Skocz do zawartości
Szymon

Kolejne refleksje na temat giełdy oraz NOWOŚĆ! o prockach!:

Rekomendowane odpowiedzi

Dzis odbylem kolejne dwie rundy po zasranej katowickiej giełdzie komputerowej. Otoz to co jak zwykle ukazało sie moim oczą - jak zwykle mnie zdołowało i skłoniło do wielu rozważan na tematy uczciwosci, oraz metalnosci moich rodakow. W poszukiwaniu COOPERSHIM`a zabralem sie do pracy, przy pierwszym razie znalazlem!!! (w 3/4 czesci mojej podrozy ;-) - tracilem nadzieje :-( )

-sa cooper shim`y

-co????

-cooper shim`y

-jeszcze raz co???

-NAKŁADKI NA PROCESOR TAKIE MIEDZIANE!!!!

-aaaa, nakladki - odszedl na bok spytał kola - mamy nakładki na procesor - tak, tam sa - odpowiedzial.

podaje, ok zaejbista na Tbread`a tak jak chcialem

-po ile?

-15 zł

- o <span style="color:red;">[ciach!]</span>A! to nie, dziekuje :-)

Sytuacja powtarzala sie przy kazdym stoisku....az w koncu udało sie kupic za 10 zł :-). Ok teraz czas sprawdzic pamieci , planuje jutro kupic ddr`y to sie zorientuje jak to wyglada co by przyjsc na gotowe.

-Sa pamieci jakies firmowe? Samsungi, kingstony, a najlepiej Twin Mos`t (bo tanie)

- mamy pamiei "dfhzsdgjklgj;lkgah;" oraz "sdhfsdfsdlkj "

-hmmm a to nie nie dziekuje.

Ta sama sytuacja przy wiekszosci stoisk, ja nie iwme jak jutro znajde te ramy.

A teraz nowinka, gosc obok mnie kupowal plyte glowna - ECS OF COURSE!!!

I procka athlon 2000xp. I gadka o podkrecaniu

-wie pan bo ja go sobie jeszce puszcze troszcze wyzej, pewno pojdzie.

-ojjjj nie nie nie, to nie mozliwe na pewno nie drgnie

- jak to nie, musi chociaz troche, mam teraz starego thunderbird`a i kreci sie ze 1000 na 1333.

-ale (teraz uwaga) jak sie podkreci procesor to właczaja sie "sdjfklsafas" (dosłownie, ciezko powtorzyc :-) ) i blokuja poszczegolne moduły (he??? )

-ale moj chodzi normlanie, bez zadnyhc problemow

-widzisz jak bys specjalnie sprawdził, takim specjalnbym programem to bys zobaczył ze proc wykrywa ze jest krecony i wyłacza te specjalne moduły odpowiedzialne za te specjalne funkcje :-) i procesor nie jest w pełni wydajny jak był wczesniej - naprawde z tym podkrecaniem nie warto.

Potem musialem wyjsc, to juz bytlo za duzo :-(. Ja nie wiem co zrobie jutro - staje sie zdecydowanym zwolennikiem kupowania w necie. ja rozumiem jak by to byla pipidowa. Ale <span style="color:red;">[ciach!]</span>a to sa katowice ta gielda to gownoi i nie da sie tam NIC KUPIC!!! nic tylko zrobic kupe na srodku - bedzie sie ladnie komponowała z kartami graficznymi firmy "kogucik".

Ja nie iwme jak te pamieci jutro kjupie :-(, chyba jednak nie ;-(.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A teraz nowinka, gosc obok mnie kupowal plyte glowna - ECS OF COURSE!!!

I procka athlon 2000xp. I gadka o podkrecaniu

-wie pan bo ja go sobie jeszce puszcze troszcze wyzej, pewno pojdzie.

-ojjjj nie nie nie, to nie mozliwe na pewno nie drgnie

- jak to nie, musi chociaz troche, mam teraz starego thunderbird`a i kreci sie ze 1000 na 1333.

-ale (teraz uwaga) jak sie podkreci procesor to właczaja sie "sdjfklsafas" (dosłownie, ciezko powtorzyc :-) ) i blokuja poszczegolne moduły (he??? )

-ale moj chodzi normlanie, bez zadnyhc problemow

-widzisz jak bys specjalnie sprawdził, takim specjalnbym programem to bys zobaczył ze proc wykrywa ze jest krecony i wyłacza te specjalne moduły odpowiedzialne za te specjalne funkcje :-) i procesor nie jest w pełni wydajny jak był wczesniej - naprawde z tym podkrecaniem nie warto.

Co za ludzie :? I tacy maja sie za fachowcow :? i wciskaja kity naiwnym klientom :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co sie dziwicie ze sprzedawca sciemnia jak tylko moze zeby zniechecic do podkrecania ? Przeciez jak gosciowi padnie procek be jakichkolwiek oznak spalenia czy cos to pojdzie do sprzedawcy i bedzie go meczyl o gwarancje. A to sa koszty w serwisowaniu takiego proca bo trzeba go zawiesc gdzies i tracic czas i pieniadze na paliwo. Dlatego sciemnial klientowi zeby nic nie robil z tym procem, on dokladnie wie ze sie nic nie stanie ale w jego interesie jest oszukac klienta.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co sie dziwicie ze sprzedawca sciemnia jak tylko moze zeby zniechecic do podkrecania ? Przeciez jak gosciowi padnie procek be jakichkolwiek oznak spalenia czy cos to pojdzie do sprzedawcy i bedzie go meczyl o gwarancje. A to sa koszty w serwisowaniu takiego proca bo trzeba go zawiesc gdzies i tracic czas i pieniadze na paliwo. Dlatego sciemnial klientowi zeby nic nie robil z tym procem, on dokladnie wie ze sie nic nie stanie ale w jego interesie jest oszukac klienta.

Coś w tym jest a jeszcze można dodać, że taki nie oc proc szybciej się "zestarzeje" i bedze potrzeba następny szybszy i tak interes się kręci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopóki będą kupujący nie mający pojęcia o sprzecie to będziemy mieli do czynienia ze sprzedawcami którzy też nie maja pojąciao sprzecie a jedyne co potrafią to kit wciskać.

a o tym ze takich kupujacych jest cala masa swiadcza wysokie wyniki supermarketow sprzedajacych komputery na stoisku obok ziemniakow.

tu sie nie ma co dziwic. komputer zaczyna byc potrzebny szerokiemu gronu ludzi, ktorzy chca tylko napisac tekscik w wordzie (pirackim, a jak :) ). ciezko od kazdego wymagac znajomosci architektury pc. poza tym, gospodyni domowa do ukladania pasjansa nie potrzebuje xp 2.6+ i 512 ddr'w 400mhz, chyba ze sie myle :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehehe to ja na warszawskiej girldzie takich problemow nie mam. Ostatnio jak kupowalem antka1700+ i go mialem krecic to mi jeszcze sprzedawca powiedzial ze spoko moge ryzykowac bo im dostawca wymienia spalone proce od reki. Chodzilo tylko o to aby go nie ukruszyc. No ale zna sie troche ludziow na gieldzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi