Skocz do zawartości
Caleb

Geforce 8800 GTX / GTS

Rekomendowane odpowiedzi

ta słabość GTS to jakieś herezje, sprawdz pełną specyfikację dx10 ;)

(...)

Nie wiem jak w DX10, ale do DX9 jest jak na moje oko słaba :D

Powiem jedno jakbym teraz wybierał od razu bym łykał GTX'a, bo dla mnie spadek ilości klatek do 30 w TDU jest żałosny :-| Stalker chodzi strasznie, ale to wina niedoboru pamięci i to rozumiem :) Ogólnie chyba spodziewałem się za dużo, a to w rozdzielczości zaledwie 1440x900 :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Liczy się suma wszystkich linii 12v.

Ok ... czyli jeśli mam 2 linie 12V po 20A to znaczy, że maks jest 40A, chyba że producent da gwiazdkę i na przykład napisze, że maks 30A.

A i jeszcze jeśli np mam 2 linie 12 po 20A i dla karty zaleca się 25A, a zakupie dwie karty d SLI to już jest lipa bo w żadnym wypadku taki zasilacz mi tego nie obsłuży ... czy dobrze myślę?

Ok ... sam sobie odpowiedziałem :D ... są poprostuzasiłki specjalne do SLI które mają 4x12V

Edytowane przez Lookson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mały tip odnośnie niedziałajacego ciagle skalowania monitora w najnowszych sterach.

- wylaczamy kompa

- wylaczamy monitor

- wlaczamy kompa, czekamy az zaladuje sie system

- wlaczamy monitor

- wchodzimy i zmieniamy ustawienia odnosnie monitora w panelu nv

Sprawdzone, dziala u mnie i sporej ilosci ludzi na zagranicznych forach.

Edytowane przez Halfi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok ... czyli jeśli mam 2 linie 12V po 20A to znaczy, że maks jest 40A, chyba że producent da gwiazdkę i na przykład napisze, że maks 30A.

A i jeszcze jeśli np mam 2 linie 12 po 20A i dla karty zaleca się 25A, a zakupie dwie karty d SLI to już jest lipa bo w żadnym wypadku taki zasilacz mi tego nie obsłuży ... czy dobrze myślę?

Ok ... sam sobie odpowiedziałem :D ... są poprostuzasiłki specjalne do SLI które mają 4x12V

To nie do końca tak. Proponuję zapoznać się z treścią artów Zenfista:

http://zenfist.pl/pelen.php?id=30

http://zenfist.pl/pelen.php?id=24

To powinno nieco rozjaśnić Ci temat. :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam i czytam ale dalej niemoge pojąć jak dobrać zasilacz :mur: do sprzetu który za pare dni będe brał więc pytam was "stare wygi" :D czy by mnie ktoś nie pomógł

to mój przyszły sprzęt:

Procesor - Intel Core2 Duo E6600 2.40 GHz

Płyta główna - Asus P5B Deluxe

Ram - PDP Patriot Dual LLK 2x 1GB DDR2 EPP 800MHz/GeIL Dual Ultra 2x 1GB DDR2 800 MHz

Grafa - 8800 GTS 640MB

Muza - SB Audigy

HDD - WDC 80 GB ATA

Napęd - LG DVD-RW GSA-4167B

A oto zasilacz który wchodzi w gre http://www.komputronik.pl/Zasilacze_do_obu...pelny,id,27578/

I drugie pytanko który z tych dwóch ramów bedzie lepszy i w standardowym taktowaniu i w podkręcaniu:

1

http://www.komputronik.pl/Pamiec_DRAM/DDR2...pelny,id,20641/

2

http://www.komputronik.pl/Pamiec_DRAM/DDR2...pelny,id,24722/

Dzięki za wszelką pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam i czytam ale dalej niemoge pojąć jak dobrać zasilacz :mur: do sprzetu który za pare dni będe brał więc pytam was "stare wygi" :D czy by mnie ktoś nie pomógł

to mój przyszły sprzęt:

Ram - PDP Patriot Dual LLK 2x 1GB DDR2 EPP 800MHz/GeIL Dual Ultra 2x 1GB DDR2 800 MHz

Grafa - 8800 GTS 640MB

Muza - SB Audigy

HDD - WDC 80 GB ATA

A oto zasilacz który wchodzi w gre http://www.komputronik.pl/Zasilacze_do_obu...pelny,id,27578/

I drugie pytanko który z tych dwóch ramów bedzie lepszy i w standardowym taktowaniu i w podkręcaniu:

1

2

Do tego konfigu ten zasilacz starczy, poszukaj moze bedzie niewielka roznica pomiedzy wersja 500w a mocniesza...

z pamieci powiem tak : niby patrioty pojda lepiej, ale ostatnio podobno cienko..... zajrzyj do tematu o ddr2 sam pytalem i dostalem taka odpowiedz, te geile ultra na alegro kupisz nowe za 439zl. ja sam przejsciowo dokupie takie do moich teamextreme, mysle 950mhz pojda....przy czwórkach.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opcjonalnie może być to http://www.komputronik.pl/Zasilacze_do_obu...pelny,id,27526/

ale ma chyba gorsze zabezpieczenia czego na powyższej stronie niestety nie widać(zabezpieczenia: przepieciowe, termiczne) w stosunku do tego http://www.komputronik.pl/Zasilacze_do_obu...pelny,id,27578/ (Zabezpieczenia: termiczne, przeciwzwarciowy, przeciwprzepięciowy, przeciwprzeciążeniowy)

Lepszy czy gorszy?

Edytowane przez Maniusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to mój przyszły sprzęt:

Grafa - 8800 GTS 640MB

Muza - SB Audigy

HDD - WDC 80 GB ATA

1

2

Ten szef styknie .....ale dopłać troszke i kup 560W ...co do pamięci to jade na 4x1G tych LLK i jest miodzio.......

http://www.nzone.com/content/nzone/theway/issue11/index.htm

odpalcie sobie to video z tej zapowiedzi............

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten szef styknie .....ale dopłać troszke i kup 560W ...co do pamięci to jade na 4x1G tych LLK i jest miodzio.......

Może lepiej zostać przy 500W ma lepsze zabezpieczenia(powinny się przydać zwłaszcza przy podkręcaniu)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może lepiej zostać przy 500W ma lepsze zabezpieczenia(powinny się przydać zwłaszcza przy podkręcaniu)?

ATX 560W Chieftec CFT-500A-12S

ATX 560W Chieftec CFT-560A-12S

ATX 560W Chieftec CFT-620A-12S

wszystkie mają takie same zabezpieczenia i wszystkie 3 są robione przez Sirteca.

Jedyna ich wada to głośnośc wentyla.......mam taką 620 i trzyma nap jak dzwon...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie.... Sorki bardzo że zrobię mały OT ale mam pewną prośbe.... Chodzi mi mianowicie o wyjaśnienie pewnej rzeczy a dlatego pisze tutaj bo nie chce zakladac nowego tematu.... A mianowicie na Forum 3D Center zobaczyłem info nt. G90 i kilka informacji (prawdopodobnych) o tym układzie.... Jest tam również fragment jakiegoś wywiadu z jakims kolesiem chyba z NVIDII a o to i on:

>Q: Does CUDA support Double Precision Floating Point arithmetic?

>A: CUDA supports the C "double" data type. However on G80

> (e.g. GeForce 8800) GPUs, these types will get demoted to 32-bit

> floats. NVIDIA GPUs supporting double precision in hardware will

> become available in late 2007.

Prosiłbym bardzo o to czy ktoś mogłby mi wyjaśnić OCB w tym zdaniu wytłuszczonym drukiem i co właściwie to w praktyce oznacza i czy GF8 tego "czegoś" nie obsługuje?? Bo wygląda na to jakby to "coś" miały miec nowe układy NVIDII które wyjda pod konie roku (G90??)....

Tu jest link do tego infa....

http://www.forum-3dcenter.org/vbulletin/sh...amp;postcount=1

Nie jestem na tyle obeznany w technologiach układów graficznych dlatego też PROSZE BARDZO o pomo - czy ktoś jest w stanie to "przetłumaczyć" na bardziej zrozumiały język??

Z góry DZIĘKUJĘ za każdą odp. Aha - i PRZEPRASZAM za OT :oops:

Pozdro. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ATX 560W Chieftec CFT-500A-12S

ATX 560W Chieftec CFT-560A-12S

ATX 560W Chieftec CFT-620A-12S

wszystkie mają takie same zabezpieczenia i wszystkie 3 są robione przez Sirteca.

Jedyna ich wada to głośnośc wentyla.......mam taką 620 i trzyma nap jak dzwon...

Dobra biore 560W.

I jeszcze jedno czy naprawde niema różnicy w standardowo taktowanych 8800 GTS 640MB(chodzi mi oczywiscie o wydajność i podkręcanie)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elo Prosze o pomoc ! :)

Posiadam:

Core 2 Duo E6600 podkręcone na 3 Ghz

EVGA nForce 680i SLI A1

2x1GB 800 Mhz ram Geil podkręcone na 900 mhz 4-4-4-12

1xBaracuda 160 Gb

Ix X-Fi Platinium

1x Napęd Combo DVD

GF 6600 Gt podkręcony na 600 mhz ramna 1160 mhz

Zasilacz Topower TOP-480SPW EZA (480 Watt SLI Ready) :

natężenie przy napięciu +3.3V 26 A

natężenie przy napięciu +5V 44 A

natężenie przy napięciu +12V1 31 A

natężenie przy napięciu -5V 0,5 A

natężenie przy napięciu -12V 0,8 A

natężenie przy napięciu +5VSB 2,5 A

Chce sobie kupic Geforce 8800 GTX tego standardowego z EVGA.

Na stronie EVGA pisze ze minimum ma byc 450 Watt z 28 A na liniach 12.

Wie ktos na 100 % czy ten mój zasilacz wystarczy ???

PRosze o Pomoc.

Dziękuje Bardzo!!! :)

Edytowane przez scratchman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elo Prosze o pomoc ! :)

Posiadam:

Core 2 Duo E6600 podkręcone na 3 Ghz

EVGA nForce 680i SLI A1

2x1GB 800 Mhz ram Geil podkręcone na 900 mhz 4-4-4-12

1xBaracuda 160 Gb

Ix X-Fi Platinium

1x Napęd Combo DVD

GF 6600 Gt podkręcony na 600 mhz ramna 1160 mhz

Zasilacz Topower TOP-480SPW EZA (480 Watt SLI Ready) :

natężenie przy napięciu +3.3V 26 A

natężenie przy napięciu +5V 44 A

natężenie przy napięciu +12V1 31 A

natężenie przy napięciu -5V 0,5 A

natężenie przy napięciu -12V 0,8 A

natężenie przy napięciu +5VSB 2,5 A

Chce sobie kupic Geforce 8800 GTX tego standardowego z EVGA.

Na stronie EVGA pisze ze minimum ma byc 450 Watt z 28 A na liniach 12.

Wie ktos na 100 % czy ten mój zasilacz wystarczy ???

PRosze o Pomoc.

Dziękuje Bardzo!!! :)

styknie..........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dO gtx I C2D styka spokojnie dobra 450 - nawet przy OC .... więc jak ktoś ma taką zasiłke nie trzeba zmieniać.........a jak ktoś kupuje kompa i zasiłke nową to zawsze lepiej kupić 560W - zawsze będzie zapas na kolejne 2 lata no i zasilacz będzie chodził max na 70% swoich możliwości......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, chcialbym wsadzic do tego:

c2d e4400

msi p6n sli-fi

ocz special ops 2x1 gb

samsung 250 gb

nagrywarka dvd

asusa 8800 gts 320, a mam tagana 380W. Pociagnie, czy trzeba wymienic zasialacz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzę ,że teraz wszyscy przy wymianie grafiki myślą też o wymianie zasilacza....(je też :) :) ..lale wyczytałęm gdzies ,że obecne 8800 mają być jakoś pozmieniane ,chyba pamięci aby nie były tak prądożerne i wydaje mi się -a mamy przykład po procesorach 65W, że jeszce jakiś czas a obecnie kupowane zasilacze 580-620W będą w zupełności zbędne :)

PS: jak napisałem także zaliczam się do osób które myślą o zmianie, u mnie akurat z 450 na ?? chyba 620.

Napisze tylko taką ciekawostkę (a może nie) ,że skałdając teraz koledze komp. 8800gtx,ath x2 5600,2x1gb 800, asus deluxe -nic nie kręcone, na zasilaczu pentagram 620W, który posiada opcję wyświetlania poboru prądu wyświetla w stanie otwartego systemu windows (pulpit) pobór 185W.....więc moje pytanie ile będzie brał pod obciążeniem ?? :)

Edytowane przez erosito

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzę ,że teraz wszyscy przy wymianie grafiki myślą też o wymianie zasilacza....(je też :) :) ..lale wyczytałęm gdzies ,że obecne 8800 mają być jakoś pozmieniane ,chyba pamięci aby nie były tak prądożerne i wydaje mi się -a mamy przykład po procesorach 65W, że jeszce jakiś czas a obecnie kupowane zasilacze 580-620W będą w zupełności zbędne :)

PS: jak napisałem także zaliczam się do osób które myślą o zmianie, u mnie akurat z 450 na ?? chyba 620.

Napisze tylko taką ciekawostkę (a może nie) ,że skałdając teraz koledze komp. 8800gtx,ath x2 5600,2x1gb 800, asus deluxe -nic nie kręcone, na zasilaczu pentagram 620W, który posiada opcję wyświetlania poboru prądu wyświetla w stanie otwartego systemu windows (pulpit) pobór 185W.....więc moje pytanie ile będzie brał pod obciążeniem ?? :)

340-350 max jak na X2 jak na CD 370-380W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam zasilacz Antec TruePower Trio 650W.

+3.3V: 24A

+5V: 24A

+12V1: 19A*

+12V2: 19A*

+12V3: 19A*

-12V - 0.8A

+5Vsb - 3.0A

* - Nie więcej niż 52A

Czy wytrzyma na 8800 GTX w SLI? + krecony C2D 6600@3600.

Jest on rekomendowany przed NVIDIe do 8800GTS SLI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z zasilaczami pójdzcie wszyscy do wątku zasilaczy a nie zrobiliście bałagan z wątku. To moje zdanie.

Lysyn: tak, będzie dobrze.

...może i troszkę masz racji, ale troszkę :) moim zdaniem, każdy wchodząc w ten temat, czyta i wie wszsytko co powinien na temat tych grafik - łącznie z zasilaniem. Troszkę więcej wiedzy nikomu nie zaszkodzi, ale oczywiście wszystko z umiarem i bez przesady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja sobie zainstalowalem polecanego Expert Toola , i zastanawiam sie nad tym czy wszyscy tak maja ze w 2D i 3D mozna sobie rozne taktowanie ustawic na rdzeniu karty ale pamieci maja to samo ustawienie O_o

Tak było, jest i zapewne będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dziale Zasilacze i Obudowy aż roi się od przykładów zasiłek do 8800 GTX/SLI. Tak trudno poświecić 10 minut na znalezienie odpowiedzi? IMHO pytania o zasiłki w tym topiku są bezzasadne. Zresztą nVidia jasno określiła wymagania prądowe dla zasilaczy do GTX, czyż nie? Bo jak dla mnie to szukanie na siłę oszczędnosci na zasilaczu przy kupowaniu grafiki za 2k to jakaś paranoja...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi