Jacek-Placek Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 Witam Długo zastanawiałem się, jak upachać chłodnicę 3x12 cm oraz resztę WC do budy midi tower. Ostatecznie stwierdziłem, że będzie to okropnie wyglądało i zepsuje mi porządek, który miałem wcześniej, kiedy mój komputer był chłodzony powietrzem. Postanowiłem chłodzenie zrobić oddzielnie i ustawić je pod komputerem. Składniki : Chłodnica BlackWater Ultimate 123 + 3x Akasa 17dB Pompa Laing DCC1, rezerwuar Swiftech MCRES micro Bloki CPU, GPU - Prison pro V2 by Kyniek Blok GPU został tak przerobiony, aby zaciski z rurkami nie przeszkadzały w monatżu wysokich radiatorów na ramy. Obudowa: Sklejka 1.8 cm + mata bitumiczna + gabka, całośc obiłem materiałem W komorze z pompką zastosowałem specjalną piankę akustyczną, którą kiedyś cudem dostałem od jednego dzwiękowca. Komputer: 3 dni układania kabli dało porządany efekt :wink: HDD umieściłem w wygłuszonej skrzynce zamocowanej na gumowych podkładkach, Chłodzony jest specjalnym blokiem Wszystkie mostki przesmarowałem Arctic Silver 5 Temperatury (bez kręcenia) : Płyta główna 34 °C (93 °F) Procesor 22 °C (72 °F) Procesor nr 1 / rdzeń nr 1 31 °C (88 °F) Procesor nr 1 / rdzeń nr 2 31 °C (88 °F) Procesor graficzny 30 °C (86 °F) Otoczenie procesora graficznego 31 °C (88 °F) GPU VRM 52 °C (126 °F) w stresie skacze tylko do 34 °C to tyle pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 Szkoda że nie zpaodałeś temperatury wody - u mnie na Stormie G4 i E6400 bez oc jest po 35C na każdym jajku przy temp. wody 26C to jest w IDLE. Hmmmm może jak trochę czasu więcej będę miał to założę Prison Pro V2 na procka.... też bym chciał mieć tak niskie tempy ;) No gratuluję ułożenia kabli - mi się nigdy tego nei chce robić ;p nawet mam wrażenie że coś pusto w tej obudowie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskarro Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 widze ze coraz bardzie popularne staja sie układy z chlodnicami poza kompem :wink: schludnie i jakoś pusto (bo nie ma wsrodku chlodnicy i pompki...) i jeszcze pytanie: co to jest to pomiędzy kartą grafiki a kartą dzwiekową (to niebieskie coś)? bo sie mogę dopatrzyć... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek-Placek Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 (edytowane) To jest chłodzenie na ramy karty graficznej GlacialTech PCI FAN Card GT-F1 Przypadkowo chłodzi mi tez mostek południowy To najcichsze wentylatory jakie kiedykolwiek miałem Edytowane 19 Września 2006 przez Jacek-Placek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 Mialbym zastrzezeia tylko do wypuszczenia wezy poza obudowe, tzn brak kroccow w tym miejscu. Mozna zrobic to lepiej instalujac tam zlaczki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 (edytowane) Ta przybudówka bardzo mi sie podoba. świetnie ją zrobiłeś. Tak jak powiedział aerial, wypuszczenie węży jakoś ci kiepsko wyszło i psuje całokształt. Po pierwsze za daleko od śledzi a po drugie chyba nie z tej strony. Dobrze by było gdyby otwory były na górze z króćcami albo zaworkami, tak żebyś mógł odłączyć komputer bezproblemowo. Z tym ułożeniem kabli to nie czituj ;) włóż tam jeszcze jeden dysk i dwa napędy i próbuj :P Na zdjęciach widać ze nie masz zadnych taśm ide ani kabli od zasiłki (molexów itp) Gratuluje P.S.: A temperatury "bez kręcenia" to są bez o/c w idle czy stress? Edytowane 19 Września 2006 przez Miazga82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...John Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 Z tym ułożeniem kabli to nie czituj ;) włóż tam jeszcze jeden dysk i dwa napędy i próbuj :P Na zdjęciach widać ze nie masz zadnych taśm ide ani kabli od zasiłki (molexów itp)E on nie czituje tylko schował wszystko pod maty bitumiczne. Czysto, ładnie, schludnie, ale tą obudowę to ja bum zrobił mniejszą. Pompkę bym wrzucił obok chłodnicy (przecież taki pierdułek nie będzie przeskadzał w chłodzeniu), wtedy bym to połączył z kompem, walną dziury w spodzie i ani węży nie ma na wierzchu, ani problemów z transportem (poza oudową wielkości big tower). Pozdrawiam i na prawdę kawał porządnej roboty. Twoje wykonanie skrzyneczka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 Ta obudowa na początku była mniejsza - tyle że pompka strasznie warczała, bzyczała i wydawała dźwięki zarzynanej świni - aż sam w szoku byłem bo mojej po położe3niu na gąbce poprostu nie słyszę :? więc okazało się że będzie potrzebna osobna komora na pmpkę która będzie idealnie wytłumiona.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 Bardzo mi sie podoba, zwlaszcza ta osobna komora na pompke. Pytanie tylko czy ten wielki wentyl na tylniej sciance na pewno jest potrzebny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 05_03_1992 Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 hmmm dla mnie piekna sprawa, bomba, brawo!!! wszystko ładnie i estetycznie a ten porządek w obudowie aż razi -> pozytyqniw oczywiscie pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek-Placek Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 (edytowane) E on nie czituje tylko schował wszystko pod maty bitumiczne. Czysto, ładnie, schludnie, ale tą obudowę to ja bum zrobił mniejszą. Pompkę bym wrzucił obok chłodnicy (przecież taki pierdułek nie będzie przeskadzał w chłodzeniu), wtedy bym to połączył z kompem, walną dziury w spodzie i ani węży nie ma na wierzchu, ani problemów z transportem (poza oudową wielkości big tower). Pozdrawiam i na prawdę kawał porządnej roboty. Twoje wykonanie skrzyneczka? Potwierdzam to co napisał Kyniek, Na początku pompka i rez miał być zaraz obok chłodnicy, o tak : Niestety drgania pompki przechodziły po krótkich wężach i całość była nieznośnie głośna. Jeżeli chodzi o długość węży, to specjalnie są tak długie, aby mozna było dostać się do środka obudowy chłodnicy i pompy, stawiając komputer obok na ziemi. Inaczej za każdym razem musiałbym odłączać węże i spuszczać płyn. Kable z zasilacza wypuszczone są na drugą stronę obudowy i tam rozprowadzone w odpowiednie miejsca. Pytanie tylko czy ten wielki wentyl na tylniej sciance na pewno jest potrzebny?Potrzebny. Mofsety i mostek grzeją sie jak cholera. Ustawiony jest na 5V, więc go nie słychać. Polecam wentylatory GlacialTech, są o wiele cichsze niż te Akasy, które mam na chłodnicy. Mialbym zastrzezeia tylko do wypuszczenia wezy poza obudowe, tzn brak kroccow w tym miejscu. Mozna zrobic to lepiej instalujac tam zlaczki. Jakie złączki masz na myśli ? Edytowane 19 Września 2006 przez Jacek-Placek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegorz91 Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 Wc bardzo ładne, i przede wszystkim porzadek w obudowie.... Pomysł z osobna obudowa na wc nie jest mi obcy B-) Mozesz napisac ile to wc Cię kosztowało?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 Bardzo mi się to podoba. Sam miałem wykonać WC w ten sam sposób, ale kasy brakło. Świetne rozwiązania dla małych obudów. Dwa węzyki i koniec :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 Bardzo ladny projekt. Gratki. Juz nie wspomne o porzadku w srodku budy - REWELACJA :) Nie ukrywam ze rowniez bede dazyl do takieg wzoru :) Super to wyglada. Natomiast co do rozwiazania oddzielnej obudowy na WC - pomysl bardzo fajny. Chociaz osobiscie jestem za tym aby wszystko bylo w jednej budzie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 swietna robota tylko wg mnie powinienes sie jeszcze zaopatrzyc w takie zlaczki/zaworki ktore umozliwiaja rozlaczenie jednego weza na 2 czesci bez utraty wody ;) a tak musisz jednoczesnie przenosic (jak trzeba) kompa i skrzynke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek-Placek Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 gdzie takie złączki mozna dostać i jak wygladają ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 http://mcs.pc.pl/produkt777.html cena troche zaporowa ale moze da sie znalezc gdzies taniej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 Juz nie wspomne o porzadku w srodku budy - REWELACJA :) Nie ukrywam ze rowniez bede dazyl do takieg wzoru :) Super to wyglada.Wyjmij jeden dysk i np. dwa napędy tez bedzeisz miec taki porządek ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 No raczej nie wyjme bo jest mi wszystko potrzebne :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 nie zagladajcie do budy i po problemie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luk3 Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 (edytowane) Mofsety i mostek grzeją sie jak cholera. Ustawiony jest na 5V, więc go nie słychać. Polecam wentylatory GlacialTech, są o wiele cichsze niż te Akasy, które mam na chłodnicy. mam pytanie - tylko proszę cie nie traktuj tego jako zarzut ok ? chę się tylko dowiedzieć czegoś z jaką prędkością kręci się ten wentyl z tyłu budy @5V ? bo ja mam zalmana 90 mm @5V jakieś 1600Rpm i jest najgłośniejszy w budzie i tak się zastanawiam troszkę na 3 V go puszczać (pójdzie próbowałem) przy ewentualnym kibelu - żeby było ciszej :D a w ogóle to fajna koncepcja :] i bardzo dobre wykonanie :] Edit: no rzeczywiście skoro na 800rpm to pewnie dobry wentyl 12 cm jest cichy :) Edytowane 20 Września 2006 przez Luk3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskarro Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 jeżeli to jest glacialtech silent blade 120 to ~800rpm na 5v. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 gdzie takie złączki mozna dostać i jak wygladają ? MCS strasznie drogie - jak byś wracał z roboty to w hurtowni gdzie kupowałeś złączki kontowe mają tanio zawory - jak nie to ja mam jeden - pokażę ci jak wpadnę w niedzielę ;) tak sobie kalkuluje że 4 zawory starczą do bezproblemowero odłaczania a ich łączna cena wyniesie tyle co za jeden z MCS - a w MCS plastikową tandetę mają.... :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek-Placek Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2006 mały dodatek, chłodzenie i wyciszenie HDD : Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2006 (edytowane) a patrzales jak wygladaja boki dysku? rowne sa? dobrze przylega blok? bo w mojej baracudzie jest masakra, jakies dziwne wypuklosci na bokach i to od nowosci (tak chyba odlewaja te pokrywy), sam chcialem sobie zrobic taki bloczek ale mam problem z bokami dyskow Edytowane 22 Września 2006 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellon Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2006 A ten blok to też homemade i z czego? Wyglądaja jak kształtownik z nierdzewki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek-Placek Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2006 Fakt szparki są duże, wypełniłem je pastą termoprzewodzącą Bloczek kupiony w sklepie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2006 Powiem jedno cholernie duża ta "przybudówka". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2006 spoko WC... ładnie to wygląda w środku... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...