Puchacz1 Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 (edytowane) Witam wczoraj wpadł mi taki pomysł do głowy zbudowania czegoś w rodzaju klocka. Otóż klocek byłby w środku wypełniony wodą (najlepiej destulowną). Klocka nakładało by się tak jak normalny radiator i na niego wiatrak. Pytanie czy zeczywiście było by to wydajniejsze chłodzenie niż zwykłym radiatorem+wiatrakiem ??. nie chodzi mi o dołaczanie żadnych pompek ani nic z tych rzeczy ! Edytowane 3 Października 2006 przez Puchacz1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 (edytowane) Kostka....hmmmm jak sobie to wyobrażasz ? Woda ci się nie będzie wylewać ? :P Myślisz że wentylek wyrabiałby w chłodzeniu tej wody ? Ja wątpie. Po to jest chłodzenie wodne a nie jakieś hybrydy będziesz robił. Edytowane 3 Października 2006 przez Venom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 (edytowane) chodzi mi o taki kwadrat szczelnie zamykany w którym byłba by zamykana woda lub jakaś inna ciecz chłodząca. całośc wyglądałą by tak jak zwykły radiator z wiatrakiem na wierzchu. Tyle ze rózniło by się to tym że zamiast radiatora będzie kostka wypełniona cieczą. Zaraz narysuję to w przybliżeniu w PAINT-cie to wam to lepiej zobrazuję ekhm... rezygnuje z narysowania tego w paintcie. Edytowane 3 Października 2006 przez Puchacz1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 (edytowane) kwadratChyba sześcian ? Kto i za ile by Ci wyprodukował taki sześcianik ? Aby ochłodzić tę wodę musiałby być jakiś wydajny wentylek. Pewnie by troche hałasował. Edytowane 3 Października 2006 przez Venom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 wyprodukowac to może mi tata. Hałas jest tu najmniej ważny. On ma chłodzić nie chodzić cicho. Aha i narazie głównie chodzi mi o procesor !! Gdy naprzykład napełnisz go płynem można by go czymś zatkać. Konkretnie jeszcze nie wiem czy bo pomysł jest dopiero w trakcie tworzenia w moim umyśle. Aczkolwiek zastanawiałem się nad plastikiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik4 Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 Ale pomysł... nie widzi mi sie to za bardzo, to lepiej jakiś miedziany radiator i po sprawie:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Veilroth Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 (edytowane) eee to nie ma sensu za nic... wyobraz sobie ze ustawiasz na kuchence garnek, przykrywasz go szczelnie plaska pokrywa, na pokrywie montujesz wiatrak i probojesz to schlodzic...ciecz sie gotuje a wiatrak nic nie daje... albo jest upalny dzien a Ty sie chcesz schlodzic wentylatorem (takim domowym co rozrzedza powietrze) i ustawiasz go za oknem...fala powietrza rozplywa sie po szybie a tobie jest dalej goraco... rozumiesz co mam na mysli? :wink: a poza tym jak ten szescian bedzie szczelnie zamkniety to gdzie ta ciecz ma oddawac cieplo? a jak tam nalejesz wody destylowanej i ona osiagnie temperature "prawie" wrzenia to co ze skraplaniem i parowaniem? borygo czy jakis inny "chlodnik" tez Ci sie tam upiecze jak go czyms nie schlodzisz - wentylator tu nic nie da ksztalt radiatora? chcialbym zobaczyc miedziany albo aluminiowy radiator pusty w srodku... :wink: dobra zalozmy ze nawet zrobia Ci cos takiego z plexy to jak to dasz na procesor to Ci sie stopi wiec musisz dac miedziany podklad, ale miedziany podklad + radiator z plexy + wentyl to cholernie drogie wiec rezygnujemy z radiatora i wentyla, zapewniamy obieg cieczy chlodzacej i tak oto wymyslono chlodzenie wodne!! :lol: pozdro :wink: Edytowane 3 Października 2006 przez simic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 (edytowane) ekhm.... Jezeli to z czego zbudowany bedzie "klocek" bedzie oddawał ciepło ...ale to niewystarczy. Masz racje. No nic pomysł jest narazie w fazie przemyśleń. Może wpadnie mi jakiś pomysł na schłodzenie tego. bo chodzi mi głównie o to żeby za małe pieniądze schłodzić cały układ i z mojego balerona i 2.6 zrobić 3.2 GHz Edytowane 3 Października 2006 przez Puchacz1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 Nie licz że jakimś sześcianem z wodą schłodzisz procesor, kup sobie zwykły radiator albo złóż WC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 Temat kończy się tak jak podejrzewałem i pisałem - pomysł bzdurny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 aleś to podsumował Venom hehe. A jeśli jednak wpadnie mi do głowy genialny pomysł ?? No nic będę nad tym myślał. Wkońcu zawsze moze coś genialnego wpaśc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 Wkońcu zawsze moze coś genialnego wpaśc :)Na przykład na niewypisywanie głupot... :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 3si3 Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 (edytowane) ty misiu to możesz coś komuś przez przypadek podsunąc sam na pewno na nic nie wpasniesz :) wiesz, że sześcian to jedna z figur, która mając daną obiętość ma jedno z najmniejszych pól powierzchni ? jeszcze bardziej "idealną" pod tym względem jest kula wiesz po co radiatory mają skrzydełka, finy, fantazyjne kształty i wypustki ? -żeby zwiękrzyć to pole powierzchni i tym samym pole oddawania ciepła innymi słowy uzyskal bys efekt odwrotny od zamierzonego :lol: ps. czego to uczą w tej szkole teraz ? :sad: Edytowane 3 Października 2006 przez 3si3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 heh nie no otarliśmy się o rewolucję :] tanio na balerona -> troche uzywanych klocków wc z allegro i na upartego złożysz coś za 100+ zł, ew. poszukaj uzywanej ninji i będziesz miał efekt jak na tak tanim wc w wersji kompakt :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 Pomysł zupełnie nietrafiony. To 'coś' działałoby IMo jak izolator. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muniek Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 To 'coś' działałoby IMo jak izolator.... nie mówiąc już o wadze takiego 'kosmicznego' wynalazku :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 ... nie mówiąc już o wadze takiego 'kosmicznego' wynalazku :wink:kloc miedzi + literatka wody = :ploom: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...