielnika itp. Zainteresuj sie jakims abitem np. is7, ic7. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k2 Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Ja nie mowie, zeby wykrecac na 2,2-2,4ghz tylko >3ghz. ;] Northwoody sa bardzo podatne na podkrecanie, w szczegolnosci modele 1,6a i 1,8a, zobacz to -> click Ja na Twoim miejscu bym kupil lepsza mobo i krecil tego NW. ;] Na asusie nie podkrecisz duzo, bo masz na chipsecie via a tam nie ma blokady dzielnika itp. Zainteresuj sie jakims abitem np. is7, ic7. znam mozliwosc cpu serii nortwood.... lecz max mojego cpu to 2.4 daelj nie idze i ne jest to winna innych podzespołow... poza tym asus P4P800 według mnie jest z jedych lepszy płyt do kracania P4, poza tym wczesniej mialem inna płyt i bylo to samo. Zreszta płyta kosztuje ok 300-400zł, a tu za 300zł dostaje P4 3.0 z HT kotrego wykrace tez co najmniej na 3.5. Wiec gdze tu logika kupujac inna płyte by krecic duzo słabysz proc. Na 4GH na pewno nie pojdzie :wink: .. 3.0 zHT byc moze tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 (edytowane) Ja bym zmienial bez wahania zwlaszcza , ze ze starego tez troche wyciagniesz na allegro, wiec pewnie skonczy sie gdzies na 200 zeta doplaty albo i mniej. Edytowane 6 Września 2006 przez Michaelius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 1.6a w grach daje rade... BF2 daje rade, Half-Life.2.Episode.One daje rade wszytko na full w rozdzelczosci 1680x1050, oczywsie nie jest to 100fps, ale ok 30-50 klatek, ale mi to w zupelnosci wysracza. Wiec do gier tez sie to nadaje icon_wink3.gif Nawet sobie sprawy nie zdajesz jaki byś w grach odczuł skok po przesiadce na AMD64 3000+ A co do ludzi któzy zaraz proponuja zmiane platform i pewnie opieraja sie tylko i wyloncznie na grach to n/c gry to nie wszystko w windzie ten pentak zje niejednego amd'ka, p4 3ghz z ht to porzadne maszynki i do windy i do gier wiem bo sam mam ;] Poprzednio miałem Pentium 4 co prawda bez HT a teraz mam A64 i nie widze różnicy wręcz wszystko lata ładniej, a taki A64@2,4ghz to już ładna maszynka , ale taki P4 z HT i 1Mb kaszu w windzie będzie lepszy ale w grach dostaje baty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 Tylko , ze roznica miedzy A64 @ 2.4 a P4C @ 3.5-3.6 bedzie mierzalna glownie w 3dmarkach. A do intela ma juz dobre mobo , wiec odpada masa grzebania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 IMO nie kupuj proca tylko wykręć tego. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komisarz Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 IMO nie kupuj proca tylko wykręć tego. ;) Nie sluchaj rad ludzi, ktorzy Intela widzieli jedynie na obrazkach:) Wymiana jest opcja oczywiasta, nie ma sie nad czym zastanawiac. Ten Northwood 1.6a jest przede wszytskim na badziewie niskiej szynie, ma mniej cache i smieszne jak na p4 taktowanie. A sam widziesz, ze sie nie podkreca specjalnie, to 0,5Ghz to juz niezle, 2,2-2,4 to max, chyba ze trafiles na wyjatkowy egzemplarz (a tak nie jest, bo juz bys to wiedzial). Kiedys przesiadalem sie z A1800+ na p4 3ht i roznica byla bardzo zauwazalna, wiec u Ciebie powinno byc podobnie. Za taka kase jak bym sie dlugo nie namyslal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 (edytowane) Nie sluchaj rad ludzi, ktorzy Intela widzieli jedynie na obrazkach:)Ekhm. MMX 166, P3 800Mhz, P3 933Mhz, Celeron 1Ghz (do testów), P4 Northwood 2.4Ghz, Celeron D 325, P4 Prescott 3Ghz HT. Z tych procesorów korzystałem więc nie widziałem Intela tylko na obrazkach. AMD w sigu to mój pierwszy, kupiony gdzieś 1.5 miesiąca temu, więc zachowaj takie komentarze dla siebie. ------------- Ja nie mówiłem że nie odczułby różnicy, bo odczułby dużą, tylko że nie opłaca się IMO już inwestować w 478. Poza tym bardzo mądrze k2 powiedział że jak wymiana to na C2D a to co ma narazie mu wystarcza. Edytowane 7 Września 2006 przez Venom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 hmmm 300zl za takiego procka ja bym tam wolal dfi infinity rs 482 za 239zl venicka albo taniej semprona 3k kretliwego za 200zl 450zl z wysylkami hmm ta mobo i procka sprzedaz i nie wiem czy 100zl dolozysz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komisarz Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 Ekhm. MMX 166, P3 800Mhz, P3 933Mhz, Celeron 1Ghz (do testów), P4 Northwood 2.4Ghz, Celeron D 325, P4 Prescott 3Ghz HT. Z tych procesorów korzystałem więc nie widziałem Intela tylko na obrazkach. AMD w sigu to mój pierwszy, kupiony gdzieś 1.5 miesiąca temu, więc zachowaj takie komentarze dla siebie. ------------- Ja nie mówiłem że nie odczułby różnicy, bo odczułby dużą, tylko że nie opłaca się IMO już inwestować w 478. Poza tym bardzo mądrze k2 powiedział że jak wymiana to na C2D a to co ma narazie mu wystarcza. Spoko, napisalem to z przymrózeniem oka, spogladaj czasem na emotikonki, od czegos sa. Natomiast spojrzyj na cala sprawe z drugiej strony. Jezeli teraz, po jakims czasie zbierania moze sobie pozwolic tylko na wymiane procesora, to kiedy nazbiera na core 2? Za dwa lata? I co, ma przez dwa lata siedziec na tym co ma? Podobnie rady typu sprzedaj co masz, doloz 200zl, kupuj semrpona i krec sa moim zdniem do bani. Sprzeda, kupi i dostanie to samo w garch (po podkreceniu obydwu platform) i gorsze we wszytskim innym. A ile zabawy, w dodatku do porzadnego podkrecania trzeby miec dobra pamiec i zasilacz, a watpie, czy w takim wiekowym komputerze znajda sie te elementy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 hmmm 300zl za takiego procka ja bym tam wolal dfi infinity rs 482 za 239zl venicka albo taniej semprona 3k kretliwego za 200zl 450zl z wysylkami hmm ta mobo i procka sprzedaz i nie wiem czy 100zl dolozysz Dokładnie, to było by najlepsze rozwiązanie, teraz nie warto sie już pakować w s.478 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k2 Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 ciagle sie zastanawiam... wymiana bedze mnie kosztowac ok 200zł proc z allegro to 299zł mojego za 1.6a za 100zł powinienem sprzedać. Pomyślalem teraz teraz o innym aspekcje - chłodznie http://allegro.pl/item123969885_p4_3_0ghz_...st_seller_.html ten porcen jest na Prescott-cie moj to nothwood... wymiana proca bedze oznaczala wymiane chłodzenia... a to co najmniej plus 80zł... Zrozumcie mnie dobrze... kasa w moim przypadku nie gra roli... ale ciagle sie zastanawiam czy te zmiany sa warte zachodu i czy rzeczywiscie bede mi potrzebne. Bo powiedzmy kom bedze chodzi szybcie ale nie na tyle szybko by sprostał coraz nowszym porgramom.. a z tym co teraz jest spokojnie sobie radzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 (edytowane) Jak kasa nie gra roli to wymieniaj na tego prescotta i kup AC Freezera 4 (koszt ok. 60zł). Sam mam taki zestaw i dziala pięknie. ;) Edytowane 7 Września 2006 przez Venom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 Wymieniaj i sie nie zastanawiaj, przecież ten pentiak 1.6ghz tak ci blokuje grafe i wydajność pamięci że na bank odczujesz różnice.. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k2 Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 Wymieniaj i sie nie zastanawiaj, przecież ten pentiak 1.6ghz tak ci blokuje grafe i wydajność pamięci że na bank odczujesz różnice.. :) wszytkie za 299zł poszly teraz sprzedaja to samo 349zł wyczuli koniunkture. Chyba sie jednak skusze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 wszytkie za 299zł poszly teraz sprzedaja to samo 349zł wyczuli koniunkture. Chyba sie jednak skusze. Poczekaj trochę, będą jeszcze za 299 ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k2 Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Poczekaj trochę, będą jeszcze za 299 ;). pewnie tak.. a cpu chce wymienic glwonie dlatego ze blokuje mi ram. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k2 Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 (edytowane) Poczekaj trochę, będą jeszcze za 299 ;). http://www.allegro.pl/item130253449_proces...oler_f_vat.html warto?? duzoa ronica w wydajnosci jest miedzy 512 a 1Mb cache? ew tu widze niezla chyba okazje: http://www.allegro.pl/item131573451_intel_...ht_prescot.html HT ma 1Mb podrecznej 2,8G alae co oznacza E ew to: http://www.allegro.pl/item131807336_intel_...sylka_0zl_.html niech ktoś doradzi. Edytowane 4 Października 2006 przez k2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 5 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2006 Bramka numer trzy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 5 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2006 Bierz tego z 3 aukcji:) super proc! odczujesz PRZEPAŚC, serio ja z przesiadki z celerona d @4.3 na pentium 2.66@3.6ghz odczulem duzy przyrost wydajnosci nie wpominam co pentek wyprawia na 4.5 :lol: tylko ze na s 775 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 6 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2006 (edytowane) Zdecydowanie 3 pozycja, na D0 więc kręcenie będzie przyzwoite :) Edytowane 6 Października 2006 przez surix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k2 Opublikowano 8 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2006 Zdecydowanie 3 pozycja, na D0 więc kręcenie będzie przyzwoite :) znalazlem jzu proc dla siebie: Czy to da rady to schłodzić?? http://www.allegro.pl/item130622274_arctic...owy_12_db_.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 8 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2006 Nie, lepiej kup freezera bo tym to nie schłodzisz proca po O/C, pm poszła ale widze ze już wybrałeś :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k2 Opublikowano 11 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2006 poszły zamónia juz: wybór padła na P4 3.0 HT 1M/800 model SL7E4 step D0 http://www.allegro.pl/item133205814_pentiu...4_kb_cache.html coolerek dość dobry i tani według mnie dużo lepszy od katany czy nija: SilverStone Nitrogon 01 Heatpipe S478 http://www.4max.pl/szukaj.asp?prod=&tekst=Nitrogon+01+ i co najfajniesze bedze cicho, bo u mnie w budzie najwiecje hałasu robi boxowy cooler od P4 1.6a. Jak przyjdze zdam relacje ile proc polaciał [licze na ok 3,8-4] choc podbno wąskim gardłęm moze być u mnie karta TV:( [musze uważać z czestotliwośćia PCI] Jak i zobaczymy co SPI pokaze [obecnie mam na próbce 1M 0:2:17 :wink: ] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...