Skocz do zawartości
DJ

taktowanie szyny PCI na 8RDA

Rekomendowane odpowiedzi

mam sprzet taki jak w podpisie

i mam do was bigg pytanie

jakie jest taktowanie szyny PCI w tym momencie

ktoś mi powiedział że jest zawsze na stałe

szukałem w sandrze ale jakoś nie znalazłem

bo mam problem z cd-romem

ciągle mi wiesza kompa jak tylko proboje odczytać to samo z nagrywarką

a wiem że są sprawne

zasilacz to enlight 300W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiemczy obaliłem mit czy co

bo szczerze mówiąc nie było mnie na forum od tygodnia

więc nawet nie wiem co się dzieje

dlatego pytam

a że jestem modemowiec wiec nie mam czasu tego wszsytkeigo czytać

poprostu mam jakieś dziwne problemy z nagrywaniem

np w nero już w czasie np dania enter na zaż płytę wielokrotnego zapisu jest zwis i to taki totalny

podpiołem liteona 48 i na szczescie sie nagrywalo

ale natomiast jak dalem kopiuj to wtedy zkolei sie wogule nie zaczyna zgrywac

teraz mam odpieta nagrywarke mam tylko cd'ka i co ciekawe jak juz sie mi uda odczytac nawet plyte (zobaczyc co jest bezpośrednio na plycie, to i tqak jest za chwile zwis tpotalny

juz nei wiem co jest grane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sisoft sandra -> mainboard information -> Pci bus(es ) -> PCI Bus 

i przy okazji  widac dzielnik fsb/pci

tu jest obrazek:

http://www.v-lo.krakow.pl/~thn/image/pci.gif

wogule mam przeciez radka 9500 i mam w biose wlaczone fast writes oraz agpx8

co ciekawe sterowniki pokazują że mam wlaczone agpx8 a sandra nie

wogule to jest jakieś mocno pomylone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlaśnie zasysam nową sandre

i zobacze co ona pokazuje

ale na modemie to troche jeszce potrwa

a co do fsb to ja mam ustawione na 200 MHz więc jest chyba trochę wiecej niż ty

tyle ze ja dalem odrazu na 200 nie krokami :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plyta MA zablokowane PCI na poziomie 33mhz, co nie zmienia faktu ze przy 200mhz fsb moze ci niewytrzymywac sam mostek polnocny, u mnie pelna stabilnosc mostka konczy sie na 192 ,a na 195 jako-taka stabilnosc.Inna sprawa, mam jakis dziwny problem z nagrywarka, mianowicie od czasu do czasu wywala mi nero (najnowsze) ze nie ma zadnych predkosci nagrywania, czasami ze np 320x moge sobie plytke wypalic ;], konstrukcja/bios/stery swierze wiec zapewne tegi typu problemy zostana poprawione.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stabilnosc powyzej FSB 200 popravia ponoc Vmod mostka ... ja narazie nie probowalem ale kto wie... :twisted: tylko skombinuje sobie WB na mostek :) bo dran potrafi sie zagrzac ;)

A co do Nero to faktycznie sa z nim jakies jaja 8O U mnie calkowicie zawieszal kompa i musialem zainstalowac jakas starsza wersje 8O :x zeby wogole ruszyl z Epoxem ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na tej plycie nawet najnowsza sandra 2003 pro (mam) nie pokazuje pci bo jej w ogole nie rozpoznaje (nie ma jej w bazie), a pci jest na 100% ustawione na 33

to to samo mu mowielem :D, ale on jest strasznie uparty, a co do napiecia na mostku polnocnym, to do 218MHz podobno napiecie jest wystarczajace, a po modzie jak na razie doszli do 249MHz, ale wg mnie to moze byc wina:

a) przegrzewanie sie MP

b) za slaby zasilacz (on ma jeszcze 9500 i pare innych rzeczy;))

c) a i b ;-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do 218 ,ale zalezy od egzemplarza, maxymalnie cos kolo tego bez moda, z chipsetami jak z prockami sa lepshe do krecenia i gorsze :? ,moj robi max 192 stabilnie, w sporej czesci recenzji na necie tesh kolo tego (183-210) ehh,pasowalby mod nieinwazyjny (czyli zeby mozna bylo na gwarancje zaniesc)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mowie o sync z pamieciami :wink: ,jelsi masz stabilne 225 w syncu z pamieciami to pocaluj ziemie niczym papiez bo znalazles ziemie obiecana :D .Co do asyncu to jak dam pamiatki na 66% to tesh mi 225 dziala, ale to jest chyba G warte,bo mostek polnocny robi duzo mniej roboty i dlatego moze byc stabilny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]Ja mowie o sync z pamieciami  :wink: ,jelsi masz stabilne 225 w syncu z pamieciami to pocaluj ziemie niczym papiez bo znalazles ziemie obiecana  :D .Co do asyncu to jak dam pamiatki na 66% to tesh mi 225 dziala, ale to jest chyba G warte,bo mostek polnocny robi duzo mniej roboty i dlatego moze byc stabilny.

Musze poczekac na nowe pamiątki żeby sie przekonać :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec tak:

zasilacz mam enlight 300W (dałem z obudowa za niego 350 zeta) wiec raczej jest dobry

wczoraj jak spuscilem proca to przeszedl nareszcie 3dmarka

niemniej zastanawia mnei dlaczego ten epox zepsul mi cd'ka mojego kohcnego teaca 40

o nagrywaniu nawet nie wspomne bo sie ciagle komp wiesza przy probie np zmazania plytki, ale przynajmniej nagrywarka dziala jako normalny cdrom i to nawet dobrze

kolejna sprawa:

jako ze pod coolerem na mostku polnocnym byla jakas guma do zucia

wiec ja zdhjolem i przesmarowalem jakims srebrem, niby cooler nieco cieplejszy ale niewiele, wiec jeszce sprobuje zalozyc cos innego, zupelnie

kolejna psrawa to to ze zalozylem chlodzenie mostka poludniowego, okazuje sie ze sie mocno grzeje

zalozmy ze zasilacz jest za slaby, wiec powiedzcie mi dlaczego cd-ka mam zwalonego

jutro wezme go do sklepu i sprawdze, i zdam wam relacje, ale jest to bardzooooo podejrzane

jescze sprobuje innym programem niz nero

ale jak tak dalej bedzie to wyrzuce ta plyte przez okno

nei ma to jak MSI tydzien sie nia bawilem zeby bylo wszystko oki, ale wreszcie bylo i chodzilo hiper stabilnie a tak jak to gowno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no fajny jest ten program

podaje szybkosc PCI i dzielnik

zaraz ustawie magistrale 200 MHz i zobacze co on mi poda

za momencik bede :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec tak

jak uistawilem na 166 magistrale to mialem dzielnik pci 1/5 i taktowanie oczywiscie 33

jak mam teraz 200 to mam dzielnik 1/6 i taktowanie tez 33

czyli ja juz nie wiem czemu sie mi zwalil cdrom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec tak

jak uistawilem na 166 magistrale to mialem dzielnik pci 1/5 i taktowanie oczywiscie 33

jak mam teraz 200 to mam dzielnik 1/6 i taktowanie tez 33

czyli ja juz nie wiem czemu sie mi zwalil cdrom

Ja stawiam na to:

masz dośc mocno kręcony proc, do tego magistrala 200 (większy pobór mocy), prądożerna grafa, 2 dyski i nagrywarka i cd + 12wiatraków = możliwe niewyrabianie zasilacza

albo zwykły zbieg okoliczności

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co jest cholera

nei wiem czemu widze ze ktos cos napisal ale ciagle strona laduje sie mi na modemie w przeciagu pol sekundy i widze tylko jedna z trzech moich wypowiedzi

prosze tomasir wejdz na czata

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak juz mowilem mam tego enlighta

kurde sprobuje wsadzic jakiegos radka powiedzmy 9100 zobacze co i jak bedzie

a teraz cd'ka nie mam wogule podlaczonwego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dalej mysle ze cos tu jest niestabilne, 200mhz fsb to trzeba miec dobre kostki i troche szczescia, odpal sobie program do monitorowania napiec ale ten od epoxa, sprawdz czy wszystko ok, potem odpal prime95 (ale zeby inne programy w tle niebyly zasobozerne bo wtedy prime nie daje z siebie "wszystkiego") i sprawdz czy ci napiecia za bardzo nie skacza/nie sa zaniskie, jesli sa ok zostaw prime`a na powiedzmy 2h wlaczonego, w miedzyczasie mozesz sobie lazic po www itp. ale prime ma zzerac wiekshosc mocy wic klienty seti@ i podobne w tle odpadaja.Zapodaj czy jest stabilnie.A co do tego proga to ja bym mu zabardzo niewierzyl bo po pierwsze nForce zadnych dzielnikow nieposiada, a po drugie u mnie wyrzucil ze mam Ram EDO 60 badz 70ns :P ,co jest jak na moj gust wynikiem gorszym od sandry :P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde doszedlem do jednej wiazacej teorii

ta neistabilnosc jest chyba wywolalna przez pamieci

b tak:

ustawilem 166x9 i full stabilne w 3dmarku (colin sie nei odpalal)

dalem 133x11 colin nadal nie idzie 3dmark oki

dalem 200x7,5 i 3dmark wywala sie na smoku, colina nawet nie probowalem

dalem 166x9 ale pamieci dalem na 120% fsb czyli na 200 i co sie okazalo lipa 3dmark sie wywala, teraz tylko kwestia na jakiej czestotliwosci pracuje wtedy mostek

na 166 i tylko pamieci pracuja szybciej, czy mostek pracuje na 200 i zaniza czestotliwosc procesorowi

szczerze mowiac wolalbym ta pierwsza mozliwosc bo wiem ze pamieci nie chodza jak powinny

bo temperature mam na nb okolo 25 stopni

zalozylem na nim cooler od jakiegos celerona 466, i dosc dorbze posmarowalem pasta ale jak sie okazalo mostek nie jest rowny, bo pasta w jedny,m miejscu jest grubo a w drugim prawie nie ma, tak jakby srodek byl niecvo nizej

ale mneijsza z tym jest i tak nieco cieply

jutro sobie wymienie pamieci i zobacze co i jak

czekam tylko na pamieci samsunga ale nie wiem kiedy beda

a jescze co do tego meczenia kompa

zapuscilem program cpustress i zapuscilem ten program od epoxa

ui cos sie okzalao napiecia jak najbardizej w porzadku, a komp jak stal tak stoi

niemnei ten cdrom bardzo mnie dziwi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i wreszcie doszedlem co jest nie tak

wypierdzielam tego epoxa przez okno

powaga

okazuje sie ze mostek poludniowy jest walniety

bo jak dam cdromy w dma to sie komp wiesza jak cos chce odczytac

nie mowie nawet o nagrywaniuy

jak w pio

to niby nadal sie cdrom restartuje co chwile

ale przynajmniej komp sie nie wiesza