fireblade3 Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 Ludziwe wy od razu zjezdzacie wszystkich a nie zapytacie o szczegoly ja nie mam zamiaru zastosowac bloczku w ktorym bedzie tylko wlot i wylot tylko taki przez ktory przewierce dokladnnie 8 kanalkow o srednicy 8mm i co ry teraz na to (kanalki polacze rurkami miedzianymi i sstworzy sie taka mala plataninka) do tego moja chlodnica (zajebista jutro moze zuce fotosy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 Cytat smieszny pomysl Chlodnica co to jest spytacie - ano jest to chlodnica - potrafiaca o wiele wiecej niz normalna z samochodu czy jakas inna- chlodzi sie ja peltami a te pelty 2 obiegiem wody - co mozna zyskac - ciecz schlodzic do temperatur duzo nizszych niz pokojowe - wiec gra jest warta swieczki - to rozwiazanie dla tych ktory maja np. pelta 74, ,68W ktory bezposrednio na proca byl by za slaby.... no czekam na opinie moze ktos ma jakies pytania - chetnie odpowiem Moze cie zle zrozumialem , ale czy chodzi ci o cos takiego ? jak tak, to masz tu artykulik o takim rozwiazaniu : Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 Cytat Cytat smieszny pomysl Chlodnica co to jest spytacie - ano jest to chlodnica - potrafiaca o wiele wiecej niz normalna z samochodu czy jakas inna- chlodzi sie ja peltami a te pelty 2 obiegiem wody - co mozna zyskac - ciecz schlodzic do temperatur duzo nizszych niz pokojowe - wiec gra jest warta swieczki - to rozwiazanie dla tych ktory maja np. pelta 74, ,68W ktory bezposrednio na proca byl by za slaby.... no czekam na opinie moze ktos ma jakies pytania - chetnie odpowiem Moze cie zle zrozumialem , ale czy chodzi ci o cos takiego ? jak tak, to masz tu artykulik o takim rozwiazaniu : po 1. nie czytasz tego co bylo napisane w topicu - widzialem juz to - gosc byc CIECIEM i zastosowal 1 obieg wody i schlodzil to o 0.5*C - trzeba byc naprawde debilem zeby odpalic to na 1 obiegu LOL po 2. nie chodzi mi o cos takiego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 Qrde , cienko u mnie z angielskim :x Nie moja wina ze puscil to na jednym obiegu :? A gdyby zastosowac 2 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 Cytat Qrde , cienko u mnie z angielskim :x Nie moja wina ze puscil to na jednym obiegu :? A gdyby zastosowac 2 ? no to wlasnie toczymy z Witchem rozwazania na ten temat - trzeba by tylko duzego chillera - i wszystko dobrze zaizolowane musi byc nawet 4 pelty by starczyly jakby odpowiednio polmetrowej dlug czillera zrobic - temp cieczy ok 10*C sa do uzyskania na dzien dobry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 nie chcialo mi sie czytac wszystkich postow, ale mysle ze gdyby zastosowac drugi obieg (od goracej strony) to niekoniecznie trzeba by bylo dawac druga pompe. temperatura po 2 stronie peliterow bylaby na tyle duza ze mozna by pomyslec nad obiegiem grawitacyjnym, oczywiscie bez chlodnicy by sie nie obeszlo. No i mamy w zimie dodatkowy grzejniczek do pokoju 8) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblade3 Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 Ejo czy wy wszyscy macie elektrownie kolo domu czy po prostu macie za duzo pieniedzy moj komp chodzi praktycznie non stop przy pelach o takiej mocy rachunki za prad wzrosly by mi o jakies 20% i po h** sie w ogole meczyc na ecs'ie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 Cytat ..........i po h** sie w ogole meczyc na ecs'ie :P To kup sobie prawdziwe MoBo zamiast ECSa :P :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROF Opublikowano 9 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2003 powiem tylko tak mocno sie zastanawialem nad kwestia konstrukcji takiego ochladalnika cieczy (zanim sie jeszcze ten post pojawil) i nie wiem po co 2 obieg i 2 pompa. ...aktualnie sam pracuje nad taka konstrukcja ... i owszem faktem jest to by w takim module ochladzalnika powierzchnia przekazywania ciepla byla jak najwieksza (ale nie kosztem przeplywu) dlatego tez nie glupim pomyslem by bylo zastosowanie nie jakiejs wielkiej sztaby miedzi lecz bloczek ktory moze byc nawet z aluminium w miejscu gdzie ma byc przylozony TEC jest szereg podluznych otworow bezposrednio prowadzacych do wyzlobionych kanalikow na te otwory naklejamy silikonem cieniusienka folie aluminiowa i nastepnie przyciskamy TECa i drug itaki sam blok wszystko skrecamy i mamy blok ktorego przewodnosc cieplna w miejscu styku TECa z blokiem jest wieksza od wszelkiego rodzaju frezowanych blokow miedzianych mamy przy tym zapewniona szczelnosc ... a to jest moj sposob na organizacje obiegu cieczy ... dopalke w postaci blokow i peltierow stawiamy zaraz przy wlocie do blokow procesora a zaraz za blokiem stawiamy chlodnice bardzo wydajna wiec wydaje mi sie ze nie powinna to byc nagrzewnica (polaczenie rownolegle lameli krotka droga chlodziwa przez nagrzewnice) lecz chlodnica (polaczenie szeregowe kilkudziesieciu rurek zrozwinieta powierzchnia oddawania ciepla za pomoca lameli - dluga droga chlodziwa przez chlodnice) no i zbiornik na ciecz i pompa tak jak na rysunku ... kolor strzaleczki odpowiada energii (cieplu) jaka ma dane medium (borygo lub powietrze) a te kreski zelione to izolacja termiczna ... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saygon Opublikowano 9 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2003 topozostaje nam tylko czekac na wyniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rout Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 sorki ze odkopuje starego topica ale jestem ciekaw jak wyniki? czy calkiem juz zapomnieliscie o swoim projekcie? hm? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 nie bylo i nie ma kasy :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblade3 Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 Wiec ja moze za nidlugi czas znowu zbuduje wc - i mam 2 pele na zbyciu (33 i 43 wat o ile sie nie myle) i prawdopodobnie uzyje je do schladzania cieczy rownolegle z chlodnica od cinquaczento... - co z tgo wyjdzie to sie zobaczy..Jednak Projekt wyzej mi sie nie podoba - ja do schladzania 1 peltiera (wiekszego) uzyje mojego aktoalnego radiatora z proca a 2 (mniejszego) zaloze masywny aluminiowy radiator (od jakiejsc diody elektronicznej) Sluchacie mam jeszcze jeden pomysl - mam kolo firmy ojca studnie z zanurzona papa - (firma jest na zadupiu) i teraz z tytulu ze woda jest prawie gratis moge zrobic chlodzenie proca (itp) bierzaca woda - co wy na to??? :) (szkoda ze nie mam tak w domu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 Cytat Wiec ja moze za nidlugi czas znowu zbuduje wc - i mam 2 pele na zbyciu (33 i 43 wat o ile sie nie myle) i prawdopodobnie uzyje je do schladzania cieczy rownolegle z chlodnica od cinquaczento... - co z tgo wyjdzie to sie zobaczy..Jednak Projekt wyzej mi sie nie podoba - ja do schladzania 1 peltiera (wiekszego) uzyje mojego aktoalnego radiatora z proca a 2 (mniejszego) zaloze masywny aluminiowy radiator (od jakiejsc diody elektronicznej) Najpierw rozważałem zastąpienie nagrzewnicy peltem. :oops: Chłodzenie równoległe- u mnie, na pelcie zdaje się 43W i niezbyt wydajnym do takiego zastosowania bloku wodnym spadek temperatury wyniósł 3 st C. http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=24287 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 to moze odrazu cos takiego kupic :) http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=45680 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 do chlodzenia tych peltow musza byc bloki wodne a nie radiatory - nie da to takie temp po 2 stronie - nie bedzie az tak zimno a o to chyba chodzi chyba zeby znalesc chlodznice/nagrzewnice taka ze finy sa przytwierdzone to rownej podstawy i tam pelta wpakowac:( ale to chyba nie mozliwe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcus Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 Hmm, a jak by użyć peltiery do schłodzenia powietrze wlatującego do nagrzewnicy?? Powietrze szybciej sie ochłodzi niż woda, a powietrze chłodniejsze o stopień wlatujące do nagrzewnicy to stopień mniej na proceszorze. Można to zrobić tak: do zimnej i ciepłej strony peltiera przykręcić radiator (chyba mogłyby być takie same, bo peltier nie miałby za dużego obciążenia) i zamontować to w jakimś tunelu (np. od okapu nad kuchenką gazową mam taki "komin" z blachy prostokątny jakieś 10X10 cm) w taki sposób, że radiator zimnej strony byłby w środku tunelu a radiator ciepłej strony na zewnątrz, tak aby ciepłe powietrze nie wpadało do wlotu kanału. A na końcu tunelu zamontowałoby się wiatrak, który tłoczył by powietrze przez ten tunel bezpośrednio na nagrzewnice. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblade3 Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 Ale chlodzenie powietrza ma swoje wady po 1 odpada dla ludzi ktorzy pragna ciszy (tak jak ja bo nie robie tego dla wydajnosci) po 2 niestety ale schlodzenie radiatora do chlodzenia (i trzebaby dokladnie odisolowac od calosc) powietrza trawaloby duzo za dlugo :)... A co do blokow wodnych na druga strone pelka to uwwazam to za bezsens (i moze jeszcze wlaczyc to w jeden obieg :) )- lepiej dac male pelki i duze radiatory... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcus Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 no chodziło mi o jakieś 3 pelty po 53W. Kiedyś próbowałem (jak jeszcze nie zepsułem) peltierem 68 W schłodzić radiator od volcano 7 i jak dmuchnęłem przez żeberka to z drugiej strony powietrze wylatywało dosyć zimne. Tak więc myśle, że titan (ten z 80x80 cm wiatrakiem)poradził by sobie ze schłodzeniem tego 53 W petiera do przyzwoitych temperatur, a powietrze zdążyło by sie ochłodzoć od 3 peltierów skoro od jednego było chłodne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 Cytat Hmm, a jak by użyć peltiery do schłodzenia powietrze wlatującego do nagrzewnicy?? Powietrze szybciej sie ochłodzi niż woda co miales z fizyki/ chemii fizycznej??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblade3 Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 ejo z tego co mi wiadomo (choc moja wiedza jest dosc nikla bo jestem dopiero w 1klasie lo) to powietrze zarowno szybciej pobiera jak i oddaje cieplo - w porownaniu z woda - tak nas uczyli - i chyba jest to sluszne.... (chyba :) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcus Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 Cytat Cytat Hmm, a jak by użyć peltiery do schłodzenia powietrze wlatującego do nagrzewnicy?? Powietrze szybciej sie ochłodzi niż woda co miales z fizyki/ chemii fizycznej??? Stopnie miałem nienajlepsze ale wiem, że powietrze szybciej sie ochładza jak też i podgrzewa niż woda. Chodzi mi o to (jakbyś nie rozumiał), że trzeba wiecej enagii, żeby podgrzać wode o stopień niż powietrze. Z ochładzaniem jest tak samo. Jak myślisz dlaczego wieczorem nad jaziorem często bywa tak, że woda jest cieplejsza niż powietrze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 Marcus ma oczywiscie racje, wiec pytanie co mial z fizyki / chemii fizycznej powinno zostac skierowane do zupelnie nie tej osoby. A racje ma dlatego, ze powietrze ma duzo mniejsze cieplo wlasciwie, przez potrzeba duzo mniej energi zeby ogrzac ta sama objetosc powietrza niz wody. Jednak nie uda sie tego u nas wykorzystac z uwagi na to, ze ilosc ciepla potrzebna do podniesienia temp powietrza o 1c absolutnie nie rowna sie ilosc ciepla, potrzebnej do obnizenia tempratury wody o 1C. Reasumujac, powietrze ogrzeje sie np. o 10C tylko po to, zeby temp wody spadla o 1C. Jak ktos ma dokladne wartosci cw to mozna to dokladnie powiedziec :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcus Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 ups, nie pomyślałem o tym. Pamiętałem, że C/W jest to wartość którą trzeba pomożyć przez ilość watów wydzielanych przez procesor aby dowiedzieć się jaką bedzie mial temperature powyżej temp. otoczenia. Nie wziąłem pod uwage tego, że w WC dochodzi jeszcze C/W między blokiem a wodą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 akurat mowiaz cw mialem na mysli CieploWlasciwe, nie C/W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...